IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

S&P 500 / NASDAQ (инвестиционни стратегии и макро)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Макро / Пазари

Ковид-мовид, дран-дрън

Signs that U.S. politicians are moving toward new fiscal stimulus has been a boon to stocks in recent days, while the Federal Reserve continues to provide liquidity. Stronger economic data from China also lifted investor sentiment, with data over the weekend showing profits at Chinese industrial companies grew for a fourth consecutive month in August.

“The Fed is making it almost impossible for you to get too bearish,” said John Porter, head of equities at Mellon Investments. “The market is getting more comfortable with the realization that Covid is going to be with us for a while now.”

Коментар

• Ето ви на Боинг минал и очакван EPS. Какво значи не се гледа. Всички ги гледат и виждат тези неща

Ann Date Per Per End C Reported Comp Estimate
      Average of Absolute Values
      01/22/2024 FY 23 12/23 9.05
      01/22/2023 FY 22 12/22 7.96
      01/22/2022 FY 21 12/21 4.235
      01/22/2021 FY 20 12/20 -9.473
      01/29/2020 FY 19 12/19 -3.715 -3.47 -0.152
      01/30/2019 FY 18 12/18 16.028 16.01 15.19
      01/31/2018 FY 17 12/17 10.702 12.04 10.212
      01/25/2017 FY 16 12/16 10.604 7.24 7.123
      01/27/2016 FY 15 12/15 9.203 7.72 7.434
      01/28/2015 FY 14 12/14 7.965 8.6 8.318
      01/29/2014 FY 13 12/13 6.286 7.07 6.737
      01/30/2013 FY 12 12/12 5.21 5.877 5.012
      01/25/2012 FY 11 12/11 4.782 4.81 4.511
      01/26/2011 FY 10 12/10 4.027 3.998 3.998
      01/27/2010 FY 09 12/09 5.342 1.893 1.446

Коментар

• Добър, лош... това са ценостни оценки и няма как да не са субективни. Имаш utility функция която ти казва дали си risk-averse или risk-loving и в каква степен

Другото не разбрах откъде дойде

Първоначално изпратено от Tkilata Разгледай мнение
        Щом има добри и лоши бизнеси, значи към определен момент има най-добър и най-лош. Ти говориш по-скоро за субективната ни способност да преценим това.

Коментар

• Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
          М-не, бай бека казва точно обратното: ние не можем ефективно да реинвестираме този кеш в нашия бизнес и затова го връщаме на акционерите, само че под формата на бай бек. Едни получават парите директно, другите пък вече след бай бека имат акции с по-надути цени и могат да продадат част от тях ако искат кеш

Най-добрият бизнес? Няма такъв. Рисковите характеристики на бизнесите са различни и няма универсален най-добър бизнес. За тебе може някой REIT да е най-добрия, а за мене примерно Zoetis (ZTS)
          Щом има добри и лоши бизнеси, значи към определен момент има най-добър и най-лош. Ти говориш по-скоро за субективната ни способност да преценим това.
          А за бай-бека, извинявай, че ви се намесих. Все пак малко ми прилича на това да си семеен мъж и временно да упълномощиш домоуправителя да изпълнява съпружеските ти обязанности. Не, че и това го няма, но чак пък да спорим дали е по-добре или не?

Коментар

• Ръководството може да има най-различна мотивация за бай бека. Но според мене не е това най-големия проблем с управлението на фирмите (разните т.нар. agency problems)

Освен това, в общия случай се търси някакъв оптимален микс между дивидент и бай бек. Някои компании традиционно плащат голям дивидент и инвеститорите които се кефят на дивиденти ги купуват тях. Тези компании ако намалят или спрат дивидента става много лошо за акциите им

Други плащат по-малко и правят повече бай бек и това са обикновено по-рисковите (но не задължително). Тези имплицитно нищо не обещават с това, че правят бай бек. Това че тази година има бай бек не значи, че и догодина пак ще има и съответно инвеститорите там са по-малко разочаровани ако няма

Първоначално изпратено от representjah

Money Нямам нищо против теорията, никъде не съм я критикувал. Но ето това ми беше идеята, горното изречение дава насоката:
            ЗАЩО? Защо ръководството предпочита тази опция? Кой се прецаква? Какви са мотивите зад този избор? Защо я предпочита пред дивидентите (downsides vs upsides) Критикувам мотивите/управлението за избора на въпросното решение, а не теорията зад нещата.

