IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Fiscalist Разгледай мнение
    Докато чета такива оживени двупосочни дискусии по темата съм напълно спокоен и уверено си допълвам обеми. Икономиката върви на пълни обороти. Със всеки пост в тази тема се трупа стойност към БВП.... печалбите нарастват. Светофарът, дами и господа, свети в ярко зелено. Даже не в зелено, а в онова примигващо жълто, което се среща в големите градове късно нощем когато се шляеш безцелно насам натам. Означава - давай направо.

Без препоръки
    Лошо няма, Fiscalist

леко ме притеснява само, че обсъжданите теми в краткосрочен и дългосрочен план пряко касаят макро- и микроикономическата среда (и фиска включително), в която виреят ценните книжа, които купуваш/продаваш, и оттам техният фундамент...

само "чистите" акции на уважаваният от целия форум проф. Каро някакси могат теоретически да останат незасегнати от нищо
    Last edited by Kildirim_Bei; 09.10.2017, 15:09.
    Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
    ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

Коментар

• Докато чета такива оживени двупосочни дискусии по темата съм напълно спокоен и уверено си допълвам обеми. Икономиката върви на пълни обороти. Със всеки пост в тази тема се трупа стойност към БВП.... печалбите нарастват. Светофарът, дами и господа, свети в ярко зелено. Даже не в зелено, а в онова примигващо жълто, което се среща в големите градове късно нощем когато се шляеш безцелно насам натам. Означава - давай направо.

Без препоръки
      Custodite sortem vestram

Коментар

• Първоначално изпратено от maverik Разгледай мнение
        Kildirim_Bei , поздравление за труда! Има един тънък момент, който засегна Kiro в една дискусия, преди 2 дни - Какво ще ги посрещне тук? А то е важно и споделям мнението му - с тези начело... чакайте ръст...!
        Благодаря и на теб, maverik

Ако имаш предвид ужасната липса на кадри (среден и висш ръководен персонал, че и обикновени служители даже), споделям мнението, че ситуацията е отчайваща...
        Айде, ще почнеш нещо криво-ляво... ами ако решиш да се разрастваш?!

Другото е лесно: сгради, сертификати за инвестиции/облекчения, техника, инфраструктура (до голяма степен).... всичко ще се натамани, ама пусто....и хора си трябват.....къде повече, къде по-малко.

Недай си Боже, кво те чака... ще крадеш кадри от конкуренцията? То тва масово се прави, хиляди трикове се прилагат, че и хед-хънтъри професионални излизат вече на терен....не остана нищо за крадене...
        Внос на работна ръка само...

Много фирми вече си правят паралелки в специализирани техникуми по места за дадени професии (дето едно време ги е имало, ама нали реформи трябват), даже и в някои университети се прави... Ама работодатели са ми се оплаквали нещо от типа "Мен инженери не ми трябват толкова, средно ниво е работата ама..."
        много инженери (по диплома) това правят... е заплатата не е това, дето са очаквали, но ги оправя някак...
        Не ми се говори за други дипломи и професии...говорено е достатъчно.

...изостават тия роботи и изкуствен интелект, май

Пък естествения интелект, недоволен от обстановката и притеглен от магическата гравитачна сила на възнагражденията по други страни, неумолимо изчезва...и рядко обръща поглед назад....

Демографска криза + срив в образованието (конвенционално, професионално и дуално) =
        задълбочаващи се проблеми, от описаните по-горе

Песимизъм или реалност е това, според вас?
        Last edited by Kildirim_Bei; 09.10.2017, 14:22.

Коментар

• И аз ти Благодаря..Пиши по често, имаш какво да кажеш и анализираш..Успех..

Коментар

• Kildirim_Bei , поздравление за труда! Има един тънък момент, който засегна Kiro в една дискусия, преди 2 дни - Какво ще ги посрещне тук? А то е важно и споделям мнението му - с тези начело... чакайте ръст...!

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
              БРАВО Kildirim_Bei
              Благодаря ти за коментара и за отделеното време Kiro

Коментар

• БРАВО Kildirim_Bei

Коментар

• Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнение
                  Предвид твоя анализ мога само да кажа - ако има мат. олимпиада за песимисти имаш шансове за медал ...
                  Намерих малко време да си изпълня обещанието, дадено в по-предишния ми коментар...
                  ефекта от инвестицията в BPO центъра, заради която бях обвинен в песимизъм...
                  Темата беше статията от Капитал
                  http://www.capital.bg/biznes/kompani...a_v_bulgariia/

Цитирам малко данни от предишния ми пост, да не се ровите....
                  [...]
                  Обаче, от друга страна:
                  Верно, много ще спестят от заплати... от 178 човека в Германия ще ги направят 164 тук.
                  20% някакви началници и 80% пчелички да набиват и проверяват данни в системата и малко справки тук-там, където е необходимо (всичко е автоматично, само да знаеш от кое меню става) - съответно 33 началника/131 пчелички.
                  За началниците не знам (двама-трима на 70-80% от немската заплата, останалите - на 40-50%), пчеличките ще са на макс 25-30% от нея, което за нашите стандарти може и да е добре.

