Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
Collapse

429 Too Many Requests

You have sent too many requests in a given amount of time.
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
    Хвърлихте ме в дълбок размисъл.
    За какво ли щеше да ги ползва г-н Донев тези 3 мил лв ако ги беше събрал от Доверие ?????
    Щеше да си направи поредната далаверка.

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
      Пончо, какви са тези оценки ? Не е ли коефициент там?
      Коефициента е следствие. Прави се оценка на двете дружества - по разни методи и т.н. Получава се след "сложните сметки", че към датата на договора примерно Севто струва 1,66 лв., а софарма 3,00 лв. от което получаваме коефициент на размяна 0,554. Каква е всъщност борсовата цена към конкретната дата на размяна няма значение за 1 Севто получаваш 0,554 Софарма, защото в деня на договора "умните глави" като са ги теглили на кантара така са ги претеглили.
      Какво ще се случи, ако Софарма влезе в новия договор или анекс към новата дата с по-висока оценка от тази в отказания договор, а Севто с по-малка или същата? Дори само случилите се движения в борсовите цени са достатъчни, за да се промени коефициента.

Коментар

питам го
        fortiss, хвани да прочетеш отчета!
        Софарма държеше 18.7% от капитала на Доверие Холдинг, който те оценяваха в баланса си на 15млн. лв! Продали са 3.8% от Доверие в края на април 2013 и сега държат 14.9% от капитала.
        А колкото до това кое колко струвало съм писал много пъти, че методологията на оценка на финансовите активи, които Софарма държи на баланса си, не е правилна от гледна точка на това, че не използват пазарната цена (очевидно е по-ниска), а използват "пазарни аналози", които не се знае как и защо си ги избират.
        По тяхнхата методология аз мога да оценя акциите на Софарма и на 50 стотинки и на 5лв. Обаче като тръгнеш да ги продаваш през борсата, цената за съжаление ще е пазарната, а не някаква измислена от финансовия директор.

Писал си и някакви небивалици за дълга на фирмата дето не трябало да се смятa като дълг (защото според теб бил краткосрочен и не бил важен). Това си е валиден дълг (краткосрочен или не), който Софарма тряба да плаща в някакъв момент. А състоянието на българските болници няма да се подобри в следващите 2 години, така че Софарма още дълго време ще имат доста големи вземания в баланса си, които ще им товарят работния капитал. Изменението на WC не е било положително от години (с изкл. мисля на Q3 2012 когато пък им пада оборота с няколко процента), така че не знам от къде ти идват тия мисли, но те просто не отговарят на реалноста.
        Брутният дълг на фирмата към момента е над 297млн. лв и това е обема, който банките трябва да си получат обратно!
        Ти ако искаш си го смятай за по-нисък и си представяй, че някаква част от този дълг реално го няма и не трябва да се връща.

Коментар

• ЕП, действително, от къде ги взе тези точно 3 млн.?

Ще отговориш ли и от кое точно не си съгласен от активите на Софарма?

Не ти прави чест, ако просто оставиш този форум без реплика, при положение, че си много запознат. В същото време при цена 2.30 предвиждаш, че тя ще бъде 1.60, при моментна 3 лв. Нали осъзнаваш, че ако се сбъдне мечтата на много хора за къси продажби с маржин на БФБ, къде би се намирал с подобни прогнози?
          Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение
            В договора за вливане на Севто, Софарма са се самооценили на около текущите 3 лв.
            Това по мои сметки и всеки да си мисли и преценява каквото и както си иска.
            Пончо, какви са тези оценки ? Не е ли коефициент там?

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
              ...А като гледам как сте надули цената на акцията до над 3лв ми е чудно с какви параметри боравят тия "инвеститори", които купуват на такава цена...
              В договора за вливане на Севто, Софарма са се самооценили на около текущите 3 лв.
              Това по мои сметки и всеки да си мисли и преценява каквото и както си иска.

Коментар

Хубав въпрос, но аз не съм му адвокат, редно е да питаш него!
                питам го

Коментар

• Хвърлихте ме в дълбок размисъл.
                  За какво ли щеше да ги ползва г-н Донев тези 3 мил лв ако ги беше събрал от Доверие ?????

Коментар

ако е така той от къде знае каква сума се търси?
                    Хубав въпрос, но аз не съм му адвокат, редно е да питаш него!

Коментар

Форти, в интерес на истината, ЕП не е казал че 3,9% от Доверие е струвал 3 млн. Просто каза, че е с цел набирането на въпросната сума.
                      ако е така той от къде знае каква сума се търси?

Коментар

• Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнение
                        Къде е Любчо бе С тая партенка някои направиха пари за баничка...
                        Все още нямам акции тук, но се услушвам - защото споделям логиката на ЕП
                        Отглежда розови пъпки на спокойствие
                        Кеф си му е тук явно и не му се мърда. Просто му трябваше малко за още една хасиенда из Океания.

И кво се ослушваш толкоз...юруш на маслинките бе.
                        Глей как здраво се купува с парите на дребните акционери. Скоро и 4 може
                        Днес се освободих от 1/3 да си намаля средната.
                        Ма пък взех допълних още откъм севтото, по на сгода ми идва за средното ниво, фифти фифти станаха двенките.
                        Ще гледаме мача и тука, има изгледи да е интересен ...

Коментар

3,9% от Доверие холдинг скоро не са стрували 3 млн. лева както посочваш
                          това може да го коригираш
                          колегите ще кажат за други неща

относно надуването на акцията - аз вдигнах до тези нива
                          Форти, в интерес на истината, ЕП не е казал че 3,9% от Доверие е струвал 3 млн. Просто каза, че е с цел набирането на въпросната сума.

Коментар

• Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнение
                            То и според мен на тези цени не е за ослушване, а както знаеш, ЕП е и драстично по-скептичен. Очевидно трябва търпение ........

Коментар

• Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнение
                              Истината е, че по тази позиция се играе открито заедно/срещу най-големият инсайдър, който позицията може да има - собственият и мениджър. Дали е умно да се играе срещу инсайдър? Това всеки го решава за себе си. Иначе Софарма е стабилно дружество, спор няма.
                              За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
                                Съдейки по това, че фирмата продава част от акциите, които държи в други фирми (3.9% от Холдинг Доверие бяха продадени преди месец и половина с цел набирането на 3млн. лв)
                                3,9% от Доверие холдинг скоро не са стрували 3 млн. лева както посочваш
                                това може да го коригираш
                                колегите ще кажат за други неща

относно надуването на акцията - аз вдигнах до тези нива

Коментар

Working...
                                X