Първоначално изпратено от representjah
Кога обаче е време човек да промени мнението си. Не знам за тебе и инфлацията, но в България последните 2-3 години направо пари. От началото на тази чак дразни. Ето ти конкретни примери с месечните сметки.
- телефон - на всяко преподписване на договор на 2 години, +2 лева - 16, 18, 20, в момента 22 лева (всички цени надолу ще са с ДДС) (10% за две години)
- интернет - същата работа (10%)
- ток - малко по-скрито ставала работата сега погледнах сметките явно са такси за зелената енергия, но от 2015 досега се е покачила, но не плавно
- храна - основните неща които ям са месо и яйца. Месото 5-6 години не мърдаше но от 2019 имаше едно +20-30% в зависимост какво искаш. Главно свниския врат от 9-9.50/кг, замина на 12/кг (21%). Яйцата точно вчера ме изненадаха - кашон от 180 бр не съм купувал за повече от 25-26 лева. Вчера - 36 лева (+28%)
- услуги - отното дълго време стояха замръзнали но от 2020 началото (преди коронавируса държа да отбележа) - карта за бокс от 35 стана 40 (12%) лева, йога от 50 на 72 лева (30%)
- подстригване - 10 лева - стана 12 (16%)
- таксите в банките всички знаем - на всеки месец ги вдигат. От 0 лева до преди 7-8 години, в момента една сметка + карта е в най-добрия случай 3.5 лева
- Храна ресторант /заведения - всичко зависи, но наблюденията по едни и същи заведение - не толкова плавно, но са по-високи. За пиене - не се интересувам, газирана вода под 2 лева няма.
- Данъци недвижими имоти не са пипани, за автомобили отидоха +50% мисля.
- Дрехи и обувки не смятам, за мен те са инвестиции - нося с години и костюми и обувки. Пък и често сменявам шивачи и цените са различни.
- Не знам за лекарства
- Джойнта едно време беше левче, сега добре че пуша по рядко
- Почти никои цени не са се понижили, ебем ти технологиите, лаптопите още струват пари, телефоните също, елетронни книги не можеш да откраденш всички, и тая дето ми прати 5 GBP а е малка книжка.
Това са всеки месец, задължитено. И то при цена на петрол/бензин толкова ниска. Последно съм платил 1.8 лева за литър 95, погледнах, подобна цена не съм имал никога, през 2013 съм плащал 2.7 лева (50% намаление) за литър. Считай за какво иде реч в търговията когато бензина малко потръгне нагоре - всички потребителски стоки ще го отнесат. Не съм включил и leissure time, почивки морета, планини, и т.н. Но знам от опит колко ми струваше море през 2008-2015 в Гърция, и колко когато всички налазиха. Нощувките от 15-20 евро до 2015, миналата година бяха 30-40 евро за същите места.
Дали е време да преразгледаш мнението си - всяко време е подходящо за това. Има обаче огромна разлика между 2011-2012 и сега. Не говоря за хиперинфлацията, но и сам знаеш че тогава QE-то и напечатването на пари не достигна до хората, а остана в самите банки, които си оправяха балансите с тия пари. Сега парите се дават на хората директно. Използвам дефиницията за инфлация на Автрийската школа - увеличение на номиналното количесто "средството за размяна/ пари" над количеството което би било необходимо/произведено на свободния пазар.
И от тях точно разбрах как точно инфлацията ограбва тези които са най-далече от източника на пари (в случая Печатницата) и облагодетелстват тези, които са по-близо като банки (примерно). Трябва малко време за да може последния реднек да си вземе парите и да отиде да се подстриже. Дай малко време. И мен ме е яд че всички набутват в Робин Худ и не им остават пари за хазарт, ама това е положението.
Сега и за златото - никога не съм го и поглеждал, знаех мнението на Бъфет отдавна за него и си казвах че за нищо не става. Но тук във форума покрай Майк Флорида задълбах повече и разбирам какво съм изпуснал. Не знам дали имаш злато, но от опит ще ти кажа, че когато вземеш една златна монета в ръцете си, когато я пипнеш, поиграеш си с нея, видиш блясъка, усетиш цялата тази тежест и плътност, чуеш звука.... абе някак си "усещаш" защо това нещо е ценно. Но усещанията са индивидиални. В портфейла ще имам/имам задължително физика + 15-20% (вече съм почнал) ще бухам в сектора като средство за запазване на стойност + пренасянето ѝ през един по-лош период, ако има такъв. Ако няма ще правя като всички други хора - hold и не продавам, така няма да съм на загуба...
NDAQ също са вариант, сега точно довършвам една таблица ще ти покажа друго интересно нещо за rule of thumb. Хомо Сапиенс сме големи идиоти.....
Коментар