IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от the architect Разгледай мнение

хубави неща предстоят за софка . мда
    kak успя да начертаеш тази графика? ........ и най-вече графиката до 2008 година? ......... няма да те питам за мащаба и за посочените стойности в десния край на графиката ти...

уникален си, докторе
    Last edited by polki; 27.11.2019, 13:59.
    fuск the bеаr - give me the bееr

Коментар

• Първоначално изпратено от 1984 Разгледай мнение

няма тъмнина - Слънчо огрява навсякъде
      само спътникът Му - ретроградният Мер...упс ...Гораний хвърля малко сянка

E той от една седмица е вече по правата пътека, ама ние си потъваме бавно и настъпателно;
      -ни Меркурий, ни Слънце нито месечина ни огрява нас!

Коментар

• Click image for larger version

Name:	sofka.jpg
Views:	2
Size:	12.6 КБ
ID:	3520312

хубави неща предстоят за софка . мда

Коментар

• Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

Добре де. кво стана с най -тъмно е преди зазоряване.
          няма тъмнина - Слънчо огрява навсякъде
          само спътникът Му - ретроградният Мер...упс ...Гораний хвърля малко сянка

Коментар

• Единият е листваните компании да имат истински независим директор с право на вето по важни въпроси

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
              Понеже много питате да взема да отговоря накрая. Bigbear изключително добре е описал ситуацията и в общи линии няма какво да се добави. За съжаление това от наша гледна точка има малко полза. Дискусията би била полезна в ситуациите когато имаме контрол над ситуацията или поне значително влияние над хората с контрол. Дано г-н Моравенов направи това, което зависи от него. Лично аз имам някакви надежди за това. За съжаление когато нямаме контрол над ситуацията имаме контрол само на реакцията си към нея. Аз затова наблягам на тази част, защото никой няма контрол над борсовите пазари и трябва да ги приема такива каквито са, без значение дали ни харесват или не. Не случайно оказването на влияние върху пазара се води пазарна манипулация. Имаше и друг един лаф, че никой не е по-голям от пазара и не трябва да се борим с него. В общи линии пътя към щастието е да имаме силата да променим това, което е в нашият контрол и да приемем нещата, които са извън него. За наше съжаление всеки е настроен в една посока или да действа да променя средата или да я приема. Аз имам предимства пред останалите в ситуации, когато нямам контрол над средата, други са в обратната ситуация. Добре е човек да познава себе си доста добре. Това помага не само на борсовата търговия, но и на развитието на живота като цяло. Вероятно на моменти реагирам по-остро, когато някой хленчи срещу неща, които са извън неговият контрол и вместо да обвинява себе си за неправилна реакция спрямо тях обвинява независимите от него събития. В случай, че съм обидил някой се извинявам, но винаги съм вярвал, че най-доброто което мога да направя за някой е да му кажа неприятната истина от която се крие. Осъзнавам, че мина ли през защитите му се получава обратният ефект, но не винаги мога да се въздържа. Но съм наблюдавал наистина интересни развития и в обратната посока. На времето, когато говорих на хората, че Сорос е готин и не е такъв гад какъвто го описват минавах за соросоид. Сега твърдението ми, че не всичко на този свят може да се обясни с Бойко Борисов доведе до твърдението, че съм привърженик на ГЕРБ.
              Другият спор, който сме водили е на тема процес и състояние. Аз винаги съм описвал процеси. Казвам, че еди къде си нещата се подобряват. Насреща ми казват, че това не е вярно защото състоянието е лошо. Това са различни неща. Това е все едно някой да оспори твърдението ми, че крушата е вкусна с аргумента ябълката е гнила. Какво общо имат двете. Като почнат едни обвинения и накрая спрях да пиша за процесите. Другата тема на спор е била полза и правило. Винаги в твърденията си съм изхождал от идеята за това каква полза ще има от дадени действия за обществото, околните или за мен а не от правилата. Много често изхождайки от правила или от полза за обществото ще се получат различни отговори. Споровете ни със Монти са били на база сензорика/интуиция. Той се справя добре в рейндж, но се дъни в тренд. Аз се стремя да следвам трендове, които на неликвиден дялов пазар са без алтернатива. Би било добре да има всякакви играчи с различни стратегии за да има ликвидност. Освен това се дразня на агресивна некомпетентност и тогава реагирам. Всеки си има слаби страни.
              Та да се върна на въпроса защо пазара е така. Той е такъв от 2001-2002 г. Нищо не се е променило от тогава. Просто тогава имаше условия за борсов балон поради ниските оценки на акциите от 2000 г., бързото развитие на икономиката и липсата на алтернатива за инвестиции. Малко хора имаха достъп до външните пазари и по естествен път се случи огромен балон. Очакванията, че оценките от 2006-2007 г. са нормалното състояние на нещата са нереалистични. Bigbear много добре е описал нещата и нямам какво да добавя.
              Айде лека и да видим какви консолидирани отчети ще излязат.
              Добре де. кво стана с най -тъмно е преди зазоряване.

