IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Рисковете при инвестирането

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
    Има резултат.
    Провал.
    С гръм и трясък. Да повтарям, колко ме е срам и колко виновен се чувствам, пак не ми олеква. Ама там първа ми и основна грешка ми беше, че изтървах контрола, още при създаването на АД-то. Много неща бих поставил иначе но, къде ти с 0,38% от акциите, и те-подарени?
    Ми провалът не винаги е лош - понякога дава ценни уроци, стига човек да ги осъзнава и да има сили да стане и продължи.
    Успех в начинанието! Аз вярвам че, където има упорство, немунуемо се появяват резултати.
    Last edited by melon; 02.09.2011, 17:15.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от melon Разгледай мнение
      Пирамид, какво стана с ветрогенераторите отпреди няколко години?
      Някакво АД правихте?
      Има ли резултати?
      Има резултат.
      Провал.
      С гръм и трясък. Да повтарям, колко ме е срам и колко виновен се чувствам, пак не ми олеква. Ама там първа ми и основна грешка ми беше, че изтървах контрола, още при създаването на АД-то. Много неща бих поставил иначе но, къде ти с 0,38% от акциите, и те-подарени?

      Коментар


      • Ще опитам съвсем накратко и предварително моля да не се обиди някой, ако случайно го пропусна.
        Та,
        1. гъбаркане с парите на хората не виждам. Ако някой се огорчава да чуе нещо криво от мен, лаика в доста отношения, не знам - така виждам нещата, така ги казвам.
        2. Давам си сметка поне за по-голямата част от проблемите, за които ме открехвате /благодаря покорно/ и, признавам, с основание. В смисъл, дето ми отваряте очите. Цялата съвкупност от тях ме кара да си структурирам нещата именно по този, а не по друг начин. Включително варианта с голямата компания, с която да работя. Сещал съм се, държа го в ума си и, когато стане готово, вероятно, и това ще се случи.
        3. В тези левчета, на себестойността, включвам всичко. До крем за бръснене. А икономическия ефект проектирам през един среден /вярвам, не прекалявам, при заплата от 520 лв/ разход на енергия само за бойлера (включил съм му отделен електромер, засичам от година) от 200-210 kWh на месец. По мои лични наблюдения, обаче, ред домакинства смело го надвишават та, при тях ефектът няма как да не е по-висок. Прочее, тези сметки са за по-дребния вариант на изделието - "големият" дава значителен нетен превес като икономия.
        4. Има сфери, в които няма как да бъда толкова ...формален? като изказ, като маркетинговото планиране. Затова, предпочетох да не пиша неща, които по-биха предизвикали смях, отколкото сериозното внимание на инв.общност. Набелязал съм методите и средствата и, засега, в етапа на който всичко се мени с главоломна скорост, вярвам, ще свършат работа. При среща със заинтересовани, Маранди, ще споделя на място - по-добре, да не пиша ..."глупости"? които биха отблъснали потенциални партньори, нали? Все пак, аз не съм икономист, а инженер - да не повтарям, какво работих маса време, че може да получите тикове и без време, да ми поставите диагноза.
        5.Планът за продажби е 1000 8хиляда/ бр. през първия месец, а, след това, геометрична прогресия с частно м/у 2 и 4, за определен срок - дано не прегрея през него - и, надявам се, ако /добре е, че някому вече е провървяло/ тези от вас, с много над средните приходи, успее да погледне през очите на основната маса клиенти в БГ, сам ще се убеди в основанията за това.
        6. Вариантът с банките отпадна още първия месец от опитите за финансиране. Абсурд. И не, че не проверявах - обиколих 18 банки. Просто, политиката им предвиждала поне 6 месеца продажби, и чак тогава. Параграф 22, така му казвам на това. А самите банки са поредната опора на абсурда в Абсурдистан.
