Първоначално изпратено от mathematician
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Защо величаят Бъфет толкова много?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от RInvestor Разгледай мнениеВсе пак Бъфет има 60г кариера и е направил най-много милиарди. Поне от известните имена. Това за връзките и вътрешно инфо са типичните конспиративни теории на хора, които завиждат и искрено вярват че успехът не зависи от личностните качества.
В ранните си години прави по 50%/год и обръща 100К в 1М за кратко време с много концентриран портфейл и малко задържане на акциите. Нещо, което никак не се връзва с проповедите за "дръж ценна компания завинаги". Та в случая най-много ме дразнят писанията на инфлуенсърите за Бъфет и как всеки трябвало да инвестира като него, без въобще да разбират как е правил и прави пари.destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
-
Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнениеСлед като Бъфет обяви, че се пенсионира, постоянно попадам на новини от типа на "няма да има втори като него" и всякакви статии за великите му постижения. Например ФТ скоро имаха Buffett’s bet of the century как никой не смеел да приеме юбас от него, че професионалисти не могат да бият пазара, докато някой не го направил и загубил сериозно.
https://www.ft.com/content/3f449299-...a-bb3fa7221f9c
One of the students had asked Buffett about a wager he had offered a year earlier, that an index fund that simply tracked the US stock market would beat any group of high-flying hedge fund managers. Berkshire’s chair noted that no one had dared to take him up on the bet, “so I guess I’m right,” he told the students.
И се споменава ууу добре, че бях срещу индекса все пак, а не срещу Бъфет защото е толкова велик. Заслужено ли е? Имал е връзки покрай баща си, голяма част от възвръщаемостта му е от ранните години, много се дължи на Geico, има сума ти издънки в стил Tesco или Kraft Heinz и не се представи добре по време на великата рецесия. Да не споменаваме как някои от компаниите му имат история на много нелегални неща като Wells Fargo да отваря сметки на хора без да им казва или всички гадости, които Coca-Cola правят в Латинска Америка.
Бъфет имал 20% възвръщаемост, ок впечатляващо, даже много. Но Питър Линк има 29%, а Джим Симънс - 66% и то в продължение на 40 години. Сигурен съм, че освен известните имена, има някакви хора дето са намерили своя ниша и са направили милиони от нищото. Някой като Ronald Reid дето работел като чистач и направил 8 милиона от инвестиране в акции. Сигурен съм, че има поне няколко такива човека на БФБ.
-но има и още; преди няколко години ми беше хрумнало да проверя кога и къде са започнали публичната си инвестиционна дейност повечето от успелите имена в инвестирането.
Резултат от няколко часа забавление в търсенето беше силно концентриран.
Място: САЩ
Време: 1981г +/-2-3 години
Сериозните отклонения всъщност бяха само Сорос и Бъфет
Нещо е започнало тогава и е било толкова силен попътен вятър, че ако си бил дори вятърна турбина, пак си щял да станеш легенда.
И още има. Все пак от известно време той полага усилия да дари спечеленото и успява да ни бие дори в тази игра: Да подари повече годишно, отколкото повечето от останалите можем да спечелим за цял живот :-)
А според тебе защо?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от RInvestor Разгледай мнениеВсе пак Бъфет има 60г кариера и е направил най-много милиарди. Поне от известните имена. Това за връзките и вътрешно инфо са типичните конспиративни теории на хора, които завиждат и искрено вярват че успехът не зависи от личностните качества.
В ранните си години прави по 50%/год и обръща 100К в 1М за кратко време с много концентриран портфейл и малко задържане на акциите. Нещо, което никак не се връзва с проповедите за "дръж ценна компания завинаги". Та в случая най-много ме дразнят писанията на инфлуенсърите за Бъфет и как всеки трябвало да инвестира като него, без въобще да разбират как е правил и прави пари.
Така че тогава максимата "Купувай страхотни компании с подценени акции" (или нещо такова по памет) е работела.
Но с течение на времето, напредване на технологиите, Интернет и сайтовете с информация където с 1 клик може да сравняваш отчети и различни показатели на различни компании вече такова животно като "страхотни компании с подценени акции" вече няма и се налага максимата да се промени.
Затова и с напредването на времето вече прави по-малка доходност.
Същото беше и на БФБ след 2008 кризата имаше компании се правеха добри пари. Ама сега нещо няма.
Добре че се пръкна Шелито малко да ударим и ние кьоравото
Най-вероятно е имало и с по-добра възвращаемост от него, но Бъфет си е Бъфет.
- 1 like
Коментар
-
Все пак Бъфет има 60г кариера и е направил най-много милиарди. Поне от известните имена. Това за връзките и вътрешно инфо са типичните конспиративни теории на хора, които завиждат и искрено вярват че успехът не зависи от личностните качества.
В ранните си години прави по 50%/год и обръща 100К в 1М за кратко време с много концентриран портфейл и малко задържане на акциите. Нещо, което никак не се връзва с проповедите за "дръж ценна компания завинаги". Та в случая най-много ме дразнят писанията на инфлуенсърите за Бъфет и как всеки трябвало да инвестира като него, без въобще да разбират как е правил и прави пари.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Защо величаят Бъфет толкова много?
След като Бъфет обяви, че се пенсионира, постоянно попадам на новини от типа на "няма да има втори като него" и всякакви статии за великите му постижения. Например ФТ скоро имаха Buffett’s bet of the century как никой не смеел да приеме юбас от него, че професионалисти не могат да бият пазара, докато някой не го направил и загубил сериозно.
https://www.ft.com/content/3f449299-...a-bb3fa7221f9c
One of the students had asked Buffett about a wager he had offered a year earlier, that an index fund that simply tracked the US stock market would beat any group of high-flying hedge fund managers. Berkshire’s chair noted that no one had dared to take him up on the bet, “so I guess I’m right,” he told the students.
И се споменава ууу добре, че бях срещу индекса все пак, а не срещу Бъфет защото е толкова велик. Заслужено ли е? Имал е връзки покрай баща си, голяма част от възвръщаемостта му е от ранните години, много се дължи на Geico, има сума ти издънки в стил Tesco или Kraft Heinz и не се представи добре по време на великата рецесия. Да не споменаваме как някои от компаниите му имат история на много нелегални неща като Wells Fargo да отваря сметки на хора без да им казва или всички гадости, които Coca-Cola правят в Латинска Америка.
Бъфет имал 20% възвръщаемост, ок впечатляващо, даже много. Но Питър Линк има 29%, а Джим Симънс - 66% и то в продължение на 40 години. Сигурен съм, че освен известните имена, има някакви хора дето са намерили своя ниша и са направили милиони от нищото. Някой като Ronald Reid дето работел като чистач и направил 8 милиона от инвестиране в акции. Сигурен съм, че има поне няколко такива човека на БФБ.destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubbyТагове: Отмаркиране на всички
Коментар