IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

С кой брокер търгувате на чуждите борси?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от petrov1970 Разгледай мнение
    С вашия инвестиционен посредник имате ли сключен писмен договор? Ако няма такъв има ли риск?
    Писменият договор не е задължително да се случва с употребата на хартия. Текстът му се показва на екрана на устройството и потребителят цъка "съгласен съм".

    Някои изискват потребителят да напечата (част от) договора на хартия, да се подпише и да прати сканирано копие (или копие по пощата/куриер). Но това е театър общо взето. Повече се прави с цел да изглеждат по-сериозни.

    На практика инвестиционният посредник се преструва, че се уверява кой му е клиента. Приема се, че само клиентът може да разполага с копие от сметката си за ток и снимка на документ за самоличност. Което е велика глупост. Всеки добър измамник може да представи чужди документи.

    Това се нарича театър на сигурността (security theater). Фирмите, които предоставят финансови услуги са длъжни да играят този театър.

    Някои финтех компании са по-изобретателни и искат клиентът да се снима заедно с паспорта си и листче, на което пише името на сайта (името на фирмата) за да се знае, че той действително е страна по договора. Но това по никакъв случай не доказва, че лицето на снимката действително е лицето, което ще контролира сметката, която се разкрива. Може да е някой съвсем друг. Може да има man in the middle attack - някой да комуникира по средата между доставчикът на финансовите услуги и крайния клиент (който се снима).

    Когато доставчикът на финансови услуги е по-усърден в този театър, той изглежда по-солиден и надежден от гледна точка на клиента. Но това е измама. Защото този театър се прави за да докаже на доставчика идентичността на клиента, а не клиентът да се увери в това, че доставчикът на услугата не е измамник. Но клиентът остава с впечатление, че това по някакъв начин се прави за негова собствена сигурност. (И в действителност действията, които клиентът извършва, по никакъв начин не доказват, че точно той е този, който контролира сметката.)

    Обърнете внимание, че вие давате декларация за източник на парите, вие си давате личните документи, вие давате сметка за ток. А доставчикът на услугата не ви дава никакви документи. Ако искате - ровете се в регистъра на съответния регулатор да видите дали съществува такъв номер, упоменат на сайта. Но много често в този регистър има само едно име на домейн или нито едно. Това означава, че ако фирмата има няколко сайта, само за един (или за нула!) от сайтовете вие знаете, че са действително на компанията. Разбира се, може да питате с писмо до адреса на регистрация или с електронно писмо info@името-на-домейна-което-е-листнато-в-сайта-на-регулатора. Но малко хора се сещат да го направят.

    Фирмата, която ви доставя финансовите услуги няма да ви прати сканирано копие на паспортите на директорите и на действителните собственици, няма да ви прати копия от сметките им за ток. Но вие пращате вашите. Фирмата им даже може да няма сметка за ток. Може да няма и договор за наем на офиса (където е формално регистрирана), нито да го притежава.

    Два прости метода за легално намаляване на данъците

    Коментар


    • С вашия инвестиционен посредник имате ли сключен писмен договор? Ако няма такъв има ли риск?

      Коментар


      • Здравейте,
        отскоро започнах да търгуват на чуждите борси чрез Адмирал маркетс.
        Все още нямам някакви впечатления. Може ли да споделите вашите?

        Коментар


        • Първоначално изпратено от hamorphis Разгледай мнение

          По-добре е да не инвестирате. Препоръка е.
          По добре е да инвестираш всякога, но разумно. Също е препоръка. А още по-добре е да имаш достатъчно какво да инвестираш, а не да разчиташ, че ще станеш милионер за 2 дни със инвестиране. Ако всъщност това е така, то трябва да поемеш ~100% риск да си загубиш парите (а при този вариант си мисля, че това не биха били пари, които може да си позволиш да губиш). Кристалната топка ми я откраднаха, и единственото в което съм сигурен, е че не знам какво и кога ще стане. Декември 2018 мрънкаха, че почвали да ги газят мечките американците, но всички знаете какво стана 2019та със S&P-то...
          ПС. На теория - теорията и практиката трябва да си приличат, на практика са доста различни.. Много клишета станаха ...

