IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Спасение от ИНФЛАЦИЯТА

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение
    Честит осми март на колежките,

Да видим как ще се измъкнем от сегашната ситуация.

Поздрави
    Как ли, пак по същият начин. Овчото стадо има слаба памет и пак колективно ще се нареди на стрижба:-) Обикновенно черните овци отделили се от стадото оцеляват, а другите под ножа. Ще излезем от ситуацията пак по познатия начин: богатите ще станат още по-богати, а бедните още по бедни ще гледат в контакта:-))) То не бяха в миналото акции, облигации, бонове, дялове, книжки и хартишки... Тогава успешно излязоха от хиперихфлацията обърналите в злато, дойче марки, долари франкове и т.н.
    Сега фиата не е убежище. Който е инвестирал във физика ( злато, сребро, мед, калай, никел, пшеница, торове, стомана, скрап...) суровини, храни, консерви и т.н. ще е печелившият.

Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.

Коментар

• Честит осми март на колежките,

тук един колега беше коментирал, че една група хора са излезли мазни и богати по време на инфлационната 1996-1997. Но това са малък кръг хора с висока икономическа култура и информирани. Главно политици и управляващи.

В периода 1991-2003 г. от моите познати само едно семейство купи хубав двустаен с връзките на баща ми и то при доста строги икономии, с добри заплати и помощ от родители. Останалите ми познати и близки нямаха такива пари и не купиха. Много често си караха с нещата от социализма.
      Възрастните хора имаха спестени пари и бяха правили детски влогове в ДСК, но всичко замина и се обезцени. По мои сметки при много спестовни и трудолюбиви пенсионери (като едните ми баба и дядо) са имали спестявания колкото 1/4 или 1/2 от евтин апартамент в София.

Да видим как ще се измъкнем от сегашната ситуация.

Поздрави

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

Блазе ти, аз толку не моа да изпия
        Цецо ма никак не носиш на пиене бе човек.Кво са двайсе лева на ден?Надявам се да имаш чувство за хумор

Коментар

• Е много благодаря за съветите! Да изпия 200к. Ми ако споделя трапезата може и изборите да взема. А тогава ще ги правя по 10. Това вече няма изпиване! Освен с предварителна резервация за чернодробна трасплатация.

Коментар

Ами гле'й са учи, нале. Я, колко Примери тъдява.

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
              Ебати готената тема.
              Чекай и аз да са изкажа.

От инфлацията мое да са спасиш като си носиш новите дрежи, изпиваш и изяждаш сичките пари, дет си изкарал. Ако можеш да вземеш и пари с малка или никаква лихва, и тях ги изхарчи бърже.

А, впрочем може да прочетете "Черният обелиск" на Ерих Мария Ремарк. Там е описано всичко.
              Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                Ебати готената тема.
                Чекай и аз да са изкажа.

От инфлацията мое да са спасиш като си носиш новите дрежи, изпиваш и изяждаш сичките пари, дет си изкарал. Ако можеш да вземеш и пари с малка или никаква лихва, и тях ги изхарчи бърже.

А, впрочем може да прочетете "Черният обелиск" на Ерих Мария Ремарк. Там е описано всичко.
                Епа ти цял живот така, нали? На държавното, после 20 накуп

Коментар

• Ебати готената тема.
                  Чекай и аз да са изкажа.

Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Някъде бях чел - за жалост, точната година не помня - че, след решение да се заприходяват всички НМА, някъде 70-80-те години, БВП на Япония, скача за година с над 40%. Отделно, че разходите за придобиване и поддръжка, са уникални ниски, а приходите, продължават до изтичане срока на защита която пък, се гарантира от държавата. Сега, признавам, има и труден момент: Как да обясни човек всичко това, на дребни, еснафски мозъци? Нямам отговор. Затруднявам се

