IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение

В края на годината. Сега мога да пусна една анкета, за да замерим

Доверието в Мажоритарните собственици 4Q 2019

временни резултати
    Готово, Попълних. Да видим кои са мерзавците и колко струват.

Коментар

• Първоначално изпратено от TheSkorpion Разгледай мнение
      Интересни разпродажби тия дни по ключови позиции. Дали няма нещо общо Expat Short SOFIX със заети позиции от пенсионните фондове например или други по-едри?
      Без въобще да претендирам за корекност, но на мен ми се струва, че тези разпродажби са продиктувани от ТА и пробиването на 550 пункта. Нито разбирам, нито смятам, че това е обосновано на БФБ, но има техничари с пари, които си отиграват движенията.
      Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Интересни разпродажби тия дни по ключови позиции. Дали няма нещо общо Expat Short SOFIX със заети позиции от пенсионните фондове например или други по-едри?
        Мненията ми не са препоръки. Имам само една препоръка - не губете пари.

Коментар

• Фондовата борса обикновено е отражение на цялата държава, икономика и т.н. И е грубо казано символ на капитализма.
          А последните 10години България по различни причини се отдалечава от него и отива към комунизъм.
          И в случая фондовата борса в България е реално отражение на случващото се в държавата.
          Враждебна среда за развитие на бизнес, убиване на всякакъв бизнес, различен от на правилните хора и още много причини в същата логика.

Коментар

• Влизането в чакалнята на еврозоната ще доведе до силен ръст до тогава може ръст ако ПФ-та ударят едно рамо да задвижат възходящо пазарът в края на годината и за летящ старт на новата година. За тия 10 години някой от нас хванаха две силни възходящи движения така че не е като да няма възможности да се правят пари на БФБ.

Коментар

• Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение

Нямам идея ,защо борсата ни е в това положение вече повече от 10 години и какви са причините за това...

Предполагам ,че ти си наясно....Моля,опиши причините за състоянието на борсата ни ,опиши промените,които трябва да се направят,и най-важното - моля ,дай ми препоръки,какво точно аз да свърша,като един абсолютно необвързан с власт,партии и каквото там се сетиш човек,за да дам моя конкретен принос за промяна ситуацията на БФБ...

А докато БФБ е в сегашното си състояние,аз,като един прагматичен човек,ще вземам решенията си относно моите инвестиции на база моментно състояние,мои кратккосрочни и дългосрочни прогнози и очакваниня...
              Няма как ,ние - малките инвеститори,да сме виновни за състоянието на БФБ....Не е задължително човек да е виновен ,за каквото и да и било,и въпреки това, в крайна сметка да е потърпевш....

Още веднъж ,моля, причини,конкретни промени,конкретни възможни действия на дребните акционери...

Жалко е, че търгуваш на борсата, а да не знаеш какви са причините пазара ни да е умрял ! Пак клониш в отговора си към личните решения и сделки, а това по никакъв начин не влияе на това какъв ни е пазара ! Аз по същия начин взимам решенията си за инвестиции като теб, прагматично и съобразно моментно състояние. Но няма как да съм доволен и да приема сегашното състояние на БФБ с възможности за инвестиции в няколко що годе читави компании. Хайде ако кажем, че ние сме грешни и грешно разсъждаваме, къде са чуждите инвеститори, както и големите местни ? На борсата съм може би вече 18-20 години такава трагедия не е било, както сега ! Не може икономиките и пазарите в цял свят да растат вече 10 години, а ние едва кретаме, нито оборот, нито ръстове ! И не ми казвайте, че ние сме си виновни или като не ни харесва да инвестираме навън, защото това не е решение на нито един от проблемите !

Коментар

• Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение
                Тук големо тюхкане пада .

Да сме наясно България не е Рим и никога няма да бъде макар че е била нещо подобно,ама много отдавна.

България е една затънтена и западаща провинция на ,,Рим,, и то скоро присъединена. а ,,Рим,, има всички изгледи да почне да губи влияние на глобално ниво. Така че очакванията за неква борсичка тука и сравненията и с развитите западни такива са напълно погрешни И борсата отразява напълно точно състоянията на нещата и това няма да се промени съществено. ако се промени съществено ще още в по - негативен план.
                България не е Рим, тя е гробокопачът на Рим .

Коментар

• Тодоре, а що търсиш ти в тази западнала римска провинция.. Отивай в Рим да ставаш патриций или император..

Коментар

• Браво Тодаре за анализа

Коментар

• Тук големо тюхкане пада .

Да сме наясно България не е Рим и никога няма да бъде макар че е била нещо подобно,ама много отдавна.

България е една затънтена и западаща провинция на ,,Рим,, и то скоро присъединена. а ,,Рим,, има всички изгледи да почне да губи влияние на глобално ниво. Така че очакванията за неква борсичка тука и сравненията и с развитите западни такива са напълно погрешни И борсата отразява напълно точно състоянията на нещата и това няма да се промени съществено. ако се промени съществено ще още в по - негативен план.

