If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Това, обаче обаче е нож с две остриета. От началото на година пазара се покачи значително, докато акциите на инвестора пак останаха извън движението, какъвто беше случая в годините на голям ръст на БФБ.
Е аз поне предпочитам акциите ми да се покачват, когато пазара е в положителен тренд.
Спрямо есента Инвестор.бг има близо 40% покачване, което е по добре от Софикс, но си прав, че акциите на Инвестор.бг не следват строго пазарните настроения.. Всеки сам си решава какво иска, но за мен подобряването на фундамента е по предвидим фактор от промяната на настроенията на българския капиталов пазар!
Ммм не съм съгласен. При падащ пазар и панически разпродажби на каквито станахме свидетели в последните 3 години хората не гледаха изобщо фундамента, а просто разпродаваха с цел да си спестях загубите. Много компании със стабилен фундамент станаха жертва на тези разпродажби без особена причина. Искам да поясня, че в никакъв случай не подценявам добрите резултати на инвестора.
В този ред на мисли аз считам, че повечето сериозни бг компании, в това число и публичните се справиха добре в кризата. Особено, като се има в предвид че реално това им беше първата истинска криза в условията на пазарна икономика.
Хубавото сега, е че след края на увеличението ще си пишете в скайп по-големите инвеститори ще се разберете да не продавате известно време и ще я надуете на 20 лв. с оборот от 50 000 лв. и после ще се тупате в гърдите как Софикса не мърда а инвестора е все така подценен.
Какво говориш. Та ако увеличенито премине и се запишат нови 230 хил акции, общо ще са 1430 хил акции. По 20 лв би се получило капитализация от близо 30 мил ??? Това би било откровен балон, според мен. Дори и набалончения Фазер в момента е под такава стойност. )) Не е препоръка
Това, обаче обаче е нож с две остриета. От началото на година пазара се покачи значително, докато акциите на инвестора пак останаха извън движението, какъвто беше случая в годините на голям ръст на БФБ.
Е аз поне предпочитам акциите ми да се покачват, когато пазара е в положителен тренд.
Има нещо което не взимаш в предвид. Инвестор.бг никога не е бил цел на спекулантите и преди кризата акциите не бяха надути, както при други компании. Ако и нас ни бяха подхванали спекулантите може би щяхме да тръгнем да падаме от 50, а не от 20 лева..
Болшинството акционерите в дружеството почти винаги са били дългосрочни инвеститори!
Мариане ти откри топлата вода на дърти години. Естествено, че трябва да се гледат резултатите. Те са в основата на инвестирането. Това, че нещо е паднало може да има основателна причина. За това е и финансовия анализ.
Няма формула по която да се сравняват компании от различни сектори. В крайна сметка нещата опират до две неща:
Капиталови печалби
Дивидентна доходност (dividend yield)
Максимумът който може да направиш е чрез някой оценъчен метод да изчислиш какъв очакван upside (капиталови печалби в % от текущата цена)) или дивидента доходност имаш при две компании. В случая трябва да сравняваш %. Не е формула, а модел който може да ти е полезен.
Ммм не съм съгласен. При падащ пазар и панически разпродажби на каквито станахме свидетели в последните 3 години хората не гледаха изобщо фундамента, а просто разпродаваха с цел да си спестях загубите. Много компании със стабилен фундамент станаха жертва на тези разпродажби без особена причина. Искам да поясня, че в никакъв случай не подценявам добрите резултати на инвестора.
Има нещо което не взимаш в предвид. Инвестор.бг никога не е бил цел на спекулантите и преди кризата акциите не бяха надути, както при други компании. Ако и нас ни бяха подхванали спекулантите може би щяхме да тръгнем да падаме от 50, а не от 20 лева..
Болшинството акционерите в дружеството почти винаги са били дългосрочни инвеститори!
Не знам да има такава статистика за средно 500 лв възможност за харчене на калпак при общо 1,8 мил калпака. Предполагам, че доста от тях само гледат и имат желание да изхарчат 0 лв. Просто исках, да кажа, че при активи от 4-5 мил. по баланс, то борсова оценка от 15 млн ми се струва малко завишена, но пак казвам - според мен. Има си и "средностатистични" хора, като ОК и Мая, за които не е завишена. Не е препоръка.