        7. Не важи и вариантът със ипотекиране на имот. В резултат от семейни ексцеси, малкото, което ще ми остане наследство, още не е останало /слава Богу, майка ми е жива/ а, да се поделя...Ето, банките не дават ипотеки и за малка къща на село, а в града съм на квартира. От своите 520, плащам 120 лв наем за някакви 57 квадрата, с две деца и кола пред физическо разпадане. Не става дори да я водя на преглед, няма да стигне...пък и не това е ваша грижа, нали? Единствено, ви информирах, да не ми повтаряте едно или друго, дето ми е омръзнало, защото вие сте излезли от този модел.
        8. Шансът за фалиране е ясен. Знам, и че ще умра някой ден. Дайте да не живеем тогава, а? Аз търся начини как да стане, и вярвам, открил съм приличен такъв. Искам да се измъкна но, няма да пълзя, нито ще целувам задници.
        9. За "пикливите 5-6 цифрени" вече го слушам от месеци. "Ти за парите не се тревожи!". И...човекът втори месец не може да намери един ден, да се видим. Единият. А другият очакваше днес да вкара, и утре, ХОП!-да изкара. В пъти повече. Без база, без развитие, с вълшебна пръчица. Така реши човекът. При това, се очакваше да направя вълшебство и, още ненаучил се да карам колело, да ме хвърли на 1200 кубика драгстер. Контрол? - Забравяме. така излиза.
        - Обаче, да ви приличам на /чак толкова/ наивен? Всички сте толкава мили - следва ли да забравя, тогава, къде и сред какви хора живея? Съмнявам се. Затова, отказах му.
        10. Сертификатите: Да сме наясно. Без технология, установен производствен цикъл и готово изделие просто няма какво да се сертифицира. Аз това го казах на Alonso, уж ме разбра, ама де да знам.
        11.Продуктът няма да освини нищо никому, т.к. /пусто, защо си издавам стратегически тайни?/ не предполага и не конкурира нищо от съществуващите. Приходната част на бюджета - опровергайте ме - вярвам, само може да се разшири. Просто, защото клиентите ще имат повече пари за харчене - това ако не е екстра, аз съм китаец. Накратко, поне извън ужасяващата българска завист, не виждам читав мотив някому някак да попречи, че на бюджета ви е олекнало с 3-5 лв месечно. Ами радвайте се бе!
        12. Берта е прав, къстъм мейд не върви. Не навсякъде. Хеле пък, в неговата баня. Аз затова и не се целя първо в баните, ама щом е рекъл
        13. Защитата на интелектуалната собственост съм я добавил към разходите още на начален етап. Това беше и стъпка №1, да подам поне заявките, ПРЕДИ да започна изобщо да го обсъждам онлайн, особено тук.
        14. Ефектът "Китайско copy-paste" също, оцених още тогава и, надявам се, при следване на стратегията, до сериозна степен ще бъде уловен да духа в платната ми, а не срещу тях. Всъщност, китайците може да свършат сериозна полезна работа за нас, така мисля. Но, ако някой ми даде разумен довод защо да не се възползвам от тенденциите, ами да се боря с тях, ще опитам да го чуя.
        15. Къде съм споменал, че аз гарантирам печалбите? По-скоро, вярвам, че жизненост на проекта, ако не точно да гарантират, поне ще добавят точният икономически момент в разгара на поредната икономическа и енергийна криза, както и парасъзлъкът на все повече клиенти. Чудя им се на акъла, как още намират пари да наливат за нови дрънкулки при положение, че само ги цицат но, сериозна част вече се замислят за финансовото си здраве, което окуражава.
        16. От месец проучвам как стои въпросът с европейското финансиране. И там е спеч и куп дивотии но, го имам предвид.

        И т.н, май стана пак множко .
        Last edited by Pyramid; 02.09.2011, 16:49.

        Коментар


        • Пирамид, какво стана с ветрогенераторите отпреди няколко години?
          Някакво АД правихте?
          Има ли резултати?

          Коментар


          • моето скромно мнение е, че проекта на Piramid може да се реализира идеално в рамките на някой по-сериозен производител с международен гръб защото :

            1. имат развой, материална база, ноу хау

            2. имат дизайнери, а това е продукт за домашна употреба и колкото и да ми харесва идеята не бих си сложил такъв (къстъм мейд) в банята на която правя довършителни за 7 бона. Виж ако е интегриран тогава вече става интересно....

