IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Рисковете при инвестирането

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • ?

    ...а уж кризата била свършвала. Нъцки. Българският хинвестор ще излезе от нея с голямо закъснение, е пак ще бъде дефазиран. Яко, при което.

    Коментар


    • Само два реда от Ботев:
      ...Аз веч нямам мило-драго
      а вий - вий сте идиоти.


      Познайте, още, на колко теми се връзва, 1:1.


      - И те така тЭ.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от falafel Разгледай мнение
        Бях тръгнал да ти давам още акъл, но както казваш - не знам каква е ТВОЯТА ситуация. Можеш ли да я опишеш, за да стане ясно какво се е случило, че три години работа са резултирали в една установка в собствената ти баня и нищо повече?
        Това, дето го виждаш, е поставено за практически изпитания и най-вече, за устойчивост на замърсявания, т.к. последните са истинският бич. Не би имало смисъл да бълвам един след друг безброй прототипи, освен, ако бих могъл да вложа правилните детайли. А за такива, се иска технология, която и нашите военни предприятия са изгубили. Нямат я вече, тю-тю. Не е чудо невиждано но...
        Та, докато не се убедиш, че ще издържи на всичката гадост, която влиза в него, останалите стъпки са безпредметни.
        През това време, момчето изкара повече от година без работа, на едната нещастна борса и с очакването аха!-да тръгне проектът, по който работи сега. Защото, подадохме документите на 15.ноември 2011-та.
        Да, ама не. Съобщиха ми, че е одобрен едва януари т.г., подписахме февруари, финансирането започна едва май т.г.. Междувременно, отказа три сериозни оферти за работа по причина, че от това повече се губеше и като мобилност, и като средства, т.к без официална работа, поне, си докарваще по нещо и с него, не живееше по-зле, отколкото когато беше на работа с тази разлика, че, щом трябваше да се иде някъде, не питше колеги, шефове, да съгласува графици, да отменя и отлага дежурства или, опазил господ, да не моше да мръдне, щото трябва със служебната бричка да е при някой клиент, от който полза-никаква...за разлика от негативите. Останалото са куп досадни подробности но, що притеснения и страх набра до момента да пристигнат кинтите, не знам, дали си имаш идея. Нещо от вида. Почти на 47 съм, много нещо остана зад гърба ми, но, не си позволих /както ме навиваше баджанакът/ да съм станел полицай или митничар, да съм се корумпирал и "да съм си живеел славно". Работих над този а паралелния проект, правих разни планове и т.н. Определено, бих започнал с ТОЗИ проект директно, ако из европейските насоки нямаше ограничения от всякакъв безсмислен вид.например, НЕ СЕ приемаха проекти с вече подадени патентни заявки, искаха се безумни срокове, и всичко това-разходи, разходи, разходи...които един безработен как е посрещал, ако питаш, може шапката да ти падне.
        Междувременно, се свързвах и водих преговори с потенциални производители /ГОЛЕМИ фирми, от бранша/ и имам техните забележки, както и наблюдения на политиките им в областта. Ще те разочаровам: Някои неща не са точно, както мислиш ти. Например, харесват идеята но, видиш ли, инвестиционните им планове били утвърдени в столицата на ЕС за 4-5 годни напред и "нямали точно за това". Както, и някои други просто, бяха възложили много вяра на локалните си мениджъри, които предпочитат да спят, да си бълкат с нещо в ушите, и да чукат мацки в офиса но, не и да си размърдат гъза. ЗА последните, не се чудя, че най-много, да си останат втори но, никога-първи. Никога. Наблюдавано, проучено.
        Освен това, да се върна малко назад, да си предприемач не означава, задължително, да имаш дипломи и висши образования в сферата, в която навлизаш. Помагат, разбира се но, по-важно е "задволанното устройство", ако се сещаш. И планове /хубаво, правят се, само за икономайзера, лично аз, съм направил 7-8 варианта/ както се правят, така и не се сбъдват. Човек предполага, Господ разполага. Да не говорим, как някои днешни "успели" са си чиста проба посредствени но, с късмет, както и много "неуспели" правят нещата правилно...и пак, същият късмет /съгласен съм с Н.Талеб/ кара по съседната улица.
        Предполагам, сега е времето за бъда "разбит" и да ми се разправи, колко съм бил в грешка един, два, три и повече пъти но, споменах: За такива "съвети" и "критики" съм имунизиран. Знам всичко от вътре и направих най-доброто за случая, каквото и да ми струваше. Пък там, който смята, че е по-добър, много съм любопитен, как би устискал той / тя.