Коментар

• Първоначално изпратено от Bill-bg Разгледай мнение

Здравко, това някакво специално отношение към тримата цитирани по-горе ли е?
                А иначе на въпроса ти защо толкова време БФБ е в това състояние (макар че не са 10 год. - мисля че 2016-2018 год. имаше не лошо възходящо движение, но няма да издребняваме...не е добро състоянието на БФБ, особено съпоставена с другите борси) - причините сигурно са много и аз нямам нито достатъчно време, нито претендирам за достатъчно компетентност, за да ги анализирам комплесно. Но ще кажа една причина, която според мен напоследък все повече започва да се набива в моите очи и тя е все по-голямата ЛИПСА НА ДОВЕРИЕ в мажоритарните собственици на основните компании, търгувани на борсата сред търгуващите на борсата. В повечето случаи това отношение е в следствие на решения и действия на тези мажоритари, които облагодетелстват една част от акционерите и не зачитат или отчитат по-никакъв начин интересите на дребните акционери, които пък няма какво да направят, освен да продават акциите си (това е най-нормалното нещо когато не одобряваш действията на мажоритари и управление и няма как да влияеш). Примерите за такива са много и всички ги знаят. В други случаи, дори и да няма такива решения или действия от мажоритарите, резултатите на дружествата не са достатъчно добри, дребните акционери не виждат интереса си в подобни дружества и също се стига до разочарование. Така или иначе резултата от липсата на доверие е или продажби на съществуващи акционери, или задържане на покупки от такива, които са имали някакво намерение да влизат. Та това ми се струва напоследък една сериозна причина да е такова положението последните 2-3 год.
                Нищо лично нямам към никого ! С вас тръгна нещо като спор и затова може би. Благодаря, че отговорихте ! За съжаление причините борсата ни да е в това състояние са много и комплексни. Започват от липсата на желание у правителството борсата да се развива/пазара на череши им е по важен/, минава през институции като КФН, БФБ, коректни мажоритари и стигат да законността и съдебната власт. Основно за дребните инвеститори като нас, най важно е да има работещо КаФеНе, за да защитава правата и законността при взимането на решения от публичните компании. За мен най показателното, че нещата на борсата не вървят е липсата на чужди инвеститори ! Но те вече в интерес на истината няма и в какво да инвестират ! То това важи и за нашите местни, дори и за нас дребните. Липса на ликвидност и липса на читави компании, в които да се инвестира ! Имаше план да се направи фонд подобен на този в Румъния и там да се влеят спящите акции от масовата приватизация, не беше лоша идея. За съжаление нищо положително не се случва борсата да се развива ! Още много мога да пиша и да изпадам в детайли, но няма никакъв смисъл защото ние сме последните, от които нещо зависи ! Тези които ми опонирате казвате да се съобразяваме с пазара и какъвто е такъв ! Е, аз го правя, инвестирал съм дългосрочно в десетина дивидентни компании и рядко правя промени. А поради липса на избор и ликвидност в какво да се инвестира, даже и дивидентите си не искам да инвестирам повече тук. Няма как да съм доволен от това положение , в което е изпаднала борсата ни !

Коментар

• Браво! Започнаха да се пишат смислени неща в тая тема.