            3.(на практика това е най-важното) имат защита , защото в момента в който в БГ се пласират 1000 броя ..съм 200% убеден, че Бай Ганьо от илиенци взима самолета до виетнам или южен китай с 2 такива устройства в багажа, намира си производител и поръчва един контейнер с цена 30 кинта на брой....оттам нататък сме го гледали филма.

            остава само да намериш някой, който да е съгласен да ти плаща примерно по 1лв за всеки интегриран енергоспестител. по този начин без да бачкаш ще си живееш охолно , но едва ли е толкова лесно...

            успех!
            това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
              Дали, ако ти кажа, че предвижданата крайна цена е поне 8 пъти по-ниска от споменатите от теб цифри, себестойността - не повече от половината от нея, а, очакваният годишен икономически ефект тръгва от 1/3 от предвижданата крайна цена при сегашни разстановки на пазарите, би стигнал до същите изводи, до които стигам и аз? А, при положение на неизменна себестойност и покупателна способност на европейския пазар, няколко пъти по-висока от нашата, плюс нетни цени на енергията там средно от 50 до над 120% по-високи от нашите, български такива?
              Преди да изведа това нещо на вашето внимание, реално, го обмислям година и половина - значи ле това нещо, каквото и да било?

              - Разбира се, само питам
              Няма как да знам конкретни цифри. Всъщност си нямам идея и какъв точно е този продукт и за какво служи. Говоря принципно. Фактите които си дал публично за него се изчерпват горе долу името му.

              Но въпреки това отново ми прави впечатление че говориш доста ан гро. което поне в моите уши доста олекотява твърденията ти. Няма как да приемам на сериозно това което казваш след като очевидно приемаш големи допускания. Какво значи че икономическия му ефект ще е 1/3 от цената. Това означава че задаваш предварително някакви норми на потребление на енергия от потребителите му. Което е леко странно - поне за мен. Нормално това би трябвало да се даде с процент на намаление на разходите за енергия. И човек сам да си сметне какво точно печели или губи от това че го използва.

              Казваш че себестойноста му ще е 60 лева а крайната цена 120, но отново нямам идея какво всъщност залагаш в тази себестойност. Ако това само разходите за материали и труда то при 100% маржин, всъщност ще излезеш най-вероятно на загуба ако започнеш да инвестираш и в машини, складове разходи по дистрибуция и така нататък. В края на краищата от тези 60 лева на уред дори и 60 лева да е общата себестойност със всичко, то за теб ще остават не повече от 30-40 лева печалба. Не знам колко уреда се надяваш да продадеш но дори и при 1 000 на година - което според мен е прекалено оптимистично за нещо ново, то общата печалба ще удари само 40 хил лева. А себестойността тези 1000 ще е 60 х лева. За такава сума не виждам защо в такъв случай ти трябва инвеститор - ипотекираш си жилището и си почващ да печелиш. Ако обаче не включваш в тези 60 лева инвестициите в машини, то тогава ти просто ще си на загуба от цялата работа.

              Ти можеш да си правиш всякакви планове за световна експанзия, но ако някой се върже на подобни приказки, просто заслужава да си загуби парите.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                Берти, не те много разбирам: Хем диверсифицираш, хем си оставяш нещата в едни ръце и пак, контролът ти там, както в началото, без промяна. Това-за знаменития фонд. Излиза, че залагаш не на реални тенденции, причинно-следствени връзки, собственото си разбиране и познание, ами на нечия репутация, която, знаем, е нещо моделируемо по желание, с малко връзки тук и там. И ти /иначе, само как звучи, а? / говориш за едни 5-10% и стратегии, сякаш не съм ти изложил поне три в онзи файл. Кажи сега, ама честно, кое не е наред
                И, да: имаш ли мнения /обратна връзка/ от хората, на които се предполагаше да го покажеш? И те ли са толкова скептични?

                П.П.
                Ако е пък страшно, може и на лични, да не е разстрелът ми /чак толкова/ публичен
                привет,
                понеже по-долу стана дума за фондове...та затова писах фондове, риск и тн.
                иначе както знаеш сам си въртя парите (като изключим една застраховка живот)

                равновесие го е написал добре. аз бих добавил, че си се 'навил' прекалено много, а това както е добре така и може да ти донесе негативи, защото когато си прекалено 'в позиция' не можеш да оцениш в пълнота ситуацията.
                това, че си се свързал с голяма фирма е добре, защото подобно изделие може да стане много атрактивно ако е вградено , а не е добавка... при това положение остава само да си защитиш интелектуалните права, а това е много сложно в случая.

