IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

С кой брокер търгувате на чуждите борси?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от lyke Разгледай мнение
    Възрастен роднина иска да му помогна да вложи пари в ЕТФ-и. Не говори английски, но ползва интернет. Живее във Варна. Явно е с убеждението, че брокерите са като банки и иска да отиде в офис, ама като гледам май само Елана има офис във Варна. Някой да знае за друг?

    Мисля, че ще се навие и за онлайн-only брокер стига да има интерфейс на български.

    Кой може да препоръчате?

    Няма да има много сделки - ще купи ЕТФ-и и ще ги държи. Ще са деноминирани в евро и ще са търгувани на борси в ЕС. Така, че не очаквам да има такси за превалутиране. Също, ще гледам да му избера акумулиращи ЕТФ-и за да няма бумащина за данъци в/у дивиденти.

    Избрал съм му 3 ЕТФ-а:

    (1) CL2 Amundi Leveraged MSCI USA (ISIN FR0010755611)
    (2) LQQ Lyxor Nasdaq-100 Daily (2x) Leveraged UCITS ETF - Acc (ISIN FR0010342592)
    (3) LYMS/UST Lyxor Nasdaq-100 UCITS ETF - Acc (ISIN LU1829221024)

    Проверих, че Елана ги има.

    Бих искал да му сложа и някакъв крипто ETF/ETP, ама гледам, че Елана няма такива и не очаквам други БГ брокери да предлагат такива

    Благодаря предварително за съвети и препоръки.
    DE000A3GMKD7 ZETH GY ETHetc - ETC Group Physical Ethereum
    DE000A27Z304 BTCE GY BTCetc - ETC Group Physical Bitcoin

    Коментар


    • Възрастен роднина иска да му помогна да вложи пари в ЕТФ-и. Не говори английски, но ползва интернет. Живее във Варна. Явно е с убеждението, че брокерите са като банки и иска да отиде в офис, ама като гледам май само Елана има офис във Варна. Някой да знае за друг?

      Мисля, че ще се навие и за онлайн-only брокер стига да има интерфейс на български.

      Кой може да препоръчате?

      Няма да има много сделки - ще купи ЕТФ-и и ще ги държи. Ще са деноминирани в евро и ще са търгувани на борси в ЕС. Така, че не очаквам да има такси за превалутиране. Също, ще гледам да му избера акумулиращи ЕТФ-и за да няма бумащина за данъци в/у дивиденти.

      Избрал съм му 3 ЕТФ-а:

      (1) CL2 Amundi Leveraged MSCI USA (ISIN FR0010755611)
      (2) LQQ Lyxor Nasdaq-100 Daily (2x) Leveraged UCITS ETF - Acc (ISIN FR0010342592)
      (3) LYMS/UST Lyxor Nasdaq-100 UCITS ETF - Acc (ISIN LU1829221024)

      Проверих, че Елана ги има.

      Бих искал да му сложа и някакъв крипто ETF/ETP, ама гледам, че Елана няма такива и не очаквам други БГ брокери да предлагат такива

      Благодаря предварително за съвети и препоръки.

      Коментар


      • Здравейте, решил съм да купя акции , които се търгуват на франкфуртската борса , с цел дългосрочна инвистиция и дивиденти.
        Насочил съм се към IBKR чрез Карол, въпросът ми е има ли някоя читава платформа с добри условия в която мога да си направя сметка в евро и да търгувам с евро да не се минава през това превалутиране, че е набутвация?

        Коментар


        • Платформата е чужбинска но... Оказа се че 4/7 -контролния пакет на "новата" компания е собственост на същия балканския субект. Преди използваха автоматизиран слипидж. Примамливото на един етап беше възможността за търгуване на единични барели петрол.
          Last edited by Кисимов; 17.09.2021, 15:28.

          Коментар


          • Това, което казва г-н Лъки Ю, изглежда вярно. Защото и в самия договор на тези с CFD (Трейдинг 212) беше упоменато, че Сделките се сключват само между мен и тях, като насрещна страна. Така наистина си обречен да загубиш. Освен това те станаха вече англичани. Да не би да има някаква разлика в условията от преди и сега?

            Що се отнася до въпроса дали посредникът да е американски, голям европейски или дори български (което е определено за предпочитане), все пак не е толкова от значение, важното е реално да сключва сделките (със съответните банки/посредници и на съответните борси, с които коренспондира). Още по-важното, разбира се, е да е коректен, безпристрастен и да държи на клиентите си, а не да ги клати само както му е угодно. Иначе пак може човек да се заблуди.

            Коментар


            • Трейдинг 212 никога повече няма да ми бъдат посредник, ако ще и да ме обесите! Изследвал съм ги до дупка за последните цели 10 години и смятам, че няма какво да се търси там от който и да е разумен играч. Язък за толкова добре направената им платформа. Това, за което единствено донякъде съм притеснен, е за всичките онези риби, които са лапнали куката при тях, как я карат? Добре и “спокойни” ли се чувстват? Или те просто не са разбрали какво ги чака или какво може да ги сполети в даден момент? Както и да е, там вече съм приключил.

              Коментар


              • С това, което съм написал до момента във форума, мисля че трябва да съм станал ясен. Но като че ли някой е решил да започва старата песен на нов глас?

