Първоначално изпратено от valueinvestor
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Инвестиция във фонд/индекс базиран на SP500
Collapse
X
-
sonic exe said:
Ако се регистрираш към ИнтерБоко през някой интродюсър като ЕФ те приземяват в Дъблин. Няма месечни такси за баланси над хиляда $. Има поддръжка и на руски език. Юрогейците няма да се лишат от клатенето на Орхан щото е в комплет с папо.
Коментар
-
Първоначално изпратено от valueinvestor Разгледай мнениеВсъщност това е много лошо че сметките на Interactive Brokers за България са в Унгария. Унгария за мен е най-несигурната и неприятна страна в ЕС с тоя Орбан, а сигурно скоро и ще ги изгонят от ЕС, така че се отказвам от ИБ като опция.
Как е положението с eToro - те CFD ли предлагат или EFT? Или някой друг чуждестранен брокер?
по-добре от самите тях (IB)
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от valueinvestor Разгледай мнение
Благодаря за отговора. Като например SXR8 ISHARES CORE S&P 500 ли?
A защо от Xetra и да не раздава дивиденти - за да не се дължат данъци ли?
A сметка в IB директно от сайта им като се открие къде е базирана за клиенти в България? Защото Бенчмарк им предлагат платформата като посредник и ми казаха че договора е с IB Унгария, което е странно при положение че IB е американска компания. В смисъл ако захранвам/тегля по банков път по сметка в коя държава е?
Не е речено, че трябва да е непременно от XETRA, има ги и на други европейски борси, примерно Амстердам. Бих избягвал Лондон от съображения за данък върху капиталовата печалба.
За дивидентите - зависи. Цената на една акция IUSA (дивидентният вариант) в момента е около 40 долара (или съответния брой евра), а при CSPX (SXR8), т.е. акумулиращият вариант, е около 400. IB по принцип позволяват да купуваш части от акции, така че може би не е чак такава драма. Дивидентът е около процент и половина годишно (плаща се на четири порции), което го прави неудобен за реинвестиране при малки суми. В акумулиращите фондове реинвестирането става автоматично.
- 1 like
Коментар
-
Здравейте,
започнах да разглеждам отскоро S&P 500, като до вчера идеята ми беше да инвестирам във фонд (не EFT) директно във Vanguard. Вие вероятно знаете, че това не е възможно от тук, но аз го научих по трудния начин, докато си правих регистрацията.
Каква е разликата между EFT и CFD?
Моята идея също е да натрупвам дългосрочно, с ежемесечни вноски за следващите 20 години. Можете ли да дадете съвет като за начинаещ?
Коментар
-
Ако се регистрираш към ИнтерБоко през някой интродюсър като ЕФ те приземяват в Дъблин. Няма месечни такси за баланси над хиляда $. Има поддръжка и на руски език. Юрогейците няма да се лишат от клатенето на Орхан щото е в комплет с папо.Last edited by Кисимов; 30.04.2022, 12:59.
Коментар
-
Всъщност това е много лошо че сметките на Interactive Brokers за България са в Унгария. Унгария за мен е най-несигурната и неприятна страна в ЕС с тоя Орбан, а сигурно скоро и ще ги изгонят от ЕС, така че се отказвам от ИБ като опция.
Как е положението с eToro - те CFD ли предлагат или EFT? Или някой друг чуждестранен брокер?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pln Разгледай мнение
Преди време с директна регистрация $10 месечно, през интродюсер без месечна такса. Сега не съм ровил новите им тарифи, това може да се е променило.
UPDATE ЮЛИ 2021:
Отпада месечната activity fee такса от $10 или $20 при директната регистрация в Interactive Brokers.
Коментар
-
Първоначално изпратено от valueinvestor Разгледай мнениеА от какви такси се спестява ако е през Карол или през Бенчмарк, а не директно?
Коментар
-
Първоначално изпратено от valueinvestor Разгледай мнениеА от какви такси се спестява ако е през Карол или през Бенчмарк, а не директно?
1) https://forum.investor.bg/forum/%D1%...81%D1%8A%D1%80
2) https://angelovdimitar.com/interacti...D0%B5%D1%80-1/
Коментар
-
Първоначално изпратено от pln Разгледай мнение
Регистрация в ИБ с линк през сайта на Карол, ще спестиш от такси. .
Коментар
-
Първоначално изпратено от valueinvestor Разгледай мнение
Благодаря за отговора. Като например SXR8 ISHARES CORE S&P 500 ли?
A сметка в IB директно от сайта им като се открие къде е базирана за клиенти в България? Защото Бенчмарк им предлагат платформата като посредник и ми казаха че договора е с IB Унгария, което е странно при положение че IB е американска компания. В смисъл ако захранвам/тегля по банков път по сметка в коя държава е?
Преводът е до банка в ЕС, цената е 1лв. Има и видео как да си захраниш сметката.Last edited by pln; 12.03.2022, 21:28.
Коментар
-
Първоначално изпратено от конфуций Разгледай мнениеНаправи си регистрация в IB и си купувай etf базиран на sp500 от Xetra-та. Гледай да е акумулиращ(т.е. да не раздава дивиденти). За тайминга не мога да дам съвет.
Коментар
-
Първоначално изпратено от конфуций Разгледай мнениеНаправи си регистрация в IB и си купувай etf базиран на sp500 от Xetra-та. Гледай да е акумулиращ(т.е. да не раздава дивиденти). За тайминга не мога да дам съвет.
SXR8.DE или VUAA.DE или друг подобен. Ако си buy-and-hold, ако си дългосрочен и ако си на стратегия dollar-cost-average можеш да почваш. Ако искаш обаче на старта да набиеш lump-sum, не съм сигурен, че сега е момента за покупка.
Коментар
Коментар