Средната заплата в Тюрингия, където е Ваймар (източна провинция, леко по-ниски са заплатите, отколкото в западните) е 2 572. Целият отдел там им е струвал средно € 458 000 на месец, без отчисленията за обществено и здравно осигуряване от страна на работодателя.
                  Ако правилно съм уцелил процентите и бройките, икономията на предприятието от заплати за един не малък отдел е около 50% - 229 000 на месец! На година - 2 748 000!
                  Тук още не съм смятал осигуровките, които работодателя е длъжен да внася в Германия- само знам, че за пенсия работник и работодател внасят по 9.35% върху заплатата. За здравните - имат богат избор на каси, задължителните по закон са около 15% на месец - айде и тях наполовина да ги делят - по 7.5%.
                  И кво - още 16.85% на месец. Или за годината - 463 000!

Общо икономии от ФРЗ: €
                  3 211 000 годишно.

Продължение на сметката:

Ефекта за милата ни Родина (и други евентуални положителни преки ефекти за Coca-Cola):

По моите предположения за броя и заплатите на служителите тук (дано всички са български граждани) се получават следните брутни заплати:

3 бр. големи началници - средна заплата по около 3 800 лв. бруто
                  31 бр. по-малки началници - средна заплата по около 2 300 лв. бруто
                  131 бр. служители - средна заплата по около 1 400 лв. бруто
                  (завишавал и закръглявал съм съвсем малко, да се получат нормални за заплати числа)

Като видях тези цифри, стандарта у нас, и навиците на немските работодатели (имал съм вземане-даване с такива; строги, но справедливи, и знаещи много добре цената на всичко), мисля, че е съвсем разумно да се намалят с около 10% тия числа... предвид обективната обстановка у нас.

И така... получава се примерно следното:

3 бр. големи началници - средна заплата по около 3 400 лв. бруто = 2 758.14 лв. нето
                  31 бр. по-малки началници - средна заплата по около 2 000 лв. бруто = 1 557.80 лв. нето
                  131 бр. служители - средна заплата по около 1 280 лв. бруто = 1 005.55 нето

Общото месечно брутно трудово възнаграждение е в размер на 266 250 лв. (
                  136 131)
                  Общото месечно нетно трудово възнаграждение е в размер на 209 123 лв.

Нека всеки да преценява ситуацията от своята си камбанария, сметките могат лесно да се направят пак с други стойности, но мисля, че е реално до голяма степен.

Какъв е общия ефект за държавата:

От служителите:
                  Общо приходи за ДОО на месец: 19 704.22 лв.
                  Общо приходи за ДЗПО/УПФ на месец: 5 779.95 лв.
                  Общо приходи за ЗО на месец: 8 407.20 лв.
                  Общо приходи от ДОД на месец: 23 235.67 лв.
                  Общо удръжки от служителите: 57 127.04 лв.

От работодателя (Кока-Кола):
                  Общо приходи за ДОО на месец: 24 161.76 лв.
                  Общо приходи за ДЗПО/УПФ на месец: 6 632.64 лв.
                  Общо приходи за ЗО на месец: 11 370.24 лв.
                  Общо удръжки от работодателя: 42 164.64 лв. (15.84% от общото брутно трудово възнаграждение)

Пряк ефект за държавата (месечно/годишно):
                  Постъпления от ДОД: 23 235.67 лв. / 278 828.04 лв.
                  За Осигурителния Бюджет: 43 865.98 / 526 391.76 лв.
                  За Здравно осигуряване: 19 777.44 лв. / 237 329.28 лв.
                  Общо: 1 042 549.08 лв. годишно

Непреки ефекти:
                  Постъпления в УПФ: 12 412.59 лв. / 148 951.08 лв. годишно. Оттук също ще има заплати, отчисления, данъци и други за държавата. И още малко косвени приходи.

Повишаване на потреблението от 164 жители (209 123 лв. на месец / 2 509 476 лв. годишно) и още други жители (поне толкова на брой), и събиране на разни други косвени данъци от това.

Още преки ефекти от преместването на Кока-Кола у нас:
                  Спестяването от заплати се повишава с още 92 870/мес. заплатите на отдела няма да са €229 000, а само €136 130.
                  Общ годишен ефект: още €1 114 440

От осигуровки спестяват още 16.85% * €92 870 = €15 648.60/месец, или грубо €187 780 на година.

Значи прибавяме още €1 302 220 към €3 211 000, и крайният ефект за Кока-Кола е точно €4 513 220 спестени на година.

За нас пряко остават 3 701 000 лв. общо на година, или €1 892 300.

Общият ефект от инвестицията е печалба в общ размер на €6 405 520 за двете страни.
                  30/70
                  за нас и за Кока-Кола съответно... по-добре е от нищо все пак.... но чак пък нещо грандиозно...
                  или ние толкова си заслужаваме само...
                  де да знам... мнения?