          Коментар


          • Първоначално изпратено от vstoykov Разгледай мнение

            Документите от Google не се отварят:


            https://drive.google.com/open?id=1mj...F6iXcaEX5gPr_E

            Коментар


            • Първоначално изпратено от LuckyYou Разгледай мнение
              Всеки спокойно може да търгува където си поиска без да се притеснява от нещата които са писани в цитирания по-горе пост.
              С този коментар ще разбия няколко мита за регистрациите по ДДС и надявам се, ще се престане с глупавите спекулации. Темата за това кой с какъв брокер е, е хубава и е интересна, но тя няма смисъл да се превръща в глупост за това, че едва ли не за да търгуваш с чуждестранен брокер трябва да си регистриран по ДДС и да подаваш декларации и да плащаш пари и не знам си какво още!
              Първо - този господин грешно приравнява 2 различни режима на регистрации за ДДС до 1 - като говори за регистрация до 7 дена и достигане на 50 000 лева оборот. Това не е вярно.
              Говорим за 2 различни режима на регистрация - единият е когато плащаш ДДС, върху продукти и услуги - купени от друга държава в България. Той изисква регистрация до 7 дена преди данъчното събитие, НО КАКТО ЩЕ СТАНЕ ЯСНО ПО-ДОЛУ ТОЙ НЕ ВАЖИ ЗА ТЪРГОВИЯТА С АКЦИИ ВЪОБЩЕ - ЩЕ ОБЯСНЯ ЗАЩО.
              2рият режим изисква регистрация на физическо лице по закона за ДДС, при което е минало 50 000 лева оборот, това мога да го приема че е възможно, НО ТО Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СПОРНО ДАЛИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРИЛАГАНО ВЪОБЩЕ, А АКО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРИЛАГАНО - ОТГОВАРЯНЕТО НА УСЛОВИЯТА ЗА НЕГО СА МНОГО ТРУДНО ИЗПЪЛНИМИ.

              И ЗА 2ТА РЕЖИМА НА РЕГИСТРАЦИЯ ВАЖИ - ИЗВЪРШВАНЕ НА ДЕЙНОСТ ПО ЗАНЯТИЕ! - Ще рече, че лицето трябва да се занимава с тази дейност и тя да е основната му дейност. Ако работите някъде на трудов договор и ПЕЧЕЛИТЕ повече пари, отколкото ПЕЧЕЛИТЕ (натъртвам печелите - защото заплатата си ви идва, но от акции се печели и губи, т.е. вие трябва да печелите повече отколкото получавате от заплата) от търговия с акции ( а дори и да печелите повече от акции пак е спорно че това е вашата основна дейност! )- просто не четете какво пише надолу - вие НЕ ПОПАДАТЕ ПОД РЕГИСТРАЦИЯ ПОД КАКЪВТО И ДА Е ДДС РЕЖИМ

              Започваме с първия режим - Тук се прави много тъп опит да се приравни облагането на комисионните когато отдавате под наем в AirBnB с търговията с акции.
              Ще цитирам закона без членове и алинеи за да е по-ясно - когато доставчикът е данъчно задължено лице, което не е установено на територията на страната и е с място за изпълнение на територията на страната И ДОСТАВКАТА Е ОБЛАГАЕМА (НАТЪРТВАМ - ДОСТАВКАТА ТРЯБВА ДА Е ОБЛАГАЕМА ПО ДДС!) - тогава подлежи на регистрация по този специален режим, който начислява ДДС върху комисионните. И БАБА ЗНАЕ ОБАЧЕ - ЧЕ АКЦИИТЕ СА НЕОБЛАГАЕМА ДОСТАВКА ПО ДДС - СЛЕДОВАТЕЛНО ВСИЧКИ ТАКСИ И КОМИСИОННИ, СВЪРЗАНИ С ТЪРГОВИЯТА С АКЦИИ СЪЩО СА НЕОБЛАГАЕМИ И НЕ ЛИЦЕТО НЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩА ДДС ЗА ТЯХ, Т.Е. НЕ ТРЯБВА ДА СЕ РЕГИСТРИРА ПО ТОЗИ РЕЖИМ.
              Сега ще го обясня просто, защото не всички са запознати с материята - когато отдаваш имот през Airbnb - трябва се регистрираш - защото там самите наеми/нощувки които гостите ти правят се облагат с ДДС. Когато търгуваш акции обаче - тъй като самата търговия не се облага с ДДС - и таксите и комисионните свързани с нея - също не се облагат.
              ИЗВОД - Не - това не е вярно - НЯМА ТАКОВА НЕЩО!