Коментар

• Първоначално изпратено от yalokin Разгледай мнение

Това на базата на реален паричен поток или на твоя си оценка?
                      Ако е първото, браво.
                      На реално. След изваждане на всички разходи.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                        И така, инфлация имаме тогава, когато,
                        1. Купуваме все по-малко за същите пари (парите поевтиняват) или 2. Когато, на пазара, са все повече стоки и услуги срещу същите цени, т.е., все повече пари се въртят в обръщение.
                        Здравословна, е само инфлацията по т.2., доколкото, поне не обедняваме фактически. При нея, ако персоналните ни приходи не се увеличават, поне можем да купуваме всичко, което сме можели до момента.
                        Сега, нека имаме свръхприходи, т.е. потреблението ни, да не е застрашено. При случая, в т.2., просто можем да увеличим
                        2.а) нормата си на потребление,
                        2.б) нормата си на натрупване или,
                        2.в) и двете.
                        В т 2., място за особено притеснение няма и всички са доволни. Ако имаме т.2., едва ли има за какво да се тревожим и, съответно, намирам темата с отношение само към т.1.
                        Да речем, в момент t1, имаме балансирани приходи/разходи/ натрупване = 2/1/1. Нещата се влошават и имаме 2/1,5/0,5. Докато натрупването >0, все още, НЕ обедняваме.
                        Стане ли потребление>2 (говорим за относителни части), случаят е авариен.
                        Е, как аз виждам спасението: Чрез увеличаване нормата на натрупване още в момента на осъществяване. Сиреч, натрупване на по-високо възвръщаеми активи. Сами разбирате, за финикийски знаци, дума изобщо не става (по т.1., те системно се обезценяват).
                        Акции? В момент на глобален икономически колапс (освен, ако не сме от онази частица от хилядната на процента, която печели и по пътя надолу) - все по-рисково. Защо? Ами, ако нямаме контрол, се оставяме на течението и се молим, да не ни изхвърли на брега.
                        Злато? - А неговите пазари, дали контролираме?
                        Суровини? - Донякъде. Докато, не вземат да изключват цели отрасли.
                        ...тогава?
                        За вас, не знам. Аз станах фетишист на инт.собственост. Защо?
                        - И тук, контролът не е 100%. Оказа се, никъде няма чак такъв. Ама възвръщаемостта, бие всички мислими и немислими рекорди...Ако не спим, а внимателно, анализираме. Имам това-онова да предложа.
                        Поздрави на всички
                        Първата част с обяснението на инфлацията няма да я коментирам, защото не е напълно точна (не е и съвсем грешна), но това са подробности. По-интересното е, че след това достигаш до сравнително верни изводи.
                        Има няколко момента за размисъл. Разделяне на дохода на потребление и спестяване е точно така. Ти си го разделил условно на 2:1:1. Обаче... в потреблението има един потребителски жизнен минимум, който не може да се избегне и когато този минимум се оскъпява, това влошава баланса. Или трябва да се намали другата част на потреблението, или/и трябва да се намали спестяването. Изводът е, че за да запазим същия стандарт, трябва да се увеличи доходът (2-ката), а не да се намаляват спестяванията или незадължителното потребление: например 2.2:1.2:1. Когато ръстът на дохода ни е по-висок от ръста на цените, тогава не обедняваме.
                        А как с най-нисък риск да си увеличим дохода? Като работим повече и изкарваме повече. Това е най-нискорисковото, а който е склонен да поема повече риск вече може да избира от най-различни по-рискови алтернативи.

Коментар

5:1 за НЕ използван обект, в рамките на 2 години, върши ли работа, според теб?
                          Това на базата на реален паричен поток или на твоя си оценка?
                          Ако е първото, браво.

Коментар

• Първоначално изпратено от yalokin Разгледай мнение

На теб каква ти е възвръщаемостта от интелектуална собственост?
                            5:1 за НЕ използван обект, в рамките на 2 години, върши ли работа, според теб?

Коментар

нови понятия въвеждаш и на база на това градиш теория.
                              Връзка с реалността - НИКАКВА.
                              ИНФЛАЦИЯТА Е СЛЕДСТВИЕ НЕ ПРИЧИНА. градиш от следствието теории, кой коня е отишъл в рякъта, кака роди чаавето ти каканижеш какви хубави данни за спортистка имала 4 клас
                              Нищо подобно. Не умееш да четеш.

Коментар

И така, инфлация имаме тогава, когато,
                                1. Купуваме все по-малко за същите пари (парите поевтиняват) или 2. Когато, на пазара, са все повече стоки и услуги срещу същите цени, т.е., все повече пари се въртят в обръщение.
                                Здравословна, е само инфлацията по т.2., доколкото, поне не обедняваме фактически. При нея, ако персоналните ни приходи не се увеличават, поне можем да купуваме всичко, което сме можели до момента.
                                Сега, нека имаме свръхприходи, т.е. потреблението ни, да не е застрашено. При случая, в т.2., просто можем да увеличим
                                2.а) нормата си на потребление,
                                2.б) нормата си на натрупване или,
                                2.в) и двете.
                                В т 2., място за особено притеснение няма и всички са доволни. Ако имаме т.2., едва ли има за какво да се тревожим и, съответно, намирам темата с отношение само към т.1.
                                Да речем, в момент t1, имаме балансирани приходи/разходи/ натрупване = 2/1/1. Нещата се влошават и имаме 2/1,5/0,5. Докато натрупването >0, все още, НЕ обедняваме.
                                Стане ли потребление>2 (говорим за относителни части), случаят е авариен.
                                Е, как аз виждам спасението: Чрез увеличаване нормата на натрупване още в момента на осъществяване. Сиреч, натрупване на по-високо възвръщаеми активи. Сами разбирате, за финикийски знаци, дума изобщо не става (по т.1., те системно се обезценяват).
                                Акции? В момент на глобален икономически колапс (освен, ако не сме от онази частица от хилядната на процента, която печели и по пътя надолу) - все по-рисково. Защо? Ами, ако нямаме контрол, се оставяме на течението и се молим, да не ни изхвърли на брега.
                                Злато? - А неговите пазари, дали контролираме?
                                Суровини? - Донякъде. Докато, не вземат да изключват цели отрасли.
                                ...тогава?
                                За вас, не знам. Аз станах фетишист на инт.собственост. Защо?
                                - И тук, контролът не е 100%. Оказа се, никъде няма чак такъв. Ама възвръщаемостта, бие всички мислими и немислими рекорди...Ако не спим, а внимателно, анализираме. Имам това-онова да предложа.
                                Поздрави на всички
                                На теб каква ти е възвръщаемостта от интелектуална собственост?

Коментар

Working...
                                X