Средното ROA за банковата система е 1,34% за 2022 или над два пъти по-високо от това на ПИБ. Да вземем средното, като по-представително, а не на ДСК, което е тройно. Излиза, че ако някой ги купи и ги приведе в рамките на средната рентабилност на активите, ще изкарва по 80 млн. лв. годишно само от добавената възвръщаемост или 160 млн. лв. годишно общо. Така погледнато, да се чуди човек как не са ги глътнали още. Ясно е, че сметката далеч не е толкова проста. И пак стигаме до проклетото качество на активите.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ТБ Първа инвестиционна банка (FIB)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
Всеки може да е. Банката е просто инвестиционен посредник. И аз мога да си открия сметка при тях и да купувам акции на БФБ.. просто няма да ми изнасят условията.. банките са голямо дърво като ИП.
А дали самата Банка ДСК купува за собствена сметка... силно се съмнявам. Ако ще купуват ще е нещо на едро.. 5..10..50+%, а не да цъкат на дребно. Но виж някое шефче там, което има инфо и няколко свободни милиончета, може да е решил да ги удвои, утроиМного се надявам това да е случая, защото... ми се ядат дренки
П.С. държавата би благословила такава сделка за да си върне "инвестицията"
Last edited by petyob; 03.02.2023, 15:32.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение
Адаш лека поправка, никой голям не купува акции на Градус, а върви обратно изкупуване там на до 3% от капитала.
Но въпреки това, логиката за големите ордъри е валидна.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Здравко Разгледай мнение
Дадох лайк на коментара, но с едно наум...
2005 г., като започвах на БФБ, един стар брокер ми каза: Не се лъжи по бидовете и асковете. С времето всичко пада и тогава остава само стойността на акцията. В тоя ред на мисли - до скоро няйой голям купуваше стотици хиляди акции на Градус на 1.50, но вече реално сделките стават на 1.44. скоро и по-надоле...
Имам акции на ПИБ и съм оптимист за позицията!
Мнението ми не е преопъка за инвестиционни решения!
Коментар
-
Първоначално изпратено от dex Разгледай мнениеМисля, че е време да минем на следващото ниво, вече има други купувачи над бида на ДСК...
2005 г., като започвах на БФБ, един стар брокер ми каза: Не се лъжи по бидовете и асковете. С времето всичко пада и тогава остава само стойността на акцията. В тоя ред на мисли - до скоро няйой голям купуваше стотици хиляди акции на Градус на 1.50, но вече реално сделките стават на 1.44. скоро и по-надоле...
Имам акции на ПИБ и съм оптимист за позицията!
Мнението ми не е преопъка за инвестиционни решения!
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение
Просто купувачът, видим като ДСК(кой може да е освен лично банката?), има намерения да купи големи количества, най-веороятно, и сега е сменил тактиката, седи и купува на 2.36, ако не изкупи достатъчно и му се изчерпа търпението ще тръгне нагоре. Според мен ще мине над 2.50
А дали самата Банка ДСК купува за собствена сметка... силно се съмнявам. Ако ще купуват ще е нещо на едро.. 5..10..50+%, а не да цъкат на дребно. Но виж някое шефче там, което има инфо и няколко свободни милиончета, може да е решил да ги удвои, утроиМного се надявам това да е случая, защото... ми се ядат дренки
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
Точно!
Само бих перифразирал - Информация или просто надъхвация
Всички се надяваме да е първото, че мин. година гледахме второто и като мина, бързо се върнахме в изходна позицияLast edited by petyob; 02.02.2023, 14:29.
Коментар
-
Първоначално изпратено от wild at heart Разгледай мнение
Купувачът със сигурност има положителни очаквания - и аз когато купувах ПИБ, имах идея защо го правя. Въпросът е на какво са базирани очакванията - информация или оптимизъм.
Само бих перифразирал - Информация или просто надъхвация
Всички се надяваме да е първото, че мин. година гледахме второто и като мина, бързо се върнахме в изходна позиция
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Супер табличка - ти ли я прави, че си е доста труд? Слагам лайк веднага
Ето ги и данните за 2021 за сравнение. ДСК и Уникредит си разменят водещото място на база активи, но са много близки. ДСК си остава банката с най-висока печалба. ОББ, обаче, ще ги изпревари по активи, ако се добавят и активите на Кей Би Си (Райфайзен преди). ПИБ добавя 1,5 млрд. към активите, но влошава малко показателите си.
Last edited by inteIIect; 01.02.2023, 13:10.
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от inteIIect Разгледай мнениеФакт е, че ДСК могат да ги купят с едногодишната си печалба.Факт е също, че са с доста по-ниска възвръщаемост на собствения капитал и активите от останалите големи банки.
Данните са за цялата 2022, сортирани по размера на активите.
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от sinbad Разгледай мнениеБанките с рекордна печалба от 2.1 млрд. лв. при свръхниски лихви
https://www.mediapool.bg/bankite-s-r...ews344430.html
и защо да не помечтаем? INTA казва DSK, DSK и пак DSK- купува, а защо и да не я пожелае!?
Това са прости разсъждения и мечти на "гладен" човек, а не покана за инвестиционни ходове!
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от wild at heart Разгледай мнение
Купувачът със сигурност има положителни очаквания - и аз когато купувах ПИБ, имах идея защо го правя. Въпросът е на какво са базирани очакванията - информация или оптимизъм.
https://www.mediapool.bg/bankite-s-r...ews344430.html
и защо да не помечтаем? INTA казва DSK, DSK и пак DSK- купува, а защо и да не я пожелае!?
Това са прости разсъждения и мечти на "гладен" човек, а не покана за инвестиционни ходове!
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от sinbad Разгледай мнение
Защо да не постъпваш правилно? Той купувача, ако няма положителни очаквания ще се товари ли? Който и да е той.
- 2 Харесвания
Коментар
Коментар