IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Поздравявам VNM и BigBear за независимите и обективни мнения, съгласявам се с тях и ги номинирам ..

Коментар

• Въпросът "Защо Борсата е в това положение?" има поне няколко отговора за мен

Първо - според мен е неправилно да се нарича борса, а е регулиран дялов пазар. Защо не е борса? Защото, за да е борсата борса е нужно да има множественост на цените и дълбочина на офертите. Няма нито едното от двете - изключително рядко се случват в кратки моменти от време да има сделки на различни цени от различни контрагенти от страна купува и продава. Когато има различни цени то е обикновено, защото някой купува от повече от един продавач или продава на повече от един купувач. За дълбочина на офертите да не говорим. За всеки, който управлява малко по-голям портфейл е ясно, че ако иска да направи разместване в портфейла си е нужно да се хване за телефона...
      Второ, няма инструменти за кредитно рамо - къси продажби, маржин покупки, деривати, опции - НИЩО. И за това на този пазар могат да се правят само ДЪЛГОСРОЧНИ покупки. Само, че тези които са купили преди примерно 10 - 15 години вече им е време да излизат, а нововлизащи в пазара няма.

Защо НЯМА?

Защото пазарът вече няма репутацията на честно място за търгуване. Мажоритарите отдавна не чувстват възпиращата роля на загуба на репутация от некоректни или неадекватни действия. И правят "странни" сделки, не обясняват нищо, решават разни важни промени без да информират, подаряват си акции и т.н.

Кой е нужно да пази репутацията на пазар?

Тези които си вадят хляба на него всеки ден - инвестиционите посредници, управляващите дружества и ПФ.

Как?

Когато някой отиде да иска пари от банка тя иска обезпечение. Когато някой иска пари от капиталовия пазар, той също трябва да обезпечи сделката:
      - да пусне в борда на директорите си някой с положителна репутация от капиталовия пазар с право на вето по значителен брой важни за миноритарните акционери въпроси. Няма реален статут на независимия директор при нашите публични компании.
      - да не продава акциите си дълъг период от време - той търси пари от борсата за дългосрочно финансиране следователно той ще стой в инвестцията заедно с пазара
      - да обвърже възнаграждението си и на топ ръководството с реалните резултати на компанията - тоест да печели от парите които е създал, а не от парите които е привлякъл.
      Last edited by BigBear; 26.11.2019, 12:51.
      Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
        Интересното е, че никой от опонентите Bill-bg, dddd, retro_69, и т.н. вече на няколко подканяния и напомняния продължават да бягат от въпроса, защо борсата ни е в това положение вече повече от 10 години, и какви са причините за това ? Сигурно ние дребните, които сме на края на веригата пак сме виновни за това !

п.с. Пиша го нарочно в червено, за да го забележат и прочетат въпросните хора към които е адресирано !
        Да си стои червеното горе.
        Гледах наскоро едно интервю на един украински политик, опозиция на властта. Той казваше какви са разликите в Крим сега и преди . да изадя 2-3 неща
        1 - негов познат украински политик , руснак и общински съветник в Крим сега вече с руски паспорт от 5 години и от пет години "мрази руснаците" защото му прекъснали далаверата със заменки със земи и парцели.. Много просто станало. Преди всичко се крадяло както при нас и колкото може от община и политици а сега, не че има забрани за сделки с парцели, просто ВСЕКИ такъв договор трябва да мине през прокуратурата и тя да се произнесе и да го обяви публично. Тя не е идеална разбира се но тази проста мярка тотално ударила по джоба крадливия общинар и не само него. Та той вече мрази руснаците.
        2. Човека обясни как са променили мисленето на хората от абсолютно анархично (всеки за себе си а закони и правила са само за другите) като даде няколко примера с контрол на правилата от които най-лесен за цитиране е този с пътното движение. Просто цялото движение е обхванато от камери и на нарушителите се изпращат и ефективно се налагат глоби. Друг негов близък също надал голям вой когато му дошла сума за плащане по-голяма от заплатата му но след около година самият той вече е доволен от резултата - целия бардак с движението е почти разрешен.
        3 Пример за уредени взаимоотношения с кримските татари от които последните са повече от доволни но е труден за цитиране накратко (иска обясняване на ситуацията)

Имаше още много примери готови за ползване от Бойко и сие но понеже темата е друга да кажа какво имам предвид.