Не ти говоря колко искат да изхарчат, а колко харчат. Въпрос на добри продукти и подходящ маркетинг е да се пренасочат тези потребители към друг продукт или да се затвърди в тях лоялността към дадена марка!
Много често рекламата действа подсъзнателно!
Сравнено с индустрията оценката на Инвестор.бг не е висока, но друг въпрос е ако по принци смяташ, че оценките на цялата интернет индустрия са завишени! Тогава не купувай и акции на Гугъл, Мейл.ру, Яху и т.н.
В този ред на мисли аз считам, че повечето сериозни бг компании, в това число и публичните се справиха добре в кризата. Особено, като се има в предвид че реално това им беше първата истинска криза в условията на пазарна икономика.
Хубавото сега, е че след края на увеличението ще си пишете в скайп по-големите инвеститори ще се разберете да не продавате известно време и ще я надуете на 20 лв. с оборот от 50 000 лв. и после ще се тупате в гърдите как Софикса не мърда а инвестора е все така подценен.
Това е само само по малката част от истината!
Реално имаше огромен срив на на оценката на акциите, но този срив беше компенсиран от силния ръст на компанията.
Октомври 2007-ма, когато акциите бяха достигнали до абсолютния си връх компанията се оценяваше на 16,5 P/S, а днес компанията се търгува на 4 P/S, което както и да си го гледаш е 75% срив на оценката на компанията и се равнява напълно на срива на Софикс от 1950 на 446 пункта!
Акциите на Инвестор.бг не се сринаха със 75%, защото компанията компенсира с ръст на продажбите голяма част от срива на пазара!
Публиката на Инвестор.бг изобщо не е виртуална! Ако преположим, че посетителите на сайтовете на Инвестор.бг са малко по богати от средното в България и харчат по средно 500 лева на месец, това означава, че 1,8 милионната публика на Инвестор.бг харчи по 11 милиарда лева годишно. Бъди сигурен, че има доста реални рекламодатели, които биха искали тези 11 милиарда лева да се похарчат за техни продукти!
Не знам да има такава статистика за средно 500 лв възможност за харчене на калпак при общо 1,8 мил калпака. Предполагам, че доста от тях само гледат и имат желание да изхарчат 0 лв. Просто исках, да кажа, че при активи от 4-5 мил. по баланс, то борсова оценка от 15 млн ми се струва малко завишена, но пак казвам - според мен. Има си и "средностатистични" хора, като ОК и Мая, за които не е завишена. Не е препоръка.
Сега борсовата му оценка е 15 милиона. (за мен е много) Ako умножим по 7 ще стане 105 милиона. То стана почти двойно по-скъпо от Биовет в момента. Е много ми идва. Като знаем, че активите му са виртуални ...така да се каже. Не е препоръка
Публиката на Инвестор.бг изобщо не е виртуална! Ако преположим, че посетителите на сайтовете на Инвестор.бг са малко по богати от средното в България и харчат по средно 500 лева на месец, това означава, че 1,8 милионната публика на Инвестор.бг харчи по 11 милиарда лева годишно. Бъди сигурен, че има доста реални рекламодатели, които биха искали тези 11 милиарда лева да се похарчат за техни продукти!
Това разбира се са различни сектори.
Колко аудитория има Биовет (Инвестор.БГ достига до 1,8 млн. души)?
А колко ветеринардни препарати произвежда Инвестор.БГ (Биовет има продажби за 131 млн. лв.)?
например Собственикът на Pro.bg финализира сделката за bTV Стойността на сделката възлиза на 400 млн. долара, както и заплащането на 13 млн. долара оборотен капитал. http://www.investor.bg/news/article/96819/261.html
за колко беше продадено Нетинфо на Санома, през 2008 г.?
Официална число не е обявено (или пък не съм го срещнал) и затова няма да споделя мнението си за цената, която е била платена, но имаше толкова много продаващи акционери, че вероятно познавате някои от тях и той ще ви разкаже, колко е получил на акция.
Сега капитализация на Биовет е 71 млн. лв. на Инвестор.БГ е 15 млн. лв.
