IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Защо величаят Бъфет толкова много?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Бюфет е изключително успешен, дълголетен и най-важното - обича обществените изяви. Изказва се по много теми, публикува, ръси "мъдрости" охотно разговаря с журналисти и прочие. Няколко поколения изкараха целия си трудов път до пенсия, а той е все в светлината на прожектора. Реално се е превърнал в символ на Америка. Тук реалните резултати не са толкова важни. Тръмп, преди да се забърка толкова дълбоко в политиката, беше нещо подобно. На техния фон Линч е нещо ефимерно. Освен това не е евреин - нещо, което има голямо значение за американската психика и ние като неамериканци трудно оценяваме. Всичко това му позволява да привлича огромен капитал

С други думи - противен самовлюбен лицемер и политически интригант. Написах го и в другата тема - най-точното определение е "плутократ". Понеже съм чел някои негови неща, мога да кажа, че сегашният му образ няма абсолютно нищо общо с този от преди края на 90-те. Неща, написани и казани от него след 2008-ма, спокойно могат да се игнорират.

Голяма част от материалите в периода 60-те до средата на 90-те си заслужават четенето. Противно на официалната легенда, Бюфет изобщо не е hodl, а търгува доста активно с няколко дузини компании.

Коментар

• Първоначално изпратено от Elfieta Разгледай мнение

Прочети пак каво съм ти писала. МЕДАЛИОН е основния fund на Рентек. Навсякъде цитират, дори и ти в поста ти - доходността за неговото представяне.

А сега ми пишеш за публинчите му фондове, които са много далече от 60%. Ама хайде чети повече - книгата е The men who Solved the market е. Всики подробности, как защо, неуспехите са там.
      Не, ти каза че само един фонд е топ и ти пратих материал как другите им фондове бият индексите. А от 100 да се правят 200 не е толкова трудно с малко бягане по тъч линията
      https://www.investopedia.com/financi...n-and-now.aspx

Най-добрият capital allocator друг път, основната ми позиция Аеркап всичко отива в обратно изкупуване от много години докато Бъфет един сплит отказва да направи да подкрепи малко акцията
      destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение

Така ли?
        Прочети пак каво съм ти писала. МЕДАЛИОН е основния fund на Рентек. Навсякъде цитират, дори и ти в поста ти - доходността за неговото представяне.

А сега ми пишеш за публинчите му фондове, които са много далече от 60%. Ама хайде чети повече - книгата е The men who Solved the market е. Всики подробности, как защо, неуспехите са там.
        Last edited by Elfieta; Днес, 19:33.

Коментар

• Първоначално изпратено от Elfieta Разгледай мнение

Забравяш много важни неща, които и ти осъзнаваш. Размерът ИМА ЗНАЧЕНИЕ. Също и дълголетието. Бъфет създава за своите акционерi стойност вече близо 60 години. Отделен въпрос е колко доходност като абсолютна сума е раздал през годините под формата на капиталова печалба за своите акционери.

Медалион на Симънс винаги е бил затворен за външни инвеститори, и много далече от обемите на Бъфет. Самият Симънс винаги е споделял открито че най-големия проблем са точно обемите - по-скоро как да правиш големи / много на брой сделки без да влияеш на самите пазари/цени. Реално от всичките му фондове само един е топ. Всеки инвеститор ще ти каже че е лесно от 10 да направиш 100 милиона. Питър Линч е перфектен пример за това. Но да превърнеш 100 милиона в 200 е нещо съвсем различно.

И не забравяй че всичко това се прави без маркетинг и възможно най-ефективно. Може би е по-коректно би било Бъфет да се нарича най-добрия capital-allocator, а не инвеститор, защото се губи идеята. Така че цифрите нищо не говорят особено суха доходност.

Разбира се че Бъфет не е светец, биографията му Snowball на Алис Шрьодер е задължителна да се разбере човека и времето в което е живял.

Така ли?

Renaissance Continues to Surge
          Even after the hedge fund lost legendary founder Jim Simons, its two main public funds are significantly outperforming the broad market indices this year.

https://www.institutionalinvestor.co...inues-to-surge
          destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

Заслужено ли е?

Бъфет имал 20% възвръщаемост, ок впечатляващо, даже много. Но Питър Линк има 29%, а Джим Симънс - 66% и то в продължение на 40 години. Сигурен съм, че освен известните имена, има някакви хора дето са намерили своя ниша и са направили милиони от нищото. Някой като Ronald Reid дето работел като чистач и направил 8 милиона от инвестиране в акции. Сигурен съм, че има поне няколко такива човека на БФБ.
            Забравяш много важни неща, които и ти осъзнаваш. Размерът ИМА ЗНАЧЕНИЕ. Също и дълголетието. Бъфет създава за своите акционерi стойност вече близо 60 години. Отделен въпрос е колко доходност като абсолютна сума е раздал през годините под формата на капиталова печалба за своите акционери.

Медалион на Симънс винаги е бил затворен за външни инвеститори, и много далече от обемите на Бъфет. Самият Симънс винаги е споделял открито че най-големия проблем са точно обемите - по-скоро как да правиш големи / много на брой сделки без да влияеш на самите пазари/цени. Реално от всичките му фондове само един е топ. Всеки инвеститор ще ти каже че е лесно от 10 да направиш 100 милиона. Питър Линч е перфектен пример за това. Но да превърнеш 100 милиона в 200 е нещо съвсем различно.

И не забравяй че всичко това се прави без маркетинг и възможно най-ефективно. Може би е по-коректно би било Бъфет да се нарича най-добрия capital-allocator, а не инвеститор, защото се губи идеята. Така че цифрите нищо не говорят особено суха доходност.