        P.S.
        Ако искаш референции, питай на лични. Ще се допитам до хората, дали биха се ангажирали да ти дам никовете им, и ще ги оставя те да говорят, вместо мен. Да сравняваш там, кое колко е и колко не е читаво.
        Поздрави и не се засягай: Обикновено, съм рязък с критикарите "по принцип". Без задни мисли.
        Last edited by Pyramid; 11.08.2013, 19:00.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от falafel Разгледай мнение
          Бях тръгнал да ти давам още акъл, но както казваш - не знам каква е ТВОЯТА ситуация. Можеш ли да я опишеш, за да стане ясно какво се е случило, че три години работа са резултирали в една установка в собствената ти баня и нищо повече?


          E, какво за 35 години ще направи 10-тина прототипа!

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
            Ще започна отзад напред:
            -Да, усещам. И много ми е трудно. Вярваш или не. Защото, съм технократ, не съм формирал счетоводно съзнание у себе си.
            - Отскоро стъпих съвсем сам на пътя на фактическото предприемачество. Много дълго бях в съвсем различни сфери.
            - Много нещо пропускам през съзнанието си /и десетки пъти повече-не допускам до него, имам филтър/
            Интересуват ме възгледите и опитвам да черпя опит от успели в бранша като У.Бъфет /жив/, Р.Брансън жив/, още няколко не толкова популярни имена...Предпочитам да се уча от грешките на другите, т.к. първо, по-евтино, второ, по-лесно се виждат и я няма бариерата "признаване на собствената вина". От наблюдението на околните /включително, и на форума/, поддържам жив контакт с неколцина много напред в материала тук и, надявам се, досега не съм ги много разочаровал. Поел съм ангажимент, обаче, да не споделям имената на повечето колеги тук, с които поддържам топла връзка но, лично се познавам с няколко ника, основно, хора напред с материала, в сферата на натрупванията. За задаване на "неудобни" въпроси бях баннат много яко от един друг форум но, точно, съвети КАК да направя нещо, без сам да проиграя нещата и да си реша, дали са приложими за мен или не - НЕ, НЕ СЪМ ПРИЕЛ ОТ НИКОГО. Тоест /ще се повторя/: Слушам, чувам, претеглям и, ЕДВА ТОГАВА, ако нещо. Яко филтрувам, и това ми е спасило много и нерви, и пари.
            Имам и практически опит с едно АД, в което /за жалост/ не успях да наложа контрол, предвид скромното си участие. Това, което се опитвах да вкарам, не бе прието комплексно, а само частично /от хора като теб, твърде по-натрупали/. Вземаха се едни ентусиазирани мерки, пренебрегваха се леки и прости действия и...дружеството изчезна. Бе ликвидирано. Оттам знам че, контролът е много важен.
            както и да е, поувлякох се.
            Не ни се получи разговорът, не у хубаво това, ала не позволявам да ми дават наклон на...сещаш се. Консултации с по-умни от мен -да, питам, слушам, записвам си. Но, да ме прави на ...в собствените ми очи, не позволявам на никого. И на теб няма да го позволя. Което забелязах досега от няколкото тук, дето се правят на гурута е, че, първо, идея си нямат, какъв съм, къде съм, какво правя, с какви ресурси разполагам, какви стъпки, разходи, действия и др. са възможни и целесъобразни В МОЯТА ситуация, а се изхвърлят. Ти също караш по този път, как да ти възприема "наставленията"? Вашето са общи приказки, които не кореспондират с моята реалност. Следователно, да ви взема насериозно, трябва да се случи нещо извънредно. Някой от вас, освен да приказва, да се опита да послуша, да чуе, да осмисли. Няма да се връщам назад във времето и да повтарям ваши стъпки. Остарявам, нямам време за губене.
            Вашето излиза "Който не е като мен, не е на себе си".
            Такива ги отсвирвам.
            Бях тръгнал да ти давам още акъл, но както казваш - не знам каква е ТВОЯТА ситуация. Можеш ли да я опишеш, за да стане ясно какво се е случило, че три години работа са резултирали в една установка в собствената ти баня и нищо повече?