Просто двете компании не са в един сектор за да са сравними.
Не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа или каквото и да е.
Имам акции в Инвестор.БГ, пък и съм ДВИ.
Просто казвам, че компаниите не са в един и същ сектор (то разбира се ясно за всички).
Харесва ми когато има дискусия и затова се изкуших да се включа.
Ами Биовет е иновативно дружество подобно на вашето в иновационен смисъл. Аудиторията му е по-голяма от 1,8 мил. държи процент от световния пазар и дори на пазари като Латинска америка или Австралия. Няма спор, че нещата са съвсем различни, но Биовет освен търговски марки държи и реални активи със стойност. То е дружество, което също инвестира и развива. Има прилики в това отношение. Все пак бих предпочела Биовет на 70 мил, отколкото инвестор на 100 мил. Е разбира се за този хипотетичен период биовет може да е станал вече и 300 мил., но това не би променило и избора ми в момента. Освен това по време на кризата Биовет показваше растящи и стабилни резултати. Между двете дружества най-сериозната разлика според мен е кои са собствениците, мисля че и пазара това е оценил в момента най-много. Биовет беше само пример. Не е препоръка.
когато акциите бяха достигнали до абсолютния си връх компанията се оценяваше на 16,5 P/S, а днес компанията се търгува на 4 P/S, което както и да си го гледаш е 75% срив на оценката на компанията и се равнява напълно на срива на Софикс от 1950 на 446 пункта!
Акциите на Инвестор.бг не се сринаха със 75%, защото компанията компенсира с ръст на продажбите голяма част от срива на пазара!
тоест твърдиш, че не трябва да се гледа само изменението на цената на компанията, но и какви резултати е реализирала през периода?
интересно изчисление
тоест да не дебнем, коя акция е паднала най-силно и да я купуваме, а да се вгледаме и в резултатите
но Алекси, как да сравняваме индустриални или финансови с интернет-рекламни-медиини компании? има ли формула?
Сега борсовата му оценка е 15 милиона. (за мен е много) Ако умножим по 7 ще стане 105 милиона. То стана почти двойно по-скъпо от Биовет в момента. Е много ми идва. Като знаем, че активите му са виртуални ...така да се каже. Не е препоръка
Това разбира се са различни сектори.
Колко аудитория има Биовет (Инвестор.БГ достига до 1,8 млн. души)?
А колко ветеринарни препарати произвежда Инвестор.БГ (Биовет има продажби за 131 млн. лв.)?
например Собственикът на Pro.bg финализира сделката за bTV Стойността на сделката възлиза на 400 млн. долара, както и заплащането на 13 млн. долара оборотен капитал. http://www.investor.bg/news/article/96819/261.html
за колко беше продадено Нетинфо на Санома, през 2008 г.?
Официална число не е обявено (или пък не съм го срещнал) и затова няма да споделя мнението си за цената, която е била платена, но имаше толкова много продаващи акционери, че вероятно познавате някои от тях и той ще ви разкаже, колко е получил на акция.
Сега капитализация на Биовет е 71 млн. лв. на Инвестор.БГ е 15 млн. лв.
Просто двете компании не са в един сектор за да са сравними.
Не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа или каквото и да е.
Имам акции в Инвестор.БГ, пък и съм ДВИ.
Просто казвам, че компаниите не са в един и същ сектор (то разбира се ясно за всички).
Харесва ми когато има дискусия и затова се изкуших да се включа.
Акциите на инвестора не паднаха просто, защото нямаше масирани продажби на дребни инвеститори (защото такива няма) пък и се появи ЦИЦКО, които обраха не малка част от акциите на по-големите акционери.
Това е само само по малката част от истината!
Реално имаше огромен срив на на оценката на акциите, но този срив беше компенсиран от силния ръст на компанията.
Октомври 2007-ма, когато акциите бяха достигнали до абсолютния си връх компанията се оценяваше на 16,5 P/S, а днес компанията се търгува на 4 P/S, което както и да си го гледаш е 75% срив на оценката на компанията и се равнява напълно на срива на Софикс от 1950 на 446 пункта!
Коментар