Ти конкретно, ако си управител/собственик - защо би избрал този вариант? Защо ще избереш байбек пред раздаване на дивидент?
            Нека проследим логиката, какво печелиш/губиш? Счетоводно за тебе не би имало никаква разлика.

Не казвам че и аз не бих предпочел да платя по-малко данъци, напротив. Това говори много за мен, за собственик не ставам, аз съм алчен и играя играта за пари. И добре че има хора които "искат да променят" живота на хората, свят само с freeriders не би бил възможен.

Коментар

• М-не, бай бека казва точно обратното: ние не можем ефективно да реинвестираме този кеш в нашия бизнес и затова го връщаме на акционерите, само че под формата на бай бек. Едни получават парите директно, другите пък вече след бай бека имат акции с по-надути цени и могат да продадат част от тях ако искат кеш

Най-добрият бизнес? Няма такъв. Рисковите характеристики на бизнесите са различни и няма универсален най-добър бизнес. За тебе може някой REIT да е най-добрия, а за мене примерно Zoetis (ZTS)

Първоначално изпратено от Tkilata Разгледай мнение

Идея си нямам на коя страница го пише в учебниците, но наистина се надявам да го пише:
              1. Когато ръководството реши бай бек вместо дивидент, то лишава акционерите от главната им функция - да решават как най-ефективно да реинвестират парите си.
              2. Освен това декларира, че най-доброто място за реинвестиция е управляваната от тях фирма, което логически не може да е вярно, защото към даден момент, най-добрия бизнес е един, а бизнесите, който правят бай бек са ...повече от един
              Last edited by Money; 28.09.2020, 13:58.

Коментар

representjah, знам че е малко досадно да се четат учебници по корпоративни финанси, но аз го направих и препоръчвам и на другите. Верно, теория е, но си струва да се прочете малко

Бай бека не прави по-богати нито старите акционери, чиите акции се купуват, нито оставащите. Накрая всички имат толкова, колкото и ако се бяха раздали дивиденти. С тази разлика, че ако данъците върху капиталовите печалби са по-ниски от дивидентните, тогава за всички е по-интересно да се прави бай бек

Сега възможно е ръководството да предпочита бай бека, но това не, защото така се прецакват акционерите

И аз много се кефя да критикувам теорията, но в същото време единственият начин да мислиш rigorously е първо да опростиш нещата до краен предел и когато те станат ясни постепенно да ги усложниш и да се доближиш до реалността. Така мисля
                Идея си нямам на коя страница го пише в учебниците, но наистина се надявам да го пише:
                1. Когато ръководството реши бай бек вместо дивидент, то лишава акционерите от главната им функция - да решават как най-ефективно да реинвестират парите си.
                2. Освен това декларира, че най-доброто място за реинвестиция е управляваната от тях фирма, което логически не може да е вярно, защото към даден момент, най-добрия бизнес е един, а бизнесите, който правят бай бек са ...повече от един

Коментар

• Tо си има и то неотскоро и етфи по темата с байбака, ама пърформанса им не е хич впечатляващ, нито в сравнение с сп500, нито с класическите етфи с диви аристократи.

Коментар

• representjah, знам че е малко досадно да се четат учебници по корпоративни финанси, но аз го направих и препоръчвам и на другите. Верно, теория е, но си струва да се прочете малко

Бай бека не прави по-богати нито старите акционери, чиите акции се купуват, нито оставащите. Накрая всички имат толкова, колкото и ако се бяха раздали дивиденти. С тази разлика, че ако данъците върху капиталовите печалби са по-ниски от дивидентните, тогава за всички е по-интересно да се прави бай бек

Сега възможно е ръководството да предпочита бай бека, но това не, защото така се прецакват акционерите

И аз много се кефя да критикувам теорията, но в същото време единственият начин да мислиш rigorously е първо да опростиш нещата до краен предел и когато те станат ясни постепенно да ги усложниш и да се доближиш до реалността. Така мисля
                    Last edited by Money; 28.09.2020, 11:00.