                искрено ти желая успех!
                това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                  Дали, ако ти кажа, че предвижданата крайна цена е поне 8 пъти по-ниска от споменатите от теб цифри, себестойността - не повече от половината от нея, а, очакваният годишен икономически ефект тръгва от 1/3 от предвижданата крайна цена при сегашни разстановки на пазарите, би стигнал до същите изводи, до които стигам и аз? А, при положение на неизменна себестойност и покупателна способност на европейския пазар, няколко пъти по-висока от нашата, плюс нетни цени на енергията там средно от 50 до над 120% по-високи от нашите, български такива?
                  Преди да изведа това нещо на вашето внимание, реално, го обмислям година и половина - значи ле това нещо, каквото и да било?

                  - Разбира се, само питам
                  Пич,

                  понеже си земляк, а и българин, поради това ще си позволя да се намеся. Доста си ми симпатичен също и ентусиазма ти е заразителен наистина

                  Дотук приключих със "сладките" приказки и "сапуните".

                  Проекта ти е мега-рисков и то не, защото не си симпатичен, а защото си позволяваш менторски да се гъбаркаш с парите на 'орицата. Ами, за заемен ресурс си има банки и там, ако се спазват критериите им, до 3 години проекта ти едва ли ще има проблем със сумите, от които имаш нужда. Затова им викат банки - работата им е да кредитират стопански инициативи като твоята.

                  Ще за почна от мащаба. Казваш, че е грандиозен и световен проект? Ок - даваш ли си сметка, че дори да е така, няма кой да те пусне първо твоя продукт да стъпи на световния пазар, защото това означава, останалите държави да "хлопнат" кепенците на конкурентните ти компании на местно ниво и после публичния сектор да се изправи пред техния електорат и да им обяснява защо техните 'орица са "пътя"?

                  Т.е. ще те прекарат през сертификати, ИСО-та и щот' българския БДС там, не пее в "хора". После ще имаш авторски права, патенти на марката си, това е още оскъпяване и т.н. ...

                  Оттук ти е първата грешка за т.нар. ти "гарантирани" печалби.

                  После на местно ниво - българското. Имам хора за това, имам хора за онова ....? Т'ва нищо не значи, демек ще правиш сива икономика ли?

                  После - в момента, в който мащаба ти стане потенциално атрактивен, а това ще се види, както казваш ти до 1-2 години, то държавата в лицето на България ще те "блокира" веднага, чрез нови и нови административни услуги, докато издъхнеш.

                  Предполагам не се сещаш защо? Защото твоя продукт ще освини приходната част на бюджета и чиновниците отнякъде ще трябва да го компенсират? Можеш ли пое "разликата" между досегашните приходи на бюджета през т..нар. "монополисти" с твоя проект?

                  После не престана да говориш АЗ гарантирам? Какво гарантираш? Ами, то който вземе да хакне някоя цифра в проекта ти, нали трябва да те застрахова, че ако нещо се случи ..... ще има кой да му носи риска в следващите 10-20 години. Ами, то това трябва да се прави и с ключовите работници, с които парадираш. Демек, отидохме на още една петцифрена сума, само за застраховки.

                  След това, аз те чета внимателно, но не успях да ти видя маркетинговия план на проекта?!? Такъв просто липсва! ( или това вече е коментара на сладко бебе Джей, който той добронамерено ти подсказа ).

                  Отиваме вече на създаване, налагане, позициониране и т.н. на търговска марка, където гледам пак си пълен лаик. Щом искаш световен "излаз" на пазарите, къде ти е бюджета за представителни разходи, реклама и прочие и прочие. Какъв процент от себестойността си заложил там?

                  Само с производството ли ще се занимаваш или искаш да поемеш и логистиката? В какви съотношения ти е маркетинговия план при различните видове случаи?

                  Стигаме и до гаранцията!

                  Хубаво и евтино - не върви, налЕ се сещаш?

