IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

S&P 500 / NASDAQ (инвестиционни стратегии и макро)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от representjah

Кога обаче е време човек да промени мнението си. Не знам за тебе и инфлацията, но в България последните 2-3 години направо пари. От началото на тази чак дразни. Ето ти конкретни примери с месечните сметки.
    - телефон - на всяко преподписване на договор на 2 години, +2 лева - 16, 18, 20, в момента 22 лева (всички цени надолу ще са с ДДС) (10% за две години)
    - интернет - същата работа (10%)
    - ток - малко по-скрито ставала работата сега погледнах сметките явно са такси за зелената енергия, но от 2015 досега се е покачила, но не плавно
    - храна - основните неща които ям са месо и яйца. Месото 5-6 години не мърдаше но от 2019 имаше едно +20-30% в зависимост какво искаш. Главно свниския врат от 9-9.50/кг, замина на 12/кг (21%). Яйцата точно вчера ме изненадаха - кашон от 180 бр не съм купувал за повече от 25-26 лева. Вчера - 36 лева (+28%)
    - услуги - отното дълго време стояха замръзнали но от 2020 началото (преди коронавируса държа да отбележа) - карта за бокс от 35 стана 40 (12%) лева, йога от 50 на 72 лева (30%)
    - подстригване - 10 лева - стана 12 (16%)
    - таксите в банките всички знаем - на всеки месец ги вдигат. От 0 лева до преди 7-8 години, в момента една сметка + карта е в най-добрия случай 3.5 лева
    - Храна ресторант /заведения - всичко зависи, но наблюденията по едни и същи заведение - не толкова плавно, но са по-високи. За пиене - не се интересувам, газирана вода под 2 лева няма.
    - Данъци недвижими имоти не са пипани, за автомобили отидоха +50% мисля.
    - Дрехи и обувки не смятам, за мен те са инвестиции - нося с години и костюми и обувки. Пък и често сменявам шивачи и цените са различни.
    - Не знам за лекарства
    - Джойнта едно време беше левче, сега добре че пуша по рядко
    - Почти никои цени не са се понижили, ебем ти технологиите, лаптопите още струват пари, телефоните също, елетронни книги не можеш да откраденш всички, и тая дето ми прати 5 GBP а е малка книжка.

Това са всеки месец, задължитено. И то при цена на петрол/бензин толкова ниска. Последно съм платил 1.8 лева за литър 95, погледнах, подобна цена не съм имал никога, през 2013 съм плащал 2.7 лева (50% намаление) за литър. Считай за какво иде реч в търговията когато бензина малко потръгне нагоре - всички потребителски стоки ще го отнесат. Не съм включил и leissure time, почивки морета, планини, и т.н. Но знам от опит колко ми струваше море през 2008-2015 в Гърция, и колко когато всички налазиха. Нощувките от 15-20 евро до 2015, миналата година бяха 30-40 евро за същите места.

Дали е време да преразгледаш мнението си - всяко време е подходящо за това. Има обаче огромна разлика между 2011-2012 и сега. Не говоря за хиперинфлацията, но и сам знаеш че тогава QE-то и напечатването на пари не достигна до хората, а остана в самите банки, които си оправяха балансите с тия пари. Сега парите се дават на хората директно. Използвам дефиницията за инфлация на Автрийската школа - увеличение на номиналното количесто "средството за размяна/ пари" над количеството което би било необходимо/произведено на свободния пазар.
    И от тях точно разбрах как точно инфлацията ограбва тези които са най-далече от източника на пари (в случая Печатницата) и облагодетелстват тези, които са по-близо като банки (примерно). Трябва малко време за да може последния реднек да си вземе парите и да отиде да се подстриже. Дай малко време. И мен ме е яд че всички набутват в Робин Худ и не им остават пари за хазарт, ама това е положението.

Сега и за златото - никога не съм го и поглеждал, знаех мнението на Бъфет отдавна за него и си казвах че за нищо не става. Но тук във форума покрай Майк Флорида задълбах повече и разбирам какво съм изпуснал. Не знам дали имаш злато, но от опит ще ти кажа, че когато вземеш една златна монета в ръцете си, когато я пипнеш, поиграеш си с нея, видиш блясъка, усетиш цялата тази тежест и плътност, чуеш звука.... абе някак си "усещаш" защо това нещо е ценно. Но усещанията са индивидиални. В портфейла ще имам/имам задължително физика + 15-20% (вече съм почнал) ще бухам в сектора като средство за запазване на стойност + пренасянето ѝ през един по-лош период, ако има такъв. Ако няма ще правя като всички други хора - hold и не продавам, така няма да съм на загуба...