Не може да се обвинява само правителство докато всеки надолу е с нагласа да краде колкото може и че правилата и законите са само за другите. Понеже това няма да се промени оставено на самотек и само с агитация, вината на правителството и управляващите е че не измислят (или не копират) работещи решения за ефективен контрол. Т.е. това което Здравко и Киро казват. Вярно че "съпротивата отдолу" е голяма и никой не иска да му спрат кранчето но щом в една още по-корумпирана (Боже опази, възможно ли е повече от нас наистина?) среда като руската могат да се постигнат резултати то оправдания няма.

Работата на министър не е да е експерт. Неговата задача е да формулира политика и да налага изпълнението и и е отговорен за завършека. А не да я променя според вятъра. При нас не се получава по 2 причини.
        1 - Липса на искрено желание (акцентът е в пълненето на джоба)
        2 - Невъзможност да се дефинира национално отговорна позиция и тя да се отстоява от марионетно правителство.. Достатъчно е някой среден чиновник от американското посолство, Брюксел или по-близо да погледне накриво и всеки проект е обречен. Ако не ми вярвате вижте какво пише днес за посещението на светлият ни ръководител в САЩ- Белене вече е добър проект и ще го правят американците. Преди беше добър-лош-добър-лош-много лош-добър и т.н.
        Разберете ме правилно- не знам добър или лош проект е Белене. Но е пример за липса на последователно защитаване на национален интерес, възможност за дефиниране на позиция и невъзможност на марионетно правителство да провежда национално отговорна политика.

Ако обичате да имате предвид че всичко това е лично мнение на прост необразован и не-вярващ на светлото банкянско бъдеще индивид очевиден загубеняк (държи пари в БФБ) и поради това виновник от 1ви ред за бардака тук.

Коментар

• Казвал съм го и преди, положението на борсата ни е такова, защото липсва ликвидност. И то не просто малко да липсва, а голяма част от акциите са си напълно неликвидни, поне на нивата на които са в момента. Излъжи се да влезеш, после с години не можеш да кешираш на пазарните нива. Ако имаше поне едни къси, това щеше да подобри ликвидността, от там повече хора щяха да влязат да се пробват, съответно пазарът щеше да се развие. Но какво да говорим за борса където оборотът днес например е 20к лв. за 2 часа ... Нищо.

Коментар

• Zdravko- Интересното е, че никой от опонентите Bill-bg, dddd, retro_69, и т.н. вече на няколко подканяния и напомняния продължават да бягат от въпроса, защо борсата ни е в това положение вече повече от 10 години, и какви са причините за това ? Сигурно ние дребните, които сме на края на веригата пак сме виновни за това !

п.с. Пиша го нарочно в червено, за да го забележат и прочетат въпросните хора към които е адресирано !

ДА го сложа пак отгоре..

Коментар

• Здравко, затова започна спора и отговори няма и няма.. За някои по- важно е да се спами и да се заработват коледните премии в служба на партията По лесно е да се нападат опонентите вместо да се търсят отговори..Най- смешно беше как изкараха малките инвеститори виновни за всичко.. Мили родни картинки..
              Last edited by Kiro; 26.11.2019, 12:21.

Коментар

• Голямата разлика е в устойчиво ниската инвестиционна активност в сегашната фаза на икономически растеж. Цялото възстановяване след 2010 г. се характеризира с бавно нарастване на инвестициите в основен капитал - с около 1,5% средногодишно за периода от 2012 до 2018 г. За същия период делът им в БВП е едва 20%, при това с тенденция към лек спад и задържане под 19% за последните три години. За сравнение, средно за периода 2003-2008 г. инвестициите са приблизително 26% от БВП. В страните от Централна и Източна Европа (без Полша) периодът на бързо догонване на средните нива на доход в ЕС се характеризира със сходни нива на инвестиции - над 24% от БВП. Преките чужди инвестиции в последните години, макар да са с различна насоченост и много по-висок дял на тези в експортно-ориентирани отрасли от периода до 2008 г., са едва 2 до 4% от БВП.
                Икономиката през третото тримесечие: прегряване, циклично забавяне или структурни проблеми

Автор: Лъчезар Богданов / 15.11.2019

Прочетете повече на: https://ime.bg/bg/articles/ikonomika...#ixzz66NBUnDUk

Коментар

• Интересното е, че никой от опонентите Bill-bg, dddd, retro_69, и т.н. вече на няколко подканяния и напомняния продължават да бягат от въпроса, защо борсата ни е в това положение вече повече от 10 години, и какви са причините за това ? Сигурно ние дребните, които сме на края на веригата пак сме виновни за това !