Коментар

• Що се отнася до бай бековете, те са абсолютен еквивалент на плащането на дивиденти и като изключим някои подробности като различното данъчно облагане на дивидентите и капоталовите печалби в някои страни, между плащането на дивидент и правенето на бай бек няма разлика. Реално нищо не се променя в NPV-то на компанията било с $1млрд бай бек или $1млрд разпределен дивидент

Това всеки може да го види нагледно в някой буквар по корпоративни финанси

Както междувпрочем и това, че оценката на рисковата премия на един бизнес проект се прави като като се вземе за сравнение много сходен с него бизнес, който се търгува на борсата и се види бетата му. Също от АБВ-то на корпоративните финанси. Обикновено се казва в първа лекция по този предмет - човекът, до който е адресирано това явно чете тука много старателно. Нека чете и да се учи
                      Last edited by Money; 28.09.2020, 09:32.

Коментар

• Някога, ама не сега

Първоначално изпратено от mecka_stryvnica Разгледай мнение

Какво да ти кажа, дано дръпнат

Коментар

Исках да разкарам едни банки и да увелича кеша, но закъснях

По принцип банките в портфейла ми ме дразнят, но сега като паднаха още не ми се продават. Все пак банките в един момент ще дръпнат

Какво да ти кажа, дано дръпнат

Коментар

• Исках да разкарам едни банки и да увелича кеша, но закъснях

По принцип банките в портфейла ми ме дразнят, но сега като паднаха още не ми се продават. Все пак банките в един момент ще дръпнат

Първоначално изпратено от mecka_stryvnica Разгледай мнение

Мисля, че сега ситуацията е Кинг - кеш

Коментар

В момента кеша ми е 2.5%, може би най-ниското ниво от 2012г, когато почнах

Мисля, че е прекалено малко и за мене 5-7% е оптималният вариант

Естествено ако има пазарен срив е по-добре да имаш повече кеш, но като цяло докато чакаш срива в кеш пропускаш повече нагоре, отколкто печелиш от хващане на срива

Но реално това си зависи и собствената ти психика. Трябва да имаш толкова кеш, че да се чувсташ комфортно ти самият

Мисля, че ситуацията е Кинг - кеш

Коментар

• Та мисълта ми тука беше, че финансите създават една привидност на строга математическа логика. Но всъщност зад CAPM и регресиите се крие и доста абра-кадабра. Което го казал и самият Fischer Black. След като един от създателите на CAPM не вярва в CAPM, за какво говорим...?

Аз като взимам Виза и МастърКард преценявам сам риска без въобще да ме интересуват тези сметки. Преценката няма нищо общо с математиката и статистиката. Вероятността тези двете компании да бъдат изритани от пазара, на който са се наместили е доста малка, потенциала за растеж е все още огромен, мотивацията на банките да издават техни карти също е ограмна (идва от MIF-а), Виза и МастърКард по между си се конкурират като... вдигат цената, т.е. MIF-a, колкото и абсурдно да звучи това, регулаторите ги бяха погнали и каквото направиха - направиха, сега не им се занимава повече с тях

Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                                Така е, ама... и да няма ликвидност можеш да си представиш какво един рационален и информиран (informed) инвеститор би платил, ако беше в конкуренция с други такива за покупката (примерно бизнесът се разиграва на аукцион)

И понеже това е доста хипотетично, вместо това взимаш бетата на бизнес който е много близък и сходен като като риск, но вече се търгува на борсата, нали така?

Обаче откъде е дошла първичната/изначалната рискова премия, преди да можеш да сравняваш по този начин?

Еми това си е в крайна сметка някакво усреднено усещане на много хора, което се е наложило с годините и ние приемаме за... фундамент
                                Last edited by Money; 26.09.2020, 22:46.

Коментар

Working...
                                X