NDAQ също са вариант, сега точно довършвам една таблица ще ти покажа друго интересно нещо за rule of thumb. Хомо Сапиенс сме големи идиоти.....
    Добре де, ама путетата си забравил да сложиш у подребителската кошница и тва как коренспондира с дизела за голфо.
    Last edited by Todor Sabev; 30.09.2020, 13:12.

Коментар

• Инфлация в България и то особено при услугите е съвсем нормално да има. В бедните страни услугите винаги са много по-евтини отколкото в богатите (докато един айфон или БМВ са си горе-долу на една цена навсякъде) и съответно бедната страна като бозабогатее и цените на услугите се качват. В България или хайде в София, заплатите са скочили 4х за последните 15 години

Иначе нямах предвид България

Първоначално изпратено от representjah

Кога обаче е време човек да промени мнението си. Не знам за тебе и инфлацията, но в България последните 2-3 години направо пари. От началото на тази чак дразни. Ето ти конкретни примери с месечните сметки.
      - телефон - на всяко преподписване на договор на 2 години, +2 лева - 16, 18, 20, в момента 22 лева (всички цени надолу ще са с ДДС) (10% за две години)
      - интернет - същата работа (10%)
      - ток - малко по-скрито ставала работата сега погледнах сметките явно са такси за зелената енергия, но от 2015 досега се е покачила, но не плавно
      - храна - основните неща които ям са месо и яйца. Месото 5-6 години не мърдаше но от 2019 имаше едно +20-30% в зависимост какво искаш. Главно свниския врат от 9-9.50/кг, замина на 12/кг (21%). Яйцата точно вчера ме изненадаха - кашон от 180 бр не съм купувал за повече от 25-26 лева. Вчера - 36 лева (+28%)
      - услуги - отното дълго време стояха замръзнали но от 2020 началото (преди коронавируса държа да отбележа) - карта за бокс от 35 стана 40 (12%) лева, йога от 50 на 72 лева (30%)
      - подстригване - 10 лева - стана 12 (16%)
      - таксите в банките всички знаем - на всеки месец ги вдигат. От 0 лева до преди 7-8 години, в момента една сметка + карта е в най-добрия случай 3.5 лева
      - Храна ресторант /заведения - всичко зависи, но наблюденията по едни и същи заведение - не толкова плавно, но са по-високи. За пиене - не се интересувам, газирана вода под 2 лева няма.
      - Данъци недвижими имоти не са пипани, за автомобили отидоха +50% мисля.
      - Дрехи и обувки не смятам, за мен те са инвестиции - нося с години и костюми и обувки. Пък и често сменявам шивачи и цените са различни.
      - Не знам за лекарства
      - Джойнта едно време беше левче, сега добре че пуша по рядко
      - Почти никои цени не са се понижили, ебем ти технологиите, лаптопите още струват пари, телефоните също, елетронни книги не можеш да откраденш всички, и тая дето ми прати 5 GBP а е малка книжка.

Това са всеки месец, задължитено. И то при цена на петрол/бензин толкова ниска. Последно съм платил 1.8 лева за литър 95, погледнах, подобна цена не съм имал никога, през 2013 съм плащал 2.7 лева (50% намаление) за литър. Считай за какво иде реч в търговията когато бензина малко потръгне нагоре - всички потребителски стоки ще го отнесат. Не съм включил и leissure time, почивки морета, планини, и т.н. Но знам от опит колко ми струваше море през 2008-2015 в Гърция, и колко когато всички налазиха. Нощувките от 15-20 евро до 2015, миналата година бяха 30-40 евро за същите места.
      Last edited by Money; 30.09.2020, 13:02.

Коментар

• Говорили сме и тук във форума, че централните банки започнаха да измерват по друг начин инфлацията(по-скоро да ползват друг индекс), вече не ползват CPI - индекса на потребителските цени, а нещо друго, сега вече открито говорят, че инфлацията не ги интересува.
        А иначе това което representjah казва, е абсолютно вярно. Е разбира се трябва да се отчетат и номиналния ръст на доходите, доколкото се разглежда един дълъг период 2010 - 2020 г.
        representjah - и един технически въпрос от 10 на 12 лв това е 20% ръст, от 50 на 72 лв - това е 44% ръст.
        Но генерално и аз мисля, че инфлацията се съобщава занижено, вероятно и така е за целите на паричната политика. То няма и как да бъде другояче - толкова много дългове и парични наличност - те трябва да се постопят малко- само чрез инфлация, всички отговорни фактори в ЕС и по света го знаят, но няма как да се бие тъпана по този въпрос. А какво е дори у нас покачване на държавни заплати с по 30% в условия на пандемия ... какво ни чака.
        Last edited by ПИЧ; 30.09.2020, 11:11.