Last edited by Zdravko; 26.11.2019, 11:57.

Коментар

• Първоначално изпратено от Maslarov Разгледай мнение

Bill-bg като си купиш от магазина кашкавал пак си активната страна никой не те е бил да си купуваш, но сигурно очакваш да е в срок, да става за ядене и евентуално след консумацията му да оживееш. Говорим си за това, че уж трябва да има някакви правила и коректност иначе може да звъним на обяви в Alo.bg раздел Финанси/съдружие и ще си набиваме парите там в незнайни герои. Иначе си прав, че докато не се промени нещо е добре всеки да си опича акъла и да се спасява според ситуацията всички го правят и това е отразено в цените на акциите на БФБ. Наивен и виновен са съвсем различни понятия никой не е виновен, че някой му е източил паричките вместо да работи с тях. Поздрави и успех на всички вкл и наивните и себе си ще сложа в това число!
                    От мен е единят +
                    напълно съгласен с теб и Здравко!

Коментар

• Първоначално изпратено от Три без коз
                      Апокалиптосчета, вазелин купихте ли си.
                      На теб специално ще ти е нужна високооборотна грес

Коментар

• Първоначално изпратено от Bill-bg Разгледай мнение

Здравко, разбирам какво се опитва да ми каже, но е неуместно защото в случая с чистачките ти не си виновен за нищо, защото не ти си активната страна, а в случая с инвестирането ти сам си набил парите си на неподходящо място или в неподходящо време, пък след това някой друг бил виновен. Дали има разлика в двете?
                        Bill-bg като си купиш от магазина кашкавал пак си активната страна никой не те е бил да си купуваш, но сигурно очакваш да е в срок, да става за ядене и евентуално след консумацията му да оживееш. Говорим си за това, че уж трябва да има някакви правила и коректност иначе може да звъним на обяви в Alo.bg раздел Финанси/съдружие и ще си набиваме парите там в незнайни герои. Иначе си прав, че докато не се промени нещо е добре всеки да си опича акъла и да се спасява според ситуацията всички го правят и това е отразено в цените на акциите на БФБ. Наивен и виновен са съвсем различни понятия никой не е виновен, че някой му е източил паричките вместо да работи с тях. Поздрави и успех на всички вкл и наивните и себе си ще сложа в това число!

Коментар

• Първоначално изпратено от Harry Kane Разгледай мнение
                          Не знам какво се оплаквате - като се покачи акция - всички са купили, като падне - тоя шит не ми го хвали (отдавна продали) и всички са само в дивидентни акции, не знам някой на загуба в тоя форум. Пенсионните като ги слушам как се хвалят с какви доходности направили, и как продават без да ги бърка нищо - и те не са на загуба. Дайте някой на загуба да си признае?
                          Аз съм на загуба от началото на годината. Да, наистина съм на загуба от 4% на портфейла, но не съм обвинил никой за това.

Коментар

• Не знам какво се оплаквате - като се покачи акция - всички са купили, като падне - тоя шит не ми го хвали (отдавна продали) и всички са само в дивидентни акции, не знам някой на загуба в тоя форум. Пенсионните като ги слушам как се хвалят с какви доходности направили, и как продават без да ги бърка нищо - и те не са на загуба. Дайте някой на загуба да си признае?

Коментар

• Първоначално изпратено от Bill-bg Разгледай мнение

Здравко, разбирам какво се опитва да ми каже, но е неуместно защото в случая с чистачките ти не си виновен за нищо, защото не ти си активната страна, а в случая с инвестирането ти сам си набил парите си на неподходящо място или в неподходящо време, пък след това някой друг бил виновен. Дали има разлика в двете?
                              Човека ти го казва от гледната точка на двама участници в "движението" един на борсата другия на улицата(спрямо твоето тълкование автомобила не си стои в гаража , а се движи насам натам).Или от твоите думи излиза че човека сам е спрял на неправилното място, че са му взели чистачките и сам си е виновен ........