            Коментар


            • Първоначално изпратено от falafel Разгледай мнение
              Жив и здрав. Темата си е твоя, животът - също. Но тъй като изказваш известни предположения, как се изкарват пари (в частност как съм ги изкарал аз) - започнах с 0 лв. в чужд офис; не взимах заплата (0 лв.) повече от година. Няма заводи и няма далавери, само работа.

              Много ми е любопитно, да ми отговориш само на още два въпроса. Има ли човек (жив, не Едисон...), който да ти е дал съвет, свързан с инвестиране и развиване на бизнес и ти да си го приел? Би ли го написал?

              И второ, не усещаш ли някакво притеснение от липсата ти на икономическа подготовка, контакти и опит в управление на хора?
              Ще започна отзад напред:
              -Да, усещам. И много ми е трудно. Вярваш или не. Защото, съм технократ, не съм формирал счетоводно съзнание у себе си.
              - Отскоро стъпих съвсем сам на пътя на фактическото предприемачество. Много дълго бях в съвсем различни сфери.
              - Много нещо пропускам през съзнанието си /и десетки пъти повече-не допускам до него, имам филтър/
              Интересуват ме възгледите и опитвам да черпя опит от успели в бранша като У.Бъфет /жив/, Р.Брансън жив/, още няколко не толкова популярни имена...Предпочитам да се уча от грешките на другите, т.к. първо, по-евтино, второ, по-лесно се виждат и я няма бариерата "признаване на собствената вина". От наблюдението на околните /включително, и на форума/, поддържам жив контакт с неколцина много напред в материала тук и, надявам се, досега не съм ги много разочаровал. Поел съм ангажимент, обаче, да не споделям имената на повечето колеги тук, с които поддържам топла връзка но, лично се познавам с няколко ника, основно, хора напред с материала, в сферата на натрупванията. За задаване на "неудобни" въпроси бях баннат много яко от един друг форум но, точно, съвети КАК да направя нещо, без сам да проиграя нещата и да си реша, дали са приложими за мен или не - НЕ, НЕ СЪМ ПРИЕЛ ОТ НИКОГО. Тоест /ще се повторя/: Слушам, чувам, претеглям и, ЕДВА ТОГАВА, ако нещо. Яко филтрувам, и това ми е спасило много и нерви, и пари.
              Имам и практически опит с едно АД, в което /за жалост/ не успях да наложа контрол, предвид скромното си участие. Това, което се опитвах да вкарам, не бе прието комплексно, а само частично /от хора като теб, твърде по-натрупали/. Вземаха се едни ентусиазирани мерки, пренебрегваха се леки и прости действия и...дружеството изчезна. Бе ликвидирано. Оттам знам че, контролът е много важен.
              както и да е, поувлякох се.
              Не ни се получи разговорът, не у хубаво това, ала не позволявам да ми дават наклон на...сещаш се. Консултации с по-умни от мен -да, питам, слушам, записвам си. Но, да ме прави на ...в собствените ми очи, не позволявам на никого. И на теб няма да го позволя. Което забелязах досега от няколкото тук, дето се правят на гурута е, че, първо, идея си нямат, какъв съм, къде съм, какво правя, с какви ресурси разполагам, какви стъпки, разходи, действия и др. са възможни и целесъобразни В МОЯТА ситуация, а се изхвърлят. Ти също караш по този път, как да ти възприема "наставленията"? Вашето са общи приказки, които не кореспондират с моята реалност. Следователно, да ви взема насериозно, трябва да се случи нещо извънредно. Някой от вас, освен да приказва, да се опита да послуша, да чуе, да осмисли. Няма да се връщам назад във времето и да повтарям ваши стъпки. Остарявам, нямам време за губене.
              Вашето излиза "Който не е като мен, не е на себе си".
              Такива ги отсвирвам.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                Всъщност, извинявам се. Възможно, изобщо не е трябвало да ти отговарям.
                Съжалявам.
                Жив и здрав. Темата си е твоя, животът - също. Но тъй като изказваш известни предположения, как се изкарват пари (в частност как съм ги изкарал аз) - започнах с 0 лв. в чужд офис; не взимах заплата (0 лв.) повече от година. Няма заводи и няма далавери, само работа.