Коментар

• Имам някои резерви за CME. Но ще оставя за утре

А днес NDAQ много хубаво паднаха и честно казано по- ми харестват

А мислил ли си за новите електронни платформи за fixed imcome trading. Това има голямо бъдеще. Търговията от OTC се прехвърля в елекронните платформи, компании като MKTX. Цената е раздута естествено

Борсите които съм сложил в уочлист: CME, CBOE. Няма да давам мнения за да не се подведе някой, всеки може да ги разгледа и прецени за себе си. Дори не мисля че сега е момента за покупки.

Коментар

• Човек може да мине без много теория като само чете (с разбиране) много различни мнения относно пазара, макрото, конкретни компании и т.н.

Аз например стигнах до извода, че инфлацията ще остане ниска за дълго още през 2011-2012 предимно от четене на ФТ, Bloomberg и други такива издания. Общо взето писанията за хиперифлация тогава не ми се видяха никак убедителни по най-различни причини

Това да се четат разни неща с open mind помага да не си женен за идеите си

Да, трябва да се чувстваш комфортно в среда на uncertainty. Хората, за които това е непоносимо обикновено се вкопчват в някакви идеи, които им дават фалшиво чувство за сигурност - примерно стават златни буболечки

И най-важното - всеки човек сам трябва да провери колкото е възможно повече неща в твоя живот и да приеме че греши при наличие на съответните факти. За момента нямам факти за нищо, имам предположения, които се надявам някой ден да се окажат верни. Много опасно е човек да е женен за "идеите" и "вярванията" си, може да му струва много пари. И дускусията е много полезна - конкретно с байбеците ми беше от полза, защото винаги заставам на крайна позиция, но после като прочета няколко аргумента и от другата страна, смекчавам тежестта и не отчитам байбека като да/не тип решение. Има много сив цвят между двете крайности.
            Last edited by Money; 29.09.2020, 19:12.

Коментар

• Браво, че четеш Benjamin Graham. И аз почнах от там. Според мене тези книги са по-ценни от корпоративните финанси

Има една малка книжка, която може да ти е много полезна:

https://www.amazon.co.uk/Warren-Buff...s%2C172&sr=8-1

Нещата са обяснени кратко и ясно с конкретни примери. Там има и за light assets, макар че май не ги наричат така, но Бъфет също не е фен на capital-intensive бизнеси
              Last edited by Money; 29.09.2020, 19:11.

Коментар

• “It is getting more and more expensive to hedge the election results,” said Jordi Visser, the chief investment officer of Weiss Multi-Strategy Advisers, a hedge fund. With insurance against turbulence costly, this may instead spur some investors to simply slash back positions, he said.

Коментар

• Пазарът обаче явно продължава да се шашка от преспективата за оспорване на резултатите от изборите

Investors are growing more jumpy about the risk of a disputed US presidential election, stepping up preparations for a potential period of market volatility as the costs of insuring against turbulence rise.

Futures tied to the Vix volatility index, a measure of the expected choppiness of the US stock market based on derivatives prices, have long reflected investor concerns that the result could become contentious. This has led to what some traders term a “volatility kink” around the November vote.

But that kink has grown more pronounced since Donald Trump indicated he may not concede if defeated in the November 3 election. Futures markets suggest that investors now fret that any turmoil could last for several months.

Коментар

• Основните формули във финансите и специално тези с дисконтирането не са много сложни. Верно може да се мине и без тях. Аз естествено не се опитвам да ги полазвам, за да правя собствена оценка на фирмите. Гледам какво казват анализаторите, но смятам, че за да си дори само добър "консуматор" на анализи е добре да знаеш как се правят тези анализи

> Всичко което ти трябва да знаеш е точно последното ти изречение: На практика обаче в криза акциите падат повече отколкото трябва, което е хубаво

Съгласен, че това е най-важното. Важи и на ниво отделна компания, с тази разлика, че има и такива, които могат да падат много дълго и да не се дигнат. Наблюдавам terziev в NYSE как се е оплел като пате в калчища, защото не разбира, че не всичко което пада веднага след това се дига

Борсите вероятно са добро място. Примерно вместо в индекса NASDQ, акции в компанията NASDQ - става и не е зле. На кои борси си хвърлил око?

За Government bonds и Financial services съм съгласен

За ЕТФ-ите не разбирам защо има такова брожение. Според мене ще продължат да се ползват масово. Аз до някъде залагам на това с моята позиция в S&P Global Inc. (SPGI), които лицензират индекси и печелят от масовото навлизане на ЕТФ-ите

Много усложняваш нещата, то едни сложни формули, и идея си нямам защо си го причиняваш. Всичко което ти трябва да знаеш е точно последното ти изречение: На практика обаче в криза акциите падат повече отколкото трябва, което е хубаво
                    Това е есенцията - в състояние на несигурност, хората са много объркани, или както се казва на Български - големите риби се ловят в мътни води. Водата вече се размъти Март 2020, имаме някаква бегла представа кое накъде се запъти и кой бизнес накъде отива. Конкретно с Боинг, получихме приблизителна оценка колко струва частта на компанията "commercial airplanes".