                  Ако си решил да се целиш във високия сегмент, т.е. да придаваш цена на проекта си във времето, то ще трябва да даваш и гаранции и то най-добрите за бранша. Това означава още нива на контрол и още персонал. Т.е. добрите нива на "брак" при световните компании са около 1%-1.5% и там обикновено говорим за над 30 проверки за качеството ( в различните сегменти е различно ).

                  Не ми се навлиза повече в детайли по проекта ти, защото нямам и конкретни детайли, а иносказателния ти изказ, демек загадъчния за мен нищо не значи.

                  П.П. След цялото блъскане по клавира и времето, което ти отделих искам да ти предложа следното. Следвай сърцето си и мечтата си, но го направи, както ти предложиха колегите. Стъпка по стъпка и тогава пари няма да ти трябват. Скоростта ти ще по-бавна на развитие, но ако след 5 години все още си на пазара и едва ли продукта ти ще е същия вече, защото дотогава нещата ще са се променили драстично в технологиите и енергийната ефективност при даден продукт/сграда и прочие съоръжение, то поне ще си в час вече с процесите и тогава наистина бих се радвал, ако си част от световната "мода" в този сегмент.

                  План Б, не знам за каква сума става въпрос, но ако е някоя пиклива 5-6 цифрена да ти я дам, за да видиш, че до 2 години шанса да си фалирал е бил огромен. Няма да искам и да ми я връщаш, но имаш ли представа после аз как се чувствам като знам, че тия средства аз щях да ги направя тройно за 1 година и то почти безрисково.

                  После на себе си най-трудно си прощавам за емоционалните ми простотии, затова в БГ-то само хапка, сръбка, мацките и природата са невероятни и толкоз

                  Успех!

                  П.П. Вярвам, че проекта ти не е в графата 99.99% лудост, а ще попадне в графата 0.01% гениалност и бих ти помогнал с безплатен консулт, ако сметнеш, че имаш нужда от това!! Но за не повече от 1 час, защото вече много се изморявам като работа с хора, пътувания и т.н.
                  Last edited by marandi; 02.09.2011, 13:50.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                    Не говорих дали може да се произвежда, а каква себестойност ще има. В края на краищата доколкото се разбира това изделие има за цел спестяване на енергия. Е да но ако себестойността му е висока, то се губи ползата. Каква полза за някой да го купува ако то му спестява 20 лева разходи на година пък му струва да кажем 1000 лева.

                    По този начин цената на изделието е естествено ограничена от стойността на това което то спестява. Т.е. ти имаш външно ограничение на максималната цена. Като това ограничение идва от потреблението на енергия което самия потребител прави и от стойността на тази енергия.

                    така цената която може да искаш напрактика не зависи от теб, а от тези фактори. Така всъщност самата себестойност и разходите по дистрибуция стават ключови за това дали това изделие всъщност ще може да се продава. А ти за себестойност не можеш да кажеш нищо. Или с други думи на този етап е напълно неясно дали изобщо ще може да се печели от това изделие. И всъщност дори дали си заслужава самото производство
                    Дали, ако ти кажа, че предвижданата крайна цена е поне 8 пъти по-ниска от споменатите от теб цифри, себестойността - не повече от половината от нея, а, очакваният годишен икономически ефект тръгва от 1/3 от предвижданата крайна цена при сегашни разстановки на пазарите, би стигнал до същите изводи, до които стигам и аз? А, при положение на неизменна себестойност и покупателна способност на европейския пазар, няколко пъти по-висока от нашата, плюс нетни цени на енергията там средно от 50 до над 120% по-високи от нашите, български такива?
                    Преди да изведа това нещо на вашето внимание, реално, го обмислям година и половина - значи ле това нещо, каквото и да било?

                    - Разбира се, само питам

                    Коментар


                    • Не говорих дали може да се произвежда, а каква себестойност ще има. В края на краищата доколкото се разбира това изделие има за цел спестяване на енергия. Е да но ако себестойността му е висока, то се губи ползата. Каква полза за някой да го купува ако то му спестява 20 лева разходи на година пък му струва да кажем 1000 лева.

                      По този начин цената на изделието е естествено ограничена от стойността на това което то спестява. Т.е. ти имаш външно ограничение на максималната цена. Като това ограничение идва от потреблението на енергия което самия потребител прави и от стойността на тази енергия.

