IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Добре, Тате Щрък!
    Приятно написано, балансирано, ненатрапчиво.
    Ти си едно много свежо попълнение, което с начина си на изява също би могло по един специфичен и индиректен начин да допринесе за съживяване на нашата борса.

Не ме подозирай в някакво нездраво изхвърляне.
    Визирам естествен интерес и любопитство от страна на хора, които нямат никаква представа от финанси, акции, борса. Къде, ако не тук във форума биха опитали да се потопят неформално в тази тематика, да тестват температурата и настроенията. И тук идва едно голямо "НО" ... пападайки на ежедневните ни делнични писания и неповторимите ни отношения, болшинството биха избягали с ужас. Първо, непосветеният нищо няма да разбере, а и не без основание ще бъде наплашен.

Тони, снимката долу е хитова!
    На това му се вика тесен вход и блъскане с лакти
    Изпрати я на лични на Батята, че да бъде още по-убедителен в съжденията си и непресъхващия оптимизъм.

Нямам време, че почва формулата, а аз съм смахнат фен! Нали знаете, ние мъжете за ужас на по-добрата половина на човечеството никога не порастваме и все ни избива на игра с камиончета!
    Само две думи буквално по твоята оптимистична теза. Имаш някакво основание, само дето ми прави впечатление, че повечете оптимистично насроени и здраво инвестирани колеги специално на бфб, не обръщат внимание и почти не говорят за изключително деликатната тема за световния бизнес цикъл. Рискуваме да се получи прилика с един наш бивш премиер, който през 2008 г. убедено твърдеше, че това не било наш проблем.
    Лошото е, че ние можем само да спекулираме и предполагаме, какво и кога евентуално би се случило там. Специфичните, безпрецедентни като размер и нямащи подходящ аналог в световната история мерки на ЦБ (само частен слаучай в Япония, която в момента стои доста зле), до такава степен са изкривили картината, че е изключително трудно да се направят смислени и адекватни предположения за предстоящи развития.
    Те са неизбежни!

Хвърляйте и повече погледи на темите нюсе и дакс, там също е голяма шарения, но някак хоризонтът става по-широк при вземане предвид и на аргументите на колегите, които не се изявяват тук
    Поздрави

Коментар

• Първоначално изпратено от pepe1234 Разгледай мнение
      Защо ще си ходиш, това е тъпо съждение? Просто не слагай всичко в БФБ и готово, рискувай само част от кинтите, като не си сигурен Пак си гледай бораста и каквото очакваш да разбереш за живота от нея, ама с по-малък залог и няма да се терзаеш дори и да загубиш
      pepe123, далеч не твърдя, че произвеждам остри съждения. Вероятно някои, повечето или всички са с ъгъл по-голям от 90 градуса.

Колкото по-малко рискуваш, толкова по-малко можеш да загубиш... но и толкова по-малко можеш да спечелиш. И обратно. Къде е балансът... сложен въпрос. . Всъщност какво значи риск и сигурност също е дълга тема. В живота нищо сигурно няма, по мое скромно мнение. Ама нищо. Човек предполага, Господ разполага. Мисля, че е здравословно по-често да осъзнаваме собствената си човешка малозначителност, помага да не се възгордяваме, и за мен се отнася, разбира се, най-вече за мен, понеже аз го пиша.
      .
      Големият въпрос към твоя коментар всъщност е следният – реализираната загуба или пропуснатата печалба боли повече.

Нека цитирам Костолани за нещо, което е в по-друг контекст може би, но пак става въпрос за съотношение загуба-печалба: „Двете най-тежки неща на борсата са да приемеш загуба и да не реализираш малка печалба. Най-тежко е обаче да имаш самостоятелно мнение, да правиш противоположното на това, което прави мнозинството.“

А за второто изречение – не знам дали е тежко, за мен да си инакомислещ е предизвикателство, нямам предвид само борсата.

Има и още нещо във връзка с написаното от теб, pepe123 – по мое скромно мнение, опитът, който се придобива, не е един и същ ако играеш с 500лв. или с 50 000лв. Емоциите при едната и при другата сума са съвсем различни, а оттам и опитът. Сумите са произволни, нямам за цел да назовавам размера на портфейла си тук.

Поздрави!