                Много ми е любопитно, да ми отговориш само на още два въпроса. Има ли човек (жив, не Едисон...), който да ти е дал съвет, свързан с инвестиране и развиване на бизнес и ти да си го приел? Би ли го написал?

                И второ, не усещаш ли някакво притеснение от липсата ти на икономическа подготовка, контакти и опит в управление на хора?

                Коментар


                • Всъщност, извинявам се. Възможно, изобщо не е трябвало да ти отговарям.
                  Съжалявам.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от falafel Разгледай мнение
                    И аз все се чудя, защо сме най-бедната страна в ЕС. И си отговарям - защото всеки си мисли, че а-ха да му паднат едни пари от небето и е хванал господ за шлифера. Само да дойдат отнякъде парите, другото е лесно. И никой не осъзнава, че пари от небето няма да дойдат, защото си красив, умен или имаш високо мнение за себе си.

                    Заслужаваш си целия присмех, който хората си правят с теб. Вместо да се поучиш, ти игнорираш всичко, което не ти харесва. Аз и да се спихна, пак ще се надуя, защото каквото съм направил, съм го постигнал сам, не с парите на някой друг. Ама ти, дето ще правиш бизнес с чужди пари, ако се спихнеш - какво ще правиш?

                    Перчене... Всички ни интересува точно теб да мачкаме и пред теб да се перчим. С кой акъл реших да ти пиша като на мислещ човек? Аз го уча как да си подобри положението, той ми вика защо се перчиш пред "закъснелите"... ТРИ ГОДИНИ време, в което вместо да си чешеш пръстите по клавиатурата, си могъл да направиш нещо повече от една баня.