              Вторият режим - освен че търговията с акции трябва да бъде основна дейност, трябва да се направи 50 000 лв. оборот. НО забележете - за ОБОРОТ СЕ БРОИ САМО ПРОДАЖБАТА НА АКЦИИТЕ! За срок от 12 ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ МЕСЕЦАТ.е. - не да броите покупка за 25 000 лева например и после сте ги продали за 26 000 лева. Тогава вие сте направили не 25 + 26 = 51 - това не е вярно - вие сте направили 26 000 лв. оборот. Второ - дори и да имате акции за 100 000 лева - ако вие ги продадете на части - например - продадете за 49 999 лв., изчаквате да минат 12 месецаа и след това продадете за 49 999 лв и си оставите акции за 2 лева - вие пак не подлежите на регистрация по ДДС. Освен това тази регистрация се прави СЛЕД, А НЕ ПРЕДИ ДОСТИГАНЕ НА ТОЗИ ЛИМИТ. И отново - Този режим на регистрация, специално за търговията с акции е отречен в много държави от европейския съюз и съгласно европейското право въобще не е ясно дали е законен в България.
              ИЗВОД - както сами виждате и достигането на този режим, ако въобще е приложим (не е ясно, много хора го отричат) въобще не е лесен.



              КРАЕН ИЗВОД - МОЛЯ ВИ ХОРА, ТЪРГУВАЙТЕ НА ВОЛЯ, КУПУВАЙТЕ, ПРОДАВАЙТЕ, ВЪОБЩЕ НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ. КОГАТО ТРЪГНЕТЕ ДА СТАВАТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ ТРЕЙДЪРИ, ТОГАВА ПРОУЧЕТЕ НЕЩАТА.
              А ЗА СЕГА - ПРОСТО ДАЙТЕ ДА СИ ВЪРВИМ ПО ТЕМАТА - КОЙ БРОКЕР ДА СИ ИЗБЕРЕМ!!!!



              Поздравявам те за написаното !

              Коментар


              • Първоначално изпратено от vstoykov Разгледай мнение
                Имай предвид и разходи по ДДС регистрацията (които са месечни - всеки месец се подава справка-декларация). Но ако си инвестирал в P2P кредити и платформата се предлага от фирма в друга държава от ЕС и е начислила някакви такси - би трябвало вече да имаш такава.

                При български инвестиционен посредник (ИП) няма нужда от ДДС регистрация, докато не натрупаш 50 000 лева оборот от продажби на финансови инструменти (не печалба, оборот от продажби се гледа). При чуждестранен ИП - регистрацията се прави 7 дена преди да си платил първата такса/комисионна.
                ....................................
                ....................................
                ....................................
                Всеки спокойно може да търгува където си поиска без да се притеснява от нещата които са писани в цитирания по-горе пост.
                С този коментар ще разбия няколко мита за регистрациите по ДДС и надявам се, ще се престане с глупавите спекулации. Темата за това кой с какъв брокер е, е хубава и е интересна, но тя няма смисъл да се превръща в глупост за това, че едва ли не за да търгуваш с чуждестранен брокер трябва да си регистриран по ДДС и да подаваш декларации и да плащаш пари и не знам си какво още!
                Първо - този господин грешно приравнява 2 различни режима на регистрации за ДДС до 1 - като говори за регистрация до 7 дена и достигане на 50 000 лева оборот. Това не е вярно.
                Говорим за 2 различни режима на регистрация - единият е когато плащаш ДДС, върху продукти и услуги - купени от друга държава в България. Той изисква регистрация до 7 дена преди данъчното събитие, НО КАКТО ЩЕ СТАНЕ ЯСНО ПО-ДОЛУ ТОЙ НЕ ВАЖИ ЗА ТЪРГОВИЯТА С АКЦИИ ВЪОБЩЕ - ЩЕ ОБЯСНЯ ЗАЩО.
                2рият режим изисква регистрация на физическо лице по закона за ДДС, при което е минало 50 000 лева оборот, това мога да го приема че е възможно, НО ТО Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СПОРНО ДАЛИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРИЛАГАНО ВЪОБЩЕ, А АКО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРИЛАГАНО - ОТГОВАРЯНЕТО НА УСЛОВИЯТА ЗА НЕГО СА МНОГО ТРУДНО ИЗПЪЛНИМИ.

