IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ !!! Архив до 24.03.2015

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
    От Канада е, ма нейсе.
    Нямат дългове, кеша им е 1/3 от капа, имат вземания за останалите 2/3.
    А са си лоу кост и винаги профитабилни. При това с хубав дивидент.
    НАДЛ е оценена колкото струва 1-та и платформа само, а си имат немалко, повечето новички и под контракт. Дори и да се разсъхне сделката с Роснефт - пак ще си струват поне 3 пъти повече от сега.
    И споко, ще ги има двете и след 5 години, освен ако дотогава не почнем да караме колите с вода. Щото пазара го приема за вероятно сега това

Има нещо гнило, мдаа...същото си си мислел и когато си гледал газта на бфб преди 2 години на 1.50...както и аз де....
    +111
    за газта и аз я гледах така и с гледане си останах че си купих чак на 5.50 пак хората пари напрвиха...не че не съм доволен де...ама можеше и по-добре..

Коментар

• Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнение
      да де ама през сфд-та нема много етфи... поне аз не виждам...
      Има стотици. Но все пак това е мой начин да използвам ливъридж. Не бих го препоръчал на никой. Просто през ЕТФ ми намалява значително специфичния риск на отделни компании и нося само пазарния риск или секторния риск, ако играя секторни етф.

Лесния начин за игра с ЕТФ - без ливъридж и без маркет тайминг е човек да си избере няколко теми, които смята че ще развиват добре следващите три до пет години. Например
      - европейски акции
      -корея
      -софтуер
      -биотехнологии
      -дивиденти

И след вече почва да търси ЕТФ коиото са насочени към тези теми. Винаги поне пет -шест теми и за предпочитане несвързани помежду си. Т.е. няма особен смисъл да слагаш етф за петрол и етф за петролни компании в две групи. но нищо не пречи да ги сложиш в една и да намалиш дела на половина.

Хубаво е дяловете на групите да са равни. за да не се издъни много човек ако сбърка нещо.

Темите които съм дал са примерни. Всеки може да си изграва неговите идеи за нещата. Цялата трудност е да избере 5-6 НЕСВЪРЗАНИ идеи и след това да се придържа към тях до като не излезат доказателства че някоя от тях няма да се реализира.

не се купуват ЕТФ като се гони доходност. Това че нещо е расло последните два месеца нищо не означава, може да пада следващите. Купуват се средносрочни идеи. Собствени идеи.

Ако някой вярва че може да прави маркет тайминг редовно да си помисли пак - почти сигурно греши. Ако не греши ще стане милиардер това че човек е нацелил един два пъти дъна или върхове нищо не означава, освен ако не може да го прави редовно. А той няма да може да го прави редовно.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
        Играя ги през СФД та. Не обичам особено да използвам ливъдирж при отделни позиции и го използвам през ЕТФ. Всякакви - което ми се стори че дава достатъчно добра риск доходност в даден момент. Рядко ги държа дълго, по скоро правя моментум трейд по за няколко дни, седмици или месеци.
        да де ама през сфд-та нема много етфи... поне аз не виждам...
        Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

От Канада е, ма нейсе.
          НАДЛ е оценена колкото струва 1-та и платформа само, а си имат немалко, повечето новички и под контракт. Дори и да се разсъхне сделката с Роснефт - пак ще си струват поне 3 пъти повече от сега.
          И споко, ще ги има двете и след 5 години, освен ако дотогава не почнем да караме колите с вода. Щото пазара го приема за вероятно сега това

Има нещо гнило, мдаа...същото си си мислел и когато си гледал газта на бфб преди 2 години на 1.50...както и аз де....
          Най-вероятно си прав! Идеята ми бе не да споря с теб, а да науча нещо.
          Казах, че е от Австралия, защото ми дава, че компанията е листната там.
          Пътека се прави камък по камък!

Коментар

абе равен ти играеш ли с етф-и? и ако да с кои и на кои пазари - демек например имърджинг маркетс, корея и т.н?
            Играя ги през СФД та. Не обичам особено да използвам ливъдирж при отделни позиции и го използвам през ЕТФ. Всякакви - което ми се стори че дава достатъчно добра риск доходност в даден момент. Рядко ги държа дълго, по скоро правя моментум трейд по за няколко дни, седмици или месеци.

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
              "Другото" го заредих в платформата и се оказа, че е значително по-ниско от скрийншота на ПИП в момента и е от Австралия.
              Твърде голям океан от компании е на световните борси и за това се отказвам да търся диаманти - само ЕТФ-и на този етап.
              От Канада е, ма нейсе.

