Първоначално изпратено от tony1975
Разгледай мнение
1.1 млн. лв. инвестиции и 164 нови работни места!!!
е, не може без сертификат за инвестиция да е това!
Как да не се просълзи човек?!
Анализ на инвестицията по диагоналната система:
Разходи за бюра и компютри, малко курсове за свикване със системата... даже и лицензи за софтуера няма да плащат, щото ще ги прехвърлят от Германия сигурно. Друго не мога да се сетя на първо четене. Coca-Cola работи с ERP-системите на SAP. Големи приказки за едно разширение на BPO центъра на гръцкото поделение на Кока-Кола у нас.
Обаче, от друга страна:
Верно, много ще спестят от заплати... от 178 човека в Германия ще ги направят 164 тук.
20% някакви началници и 80% пчелички да набиват и проверяват данни в системата и малко справки тук-там, където е необходимо (всичко е автоматично, само да знаеш от кое меню става) - съответно 33 началника/131 пчелички.
За началниците не знам (двама-трима на 70-80% от немската заплата, останалите - на 40-50%), пчеличките ще са на макс 25-30% от нея, което за нашите стандарти може и да е добре.
Средната заплата в Тюрингия, където е Ваймар (източна провинция, леко по-ниски са заплатите, отколкото в западните) е € 2 572. Целият отдел там им е струвал средно € 458 000 на месец, без отчисленията за обществено и здравно осигуряване от страна на работодателя.
Ако правилно съм уцелил процентите и бройките, икономията на предприятието от заплати за един не малък отдел е около 50% - € 229 000 на месец! На година - € 2 748 000!
Тук още не съм смятал осигуровките, които работодателя е длъжен да внася в Германия- само знам, че за пенсия работник и работодател внасят по 9.35% върху заплатата. За здравните - имат богат избор на каси, задължителните по закон са около 15% на месец - айде и тях наполовина да ги делят - по 7.5%.
И кво - още 16.85% на месец. Или за годината - € 463 000!
Общо икономии от ФРЗ: € 3 211 000 годишно.
Средно, не твърдя за суперточност, но вярвам че е близо до истината.
"Nicht schlecht... Gut gemacht... ausgezeichnet sogar!" е чул някой специалист по преструктуриранията някъде из немско...
"Не е лошо...Браво, даже отлично!" демек.
Резултат/Bottom line: Браво на Кока-Кола! От тяхна страна, инвестицията си е 100% перфектна.
Като ми остане време, ще смятам положителния резултат за милата ни Родина. Очаквайте продължение...
Иначе, яко заглавие отвсякъде!
добре, че пояснението навежда мислите в по-правилна посока:
Coca-Cola премества дейности от Германия в България
Заводът във Ваймар ще бъде закрит, HR и финансовите услуги ще се извършват в София
Коментар