If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Всъщност това е много лошо че сметките на Interactive Brokers за България са в Унгария. Унгария за мен е най-несигурната и неприятна страна в ЕС с тоя Орбан, а сигурно скоро и ще ги изгонят от ЕС, така че се отказвам от ИБ като опция.
Как е положението с eToro - те CFD ли предлагат или EFT? Или някой друг чуждестранен брокер?
Ако се регистрираш към ИнтерБоко през някой интродюсър като ЕФ те приземяват в Дъблин. Няма месечни такси за баланси над хиляда $. Има поддръжка и на руски език. Юрогейците няма да се лишат от клатенето на Орхан щото е в комплет с папо.
Всъщност това е много лошо че сметките на Interactive Brokers за България са в Унгария. Унгария за мен е най-несигурната и неприятна страна в ЕС с тоя Орбан, а сигурно скоро и ще ги изгонят от ЕС, така че се отказвам от ИБ като опция.
Как е положението с eToro - те CFD ли предлагат или EFT? Или някой друг чуждестранен брокер?
Изглежда разбираш бизнеса им
по-добре от самите тях (IB)
Благодаря за отговора. Като например SXR8 ISHARES CORE S&P 500 ли?
A защо от Xetra и да не раздава дивиденти - за да не се дължат данъци ли?
A сметка в IB директно от сайта им като се открие къде е базирана за клиенти в България? Защото Бенчмарк им предлагат платформата като посредник и ми казаха че договора е с IB Унгария, което е странно при положение че IB е американска компания. В смисъл ако захранвам/тегля по банков път по сметка в коя държава е?
Както вече писаха, най-добрият вариант за България (и обикновено единственият смислен) е да се вземат дялове от ETF през брокер по избор (то един избор, ама нейсе). Има предложения примерно от iShares (IUSA/CSPX) и от Vanguard (VUSA). Сигурно не са единствените, но тези са си ОК. Големи фирми, големи фондове, ниски такси, прилична ликвидност (не като на SPY, но става за непрофесионални цели).
Не е речено, че трябва да е непременно от XETRA, има ги и на други европейски борси, примерно Амстердам. Бих избягвал Лондон от съображения за данък върху капиталовата печалба.
За дивидентите - зависи. Цената на една акция IUSA (дивидентният вариант) в момента е около 40 долара (или съответния брой евра), а при CSPX (SXR8), т.е. акумулиращият вариант, е около 400. IB по принцип позволяват да купуваш части от акции, така че може би не е чак такава драма. Дивидентът е около процент и половина годишно (плаща се на четири порции), което го прави неудобен за реинвестиране при малки суми. В акумулиращите фондове реинвестирането става автоматично.
започнах да разглеждам отскоро S&P 500, като до вчера идеята ми беше да инвестирам във фонд (не EFT) директно във Vanguard. Вие вероятно знаете, че това не е възможно от тук, но аз го научих по трудния начин, докато си правих регистрацията.
Каква е разликата между EFT и CFD?
Моята идея също е да натрупвам дългосрочно, с ежемесечни вноски за следващите 20 години. Можете ли да дадете съвет като за начинаещ?
Ако се регистрираш към ИнтерБоко през някой интродюсър като ЕФ те приземяват в Дъблин. Няма месечни такси за баланси над хиляда $. Има поддръжка и на руски език. Юрогейците няма да се лишат от клатенето на Орхан щото е в комплет с папо.
А от какви такси се спестява ако е през Карол или през Бенчмарк, а не директно?
Не виждам полза от интръдюсър. Най-добре е директно. Все пак провери за себе си като прочетеш темата посветена на този въпрос в този форум 1) или поне 2)
A сметка в IB директно от сайта им като се открие къде е базирана за клиенти в България? Защото Бенчмарк им предлагат платформата като посредник и ми казаха че договора е с IB Унгария, което е странно при положение че IB е американска компания. В смисъл ако захранвам/тегля по банков път по сметка в коя държава е?
Регистрация в ИБ с линк през сайта на Карол, ще спестиш от такси. Там има и видео как да си направиш регистрацията. За клиенти в България е базирана в интернет
Преводът е до банка в ЕС, цената е 1лв. Има и видео как да си захраниш сметката.
... и още един въпрос: А, покупката на индекси, където нямаш съвършено НИКАКЪВ контрол, не ви ли прилича на хазарт? И, ако имаш наистина Пари, що ти е да залагаш на куц кон?
Направи си регистрация в IB и си купувай etf базиран на sp500 от Xetra-та. Гледай да е акумулиращ(т.е. да не раздава дивиденти). За тайминга не мога да дам съвет.
Направи си регистрация в IB и си купувай etf базиран на sp500 от Xetra-та. Гледай да е акумулиращ(т.е. да не раздава дивиденти). За тайминга не мога да дам съвет.
+1
SXR8.DE или VUAA.DE или друг подобен. Ако си buy-and-hold, ако си дългосрочен и ако си на стратегия dollar-cost-average можеш да почваш. Ако искаш обаче на старта да набиеш lump-sum, не съм сигурен, че сега е момента за покупка.
Коментар