                    И поне си прочети историята - IBM ПОРЪЧВА на Micorsoft да направи DOS. За какво проспиване ми говориш?
                    IBM поръчва на MS но, Уилиям Гейтс ІІІ заковава изключителните права над продукта, уважаеми, и израства във високе степен, върху тяхното късогледство. Има страхотен нюх и подготовка но, и те можеха тлъсто да намажат още тогава от бума, който Той предвиди. Сега, май, MS e доста по-скъп от някогашната фабрика за кафемашини, не я ли бяха емнали да и изкупуват подразделения ЛеНово.... Под присмеха на същите онези клечки, израстна империя, а те му се смееха и го сочиха с пръст, че не бил такъв, не бил инакъв...
                    Освен това, идея си няма главата ти през какво ми се наложи да мина последните три години че, първо, да оцелея аз и семейството ми, та да ги плещиш врели-некипели. На такъв май не си сядал отдавна, може пък, добре да ти дойде, да прогледнеш. Само той мислел. Уникално. А защо си решил, че и аз мисля...бе знам ли, всеки умен си е малко луд и всеки луд-малко умен та, може и да си прогледнал за миг-два, случва се.
                    Ето, именно ти, дето така се дуеш, че всичко си бил постигнал сам, май именно теб те е притеснява, какво би правил, като гледам, ако спихнеш. Не ти допуска умната глава, че неща се случват и извън твоя напудрен мироглед. И също, не допуска, че и аз работя с хора, и че технологиите, които са потребни за едно нещо, не се търкалят на път и под път. Например, досега, така и не се намери солидно /или дори, не особено/ предприятие, където да поръчам остовни възли, щото такива като теб, са ги разпилели. Поне миналата година по това време, ми се похвали един такъв джентълмен, да се свети Името Му, че ходил да разпърдява някаква бирена фабрика зад граница и направил тлъста пачка. И беше горд със себе си, представяш ли си? И ти, сигурно, така "сам" си си направил парите -
                    "видял нещо /хубаво?/ и веднага решил да го развали"
                    Не си спомням да съм твърдял, обаче, че точно ти си искал да ме смачкаш, ама щом казваш. А те дразня, защото палиш. Палиш и сам не се усещаш, колко нелеп сценарий разиграваш, Фафъл.
                    Накратко:
                    Вече ме гризат съмнения в морала на Този, дето се юрна да ме поучава.
                    А аз си избирам ВНИМАТЕЛНО чии съвети да слушам и в каква степен.
                    Твоите, първо, са повърхностни, второ, не се кореспондират с условията и, по тази линия, не ми вършат работа.
                    Следователно, си говори /лошо няма/
                    И си дръж там, своите стратегии и тактики за себе си. Сигурно са добри но, не са универсални. Като всеки инструмент, си имат оптимални зони и хора, при които може да се прилагат. При мен не работят.
                    Last edited by Pyramid; 10.08.2013, 00:48.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                      Вече се чудя, дали за такива като теб, дето са си надскочили сянката, съществува достоен отговор.
                      И, с все по-голям песимизъм стигам до извода че, едва ли.
                      Пожелавам ти да процъфтяваш. Да има кой още да се перчи пред закъснелите да се включат в играта или пред тези, които са отказвали да грабят, когато са могли, когато дворът е бил тотално разграден. Надувай се, какво да ти кажа. Дано не се спихнеш някой ден в някой трън.
                      А, както е казал Едисон, и отрицателният резултат е резултат - приближих се до Истината с познанието за още един път, който не води към успеха.
                      И да, Фафъл, такива "големи клечки" като теб от IBM проспаха явлението DOS и сега си имаме Microsoft.
                      И те така.
                      И аз все се чудя, защо сме най-бедната страна в ЕС. И си отговарям - защото всеки си мисли, че а-ха да му паднат едни пари от небето и е хванал господ за шлифера. Само да дойдат отнякъде парите, другото е лесно. И никой не осъзнава, че пари от небето няма да дойдат, защото си красив, умен или имаш високо мнение за себе си.

                      Заслужаваш си целия присмех, който хората си правят с теб. Вместо да се поучиш, ти игнорираш всичко, което не ти харесва. Аз и да се спихна, пак ще се надуя, защото каквото съм направил, съм го постигнал сам, не с парите на някой друг. Ама ти, дето ще правиш бизнес с чужди пари, ако се спихнеш - какво ще правиш?

                      Перчене... Всички ни интересува точно теб да мачкаме и пред теб да се перчим. С кой акъл реших да ти пиша като на мислещ човек? Аз го уча как да си подобри положението, той ми вика защо се перчиш пред "закъснелите"... ТРИ ГОДИНИ време, в което вместо да си чешеш пръстите по клавиатурата, си могъл да направиш нещо повече от една баня.

                      И поне си прочети историята - IBM ПОРЪЧВА на Micorsoft да направи DOS. За какво проспиване ми говориш?