Имам акции на БФБ. Борсата е рисковано занимание и далеч не смятам, че е за всеки. Но ако някой проявява интерес да инвестира, то ще споделя моето схващане (което е казвано от хиляди преди мен), че на борсата човек трябва да инвестира само толкова, колкото е готов да загуби, в никакъв случай повече. Възможно е да бъркам за нещо или за всичко, така че мненията ми не са препоръка за вземане на инвестиционни решения.
      Last edited by Татко Щърк; 16.05.2016, 10:57.
      Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

Коментар

• Първоначално изпратено от DutyFree Разгледай мнение
        Хора, Вие говорите за КАПИТАЛОВ ПАЗАР, НО УВИ ТУКА НЯМАМЕ ТАКЪВ, ЗАЩО СЕ ЗАБЛУЖДАВАТЕ, ТАКА!!!??????

Не съм аз само на това мнение, още магистрали се строят, кога ли ще дойде ред на КАПИТАЛОВИЯ ПАЗАР!!! В малка отворена икономика!!???

Така си е !!!

Коментар

• Хора, Вие говорите за КАПИТАЛОВ ПАЗАР, НО УВИ ТУКА НЯМАМЕ ТАКЪВ, ЗАЩО СЕ ЗАБЛУЖДАВАТЕ, ТАКА!!!??????

Не съм аз само на това мнение, още магистрали се строят, кога ли ще дойде ред на КАПИТАЛОВИЯ ПАЗАР!!! В малка отворена икономика!!???

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
            Според мен големите пари може да дойдат само от големи чужди инвеститори и фондове, но трябва да се променят много неща. Старите кучета много добре помнят какви пари се наливаха на борсата и какви обороти имаше.
            Те панически избягаха ти върви ги връщай сега.Те нито могат да си купят накуп
            нужната бройка,нито могат да продадат когато им трябват пари.

Коментар

Айде и аз да драсна няколко реда

Защо си мислите, че тези с депозитите ще насочат парите към борсата? Това не са рискови играчи като нас Щом досега не са инвестирали в акции, защо да го правят сега??? Та те дори не знаят, че имаме фондова борса. Е, може да инвестират през взаимните фондове, но се съмнявам имайки предвид доходността която са постигнали. Другият проблем е, че са много малко дружествата, в които човек си струва да инвестира. Аз самият в момента имам кеш който се чудя къде да набия
              То е достатъчно 1% да се насочат към борсата

Коментар

• Точно така Софиксов- големите фондове, чрез банките в БГ.И тогава се закачат нашите играчи..Ех какви времена бяха и какви ръстове и обороти.Да трябва да се извършат много реформи и да не сме все последни в ЕС.Между другото оказа се , че Румъния е- Една страна обаче изпъква значително пред останалите на Стария континент. Румъния отбелязва завидните 4.2% ръст на БВП. Икономиката на страната е в подем, като при последните четири тримесечие всяко следващо и по-добро от предното- цитат. А допреди няколко години бяха след нас

Коментар

• Според мен големите пари може да дойдат само от големи чужди инвеститори и фондове, но трябва да се променят много неща. Старите кучета много добре помнят какви пари се наливаха на борсата и какви обороти имаше.

Коментар

• За да забележат,че има такава алтернатива за печалба като БФБ в началото трябва
                    да има спекулативно покачване и мощна реклама по медиите.Няколко пъти давах
                    за пример казината на" Еврофутбол",колко много играчи има там.Две трети от българите не знаят как изобщо да си купят акции и не може да им се сърдим ,че не инвестират
                    при падащ пазар.Българинът не е глупав и си задава въпроса защо да инвестира в
                    нещо което може да си загуби цената 5-10% в рамките на седмица.