Може би се питате защо процентите за вноските на работодателя (Кока-Кола) към бюджета са оцветени в червено?
                  Ами защото излиза, че са почти същите, като в Германия.... така излиза, но не съм най-великия експерт, просто едни сметки... ако някой има други - да ги показва, да дискутираме...
                  На тях хич не им пука за 10-те% плосък данък, защото по-голямата част от вноските си остава на практика същата....Защото ще има и много високоплатени специалисти тук, ако нещо сериозно почне да се прави - за съжаление не можем да им предоставим готов пул от налични такива за малки пари...чужденци ще са повечето...

Може и това наистина да е причината, някои големи чужди инвеститори да дойдат тук, да се поогледат и поослушат, и... ни лук яли, ни лук мирисали.

Може и да греша, поправете ме ако е така.
                  Ще бъда много благодарен за което.

P.S.
                  Сметката може и още по-сложно да се направи (и още малко ефекти за държавата от косвени данъци и т.н.), но за без пари толкова
                  Last edited by Kildirim_Bei; 09.10.2017, 15:32.

Коментар

• Паричното плащане в предстоящите търговете за държавна земя може да нарасне /символично/
                    В.

Търговете за продажба на държавна земеделска земя е възможно да се провеждат по нови правила, а отражение да има и върху пазара с компенсаторни инструменти. Депутати от ГЕРБ са внесли предложение за промяна в закона за собствеността на земеделските земи, която предвижда оттук нататък 40% от цената, постигната в търговете, да бъде заплащана с парични средства. Сегашните условия са, че 20% от цената се плаща в пари, а останалите 80% в компенсаторни инструменти - поименни компенсационни бонове, както и компенсаторни записи и жилищни компенсаторни записи.
                    При последните търгове беше достигната средна цена от 1000лв ценаза декар 200лв +80%при достигната цена тогава 0.70ст -560лв общо за декар-760 лв. Сега ще бъде 400лв +сегашна цена 0,45ст -270лв общо 670лв цената е почти същата,като в бюджета ще постъпят двойно повече пари.
                    При наличиито на няколкото МОЩНИ ФОНДА ЗА ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ С ООГРОМЕН ИНТЕРЕС при купуването на компенсаторни инструменти може да задмине достигнатата преди цена от 0,70ст което ще е добре и за техните притежатели които ще получат по справедлива цена. Който има повече компенсаторни инструменти ще бъде с по големи шансове за успех.

Коментар

• Който се бои от мечки, да не ходи в гората!

Коментар

• Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнение
                        Предвид твоя анализ мога само да кажа - ако има мат. олимпиада за песимисти имаш шансове за медал ...
                        Благодаря за коментара и времето ти, Protokol.
                        Откога реалистите станаха песимисти?
                        Или викаш, то предвид настоящата обстановка по света и у нас, то все едно и също

Само да допълня, тази инвестиция сигурно ще мине в параграф "нарастване на ИТ-услугите", и най-вече на бройките там, щото сумата на инвестицията надали ще се отрази значително. Въпреки, че BPO-то си е почти "робски" труд по стандартите на тази индустрия... питай някой разбиращ, ако не ми вярваш...

Единствения плюс са заплатите и осигуровките, които ще се платят (разбирай потребление и приходи в бюджета, които ще сметна, както обещах... от което предполагам, с косвени спестявания в България, ефекта за Колата ще е още по-голям) и бройка специалисти с опит с определени модули от SAP (HR и финансите са им едни от най-добрите и използвани в много компании - имам доста практически опит опит със SAP и други ERP-системи).
                        Ама и тях по света ги търсят - имал съм подобни запитвания, ако знам 10-на човека, да ги вземат някъде... на по-високи щяха да бъдат от нашите заплати.... демек, като се отракат, ще последва Образец №5: Прощаване с Родината....

Това е засега, още веднъж - благодаря за коментара!
                        Last edited by Kildirim_Bei; 09.10.2017, 11:42.

Коментар

• Първоначално изпратено от superexpert Разгледай мнение

Шойбле: Нова финансова криза е надвиснала над световната икономика
                          По ме плаши ситуацията с Турция и кюрдите в момента. Да не говорим ако започне война в Северна Корея което с тези открити провокации от двете страни е все по възможно.

Коментар

• Първоначално изпратено от superexpert Разгледай мнение

Шойбле: Нова финансова криза е надвиснала над световната икономика
                            А Нострадамус: ...!?
                            Last edited by Спящият бик; 09.10.2017, 10:38.

Коментар

• Шойбле: Нова финансова криза е надвиснала над световната икономика

Коментар

• Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение

Резултат/Bottom line: Браво на Кока-Кола! От тяхна страна, инвестицията си е 100% перфектна.
                                Като ми остане време, ще смятам положителния резултат за милата ни Родина. Очаквайте продължение...

Иначе, яко заглавие отвсякъде!
                                добре, че пояснението навежда мислите в по-правилна посока:

Coca-Cola премества дейности от Германия в България

Заводът във Ваймар ще бъде закрит, HR и финансовите услуги ще се извършват в София
                                За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

Коментар

Working...
                                X