                      така цената която може да искаш напрактика не зависи от теб, а от тези фактори. Така всъщност самата себестойност и разходите по дистрибуция стават ключови за това дали това изделие всъщност ще може да се продава. А ти за себестойност не можеш да кажеш нищо. Или с други думи на този етап е напълно неясно дали изобщо ще може да се печели от това изделие. И всъщност дори дали си заслужава самото производство

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                        Евала Роди за точният и изчерпателен пост и че не те е домързяло да го напишеш Много точно си описал разликите между реалният бизнес и инвестициите по борсите. Иначе аз съм убеден Тодоре, че твоето устройство ще е на пазара масово до няколко години и че има бъдеще. Така че дерзай и не се отказвай. Който търси намира Казвате тука че няма гаранции. За мен гаранцията е когато се поставя на мястото на клиента. Ако аз го поискам и го харесам, значи че и потенциалните клиенти ще го поискат. Това е за мен гаранцията, че ще се продава едно нещо! Така преценям риска Или казано с други думи: Да намериш начин да им отправиш предложение на което не могат да откажат. Това и на инвеститорите и на бъдещите ти клиенти Та от моя гледна точка моите предложения бяха точно такива на които е трудно да се откаже. И аз няма да споря. Вече спорихме доста. Но все пак когато говориш с инвеститори, нищо не ти пречи да подхвърляш нещата които ти предлагах тогава
                        Ивко, това значи да им нашепвам греховни мисли, бате. Лошо няма в корпоративната клиентела и такава също ще имам но, нека първо си стъпя на крака, ОК? Няма да си сложа каруцата пред коня. И ще спазя стратегията за стъпване, отчитайки елемента на униформеност, при който, ролята на външния вид се свежда до минимум. Моите ресурси ми го диктуват.
                        Благодаря за благата дума, прочее

                        Коментар


                        • Евала Роди за точният и изчерпателен пост и че не те е домързяло да го напишеш Много точно си описал разликите между реалният бизнес и инвестициите по борсите. Иначе аз съм убеден Тодоре, че твоето устройство ще е на пазара масово до няколко години и че има бъдеще. Така че дерзай и не се отказвай. Който търси намира Казвате тука че няма гаранции. За мен гаранцията е когато се поставя на мястото на клиента. Ако аз го поискам и го харесам, значи че и потенциалните клиенти ще го поискат. Това е за мен гаранцията, че ще се продава едно нещо! Така преценям риска Или казано с други думи: Да намериш начин да им отправиш предложение на което не могат да откажат. Това и на инвеститорите и на бъдещите ти клиенти Та от моя гледна точка моите предложения бяха точно такива на които е трудно да се откаже. И аз няма да споря. Вече спорихме доста. Но все пак когато говориш с инвеститори, нищо не ти пречи да подхвърляш нещата които ти предлагах тогава
                          Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

                          Коментар


                          • Съвършено вярно, Jay. Така е, както си написал - трябва да си изкривя душата да го отрека.
                            Но.
                            Но, и за разработването на пазара - мисля, вече споделях - и за стратегиите на производство в началния етап, атестации и т.н., снабдяване, ако щеш, справянето с началните трудности /вкл. тези с разрешителните и досадните чиновнически номера/ има лек. При това, наистина ефикасен и евтин. Само дето, до него, както и въпросите с разпределянето на власт, ресурси, мотивация на работници и т.н. се стига чрез разговори. Тези, от които общността тук някак се притеснява.
                            Относно "пипването" от крайния клиент, също не е проблем. Имам - също споделям, ама кой да внимава? - и мрежата от доброжелателни разпространители, всички те - в пряк личен контакт не с единици, ами всеки със много десетки крайни клиенти. Имам и горчив опит в търговията с чужди продукти, и наблюденията как, иначе успешни фирми са проваляли не една и две сделки - мислиш ли, че /съзнателно/ ще допусна същите пороци като неизмерима алчност, горделивост, "тънко" тарикатстване и подобни, да ме спрат? Само питам.

