IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Не му се връзвайте на Екуитито. Вече го разбрах. И той като много други (падре, пипбел) са на зор щот искат да купят в големи количества на евтино и последните 3-4 месеца влагат голямо осърдие и старание да пускат огън и жупел във форума - не че има някаква файда, ама те си знаят защо са толкова настоятелни. Не е препоръка
    Ръстттттттттттттттттттттт ттттттттттттттттттттттттт

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
      Да, на неконсолидирана е! Не мога да разбера точно въпроса ти. Искаш да не се съглася с нещо, което счетоводителя и одиторите са подписали ли?
      Аз съм написал кое би трябвало да притеснява един акционер тук - пазарната цена на акцията към момента, евентуалното намаляване на дивидента, дълга и неговото обслужване при паричните потоци, които фирмата генерира към момента.
      Това е краткосрочен дълг. Софарма реално кредитира болниците, като взима краткосрочен дълг. Какво очакваш фалити на болници ли. Реално нетния и оборотен капитал е положителен. Вземанията и силно надвишават краткосрочните задължения. Единствения момент в който този дълг може да притеснява някой е ако болниците фалират. което както се сещаш няма как да стане. защото правителството ще падне.

не мога да разбера малко поне мисъл не вкарваш ли в това което говориш. ОК готовите формули в ексел са хубаво нещо, но сляпото им прилагане понякога води до доста смешните изводи. Какво ще се случи ако например болниците почнат да си плащат нормално задълженията. Капитализацията на Софрма трябва да скочи с 200 милиона по твоята логика. А реално просто ще се свие оборотния капитал. Ок нормално е да има някакъв дисконт за това че плащанията се бавят, но не е нормално този дисконт да е равен на пълния размер на тези плащания.

Коментар

• Активи:

Имоти и оборудване - 196 млн.
        Инвестиции към дружества - 94 млн.
        Нематериални активи - 4 млн.
        Вземани от свързани предприятия - 169 млн.
        Търговски вземания- 27 млн.
        Други вземания - 10 млн.

и т.н.
        кое у теб буди подозрения?

П.С. Повярвай, целта ми не е да се заяждам, а по-скоро да се опитам да огледам от всички страни, между другото към момента и според мен е надценена тази акция!
        Last edited by 15%; 03.06.2013, 20:19.
        Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
          Благодаря за отговора ти!
          Съгласен ли си с всички посочени числа и ако не - с кое от тях не си съгласен, за да стане диалога градивен?

Коментар

Да, на неконсолидирана е! Не мога да разбера точно въпроса ти. Искаш да не се съглася с нещо, което счетоводителя и одиторите са подписали ли?
            Аз съм написал кое би трябвало да притеснява един акционер тук - пазарната цена на акцията към момента, евентуалното намаляване на дивидента, дълга и неговото обслужване при паричните потоци, които фирмата генерира към момента.
            Благодаря за отговора ти!
            Съгласен ли си с всички посочени числа и ако не - с кое от тях не си съгласен, за да стане диалога градивен? По мнението ти разбирам, че имаш забележки към активите. Дай да ги видим по-детайлно.

Коментар

Това със сигурност е така! Само че интересите на банката не съвпадат изцяло с интереса на акционера, така че това не бих го давал като пример. На тях трябва да им плащат лихви и главница, а на теб могат да ти отрежат дивидента, както и смятам ще стане в следващите няколко години.

А като гледам как сте надули цената на акцията до над 3лв ми е чудно с какви параметри боравят тия "инвеститори", които купуват на такава цена.
              Съдейки по това, че фирмата продава част от акциите, които държи в други фирми (3.9% от Холдинг Доверие бяха продадени преди месец и половина с цел набирането на 3млн. лв), а и генерирането на прекалено малък паричен поток, за да може да покрива всички плащания през следващите 12 месеца, подсказва според мен че допълнително покачване на дълга е възможно. Според мен поне с още 15-16млн. лв. до края на годината. Така нетния дълг за 2013г. го смятам към 290млн. лв (към март 2013 е 271млн. лв).
              При цена от над 3лв за акция, equity-то е към 400млн. лв, т.е. стойността на фирмата според някои тук доближава 700млн. лв!
              Нека кажем, че стават чудеса и тази година фирмата направи ЕБИТДА от 80млн. лв (миналата е под 68млн. лв, а 2011 под 66млн. лв). Това означава тя да търгува на мултипликатор от над 8.6х ЕБИТДА на консолидиране база!!!
              Пускал съм няколко пъти таблиците с пиър групата на Софарма, така че едва ли има смисъл да се повтарям. Според мен ако въобще през следващите 12 месеца някой голям фарма концерн направи оферта към Софарма, тя ще е на около 6.5x до 7.0х консолидираната им ЕБИТДА (8.0х върху ЕБИТДА на фармацевтичната компания с марджините от по над 20% и по 5.5х за дистрибутора и останалите бизнеси с по-ниска профитабилност).
              Тези мултипликатори са реалистично оптимистични и включват някаква премия за контрол. Дори и при такива мултипликатори обаче излиза, че очакваната ЕБИТДА тази година трябва да е над 100млн. лв, за да има подкрепа на цена на акциите. Това вече е дори извън света на фантазиите!
              Ако погледнем случая без контролна премия, а просто през очите на миноритарен акционер, каквито са всички в този форум, то тогава всичко над 6.2 - 6.3х консолидирана ЕБИТДА е просто скъпо!
              Дори и да приемем сценария с 80млн. лв ЕБИТДА тази година, то при потенциални дългове от 285-290млн. лв към края на годината, цената на акция би била около 1.70лв.
              И това пак предполага 18% увеличение на ЕБИТДА спрямо предходната година, което не знам точно от къде ще дойде.