Коментар

• https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2019/1...eistvo_banevi/

може да ни изплатят пари от Полимери

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
                          Интересното е, че никой от опонентите Bill-bg, dddd, retro_69, и т.н. вече на няколко подканяния и напомняния продължават да бягат от въпроса, защо борсата ни е в това положение вече повече от 10 години, и какви са причините за това ? Сигурно ние дребните, които сме на края на веригата пак сме виновни за това !

п.с. Пиша го нарочно в червено, за да го забележат и прочетат въпросните хора към които е адресирано !

Моля въпросните лица ако са на обяд да хапнат, и след това да бъдат така добри да отговорят ! Въпроса към тях стои отворен !
                          Нямам идея ,защо борсата ни е в това положение вече повече от 10 години и какви са причините за това...

Предполагам ,че ти си наясно....Моля,опиши причините за състоянието на борсата ни ,опиши промените,които трябва да се направят,и най-важното - моля ,дай ми препоръки,какво точно аз да свърша,като един абсолютно необвързан с власт,партии и каквото там се сетиш човек,за да дам моя конкретен принос за промяна ситуацията на БФБ...

А докато БФБ е в сегашното си състояние,аз,като един прагматичен човек,ще вземам решенията си относно моите инвестиции на база моментно състояние,мои кратккосрочни и дългосрочни прогнози и очакваниня...
                          Няма как ,ние - малките инвеститори,да сме виновни за състоянието на БФБ....Не е задължително човек да е виновен ,за каквото и да и било,и въпреки това, в крайна сметка да е потърпевш....

Още веднъж ,моля, причини,конкретни промени,конкретни възможни действия на дребните акционери...

Коментар

• Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение

Кога ще отваряш пак изповедалната?
                            В края на годината. Сега мога да пусна една анкета, за да замерим

Доверието в Мажоритарните собственици 4Q 2019

временни резултати
                            Last edited by BigBear; 26.11.2019, 14:28.
                            Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

Коментар

• Интересното е, че никой от опонентите Bill-bg, dddd, retro_69, и т.н. вече на няколко подканяния и напомняния продължават да бягат от въпроса, защо борсата ни е в това положение вече повече от 10 години, и какви са причините за това ? Сигурно ние дребните, които сме на края на веригата пак сме виновни за това !

п.с. Пиша го нарочно в червено, за да го забележат и прочетат въпросните хора към които е адресирано !

Моля въпросните лица ако са на обяд да хапнат, и след това да бъдат така добри да отговорят ! Въпроса към тях стои отворен !
                              Last edited by Zdravko; 26.11.2019, 14:06.

Коментар

• Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение
                                Въпросът "Защо Борсата е в това положение?" има поне няколко отговора за мен

Първо - според мен е неправилно да се нарича борса, а е регулиран дялов пазар. Защо не е борса? Защото, за да е борсата борса е нужно да има множественост на цените и дълбочина на офертите. Няма нито едното от двете - изключително рядко се случват в кратки моменти от време да има сделки на различни цени от различни контрагенти от страна купува и продава. Когато има различни цени то е обикновено, защото някой купува от повече от един продавач или продава на повече от един купувач. За дълбочина на офертите да не говорим. За всеки, който управлява малко по-голям портфейл е ясно, че ако иска да направи разместване в портфейла си е нужно да се хване за телефона...
                                Второ, няма инструменти за кредитно рамо - къси продажби, маржин покупки, деривати, опции - НИЩО. И за това на този пазар могат да се правят само ДЪЛГОСРОЧНИ покупки. Само, че тези които са купили преди примерно 10 - 15 години вече им е време да излизат, а нововлизащи в пазара няма.

Защо НЯМА?

Защото пазарът вече няма репутацията на честно място за търгуване. Мажоритарите отдавна не чувстват възпиращата роля на загуба на репутация от некоректни или неадекватни действия. И правят "странни" сделки, не обясняват нищо, решават разни важни промени без да информират, подаряват си акции и т.н.

Кой е нужно да пази репутацията на пазар?

Тези които си вадят хляба на него всеки ден - инвестиционите посредници, управляващите дружества и ПФ.

Как?

Когато някой отиде да иска пари от банка тя иска обезпечение. Когато някой иска пари от капиталовия пазар, той също трябва да обезпечи сделката:
                                - да пусне в борда на директорите си някой с положителна репутация от капиталовия пазар с право на вето по значителен брой важни за миноритарните акционери въпроси. Няма реален статут на независимия директор при нашите публични компании.
                                - да не продава акциите си дълъг период от време - той търси пари от борсата за дългосрочно финансиране следователно той ще стой в инвестцията заедно с пазара
                                - да обвърже възнаграждението си и на топ ръководството с реалните резултати на компанията - тоест да печели от парите които е създал, а не от парите които е привлякъл.
                                Кога ще отваряш пак изповедалната?

Коментар

Working...
                                X