                      Коментар


                      • Вече се чудя, дали за такива като теб, дето са си надскочили сянката, съществува достоен отговор.
                        И, с все по-голям песимизъм стигам до извода че, едва ли.
                        Пожелавам ти да процъфтяваш. Да има кой още да се перчи пред закъснелите да се включат в играта или пред тези, които са отказвали да грабят, когато са могли, когато дворът е бил тотално разграден. Надувай се, какво да ти кажа. Дано не се спихнеш някой ден в някой трън.
                        А, както е казал Едисон, и отрицателният резултат е резултат - приближих се до Истината с познанието за още един път, който не води към успеха.
                        И да, Фафъл, такива "големи клечки" като теб от IBM проспаха явлението DOS и сега си имаме Microsoft.
                        И те така.
                        Last edited by Pyramid; 09.08.2013, 20:11.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                          1. Информация предоставям при пряк личен контакт. Тук общувам с надежда някой да се заинтересова и да дйде, да види.
                          2. Не съм спечелил с него, защото не е произвеждано, съотв., няма как да се продава. Тръбите НЕ са 3, ами доста пъти по толкова, детайлите, в зависимост от конфигурацията, са от 32 и нагоре, за 10 от тях се иска специфично оборудване за производство на пластмаси и каучук под налягане, за пластична деформация на /слава богу, цветни/ метали и т.н. Там, за него, да произведеш 10 и 10 000 броя, трудността е еднаква обаче, машните и т.н. /дори да дадеш за изработка на ишлеме/ все пак, изискват финансов ресурс. на производителя трябва да се плати, няма как. Така или иначе, за целта, се иска нещо, с което, все още, сам не разполагам : Производствен капацитет. Казвам ти най-категорично: В момента, в който открия собствен ресурс, всички кресиви и умни джентълмени престават да бъдат /дори потенциални/ инвеститори.
                          3. Не е необходимо да си Бог знае колко образован, за да схванеш работата на нещото. Умен си, като те гледам, на теб и 10 мин. ще ти стигнат напълно. И няма да се наложи да четеш още, и трудове, дето да били сравнявали. Отиваш, поглеждаш моето изделие, после-една ТП, гледаш И цената, габаритите, и вс.показатели, които имат отношение, и сравняваш. Сляп да си, разлика от десетки пъти по повечето показатели трудно ще пропуснеш. Ала, без да бъда поканен в твоя офис, дето още не го знам съществува ли и къде е, изобщо, пък и без договорка, няма да ти се изтъпаня. бъди сигурен.
                          4. До излизането на ПМ остават 6 месеца но, и така мога да те осветля.
                          Най-вероятния човек, който ще се заинтересува от Интернет форум да дойде да види в банята ти как работи нещо, за което искаш инвестиция от 200 000 Евро е... измамник. Истинските инвеститори, тези, които вече управляват някакви чужди или свои капитали, няма да ти обърнат внимание. Инвеститорът иска да види какъв е твоя потенциал за разработка на бизнес, защото реално той няма да ти даде заем, а ще ти стане съдружник. Той иска да му покажеш колко си добър в това, което правиш - на език, който му е ясен, с разработен бизнес план, с инвестираните до момента средства и дела от компанията (вече създадена), който той ще придобие.

                          В момента, в който твоя основен аргумент е "нямам пари", в неговите уши това звучи като "не съм достатъчно добър в намирането на пари". Когато му кажеш, че имаш един брой от изделието, което работи три години, в неговите уши това е "три години не съм направил повече от 1 брой". Когато му кажеш, че искаш машини за производство на хиляди бройки, ПРЕДИ да си направил дизайн и прототип, това му звучи като "чужди пари се харчат лесно".

                          Аз имам възможността за инвестиране, имам и офис, но нямам интерес да инвестирам в този продукт, защото е много далеч от моята сфера на компетентност. Не усещам достатъчно сигурност и адекватни действия от твоя страна, за да си хвърля времето и парите в това начинание.

                          Това, което пишеш - "Казвам ти най-категорично: В момента, в който открия собствен ресурс, всички кресиви и умни джентълмени престават да бъдат /дори потенциални/ инвеститори. " ясно показва, че нямаш никаква идея нито за производство, нито за реализация на продукта. Ти не искаш инвеститор, ти искаш безлихвен банков кредит. Явно в твоя свят измислянето на продукта е голямата работа, а всички останали неща ще станат плавно и от само себе си, само да имаш парите за машини. Е, не е точно така.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от falafel Разгледай мнение
                            Не знам дали спя, но виждам, че за три години нищо не си спечелил и имаш една мивка, която демонстрира системата ти. Някак си не се убеждавам, че за 5 тръби и няколко съединения ти трябват 200 000 Евро инвестиция. Затова, ми трябва още информация, каквато ти не предоставяш.

