If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Истината е че инвеститорите са мързеливи хора. Един инвеститор иска да знае възвръщаемост и риск, другото вече е бачкане. А когато има бачкане работата става сложна вече Когато трябва да се работи едва ли някой ще се хване за ниска възвръщаемост. За пример: в момента имам бизнесплан за бизнес с ГАРАНТИРАН ПАЗАР, който се избива за една година а на петата година печалбите са 5 пъти на първоначалните инвестиции, но не мога да намеря подходящият човек който да го реализира. Та според мен ти не търсиш точно инвеститор а по-скоро съдружник и точно затова се дърпат потенциалните ти инвеститори. Идеята ти е много добра и има голям потенциал. Аз така и не отидох при моите професори по хидродинамика и топлотехника за да оценя дали е достатъчно добро като качество, но за потенциала му съм убеден. Обаче от друга страна това не е достатъчно за да има гаранции за успех в очите на един инвеститор!!
Берти, не те много разбирам: Хем диверсифицираш, хем си оставяш нещата в едни ръце и пак, контролът ти там, както в началото, без промяна. Това-за знаменития фонд. Излиза, че залагаш не на реални тенденции, причинно-следствени връзки, собственото си разбиране и познание, ами на нечия репутация, която, знаем, е нещо моделируемо по желание, с малко връзки тук и там. И ти /иначе, само как звучи, а? / говориш за едни 5-10% и стратегии, сякаш не съм ти изложил поне три в онзи файл. Кажи сега, ама честно, кое не е наред
И, да: имаш ли мнения /обратна връзка/ от хората, на които се предполагаше да го покажеш? И те ли са толкова скептични?
П.П.
Ако е пък страшно, може и на лични, да не е разстрелът ми /чак толкова/ публичен
Ето един разговор вече по същество, за който ви благодаря.
И така, Равновесие, /само да не изтърва нещо/, ето как стоят нещата:
1. "Това нещо" наистина не съм го произвеждал. то никой и не е, прочее. Но, сред приятелите ми са експерти с 25 годишен стаж именно в производството. като организатори, технолози, матричари и т.н. - ако имаше 8-ми или 9-ти разряд, ги заслужават напълно. Познавам работата им, качеството им а за тях се конкурират предприятия от бранша - това би трябвало да означава нещо.
1.а) Освен това, ще използвам функциониращи чужди производства, за да стъпя на пазара - максимум, да сглобявам и изпитвам преди експедиция. Цялото производство под един покрив - едва, когато тръгне стабилно. Имам известни основания да вярвам, че външно ще ми произвеждат и по-евтино, и по-бързо, за начало.
2. Пазар имам. И няма нужда да вкарам нито един лев, за да го активирам. И съм сам на него. Няколко работещи сайта - един мой, на приятели, роднини, колеги - винаги са на разположение. Имам и дистрибутори в няколко града, от големите. И, главното, съществува сериозна потребност от такова "нещо". Душат ли те цените, си узрял за това.
2.а) В момента преговарям с голяма фирма - лидер в съседен бранш. Доколкото схващам, успял съм да стресна местния и задокеански мениджмънт - дано не задреме отново с космическа скорост - и имам уверението им, че до седмица-две, ще получа отговор по същество, докъде са склонни те да се ангажират. Пари още не съм видял от тях но, вече са наясно че, пропуснат ли момента, ще трябва да прескачат ред препятствия, само за да получат лиценз. А моята "играчка" работи вече 8-ми месец без спиране.
3. Предвид сигурния пазар /направих някои проучвания/ , ако и да не е сигурно, че индивидът А, Б или В лично ще купи, едни 10000 ще купят задължително първата година, ако не и повече. И не, че някой ще ги навива - то и в момента още колко хора дават /луди/пари за всякакви шашми от рода на браун-газ-генератори, разни манипулиращи показанията на електромера шашми или просто за топлоизолация - стигам до 1 от 1000 и останалите сами ще дойдат.
4. Имам определени връзки /продухвам каналите периодично/ в медиите както на локално ниво, така и на национално.
Та, по-скоро, ако се притеснявам нещо, то е дали ще мога да поема първоначалния взривен интерес, отколкото дали ще продам едно-две или 10 парчета. Да споделям ли, че контактувам с определен кръг политически играчи, които ... и т.н., да не разводнявам?
Накратко, не говорим толкова за ентусиазъм, колкото за перфектно улучен момент от нещо, което не се конкурира с никого в празна ниша.
И, да не забравя: При влагането /който се ангажира/ още и участва. така, ще е наясно, как върви и ще може да оказва своето влияние. Което му дава значително повече контрол от всеки балансиран фонд, Берти.
Такива работи
Да видим рисковете. Значи никога не си произвеждал подобно нещо сериино. Не е ясно до колко си запознат всъщност с разходите по произвеждането му и съответно със себестойността. По-скоро не си, след като това нещо никога не е произвеждано в България. Това нещо няма никакъв пазар в България към момента. Т.е. трябва и сериозни инвестиции само за да се създаде самия пазар, а не само за производството.
Вярваш си прекалено много или поне така излиза от думите ти, което е всъщност един доста сериозен риск.