Коментар

• Понеже много питате да взема да отговоря накрая. Bigbear изключително добре е описал ситуацията и в общи линии няма какво да се добави. За съжаление това от наша гледна точка има малко полза. Дискусията би била полезна в ситуациите когато имаме контрол над ситуацията или поне значително влияние над хората с контрол. Дано г-н Моравенов направи това, което зависи от него. Лично аз имам някакви надежди за това. За съжаление когато нямаме контрол над ситуацията имаме контрол само на реакцията си към нея. Аз затова наблягам на тази част, защото никой няма контрол над борсовите пазари и трябва да ги приема такива каквито са, без значение дали ни харесват или не. Не случайно оказването на влияние върху пазара се води пазарна манипулация. Имаше и друг един лаф, че никой не е по-голям от пазара и не трябва да се борим с него. В общи линии пътя към щастието е да имаме силата да променим това, което е в нашият контрол и да приемем нещата, които са извън него. За наше съжаление всеки е настроен в една посока или да действа да променя средата или да я приема. Аз имам предимства пред останалите в ситуации, когато нямам контрол над средата, други са в обратната ситуация. Добре е човек да познава себе си доста добре. Това помага не само на борсовата търговия, но и на развитието на живота като цяло. Вероятно на моменти реагирам по-остро, когато някой хленчи срещу неща, които са извън неговият контрол и вместо да обвинява себе си за неправилна реакция спрямо тях обвинява независимите от него събития. В случай, че съм обидил някой се извинявам, но винаги съм вярвал, че най-доброто което мога да направя за някой е да му кажа неприятната истина от която се крие. Осъзнавам, че мина ли през защитите му се получава обратният ефект, но не винаги мога да се въздържа. Но съм наблюдавал наистина интересни развития и в обратната посока. На времето, когато говорих на хората, че Сорос е готин и не е такъв гад какъвто го описват минавах за соросоид. Сега твърдението ми, че не всичко на този свят може да се обясни с Бойко Борисов доведе до твърдението, че съм привърженик на ГЕРБ.
                    Другият спор, който сме водили е на тема процес и състояние. Аз винаги съм описвал процеси. Казвам, че еди къде си нещата се подобряват. Насреща ми казват, че това не е вярно защото състоянието е лошо. Това са различни неща. Това е все едно някой да оспори твърдението ми, че крушата е вкусна с аргумента ябълката е гнила. Какво общо имат двете. Като почнат едни обвинения и накрая спрях да пиша за процесите. Другата тема на спор е била полза и правило. Винаги в твърденията си съм изхождал от идеята за това каква полза ще има от дадени действия за обществото, околните или за мен а не от правилата. Много често изхождайки от правила или от полза за обществото ще се получат различни отговори. Споровете ни със Монти са били на база сензорика/интуиция. Той се справя добре в рейндж, но се дъни в тренд. Аз се стремя да следвам трендове, които на неликвиден дялов пазар са без алтернатива. Би било добре да има всякакви играчи с различни стратегии за да има ликвидност. Освен това се дразня на агресивна некомпетентност и тогава реагирам. Всеки си има слаби страни.
                    Та да се върна на въпроса защо пазара е така. Той е такъв от 2001-2002 г. Нищо не се е променило от тогава. Просто тогава имаше условия за борсов балон поради ниските оценки на акциите от 2000 г., бързото развитие на икономиката и липсата на алтернатива за инвестиции. Малко хора имаха достъп до външните пазари и по естествен път се случи огромен балон. Очакванията, че оценките от 2006-2007 г. са нормалното състояние на нещата са нереалистични. Bigbear много добре е описал нещата и нямам какво да добавя.
                    Айде лека и да видим какви консолидирани отчети ще излязат.

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
                      Интересното е, че никой от опонентите Bill-bg, dddd, retro_69, и т.н. вече на няколко подканяния и напомняния продължават да бягат от въпроса, защо борсата ни е в това положение вече повече от 10 години, и какви са причините за това ? Сигурно ние дребните, които сме на края на веригата пак сме виновни за това !

п.с. Пиша го нарочно в червено, за да го забележат и прочетат въпросните хора към които е адресирано !

Моля въпросните лица ако са на обяд да хапнат, и след това да бъдат така добри да отговорят ! Въпроса към тях стои отворен !
                      Здравко, това някакво специално отношение към тримата цитирани по-горе ли е?
                      А иначе на въпроса ти защо толкова време БФБ е в това състояние (макар че не са 10 год. - мисля че 2016-2018 год. имаше не лошо възходящо движение, но няма да издребняваме...не е добро състоянието на БФБ, особено съпоставена с другите борси) - причините сигурно са много и аз нямам нито достатъчно време, нито претендирам за достатъчно компетентност, за да ги анализирам комплесно. Но ще кажа една причина, която според мен напоследък все повече започва да се набива в моите очи и тя е все по-голямата ЛИПСА НА ДОВЕРИЕ в мажоритарните собственици на основните компании, търгувани на борсата сред търгуващите на борсата. В повечето случаи това отношение е в следствие на решения и действия на тези мажоритари, които облагодетелстват една част от акционерите и не зачитат или отчитат по-никакъв начин интересите на дребните акционери, които пък няма какво да направят, освен да продават акциите си (това е най-нормалното нещо когато не одобряваш действията на мажоритари и управление и няма как да влияеш). Примерите за такива са много и всички ги знаят. В други случаи, дори и да няма такива решения или действия от мажоритарите, резултатите на дружествата не са достатъчно добри, дребните акционери не виждат интереса си в подобни дружества и също се стига до разочарование. Така или иначе резултата от липсата на доверие е или продажби на съществуващи акционери, или задържане на покупки от такива, които са имали някакво намерение да влизат. Та това ми се струва напоследък една сериозна причина да е такова положението последните 2-3 год.