                И ЗА 2ТА РЕЖИМА НА РЕГИСТРАЦИЯ ВАЖИ - ИЗВЪРШВАНЕ НА ДЕЙНОСТ ПО ЗАНЯТИЕ! - Ще рече, че лицето трябва да се занимава с тази дейност и тя да е основната му дейност. Ако работите някъде на трудов договор и ПЕЧЕЛИТЕ повече пари, отколкото ПЕЧЕЛИТЕ (натъртвам печелите - защото заплатата си ви идва, но от акции се печели и губи, т.е. вие трябва да печелите повече отколкото получавате от заплата) от търговия с акции ( а дори и да печелите повече от акции пак е спорно че това е вашата основна дейност! )- просто не четете какво пише надолу - вие НЕ ПОПАДАТЕ ПОД РЕГИСТРАЦИЯ ПОД КАКЪВТО И ДА Е ДДС РЕЖИМ

                Започваме с първия режим - Тук се прави много тъп опит да се приравни облагането на комисионните когато отдавате под наем в AirBnB с търговията с акции.
                Ще цитирам закона без членове и алинеи за да е по-ясно - когато доставчикът е данъчно задължено лице, което не е установено на територията на страната и е с място за изпълнение на територията на страната И ДОСТАВКАТА Е ОБЛАГАЕМА (НАТЪРТВАМ - ДОСТАВКАТА ТРЯБВА ДА Е ОБЛАГАЕМА ПО ДДС!) - тогава подлежи на регистрация по този специален режим, който начислява ДДС върху комисионните. И БАБА ЗНАЕ ОБАЧЕ - ЧЕ АКЦИИТЕ СА НЕОБЛАГАЕМА ДОСТАВКА ПО ДДС - СЛЕДОВАТЕЛНО ВСИЧКИ ТАКСИ И КОМИСИОННИ, СВЪРЗАНИ С ТЪРГОВИЯТА С АКЦИИ СЪЩО СА НЕОБЛАГАЕМИ И НЕ ЛИЦЕТО НЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩА ДДС ЗА ТЯХ, Т.Е. НЕ ТРЯБВА ДА СЕ РЕГИСТРИРА ПО ТОЗИ РЕЖИМ.
                Сега ще го обясня просто, защото не всички са запознати с материята - когато отдаваш имот през Airbnb - трябва се регистрираш - защото там самите наеми/нощувки които гостите ти правят се облагат с ДДС. Когато търгуваш акции обаче - тъй като самата търговия не се облага с ДДС - и таксите и комисионните свързани с нея - също не се облагат.
                ИЗВОД - Не - това не е вярно - НЯМА ТАКОВА НЕЩО!

                Вторият режим - освен че търговията с акции трябва да бъде основна дейност, трябва да се направи 50 000 лв. оборот. НО забележете - за ОБОРОТ СЕ БРОИ САМО ПРОДАЖБАТА НА АКЦИИТЕ! За срок от 12 ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ МЕСЕЦАТ.е. - не да броите покупка за 25 000 лева например и после сте ги продали за 26 000 лева. Тогава вие сте направили не 25 + 26 = 51 - това не е вярно - вие сте направили 26 000 лв. оборот. Второ - дори и да имате акции за 100 000 лева - ако вие ги продадете на части - например - продадете за 49 999 лв., изчаквате да минат 12 месецаа и след това продадете за 49 999 лв и си оставите акции за 2 лева - вие пак не подлежите на регистрация по ДДС. Освен това тази регистрация се прави СЛЕД, А НЕ ПРЕДИ ДОСТИГАНЕ НА ТОЗИ ЛИМИТ. И отново - Този режим на регистрация, специално за търговията с акции е отречен в много държави от европейския съюз и съгласно европейското право въобще не е ясно дали е законен в България.
                ИЗВОД - както сами виждате и достигането на този режим, ако въобще е приложим (не е ясно, много хора го отричат) въобще не е лесен.