Разбира се че Бъфет не е светец, биографията му Snowball на Алис Шрьодер е задължителна да се разбере човека и времето в което е живял.

Коментар

Плийз - дядо му е известен бизнесмен, баща му е конгресмен и брокер, големите пари почва да прави като инвестира средства на семейство и приятели. Ако това не са връзки и лесен старт в живота, не знам какво.повече искаш. Двете му сестри как мислиш са станали филантропи? Бъфет в началото е бил рейдър и дори сега не държеше компаниите дълго както обича да проповядва. Иначе да правиш 50% с концентриран и малък портфейл не е толкова трудно, колкото звучи. ИБКР ми показва +159% за няма и три години, без нито една тех компания точно ала Бъфет.
              На мен и повече ми показва за 4 години в бреф - смешно адсиц-че, отритвано от профитата. Ся чакам някой да се похвали с вкараните му 1000 лева в Шменти капели

а бъфет го хвалят по една причина - щото е еничар! При баща републикански конгресмен да станеш демократ за пари, си е еничарство, което демократичните медии ще славославят докрай. Нещо като Кирчо, кокорчо или ристу
              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от Selena2024 Разгледай мнение
                Съвсем по диагонал ги следя тези работи, но този тип май е напред преди стадото между шест месеца и година. Може би това е причината. Явно има дарбата да вижда нещата по-рано от останалите .
                защо му казват Оракула от Омаха
                всъщност човека следи определени фундаментални показатели и не се води по хайпа
                затова не е в крипто и други 'топ яки неща'
                това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Ако към това добавиш и една оборотна ЖП Компания, която тупти с пулса на икономиката тогава идва и другия въпрос.
                  Да предположим, че баща ти е губернатор, сенатор или дори император. И поради някаква причина, продължава да ти налива акъл.
                  На кого ще вярваш - на очите или на ушите си?

Тези неща видях, когато съм попадал на името му.

Между другото някой да има приблизително предположение:
                  Какъв е аналогичния бизнес на ЖП компания в цифрова икономика?

Коментар

• Съвсем по диагонал ги следя тези работи, но този тип май е напред преди стадото между шест месеца и година. Може би това е причината. Явно има дарбата да вижда нещата по-рано от останалите .

Коментар

• Първоначално изпратено от RInvestor Разгледай мнение

Много повече готови пари са били пропиляни, отколкото умножени. Ако не е толкова трудно вземи 100К ипотечен заем /може и по-малко/ и ги обърни за 4-5г в 1М. А после в 10М и ни образовай в ютуб как и ние да го направим. То поне в Б-я лихвите за заемен капитал са смешни...
                      Ако ми позволиш, бих добавил малко контекст.
                      Не е необходимо да теглиш кредит, камо ли ипотечен.
                      ...достатъчно е да си купиш застрахователно или пенсионно дружество.
                      ...или какъвто и да е бизнес, който получава вноски тази година, а изплаща щети след година, пенсии - когато му дойде времето и пр.
                      През този период ползваш парите без лихва.
                      Дори баща ти да е император, пак няма да може да ти осигури по-ниска лихва.

Коментар

Плийз - дядо му е известен бизнесмен, баща му е конгресмен и брокер, големите пари почва да прави като инвестира средства на семейство и приятели. Ако това не са връзки и лесен старт в живота, не знам какво.повече искаш. Двете му сестри как мислиш са станали филантропи? Бъфет в началото е бил рейдър и дори сега не държеше компаниите дълго както обича да проповядва. Иначе да правиш 50% с концентриран и малък портфейл не е толкова трудно, колкото звучи. ИБКР ми показва +159% за няма и три години, без нито една тех компания точно ала Бъфет.
                        Много повече готови пари са били пропиляни, отколкото умножени. Ако не е толкова трудно вземи 100К ипотечен заем /може и по-малко/ и ги обърни за 4-5г в 1М. А после в 10М и ни образовай в ютуб как и ние да го направим. То поне в Б-я лихвите за заемен капитал са смешни...

Коментар

• Защо величаят Бъфет толкова много?

защото има принципи, инвестира в стойност, не бърза, не се вживява прекалено, рационален е, скромен също, страни от политиката и др..

резултатите са видими в отчетите на Бъркшир
                          това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

Имаше - в смисъл вече няма?!?!
                            Загуби си с няколко неуспешни инвестиции ли?
                            Не, Симънс вече го няма

Коментар

Симънс, 66%, над 30 милиарда имаше ама чувал ли си го даже?
                              Имаше - в смисъл вече няма?!?!
                              Загуби си с няколко неуспешни инвестиции ли?

Коментар

• Първоначално изпратено от TkilataII Разгледай мнение

"Не знам отговора на този въпрос. Но ако настоявате да отговоря, тогава най-доброто ми спекулативно предположение е:..." -аз например го уважавам най-вече заради този подход;

-но има и още; преди няколко години ми беше хрумнало да проверя кога и къде са започнали публичната си инвестиционна дейност повечето от успелите имена в инвестирането.
                                Резултат от няколко часа забавление в търсенето беше силно концентриран.
                                Място: САЩ
                                Време: 1981г +/-2-3 години
                                Сериозните отклонения всъщност бяха само Сорос и Бъфет
                                Нещо е започнало тогава и е било толкова силен попътен вятър, че ако си бил дори вятърна турбина, пак си щял да станеш легенда.

И още има. Все пак от известно време той полага усилия да дари спечеленото и успява да ни бие дори в тази игра: Да подари повече годишно, отколкото повечето от останалите можем да спечелим за цял живот :-)

А според тебе защо?
                                Добър ПР според мене, рядко се говори за кирливите му ризи например

Коментар

Working...
                                X