Коментар

• Добре, ще дам и моите 5 стинки, не че някой ми ги е искал К'во сте еманали Киро? Когато си е негативен и пуска черна хроника без проверки от измислени сайтове, и аз съм го хокал (бахти, как се изказах като поселдна инстанция, а ), ама чак пък психопрофили и т.н. За кое да не е прав, какви малоумни въпроси е задал, като съвсем културно пита що аджеба нашата клета борсичка стои на едно ниво и не мърда вече 10 години, докато другите чупят рекорд след рекорд

Чекай сега да питам - Татко Щрък, като уважаван форумец, когото с радост чета, а аз какъв съм - мъж, жена, тийн, пенсионер, ляв, десед, и най-вече като какво правя, за да си изкарвам кинтите и колко ли съм вложил на БФБ, че ми е интересно какво ще кажеш, пък и аз неведнъж съм се заявявал какъв съм, да не говорим, че има поне 50 човека, дето ме познават лично в този форум И за да не се слагам пак на първо място, щото съм много Убав и чуен, ще очертая няколко разделителни линии:

1. We don't see things as they are, we see them as we are - ми това за мен е основата и оттук започва разделението. Такива като Киро са влезли много, много отдавна на тазо борса, видели са върхове и падения, видели са различни правителства, нагледали са се на мажоритари-слънце, като да речем едно Соди, което е перфектна компания сега, но някога беше такава мизерна компанийка, че заради тях цял закон промениха, за да забранят подобен род измами (например увеличение на капитала и записването му изцяло само и еднисветно от собственика, за да се увеличи дела и да започне да взема еднолични решения). Затова и са критични и си търсят правата. Много малди "лъвове" - хайде, няма да ги изброявам, че ще се засегнат, но повечето са давали велики интервюта тук, са влезли 2011-2012 за сефте, не са видели криза, не са видели как се абдикира и капитулира по позиции и все още вярват, че "магаретата летят", както би казал един велик банер с химическо образУвание, което не му попречи да е шеф на агенцията по приватизацията, щом познава правилните хора...

2. И тук стигаме до втората разделителна линия - икономиката е политика и политиката е икономика - едва ли някой ще обори това твърдение. Та тук линията е дали си правоверен гербераст, или не си. А още по-лошото - дали си бивш седесар, станал гербераст? Ако това се заяви ясно и отчетливо, то аз аргументи нямам - както каза един приятел, като го бъзиках за кой ще гласува - ми за герП, щото иначе ще съкратят майка ми от общината, та остава само на пенсия. Ми какво да му кажа, прав е. Ся морал, това-онова, но пред хляба, бате, никой няма думата.
                                Та кажете си, пичове - симпатизираме на герП, аз съм общински съветник, аз съм в бизнеса с обществени поръчки, аз съм си купил апаратмент от Артекс за 600 евро в Изток и всичко става ясно - нито ще се спори, нито ще се говори. Пределно ясно е, че за такъв човек България цъфти и само лузърите могат да си загъбят парите, когато всички около тях правят яко кинта с вярата си в банкянското слънце.
                                Това веднага ме подсеща за Мария Антоанета, която била толкова удивена, че народът ревял за хляб, като имало пасти за ядене - и тя наистина го е вярвала това, с толкова ясната вяра, с която сега някои са убедени, че за да губиш на БФБ, значи си абсолютен лузър и неудачник!!!

3. В трета точка поглеждаме разделителната линия със законите и тяхното прилагане, с обществената нетърпимост към подобни неща и най-вече - с "услужливата памет". Споменаха някои Енрон - емблематични, да, а знаете ли какво стана с Артур Андерсън (веднага си цъкнете в гугъл кои са пък тия), след като заверяваха на юнашко доверие отчетите на Енрон и как от биг 5 в одита днес имаме биг 4? А сега си спомнете КТБ и КПМГ - видяхте ли разликата? Да или не, за да знам какво дали да си комуникираме повече, или да си караме на хашлашки изрази

4. И финално, че имам деца да къпя (упс, чекай, че ще се издам кой съм, ама може пък да съм мома под прикритие) - има и една особена порода хора, които са си дразнители за спорта. Обикновено са емигранти, за които е особен кеф да наричат държавата си кочина и т.н. Към тях разделителната ми линия е само една - ИГНОР!

П.С. И да не забравя - има и вътрешняри, макар и не на нивото от 2005-2007, разбира се, те трудно губят пари, факт Разбира се има и много хора със силно развит Стокхолмски синдром, но за тях друг път. Ха наздраве
                                Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

Working...
                                X