П.С. Моето виждане относно дивидента, с оглед на нивото на дълговете на фирмата, е че ще бъде значително намален. За да се платят по 8 стотинки на акция са нужни 10.5млн. лв. Фирмата сега има нужда да намали дълговете, така че според мен нивото на дивидента може да бъде орязано наполовина или да бъде символичен - 1 стотинка, примерно.

Предложеният дивидент от Софарма е 7 ст (колкото за 2011), а за Трейдинга 20 ст (17 ст за 2011) Явно пак си пропуснал малко инфо

Отчетите за Q1 са си доста добри, така че цената е оправдано нагоре Аз лично не съм очаквал подобни нива още през Май но обратното изкупуване (в което ти се съмняваше) повлия на цената

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
                ЕП, респект към знанията ти /които не съм проверявал/, въпреки че имам малко тук!
                Ето и някои данни /към 31.03.2013/, ще те помоля да кажеш с какво не си съгласен от тях и кое е притеснителното:
                Активи: 600 млн. лв
                Пасиви: 250 млн. лв
                Печалба /евентуална за годината/: 40 млн. лв - 30 ст./ акция

Ако искаш да си реално полезен, въпреки, че нямаш акции е добре да започнем от началото, а именно горепосоченото.

П.С. Това е на неконс. база, на консолидирана вярвам, че и ти ще се съгласишш - нещата изглеждат по-розови.

Коментар

Тези мултипликатори са реалистично оптимистични и включват някаква премия за контрол. Дори и при такива мултипликатори обаче излиза, че очакваната ЕБИТДА тази година трябва да е над 100млн. лв, за да има подкрепа на цена на акциите. Това вече е дори извън света на фантазиите!
                  ЕП, респект към знанията ти /които не съм проверявал/, въпреки че имам малко тук!
                  Ето и някои данни /към 31.03.2013/, ще те помоля да кажеш с какво не си съгласен от тях и кое е притеснителното:
                  Активи: 600 млн. лв
                  Пасиви: 250 млн. лв
                  Печалба /евентуална за годината/: 40 млн. лв - 30 ст./ акция

Ако искаш да си реално полезен, въпреки, че нямаш акции е добре да започнем от началото, а именно горепосоченото.

П.С. Това е на неконс. база, на консолидирана вярвам, че и ти ще се съгласишш - нещата изглеждат по-розови.

Коментар

• Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
                    Мога да те уверя че всяка банка в БГ иска за клиент Софарма и това говори много за доверието в Софарма и г-н Донев!
                    Това със сигурност е така! Само че интересите на банката не съвпадат изцяло с интереса на акционера, така че това не бих го давал като пример. На тях трябва да им плащат лихви и главница, а на теб могат да ти отрежат дивидента, както и смятам ще стане в следващите няколко години.

А като гледам как сте надули цената на акцията до над 3лв ми е чудно с какви параметри боравят тия "инвеститори", които купуват на такава цена.
                    Съдейки по това, че фирмата продава част от акциите, които държи в други фирми (3.9% от Холдинг Доверие бяха продадени преди месец и половина с цел набирането на 3млн. лв), а и генерирането на прекалено малък паричен поток, за да може да покрива всички плащания през следващите 12 месеца, подсказва според мен че допълнително покачване на дълга е възможно. Според мен поне с още 15-16млн. лв. до края на годината. Така нетния дълг за 2013г. го смятам към 290млн. лв (към март 2013 е 271млн. лв).
                    При цена от над 3лв за акция, equity-то е към 400млн. лв, т.е. стойността на фирмата според някои тук доближава 700млн. лв!
                    Нека кажем, че стават чудеса и тази година фирмата направи ЕБИТДА от 80млн. лв (миналата е под 68млн. лв, а 2011 под 66млн. лв). Това означава тя да търгува на мултипликатор от над 8.6х ЕБИТДА на консолидиране база!!!
                    Пускал съм няколко пъти таблиците с пиър групата на Софарма, така че едва ли има смисъл да се повтарям. Според мен ако въобще през следващите 12 месеца някой голям фарма концерн направи оферта към Софарма, тя ще е на около 6.5x до 7.0х консолидираната им ЕБИТДА (8.0х върху ЕБИТДА на фармацевтичната компания с марджините от по над 20% и по 5.5х за дистрибутора и останалите бизнеси с по-ниска профитабилност).
                    Ако погледнем случая без контролна премия, а просто през очите на миноритарен акционер, каквито са всички в този форум, то тогава всичко над 6.2 - 6.3х консолидирана ЕБИТДА е просто скъпо!
                    Дори и да приемем сценария с 80млн. лв ЕБИТДА тази година, то при потенциални дългове от 285-290млн. лв към края на годината, цената на акция би била около 1.70лв.
                    И това пак предполага 18% увеличение на ЕБИТДА спрямо предходната година, което не знам точно от къде ще дойде.