                КРАЕН ИЗВОД - МОЛЯ ВИ ХОРА, ТЪРГУВАЙТЕ НА ВОЛЯ, КУПУВАЙТЕ, ПРОДАВАЙТЕ, ВЪОБЩЕ НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ. КОГАТО ТРЪГНЕТЕ ДА СТАВАТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ ТРЕЙДЪРИ, ТОГАВА ПРОУЧЕТЕ НЕЩАТА.
                А ЗА СЕГА - ПРОСТО ДАЙТЕ ДА СИ ВЪРВИМ ПО ТЕМАТА - КОЙ БРОКЕР ДА СИ ИЗБЕРЕМ!!!!



                The best things in life are free. The second best things are very expensive!
                не е препоръка

                Коментар


                • Първоначално изпратено от hamorphis Разгледай мнение
                  ...
                  Документите от Google не се отварят:



                  Два прости метода за легално намаляване на данъците

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от sirFaith Разгледай мнение
                    аз ще подкрепя колега, който те съветва да не инвестираш .. в момента световните индекси са на рекордни стойности ден след ден ... икономическите цикли са неизбежни, кога ще дойде и заради какво рецесията никой не знае .. но сигурно ще е скоро ... като отмине купувай смело CAC 40 и DAX - регулиран паза в ЕС според настоящото законодателство , даже няма да ти вземат 10% данък печлба - необлагаеми ... примерно аз съм 50% кеш в момента, яд ме е че не хващам тия ръстове, ама и дядо Уорън Бъфет стиска много кеш .... повярвай ми той е на 90+ години .. врял и кипял има защо да се въздържа .... тия пари и аз не знам в какво бих те посъветвал да правиш ..... някой недвижим имот и да взимаш наем/ рента, злато , но както казват парите в брой са царя ..
                    Наскоро гледах и кеша му беше около 22%, което е напълно нормално, а мита, който се създава напоследък е от псевдо журналя, които пишат простотии и объркват хората, в БГ съм признал само Мариян, на другият полюс са едни смехории, които пълнят инфостока последната година.

                    Корекции, кризи, но винаги има акции, които могат да скочат и 300% за 1 година, докато индексите падат, възможности има във всяка пазарна ситуация. И докато сме на Бъфет, не много отдавна той инвестира в Apple, въпреки, че акцията бе на рекорни нива, драскачите тръбяха за рецесия, много се присмиваха, че е закъснял и изпуснал влака, но вече направи чудесен профит и от тази инвестиция.

                    Има различни подходи, но кеша са единствено бързоликвидни средства, с които да се реагира при добра възможност. Спящият в платформата, банката или под дюшека, само го яде инфлацията и портфейлът губи от това. Ако притеснява предстоящ спад, криза, ембарго и т.н. пазарно сътресение, преструктуриране е лекарството. Накрая най - важното е да светим всички и през новата 2020 година в зелено, пък това и с 25 и със 100% в акции може да се постигне, важно е, да е комфортно на инвеститора, за да взима правилните решения.
                    Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.

                    Коментар


                    • Коментар


                      • Коментар


                        • За акциите дали са твои или нa името на брокера.. зависи при кой посредник си и какви такси плащаш при търговия, това може да се провери респективно на страниците им и условията, които предлагат ...

                          Аз мога да говоря само за Interactive Brokers... за другите не знам ....

                          та при тях акциите май са на някъкав общ пул и на тяхно име ... ако искаш да отидеш на общо събрание няма проблеми просто ти издават " служебна бележка" и се презентираш с костюма (затова там таксите са 1 $ примерно за американските акции, защото при много сделки ги групират и тогава ги пускат на реалният пазар или поне така си въобразявам).