Коментар

• абе равен ти играеш ли с етф-и? и ако да с кои и на кои пазари - демек например имърджинг маркетс, корея и т.н?
                Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

кои етфи си нарочил и играеш?
                  Аз съм наистина твърде начинаещ за световните борси и не бих си позволил да давам конкретни съвети. Просто имах предвид, че ЕТФ-ите обобщават океаните от конкретни акции, които аз самият нямам нито време, нито желание да следя.
                  А по принцип към днешна дата мисля, че петролът и среброто биха се качвали във времето - говоря за дългосрочна инвестиция.

Коментар

"Другото" го заредих в платформата и се оказа, че е значително по-ниско от скрийншота на ПИП в момента и е от Австралия.
                    Твърде голям океан от компании е на световните борси и за това се отказвам да търся диаманти - само ЕТФ-и на този етап.
                    кои етфи си нарочил и играеш?

Коментар

NADL може и да не съществува догодина по това време. За другото не го знам къде действа, но очевидно и там слагат такива перспективи.

Коментар

Пип, аз ги разгледах набързо, но има нещо много гнило според мен. Твърде хубаво не е не хубаво! Защо според теб се търгуват на тези нива, каква е твоята теория?
                        NADL може и да не съществува догодина по това време. За другото не го знам къде действа, но очевидно и там слагат такива перспективи.

Коментар

Еми не съм съгласен.
                          Когато сантимента се смени е съвсем нормално да купуваш на голям дисконт, стига да улучиш дъното, което естествено си е зоррр...
                          Ти все пак говориш за мажовски акции на мажовското бфб, представляващо последната дупка на ЕС де си я подритватват като футболна топка кой кога свари.
                          А ей ти на 2 примера ( не единствени) на такива компании ,при това от нормални държави и то от пазар на ол тайм хай
                          Как мислиш - дали бих предпочел тях да купувам или софарми/албени дори и да ги видя пак на 1.80/15лв ?

http://finviz.com/quote.ashx?t=TGA&ty=c&ta=0&p=m

http://finviz.com/quote.ashx?t=NADL&ty=c&ta=1&p=d
                          Пип, аз ги разгледах набързо, но има нещо много гнило според мен. Твърде хубаво не е не хубаво! Защо според теб се търгуват на тези нива, каква е твоята теория?

Коментар

Еми не съм съгласен.
                            Когато сантимента се смени е съвсем нормално да купуваш на голям дисконт, стига да улучиш дъното, което естествено си е зоррр...
                            Ти все пак говориш за мажовски акции на мажовското бфб, представляващо последната дупка на ЕС де си я подритватват като футболна топка кой кога свари.
                            А ей ти на 2 примера ( не единствени) на такива компании ,при това от нормални държави и то от пазар на ол тайм хай
                            Как мислиш - дали бих предпочел тях да купувам или софарми/албени дори и да ги видя пак на 1.80/15лв ?

Ами аз бих ги предпочел нашите си. Албена е реално АДСИЦ почти без дългосрочни дългове с доста декари земя и недвижими имоти. Софарма е генеричен производител отново без особени проблеми да си обслужва дълговете. И двете оперират в стабилни отрасли - все едно какво се случва наоколо, с относително прогнозируеми резултати и без реална опасност следващите пет години да им се случи нещо катастрофално. И БВ на Албена например е над 70 лева - като е по-скоро с подценени активи. така при 15 лева се получава ПБ 0,2 и то върху собствен капитал почти изцяло недвижими имоти.

А тези двете дето си ги дал оперират в силно нестабилен отрасъл, с неясна песпектива дали изобщо ще съществуват след 5 години, с доста съмнителна възможност при ликвидация да се вземе дори и БВ.

Коментар

Не е така. На дъното си купувах албени по 15-16 лева, МСХ, софарми на някакви смешни цени. А нито една от тези компании нямаше начин да фалира че да се продава под ликвидационна стойност и то много под.
                              Еми не съм съгласен.

Коментар

• Първоначално изпратено от vinkel Разгледай мнение
                                Нямаш достатъчна информация и вероятността да бъркаш е твърде голяма .

Защо си губиш времето да смяташ такива неща !?
                                Защото ми вършат прекрасна работа за западни банки. И ако не го правя ще се набутвам брутално в този сектор. Тове че взема да сбъркам увеличението с +- 20, 30% е малък проблем. Поне за мен.

Коментар

Working...
                                X