П.С. Моето виждане относно дивидента, с оглед на нивото на дълговете на фирмата, е че ще бъде значително намален. За да се платят по 8 стотинки на акция са нужни 10.5млн. лв. Фирмата сега има нужда да намали дълговете, така че според мен нивото на дивидента може да бъде орязано наполовина или да бъде символичен - 1 стотинка, примерно.

Коментар

• Истината е, че по тази позиция се играе открито заедно/срещу най-големият инсайдър, който позицията може да има - собственият и мениджър. Дали е умно да се играе срещу инсайдър? Това всеки го решава за себе си. Иначе Софарма е стабилно дружество, спор няма.

Коментар

• да му бяхте проверили числата преди да го цитирате обилно

Коментар

• Абе ЕП ти докато разбереш че е добра покупка цената ще е направила 100% спрямо Дек 2012

Мога да те уверя че всяка банка в БГ иска за клиент Софарма и това говори много за доверието в Софарма и г-н Донев!

Коментар

• Нека плюенето по EquityPrivate започне сега!

Коментар

• +1
                              Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
                              Отчетът излезе и резултатите не са лоши. ЕБИТДА-та поне за мен е изненада.
                              На пръв поглед обаче прави впечатление, че дълговете се покачват в сравнение с декември 2012 (297млн. лв при 274млн. лв три месеца по-рано) и че паричните средства в баланса се дължат главно на това допълнително задлъжняване, а не на паричните потоци от оперативна дейност.
                              CAPEX-ът продължава да е доста висок, макар и фабриката да е построена и машините закупени. Всъщност оперативните парични потоци минус инвестициите в сгради и съоръжения са -8.8млн. лв. Като се прибави и плащането на дълг от -5.2млн. лв през изминалото тримесечие, то определено няма как да не вземат допълнителен дълг ако не искат да останат без никакви ликвидни средства в баланса. Та сега малко ситуацията е такава, че фирмата взима нови дългове, за да изплаща стари.
                              Относно работния капитал - тук прави впечатление, че той се увеличава по-бързо от приходите. През последните три месеца е нарастнал с 24.3млн. лв., а приходите спрямо последното тримесечие (окт - дек 2012) са нарастнали само с 10.8млн. лв. Миналата година до декември 2012 приходите са се увеличили с 37.4млн. лв и съответно и работния капитал се е увеличил с точно тази сума.
                              Не знам дали сега в стремежа си да покажат по-добри приходи (и съответно ЕБИТДА), от Софарма не са изпуснали юздите на работния си капитал.

Трябва да се види през следващите две тримесечия как ще се развиват продажбите и работния капитал преди да се констатира дали това е била причината сега да покажат висок оборот и ЕБИТДА. Предполагам имат covenant към банките за Net debt/EBITDA, така че трябва да се покаже висока ЕБИТДА поради взимането на допълнителен дълг.

Коментар

• Отчетът излезе и резултатите не са лоши. ЕБИТДА-та поне за мен е изненада.
                                На пръв поглед обаче прави впечатление, че дълговете се покачват в сравнение с декември 2012 (297млн. лв при 274млн. лв три месеца по-рано) и че паричните средства в баланса се дължат главно на това допълнително задлъжняване, а не на паричните потоци от оперативна дейност.
                                CAPEX-ът продължава да е доста висок, макар и фабриката да е построена и машините закупени. Всъщност оперативните парични потоци минус инвестициите в сгради и съоръжения са -8.8млн. лв. Като се прибави и плащането на дълг от -5.2млн. лв през изминалото тримесечие, то определено няма как да не вземат допълнителен дълг ако не искат да останат без никакви ликвидни средства в баланса. Та сега малко ситуацията е такава, че фирмата взима нови дългове, за да изплаща стари.
                                Относно работния капитал - тук прави впечатление, че той се увеличава по-бързо от приходите. През последните три месеца е нарастнал с 24.3млн. лв., а приходите спрямо последното тримесечие (окт - дек 2012) са нарастнали само с 10.8млн. лв. Миналата година до декември 2012 приходите са се увеличили с 37.4млн. лв и съответно и работния капитал се е увеличил с точно тази сума.
                                Не знам дали сега в стремежа си да покажат по-добри приходи (и съответно ЕБИТДА), от Софарма не са изпуснали юздите на работния си капитал.

Трябва да се види през следващите две тримесечия как ще се развиват продажбите и работния капитал преди да се констатира дали това е била причината сега да покажат висок оборот и ЕБИТДА. Предполагам имат covenant към банките за Net debt/EBITDA, така че трябва да се покаже висока ЕБИТДА поради взимането на допълнителен дълг.

Коментар

Working...
                                X