                          Да - реалната ликвидност се влияе и лаг при изпълнението има дотолкова до колкото цената стигне зададената от теб, още повече че за достъп до котировките в реално време се плаща. Логично като бай ганьо аз не плащам и гледам с малко закъснение котировките в Yahoo Finance/ Deutsche boеrse , но ако дадеш поръчка за 2 долара, а цената е 1 .. IB са джентълмени и сделката ще бъде изпълнена на пазарната цена 1 ...

                          Логично след като акциите не са на наше име, не сме регистрирани в техния депозитар.. ( ама някъде из темите имаше български брокер вързан директно с DEutsche borse ... логично ако платиш 20-30 лв такса , вместо 4 ще си вписан в централния им депозитар

                          4) Понякога IB ми пускат електронно материалите за общите събрания и гласуваш дистанционно ..

                          За данъците си признавам не съм много добре запознат ... Колегата vstoykov е прав че при моите 15 сделки на година и печалба/загуба много под месечната заплата, логично не съм интересен на НАП и търговията не ми е основно занимание ...

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от sirFaith Разгледай мнение
                            регулиран паза в ЕС според настоящото законодателство , даже няма да ти вземат 10% данък печлба - необлагаеми .
                            Доходите от продажба на акции, които се търгуват на регулирани борси в Европа, мисля, че ще бъдат необлагаеми, защото не виждам изключение, което да не позволява регистрираният или нерегистрираният едноличен търговец да се възползва от изключението в чл. 13, ал. 1, т. 3.

                            Обаче доходите от продажба на акции извън регулирани борси в някои случаи се облагат не с 10%, а с 15%.

                            Кога се плаща данък 15% вместо 10% за доходи от продажба на акции

                            Не е ясно как се тълкува „ако дейността се извършва системно (по занятие), като не се ограничава до обикновено управление на имуществото, а се предприемат активни действия на пазара (по търговски начин)“.

                            Но предполагам, че ако правим до две продажби на акции годишно може и да ни се размине облагането с 15%...
                            Last edited by vstoykov; 30.12.2019, 22:50.
                            Два прости метода за легално намаляване на данъците

                            Коментар


                            • Благодаря ти sirFaith
                              На 99% споделям казаното от теб и съм съгласен.

                              Може би не си формулирах правилно въпроса. Идеята ми беше дали това че сме в ЕС ни прави равнопоставени инвеститори на тези в държавите от CAC и DAX.
                              -Имаме ли документ от нашите ИП че сме собственици на тези акции,
                              -Ликвидността на акциите влияе ли се от това че съм инвеститор от България (Има ли лаг между ИП в България и DAX и CAC)
                              -Регистрирани ли сме в техния Централен депозитар,
                              -Мога ли да отида до Германия на общо събрание (питам формално дали ще ме пуснат, естествено че няма да давам пари за такава глупост)

                              С две думи мога ли да съм спокоен и да имам вяра на БГ ИП и да знам че наистина притежавам акция в Германска или Френска компания.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от sirFaith Разгледай мнение
                                аз ще подкрепя колега, който те съветва да не инвестираш .. в момента световните индекси са на рекордни стойности ден след ден ... икономическите цикли са неизбежни, кога ще дойде и заради какво рецесията никой не знае .. но сигурно ще е скоро ... като отмине купувай смело CAC 40 и DAX - регулиран паза в ЕС според настоящото законодателство , даже няма да ти вземат 10% данък печлба - необлагаеми ... примерно аз съм 50% кеш в момента, яд ме е че не хващам тия ръстове, ама и дядо Уорън Бъфет стиска много кеш .... повярвай ми той е на 90+ години .. врял и кипял има защо да се въздържа .... тия пари и аз не знам в какво бих те посъветвал да правиш ..... някой недвижим имот и да взимаш наем/ рента, злато , но както казват парите в брой са царя ..
                                А какво ти пречи да излезеш на -7, -10%

                                Коментар

                                Working...
                                X