                            Пък суровините - безспорно, важни - в случая, са предмет на интерес от толкова много доставчици, че, все с двама или трима /на всяка отделна/ ще намерим общ език. Не знам дали някой си дава сметка, че, дори тук и сега, печалбата се осъществява не на етап продажба, а при придобиването /на каквото се сетиш/.

                            - 'баси, все дълги отговори стават. И без да съм казал всичко. Защо ли ?

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                              ..
                              За да коментира нещо, човек трябва да разбира първо от него. Най-вероятно и това спира колегите. На лично не ми става много ясно точно за какво става дума, не разбирам от това, но ще се опитам да коментирам щом си рекъл
                              Виждам - ... производство и дистрибуция...
                              И тъй като през годините съм се занимавал с две производства и още един бизнес който касаеше повече хора, то какви са проблемите:

                              1. Производството - За разлика от 90 те години, когато стига да искаш, да имаш пари и да почваш, сега нещата не са така лесни. Документация за производствени цехове, разрешителни, проверки на които подлежиш, като започваш каквото и да е.
                              Тоест да започнеш да правих компютри в къщи, да отвориш шивашки цех в бившия стол на някое предприятие, да правиш тръби, каквото и да е... Вече е нужно одобрение от много инстанции. Което качва цената! Защото не може да започнеш да произвеждаш бързо, където искаш и както можеш за момента, а са нужни едни доста големи първоначални разходи, без да знаеш дали въобще ще може да го подкараш това чудо. Доста значителен разход и дори 99% от документите да ти дадат, няма гаранция, че от следващата година няма да измислят нещо ново, което да направи всички твои вложения само от преди години безсмислени.

                              2. Дистрибуция - Дори да предлагаш перфектното изделие и на най-добрата цена, дистрибуцията може да се закучи. Никой не се интересува дали е добро или лошо, дали е скъпо или не, а дали се търси или не. Дали изделието е известно и се ползва вече от другите или не!
                              Например - давам само пример - Почваш да произвеждаш най-добрата кола в света и на най-добрата цена в света. Мислиш ли, че ще се наредят на опашка? Грешка! Дори да им я подаряваш няма да я вземат. Добра е - "Да беее! Тоя лъже!" - Евтина е "Щом е толкова евтина, то нещо не е наред!" - Скъпа е - "Ако е скъпа, по добре нещо вносно!" - Едва когато видят достатъчно хора които да я ползват ще започнат да се търсят. Защото пазарът на търсене може да е огромен, но ако е непознато на хората?! ........ Те просто гледат, свиват рамене и толкова. Особено ако е нещо ново - дилъри е почти невъзможно да се намерят. Особено ако стоката е произведена в България почти всички са предубедени, че тя е скапана, дори да е много по-добра и евтина от вносната. Търговците поне в България не са от най-интелигентните хора. Ако не са чували за нещо, те просто не го зареждат и дори на консигнация ще го вземат без желание.
                              Значи нужно е да си разработиш сам пазара - с обикаляне, всеки ден, с обяснения, убеждаване, на крайния клиент. Точно крайния клиент е решаващ и ако успееш се получава вече следното - Идва някой търговец и се опитва да измъкне стока без да плати, или казва "Искам да го поема, но искам изключителни права!" - На такъв направо е добре любезно да се обясни, че не той е разработил пазара, че да "иска" каквото и да е.. при условие, че само преди 1-2 години категорично ти е отказвал дори на консигнация.. Има и друго, той ти предлага някоя добра сделка.. И ако случайно му дадеш права, то увисваш в ръцете му и проблемите няма да закъснеят.
                              За това и подобно нещо не бива да се прави, но ако ще се обслужват и търсят от самата компания клиентите то това не е по силите на сам човек и ужасно много зависи с кого и как ще работи.