Бизнес сектор който има бъдеще и в добри и в лоши времена - Борсите (Exchanges) - и в двата случая ще имаме много големи разпродажби/сделки и генериране на комисионни, съответно печалби. Тук момента е тънък кога да ги разкараш при продължителна криза.... Въобще Asset-light типа бизнес не е никак лоша алтернатива, по-умни и можещи хора са го открили отдавна. Друг към който съм се насочил - marine shipping. Дори да има търговски войни и национализация, стоки ще се движат по море. И мнгоо вероятно по-неефективни маршрути заради куп забрани, което разбира се ще бъде генерирано в цените на стоките (разликата ще се поеме от крайния потребител, а не от превозвача, така че неговите резултати ще си останат същите в най-лошия случай). От какво ще стоя далче, засега - Government bonds, ETF-s, Financial services.
                    Last edited by Money; 29.09.2020, 15:35.

Коментар

Друг към който съм се насочил - marine shipping. Дори да има търговски войни и национализация, стоки ще се движат по море. И мнгоо вероятно по-неефективни маршрути заради куп забрани, което разбира се ще бъде генерирано в цените на стоките (разликата ще се поеме от крайния потребител, а не от превозвача, така че неговите резултати ще си останат същите в най-лошия случай).
                      Container Rate Records Are Shattered As US Imports Surge - 10 Sep 2020

“We’ve been scratching our heads a lot, trying to figure out why ocean freight prices have climbed so high,”commented Eytan Buchman, chief marketing officer of Freightos - 23 Sep 2020

Chinese Container Factories Are Now Sold Out Until February - 25 Sep 2020
                      Last edited by hazard; 29.09.2020, 08:53.

Коментар

Много усложняваш нещата, то едни сложни формули, и идея си нямам защо си го причиняваш.
                        Точно обратното - той изучава същността на нещата, за да я сведе до прости формули.
                        Оттам на сетне е лесно...

П.С.
                        - Как се еве змия-очиларка?
                        - Ми сваляш очилата и евеш като обикновена змия...

Коментар

• hazard, от друга страна лихвите по 10г USTs сега са на 0.666%

Сравнено с 1.94% през декември 2019

Коментар

• Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                            “The Fed is making it almost impossible for you to get too bearish,” said John Porter, head of equities at Mellon Investments. “The market is getting more comfortable with the realization that Covid is going to be with us for a while now.”
                            да, да, ама нещо отрано се почна със възстановяването на загубите от Март и цените са над Февруари, просто никаква корелация със икономиката, все едно няма да има Рецесия в икономиката, ако ще и да продължат със трилионите

"Трудно е да станем прекалено мечи. Тъй като гледаме към 2021 г., растежът трябва да бъде по-силен, политиката ще остане подкрепяща с по-нататъшни фискални разходи. Очаква се също да бъде въведена ваксина и животът да се върне по-близо до нормалното до средата на следващата година . "
                            Ей такива проблясъци са причината за качването днес ......
                            Амчи биткойн пазара изглежда по-скучен и не така волатилен.
                            Last edited by hazard; 28.09.2020, 23:49.

Коментар

• Е, така е, но NPV-то на компанията се състои от всички бъдещи парични потоци дисконтирани със съответния opportunity cost of capital

Това, че има една-две години криза не би трябвало да води до голям срив цената на акцията ако cash flow-а се очаква да се възстанови след година-две. На практика обаче в криза акциите падат повече отколкото трябва, което е хубаво
                              Last edited by Money; 28.09.2020, 23:33.

Коментар

• Ако се върна на това, винаги всичко в акции естествено не е хубав вариант

Но по принцип сега може би може да се държи по-малко кеш от обичайното. Въпреки, че всички правят точно обратното и държат много кеш. Но точно защото има прекалено много ликвиден кеш пазарите не могат да падната много и важи правилото buy the dip

Дори Ковид не можа нищо особено да направи. Акциите нямат алтернатива, поне за сега. И това, което си говорихме 2015-2016, че ще има ниски лихви за дълго си става реалност и се приема масово. А без доход по облигациите не остават много алтернативи за големите "пари"

Money - какъв процент държиш кеш в акаунта. Каква според теб е ролята на КЕШ-а в акаунта ти? Какво мислиш за варианта винаги всичко да е инвестирано 100% в акции?

Коментар

Working...
                                X