В крайна сметка подобен бизнес е много, много по-рисков от който и да било фонд, дори само заради това, че как човек ще излезе от инвестицията си ако не потръгнат нещата. Очевидно инвестицията няма да е никак малка и очевидно няма да можеш да му я изкупиш, очевидно дори ида потръгне добре, но не особено добре изхода пак е силно несигурен. В крайна сметка човек трябва да се надява че с времето тази идея ще може да генерира достатъчно парични потоци че да се изплати от тях. Но тъй като всъщност този продукт не се продава в България, тези парични потоци в бъдещето са изключително силно несигурни.
Честно казано не обичам да охлаждам ентусиасти, но просто виждам че бъкаш от всъвъзможни идеи и за това ти казвам как изглежда от страни.
Риска би бил доста по-малък ако можеш да започнеш нещо сам, то да вземе да си мине брейк ивъна с твои средства и след това евентуално ако искаш да го разширяваш да започнеш да търсиш капитал отвън.
това което в момента представяш поне на мен ми изглежда като "Дайте едни пари пък ще видим какво ще стане"
Всички би трябвало да знаем, че основният риск в какъвто и вид инвестиции да влага човек, е липсата на контрол. Дори и да знаеш, че нещо намирисва, ако просто си взел едни акции, сертификати и т.н., но, не контролираш нещата (по-далече от възможнжстта да се отървеш набързо - ако го допуснат - от гнилите круши) ти остава единствено да се молиш. Възвръщаемостта, ако изобщо надвишава няколко /десетки/ процента за година, отново, не е точно върхът...
Питам, тогава, защо куп умни хора тук все още играят на хазарт и току се молят за едно или друго развитие, вместо да започнат истински инвестиционен процес? н
Например, като се запознаят с онова в подписа ми и да имат и забележителна възвръщаемост, и виждането отвътре, и контрол?
не съм фен на фондовете, но там риска е балансиран. фондът държи кеш, акции, валута , имоти... общо взето има контрол на риска и някаква диверсификация.
в твоя случай ако човек инвестира повече от 5-10% от капитала си в подобен проект - на практика поема доста сериозен риск.
това само по себе си не е лошо, но е въпрос на стратегия
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Фондовете не предлагали гаранции... Ти кой си и какви гаранции предлагаш, че тоя бизнес с бойлерите няма да се скапе и да ми затрие всичко? Какво и как ще гарантираш на бизнес ангелите? Запис на заповед ще подпишеш ли?
Явно темата ти не противоречи на правилата на форума, но поне използвай някакви аргументи, които не предизвикват смях... Фондовете не гарантирали, а ти гарантираш с особата си...
Добре, дай да те питам, като уж давали гаранции, за колко % годишни ти дават и, ако ти гарантират, да не би да са ти платили декларирания процент, а?
Интересно ми е просто.
А по "бойлерите" /вярно, има и такъв елемент, топлят/ , който дойде, запознае се, вникне в нещата и /евентуално/ се ангажира,
Първо, със сигурност ще притежава доста повече контрол отколкото ти в някой там фонд, където си налял кинтата и не можеш да влияеш
Второ, ще е изцяло наясно какво, кога, как и защо се прави, като ще може, при положение, че вижда отклонения и т.н., да повлияе до степен дори да си изтегли капитала
и да, бих подписал запис на заповед, стига да знам, с какъв човек работя и също аз да му имам доверие, схващаш ли?
Отделно, как за случая стабилизиращо и стимулиращо влияние оказват и пазарни тенденции като растящите цени на енергията, и на икономическата криза, която пренарежда приоритетите, и разпределението на ресурсите из населението и икономическия ефект върху всяко едно домакинство, да не забравим факта че, когато търгуваш с един клиент, той се отказва и изгаряш, докато, съдадеш ли няколко десетки хиляди клиента, всеки един ти е източник пък, и 10, и 100 да се откажат, други ще дойдат и относителната ти загуба няма и да наближи 20%, да не говорим за всичките 100. Има разлика, някакси. А, да заложиш едни акции и да се надяваш, че ще поскъпнат...
- Дали случайно Оракулът от Омаха въпреки, че също купува и продава това-онова, залага повече на участието в бизнеса на страната на предприятия с генерирана печалба и ясна визия /ако някой му попрочита от време на време докладите до ОСА/, как мислиш? Такива работи. Това също ме учудва, как - пак същия тъп въпрос - уж инвеститори, пък подминават нещо, което,
1. е ясно, че генерира стойност и така - печалба,
2. предварително - декларирам - е наясно, че не генерира печалбата си въз основа на надежди, а въз основа на обоснована потребност и търсене на все по-дефицитен продук /енергия/
3. и т.н., и т.п., да не прекалявам и аз.
Ето защо, отново питам:
- Колко % ГАРАНТИРА твоят фонд и дали, веднъж ГАРАНТИРАЛ, ти ги изплаща при растящ и падащ пазар, а? Моят случай предполага генериране на печалба при всякакъв пазар, при това, с норма над 50 % годишно - как е при теб и защо аз да го вярвам и, ако сега мога да удвоя парите за две години, вкарани в производство на нещо ценно - бикове, мечки-все тая - къде са гарантиращите ? И какви са основанията да им вярвам?
Речи сега, да чуем
Фондовете не предлагали гаранции... Ти кой си и какви гаранции предлагаш, че тоя бизнес с бойлерите няма да се скапе и да ми затрие всичко? Какво и как ще гарантираш на бизнес ангелите? Запис на заповед ще подпишеш ли?
Явно темата ти не противоречи на правилата на форума, но поне използвай някакви аргументи, които не предизвикват смях... Фондовете не гарантирали, а ти гарантираш с особата си...
Коментар