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                      Тони, и сега много банки им предлагат фондове- даже и Пайнер от Булбанк- много хора са опарени, а и доходността не е толкова висока- височки са таксите.От личен опит ти го казвам- навремето доста съм ги изпробвал.Да не забравяме, че това не са гарантирани проценти доходностБългарина е консервативен и още помни пирамидите и банковите фалити, а КТБ е за 4 милиарда..Затова, които имат пари предпочитат засега имоти- жилища и ниви..И аз ги разбирам.. Аз съм дългосрочен оптимист, но засега вълните са много малки
                      Добро утро и на теб!
                      Темата е за оптимизма и споделих мнение защо лично аз съм 90% в акции.
                      Да определено вълни не идват и всички го знаем, но това са моите аргументи защо ще почнат да идват.
                      И 2005-6-2007г. имаше същата корупция и тогава Шиши беше секретар на НДСВ, а Черепа уважаван мажо на БФБ и Енемона новоизгряваща ракета. Така че да изброеното от теб са необходими да се случат неща, но не са те ключа който ще докара парите на бфб а липсата на дохоодоносна алтернатива според мен.
                      Вътрешното потребление се ускори(народа отпусна колана), заетоста расте главоломно, особенно в южна България. Хората имат пари макар и да не го усещаме защото все се сравняваме с най-богатите икономики. През 2006-7г. 800лв бяха една доста мазна заплата, която караше хората да мигрират в най-големите градове. Сега вече младите се мръщат на 1000лв, средния осигурителен доход е 2 пъти по-голям от 2007, а в големите градове 2-3-4000лв се срещат все по-често. Е къде ще идат тези пари в поредния комплекс с локви вместо улици, може но докога?
                      Ще има и за нас споко!

Last edited by tony1975; 15.05.2016, 10:43.

Коментар

• Доказано е, че страха е по-силен от алчността.
                        Та в този ред на мисли лично аз не вярвам, че хората с депозити ще се втурнат да купуват акции без значение дали през фондове или директно от пазара. Това са хора с ниско рисков профил, за които сигурността е преди алчността.

Коментар

• Тони, и сега много банки им предлагат фондове- даже и Пайнер от Булбанк- много хора са опарени, а и доходността не е толкова висока- височки са таксите.От личен опит ти го казвам- навремето доста съм ги изпробвал.Да не забравяме, че това не са гарантирани проценти доходностБългарина е консервативен и още помни пирамидите и банковите фалити, а КТБ е за 4 милиарда..Затова, които имат пари предпочитат засега имоти- жилища и ниви..И аз ги разбирам.. Аз съм дългосрочен оптимист, но засега вълните са много малки

Коментар

• Софиксов, така е и друго трябва да се припомни- 80% от депозитите в БГ са до 3000 лева, казват се брутните суми за милиарди с пропагандна цел, а се крие структурата..За мен възхода на борсата е свързан с икономически реформи и борба с корупцията..Това са и препоръките на ЕС . Да не забравяме и ниското потребление и това, че сме най бедните в ЕС.Това са все неща, които оформят икономическата и инвестиционна среда.И аз искам в близките 3-5 години да изригнем, но и фактора черешари и калинки е много силен.Тони, страните от цял свят се борят за инвестиции с икономическите си и политически показатели- дали ние сме конкурентни и какво повече можем да им предложим от другите..Ти как мислиш, защо няколко фонда не са приложили номера с доходнос от 10-15 %, защото няма среда или защото не са се сетили

Коментар

• Хайде пък аз да Ви отговоря. Хората се страхуват от думата акции и не познават абривиатурата БФБ, но ще купят дялове във ВФ(които банките започнаха да им пробутват). Ако чукнете в моите пари няма да намерите депозит над 2%, но в ПИБ има такъв комбиниран като % се вкарват във техните взаимни фондове. Как иначе мислите че м.г. ПФБК е привлякла 12 000души във взаимните си фондове? Ето така полека банките а не някой друг ще създадат следващия балон на БФБ. А после някои като видят че не е страшно във ВФ ще разберат, че ако държат директно акции може да печелят и повече ии така снежната топка се превръща в лавина.
                              Моя приятел Иво от офиса на Елана в Пловдив ми разказа, че при него идват хора пратени от банките на които е починал близък с депозит например в ПИБ. Дядото дори не е знаел че по-всоката лихва от миналата година се е дължала на това че част от парите са насочени от продукта към ВФ. И след смърта на банковия служител не му се разправя с ЦД , нотариуси и т.н. и ги пращат в ИП да им продадат и прехвърлят дяловете - ПРЕДСТВЯТЕ ЛИ СИ?
                              Колкото до това дали са читави - скоро се убедих че и съфорумци инвестиращи във ВФ на ЦКБ не знаеха че са пълни с шитове. Дали на Ландлорда от Каспичан ще му говори нещо, че фонда е пълен с ЕМПИ например, ако на хартия му носи 10-15%?