                            Научните публикации вече трябва да са написани и ти само да ги цитираш. Ако тепърва ще убеждаваш научната общност, няма да намериш инвеститор. Какъв да е този научен труд - ами например сравняващ термопомпа с твоя продукт. Или с близък до твоя.

                            Аз части ще ти намеря, и то не от магазина. Въпросът е ти защо не си си намерил? Никой в света ли не ги произвежда? Ако са толкова специални, това няма да се хареса на никой инвеститор.

                            Имаш основно неразбиране на това какво иска инвеститора. Той не се интересува от теб или твоя продукт. Той иска да даде пари и до 3-5 години да излезе с 300-500% печалба. Дали ще са терлици или папагали или тръби има значение само дотолкова, доколкото трябва да си наеме съответния експерт, който да оцени предложението. Ти не можеш да предложиш никаква сигурност, имаш произведена 1 бройка за 3 години и много приказки по форумите. И също, като инвеститор аз няма да се вдигна и да влезна в банята ти, а ще очаквам ти да дойдеш в моя офис и да ми покажеш и обясниш всичко за 30 минути така, че да ми стане ясно.

                            Ще ти кажа аз как работя. Имам запазен полезен модел, пуснал съм Европроект. Организирам производството на продукта, финансиране изцяло със собствени средства или банков кредит. Когато имам работещ прототип и произведени 10 броя, ще го изпратя за оглед и мнение на експертите в съответния бранш, след това публикации във вестници и списания, участие в панаири, специализиран сайт.

                            Едва след всичко това, ще се обърна към инвеститор. Този инвеститор ще види, че аз имам капацитет да произведа продукта, че имам мнения на експерти, потвърждаващи ефектвността и бизнес ползата, ще види, че няма нищо скрито, ще прочете полезния модел и т.н.

                            Някой е умрял да ти открадне тръбите . Нали имаш заявка за патент, какъв е проблема? Заявката ти дава същата защита, както и патента.
                            1. Информация предоставям при пряк личен контакт. Тук общувам с надежда някой да се заинтересова и да дйде, да види.
                            2. Не съм спечелил с него, защото не е произвеждано, съотв., няма как да се продава. Тръбите НЕ са 3, ами доста пъти по толкова, детайлите, в зависимост от конфигурацията, са от 32 и нагоре, за 10 от тях се иска специфично оборудване за производство на пластмаси и каучук под налягане, за пластична деформация на /слава богу, цветни/ метали и т.н. Там, за него, да произведеш 10 и 10 000 броя, трудността е еднаква обаче, машните и т.н. /дори да дадеш за изработка на ишлеме/ все пак, изискват финансов ресурс. на производителя трябва да се плати, няма как. Така или иначе, за целта, се иска нещо, с което, все още, сам не разполагам : Производствен капацитет. Казвам ти най-категорично: В момента, в който открия собствен ресурс, всички кресиви и умни джентълмени престават да бъдат /дори потенциални/ инвеститори.
                            3. Не е необходимо да си Бог знае колко образован, за да схванеш работата на нещото. Умен си, като те гледам, на теб и 10 мин. ще ти стигнат напълно. И няма да се наложи да четеш още, и трудове, дето да били сравнявали. Отиваш, поглеждаш моето изделие, после-една ТП, гледаш И цената, габаритите, и вс.показатели, които имат отношение, и сравняваш. Сляп да си, разлика от десетки пъти по повечето показатели трудно ще пропуснеш. Ала, без да бъда поканен в твоя офис, дето още не го знам съществува ли и къде е, изобщо, пък и без договорка, няма да ти се изтъпаня. бъди сигурен.
                            4. До излизането на ПМ остават 6 месеца но, и така мога да те осветля.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                              falafel, спиш. СПАД на печалбата не е желателен. Особено, " 0% за три години."
                              Това-първо.