                              Въобще идеята давам тук пари за един бизнес не върви и много ясно си казал, че нещата опират до контрол. Тоест, ако не упражняваш някакъв контрол върху даден бизнес, по-добре не се занимавай с него.
                              За това и контрол - в една от първите фирми в които бях, освен почти символичната си длъжност като директор на компанията, много повече ценях друго - правото си на вето. Тъй като нито лев не можеше да се придвижи без моя подпис, колегите ми научиха, че е по-добре да не ставам и да не казвам "Не" и да се съобразяват с някой мои намерения и идеи. Вярно научиха се по трудния начин - казвах "Не" дори на добри техни иде, щом не искат да ме подкрепят в моите, но имах някакъв контрол и можех да прокарвам поне част от вижданията си. Иначе просто не стават нещата.
                              Най-лошото нещо е да виждаш как поради грешки, дори не нарочно, нещо много добро се проваля пред очите ти и нищо да не може да направиш, защото не зависи от теб. Тогава и демотивцията си казва думата.
                              Това обаче е отговорност, особено ако са ангажирани вече и други хора, работници, клиенти и т.н. Самите отношения с работниците са специални..Докато обаче с работниците човек може да се оправя добре, ако поне малко познава психологията им и ги уважава, а с клиентите да се справи ако е добър търговец, то с държавата понякога не може да се пребориш, а там от 90 те години насам проблемите се умножават от година на година.
                              Доставчици - Имаш примерно поръчка, но просто не ти доставят нужните суровини.
                              Качество, за да си добър следва да пускаш продукцията си с едно и също качество винаги. Обаче ако последните суровини са били лоши?!
                              Много въпросителни и трудни решения, а не всеки е готов на тях.

                              На борсата - просто купуваш и продаваш. Замирише ли ти бягаш. Как била управлявана вече дадена компания? Ами майната и... Ще има криза, о-о.. ще скъсим. Инфлация? Значи ще купим дадени стоки. Може да осребриш всичко във всеки миг и да чакаш, сам си и само от теб зависят рискове и т.н.
                              Докато производството е чудесно нещо, но все повече си мисля, че не е България страната в която следва да се прави.

                              Например не знам колко от вас са запознати, но в момента във Великобритания има държавна програма за възстановяване на индустрията. Там чиновниците на сегашното правителство звънят на бизнесмените да ги убеждават, че ще им помогнат ако започнат производство.

                              И има още един фактор - Може би само аз съм такъв, другите хора не, но е така. Винаги много-много мисля преди да се заловят с какво да е, като понякога периода на мислене е 2-3 месеца. Хората дори когато си купуват кола ходят и я чукат по ламарината сума ти време и надничат къде ли не.. а за бизнес..

                              Всичко трябва да се види точка по точка, да се видят клиенти и най-вече кой ще ти е ортак и как ще се разпределите властта в компанията. И като казвам власт, имам предвид точно това. Ако някоя решение не ти харесва или ти се стори глупаво, да може да кажеш "не".. А ако имаш пък добра идея да може да я прокараш дори на околните да не се струва такава. Все пак печалбата е най-важното нещо, но проблема е че много хора дори в ръководствата на компании са склонни да я пренебрегват за сметка на его, чувства, обиди и т.н. Място за любов или за цупене няма в бизнеса. Всичко опира до пари (първоначално вложените), как най-успешно да се изкарат още такива, как да се контролират разходите, приходите (много важно!), разделяне на печалбите - един иска реинвестиране друг премии и т.н.
                              Last edited by Jay Gould; 01.09.2011, 22:22.
                              http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

                              Коментар


                              • Alonso, няма да тръгна да те разубеждавам. Имаш своите основания, както и вярвания и не съм аз този, дето ще те преформям. Споко. Малко не вярвам в тоя пазар - в смисъл, като потенциал и възвращаемост но, няма пък да се конкурираме на него, нали Ако ти отказах, то беше заради модела за управление, който предложи,на етапа на още неукрепнал бизнес. Убеден съм, обаче, че там, където си, се справяш и ти свалям шапка.
                                Относно гаранциите, какво да кажа: Ами, наистина, 100% никъде няма. Можех и ти предложих единствената, с чиста съвест - лично участие и достъп от първа ръка. И същата (ни повече, ни по-малко) предлагам на всеки, който осъзнава, какъв късмет е да си пръв в празна ниша, така или иначе, в процес на заемане и с пазар от над 500 млн. души. За повече, всеки трябва да се потруди, обаче. А ти, с това "мързеливи"...

                                А на теб, XY , какво да река:
                                Възвращаемостта, ама никак, не се очертава да е двойна. Вярвай, ако щеш.

                                Коментар

                                Working...
                                X