Игри много и алчност също, така че само търпение и сочни дивиденти му е майката! В поста по долу, се опитвам да покажа, че хората няма да имат доходоносна алтернатива и алчността ще ги докара при нас на вълни!

Поздрави и успех!

Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                              Аз пък смятам, че следващите 2-3-4години на БФБ ще заври и закипи!

Нека не подценяваме алчността (особенно на все гладния, завистлив и търсещ далаверата българин). Мисля че много скоро тя-алчността ще се завърне отново на сцената и ще изпрати в тъмния ъгъл страхът.
                              1. Икономиката тръгна и ЦИЕ ще е новия тигър.
                              2. 43млрд на домакинствата стоят на депозит + над 17млрд на фирмите, а банките вече се чудят как да ги отпратят - то не са такси за откриване, закриване, обслужване, данъци и като прибавим лихва от 0,015% - мисля че на всички се изяснява, че тези пари започват да се оглеждат за по-уютно място, т.е. търсят къде да направят следващия балон.
                              3. Земеделската земя мина апогея си. Вчера приятел със ЗЗ в добричко ми каза, че при аренда 80лв, цената на същите декари е 1600-2000лв, наши земи във видинскo на 30лв рента се оценяват на 650-700лв, което си е 4% доходност, и за мен вече не е възможност която би ми донесла фрапиращи печалби. Нека не забравяме и разходите по покупкопродажба и факта, че черешаря още не се е сетил да пълни бюджета с някой данък и върху тази собственост.
                              4. НИ тук за мен горивото отдавна е свършило. Имотите са нереално скъпи и спрямо доходите и спрямо наемите. Факта че виждам адски много празни и неизползвани жилища, намаляващото население(четох някъде прогноза че Сф е единствения град който може да увеличи населението си до 2050г.), програмата за санране и отвратителната инфраструктура ме кара да мисля че скоро няма да има някакъв глад за жилища който рязко да вдигне наемите и следователно продажните цени след банковите тестове е нормално да компенсират разликата в посока надолу(и БРЕФ казали че очакват изсипване на имоти от банките, а БРЕФ разбират от имоти). Или и тук доходността си е 4-5% макс и то ако не правите ремонти, не плащате данъци и ако апартамента е пълен 12 месеца с читави наематели, а не някакви золумаджий дето се изнасят лятната ваканция и търсиш 2-3месеца нови.
                              5. Златото за мен не е инвестиционна алтернатива, а при тази престъпност в БГ мисля, че е по добре нито да се парадира с него(за да не откъснат ухото на половинката ти в някоя тъмна уличка), нито да трупаш в къщи при тези опитни крадци(което само ще води до разходи за съхранение и ГАРАНТИРАНО НИКАКВИ ДИВИДЕНТИ)

Е какво остана за алчния и завистлив българин? Ами само гледайте 2-3 взаимни фонда като извадят 8-10% доходност и направят едни голеееееми реклами как ще се заоблизват тарикатите с милиардите в банки . See link-a ще добави само черешката на тортата догодина.

Нашия час настъпи и Брексит или нови избори само ще ни дадат шанс да допълним преди тълпата.
                              Да не говоря за приятните отчети на читавите компании и вълната от дивиденти която се задава до 2-3месеца.

Поздрави и успех на всички тук!!!

Last edited by tony1975; 15.05.2016, 09:38.

Коментар

Айде и аз да драсна няколко реда

Защо си мислите, че тези с депозитите ще насочат парите към борсата? Това не са рискови играчи като нас Щом досега не са инвестирали в акции, защо да го правят сега??? Та те дори не знаят, че имаме фондова борса. Е, може да инвестират през взаимните фондове, но се съмнявам имайки предвид доходността която са постигнали. Другият проблем е, че са много малко дружествата, в които човек си струва да инвестира. Аз самият в момента имам кеш който се чудя къде да набия
                                Един път да ми харесаш какво си написал.Разбира се че тия с депозитите няма да вкарат парите на БФБ при положение положение че някой банки предлагат инвестиционни продукти с 6-7 % доходност и то с гаранция че няма да получиш по-малко от колкото си вложил.При тая ситуация защо някой да вкарва пари в рисковото БФБ и да си губи парите като може на по-сигурно място да са.

Коментар

Working...
                                X