                              Второ,
                              "Научни публикации" не звучи зле. Колко искаш да ти напиша?

                              Второ и половина:
                              "Купи частите" ти. Аз ще ки купя от теб на двойна цена, няма да се изметна. Става ли? Само, да не речеш "Ама такова няма в магазина". Че, тутакси, ще ти повярвам.

                              Трето: ,
                              ]Който "залага шестцифрени суми" не е инвеститор, а хазартен играч. Тези, най-често, губят. Инвеститорът залага пряк контакт и собствен контрол на процесите и, ЕДВА СЛЕД ТОВА, някакви средства. Естествено, ако реши, че си заслужава. Ето, вече съм го казвал но, някои не внимават: обикновените термопомпи са термодинамично по-ефикасни. 70-80% кпд с/у 50-60 от този тип. Измерени.
                              Не знам какъв научен труд искаш, обаче, да ти напиша, за да разбереш че, ако ти трябва да превозиш само собствения си задник на един-макс два км. в града, някак, няма да ти е нужен ТИР? Хората са го казали : "С топ по врабци да стреляш".
                              А "пълна документация и чертежи" трябват на производителя, драги. Или, на който си реши да те копира. Там-да. Който пожелае да се запознае /ама за кой път го кавма това ?!?/ показвам му. Ала, ей така, с прототип - на панаир...Трябва да съм луд. Вярвай, ако щеш.
                              Не, чак толкова луд, не съм. Имаш да вземаш.
                              Не знам дали спя, но виждам, че за три години нищо не си спечелил и имаш една мивка, която демонстрира системата ти. Някак си не се убеждавам, че за 5 тръби и няколко съединения ти трябват 200 000 Евро инвестиция. Затова, ми трябва още информация, каквато ти не предоставяш.

                              Научните публикации вече трябва да са написани и ти само да ги цитираш. Ако тепърва ще убеждаваш научната общност, няма да намериш инвеститор. Какъв да е този научен труд - ами например сравняващ термопомпа с твоя продукт. Или с близък до твоя.

                              Аз части ще ти намеря, и то не от магазина. Въпросът е ти защо не си си намерил? Никой в света ли не ги произвежда? Ако са толкова специални, това няма да се хареса на никой инвеститор.

                              Имаш основно неразбиране на това какво иска инвеститора. Той не се интересува от теб или твоя продукт. Той иска да даде пари и до 3-5 години да излезе с 300-500% печалба. Дали ще са терлици или папагали или тръби има значение само дотолкова, доколкото трябва да си наеме съответния експерт, който да оцени предложението. Ти не можеш да предложиш никаква сигурност, имаш произведена 1 бройка за 3 години и много приказки по форумите. И също, като инвеститор аз няма да се вдигна и да влезна в банята ти, а ще очаквам ти да дойдеш в моя офис и да ми покажеш и обясниш всичко за 30 минути така, че да ми стане ясно.

                              Ще ти кажа аз как работя. Имам запазен полезен модел, пуснал съм Европроект. Организирам производството на продукта, финансиране изцяло със собствени средства или банков кредит. Когато имам работещ прототип и произведени 10 броя, ще го изпратя за оглед и мнение на експертите в съответния бранш, след това публикации във вестници и списания, участие в панаири, специализиран сайт.

                              Едва след всичко това, ще се обърна към инвеститор. Този инвеститор ще види, че аз имам капацитет да произведа продукта, че имам мнения на експерти, потвърждаващи ефектвността и бизнес ползата, ще види, че няма нищо скрито, ще прочете полезния модел и т.н.

                              Някой е умрял да ти открадне тръбите . Нали имаш заявка за патент, какъв е проблема? Заявката ти дава същата защита, както и патента.

                              Коментар


                              • Откога говориш за себе си в трето лице?

                                Коментар

                                Working...
                                X