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение

Без въобще да претендирам за корекност, но на мен ми се струва, че тези разпродажби са продиктувани от ТА и пробиването на 550 пункта. Нито разбирам, нито смятам, че това е обосновано на БФБ, но има техничари с пари, които си отиграват движенията.
                        А, то имаше и такива като онзи измамник Петър Караиванов,
                        големи разбирачи, които твърдяха индекс 80

Коментар

• Първоначално изпратено от Toranaga Разгледай мнение
                          https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2019/1...eistvo_banevi/

може да ни изплатят пари от Полимери
                          А от Елма или Акб-форест дали ще отпуснат по някоя стотинка??

Коментар

• Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнение
                            Да си стои червеното горе.
                            Гледах наскоро едно интервю на един украински политик, опозиция на властта. Той казваше какви са разликите в Крим сега и преди . да изадя 2-3 неща
                            1 - негов познат украински политик , руснак и общински съветник в Крим сега вече с руски паспорт от 5 години и от пет години "мрази руснаците" защото му прекъснали далаверата със заменки със земи и парцели.. Много просто станало. Преди всичко се крадяло както при нас и колкото може от община и политици а сега, не че има забрани за сделки с парцели, просто ВСЕКИ такъв договор трябва да мине през прокуратурата и тя да се произнесе и да го обяви публично. Тя не е идеална разбира се но тази проста мярка тотално ударила по джоба крадливия общинар и не само него. Та той вече мрази руснаците.
                            2. Човека обясни как са променили мисленето на хората от абсолютно анархично (всеки за себе си а закони и правила са само за другите) като даде няколко примера с контрол на правилата от които най-лесен за цитиране е този с пътното движение. Просто цялото движение е обхванато от камери и на нарушителите се изпращат и ефективно се налагат глоби. Друг негов близък също надал голям вой когато му дошла сума за плащане по-голяма от заплатата му но след около година самият той вече е доволен от резултата - целия бардак с движението е почти разрешен.
                            3 Пример за уредени взаимоотношения с кримските татари от които последните са повече от доволни но е труден за цитиране накратко (иска обясняване на ситуацията)

Имаше още много примери готови за ползване от Бойко и сие но понеже темата е друга да кажа какво имам предвид.

Не може да се обвинява само правителство докато всеки надолу е с нагласа да краде колкото може и че правилата и законите са само за другите. Понеже това няма да се промени оставено на самотек и само с агитация, вината на правителството и управляващите е че не измислят (или не копират) работещи решения за ефективен контрол. Т.е. това което Здравко и Киро казват. Вярно че "съпротивата отдолу" е голяма и никой не иска да му спрат кранчето но щом в една още по-корумпирана (Боже опази, възможно ли е повече от нас наистина?) среда като руската могат да се постигнат резултати то оправдания няма.

Работата на министър не е да е експерт. Неговата задача е да формулира политика и да налага изпълнението и и е отговорен за завършека. А не да я променя според вятъра. При нас не се получава по 2 причини.
                            1 - Липса на искрено желание (акцентът е в пълненето на джоба)
                            2 - Невъзможност да се дефинира национално отговорна позиция и тя да се отстоява от марионетно правителство.. Достатъчно е някой среден чиновник от американското посолство, Брюксел или по-близо да погледне накриво и всеки проект е обречен. Ако не ми вярвате вижте какво пише днес за посещението на светлият ни ръководител в САЩ- Белене вече е добър проект и ще го правят американците. Преди беше добър-лош-добър-лош-много лош-добър и т.н.
                            Разберете ме правилно- не знам добър или лош проект е Белене. Но е пример за липса на последователно защитаване на национален интерес, възможност за дефиниране на позиция и невъзможност на марионетно правителство да провежда национално отговорна политика.

Ако обичате да имате предвид че всичко това е лично мнение на прост необразован и не-вярващ на светлото банкянско бъдеще индивид очевиден загубеняк (държи пари в БФБ) и поради това виновник от 1ви ред за бардака тук.
                            +
                            Много добре го каза с две думи - "марионетното правителство".

Коментар

• Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение

В края на годината. Сега мога да пусна една анкета, за да замерим

Доверието в Мажоритарните собственици 4Q 2019

временни резултати
                              Биг Беер,пусни и една мини анкетка доверие в КФН....

Коментар

• Първоначално изпратено от Toranaga Разгледай мнение

От мен е единят +
                                напълно съгласен с теб и Здравко!
                                Като ще се хвалим, от мен е другия плюс. Нищо, че съм мечка

Коментар

Working...
                                X