                Коментар


                • Първоначално изпратено от hamorphis Разгледай мнение

                  Inactivity Fee аз нямам. Нула. През Карол съм.

                  Комисионната на европейските борси (поне за ЕТФ-и) е 0.1% of trade value Min: EUR 6.00 Max: EUR 29.00.
                  Тази година отмениха и таксите за неактивност когато се ползва директно. И отпадна нуждата да се минава през introducing broker (какъвто е Карол).

                  Може да минете на тарифен план tiered, ако се регистрирате директно. Тогава комисионната ще бъде малко над 0,05% за Xetra (вместо 0,1%). И има по-нисък минимален праг на комисионните.

                  Проблемът с български ИП е, че продажбите участват във формиране на оборот за ДДС регистрация по чл. 96, ако продажбите се разглеждат като дейност по занятие и ако продажбите представляват "основна дейност". При продажба чрез чужд ИП риск от формиране на оборот за регистрация по чл. 96 няма.

                  Недостатък да се ползва чужд ИП е това, че може да се наложи да попълвате СПБ-8.

                  За инвестиране на големи суми - Interactive Brokers.

                  За инвестиране на малки суми месечно - Trading212. След като се натрупа достатъчно голяма сума - продажба и прехвърляне при Interactive Brokers.

                  Основният проблем, поради който не препоръчвам инвестиране на големи суми в Trading212, е това че при продажба няма сигурност от къде ще мине. Ако мине през европейска борса печалбата от продажбата (но загубата също) не участва във формиране на данъчната основа. Но може продажбата да мине извънборсово и тогава продажбата се облага в България. (Как минава покупката не е от значение.)

                  Ако така или иначе смятате да инвестирате в активи, търгувани на други борси - горното не ви засяга. Но все пак помислете дали не е по-изгодно да намерите същите активи на някоя от европейските борси. Много от акциите от САЩ са достъпни на Xetra и Frankfurt.

                  Бих избягвал и да купувам (през Trading212) активи, които изплащат дивиденти, защото не ми се чете целия текст на общите условия и не искам да се чудя "дивидентите" дивиденти ли са по смисъла на ЗДДФЛ. За проблема с "дивидентите", които не е ясно дали са дивиденти писах в друг контекст тук.

                  Иначе за инвестиране на дребни суми месечно Trading212 няма по-изгодна алтернатива. За дребни суми е подходяща тази стратегия - купуване на дялове от SXR8 месечно и после като се натрупа по-голяма сума продажба и теглене, прехвърляне на парите в Interactive Brokers и покупка там.

                  Ако ви трябва ИП без комисионни, но с относително голям избор от акции - TastyWorks. Недостатък: само борсите в САЩ. И преводите са скъпи (ако нямате банкова сметка в САЩ трябва да плащате скъпите SWIFT преводи). Има отзиви от европейци, че може да се инвестира в ETF-и от САЩ, които през европейските ИП не са достъпни за европейци, поради европейските регулации.
                  Last edited by vstoykov; 05.09.2021, 12:12.
                  Два прости метода за легално намаляване на данъците

                  Коментар


                  • Дори мисля, че българските брокери са за предпочитане пред европейските, американските или австралийските, най-вече понеже може да се разбереш на един и същ език с тях и да бъдеш в по-тесни отношения, по-наблизо са ти и т.н. Важно е обаче също така брокерът ти да бъде коректен и точен, безпристрастен най-вече и стабилен. Не да ми действа като новобранец съобразно емоциите си или да подвежда клиентите си. В началото съм имал и такива случаи.

                    Коментар


                    • ако проблема е в брокера винаги може да го смениш ....от австралийски американски или европейски ... сменяш брокера и продължаваш ...брокери болл ...дори може и американски фучерсен брокер да избереш ..регулиран отвсякъде и свързващ купувачи и продавачи ...без конфликт на интереси и т.н. въпроса е дали това ще ти помогне
                      Pip master

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от trade Разгледай мнение
                        искаш да кажеш че ако всички се откажат от брокери предлагащи CFD И си изберат брокер с голямо име и сериозна регулация ще станат печеливши ? Тогава защо просто не се реши проблема за една нощ само с едното прехвърляне на средства от брокер със cfd до американски или друг по голям европейски брокер
                        най-елементарното нещо не може да направиш с cfd брокер - да си сложиш ордера вътре в спреда,
                        за другите глупости с блокиране на акаунти и тн въобще не коментирам
                        “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

                        Коментар


                        • Това, което казваш, като че ли е вярно. Защото и в договора на тези с CFD (Трейдинг 212) беше упоменато, че Сделките се сключват само между мен и тях, като насрещна страна. Така наистина си обречен да загубиш. Но все пак си мислех, че след като имат реални котировки за всички акции и то на толкова добре изпипана платформа, въпреки че те са насрещната страна, би трябвало да си отразяват тези сделки на реалните чуждестранни борси, за да не се оказва посредникът в губеща позиция. И ако наистина съм купил печеливша позиция, да мога да спечеля от нея чрез посредничеството им (имат връзки с банките, с борсите, дори с регулаторните органи), а не да ми набиват непреодолими дневни суапове и подобни трикове.

                          Както и да е, там вече съм приключил. Но на въпроса дали посредникът да е американски, голям европейски или дори български, мисля че не е толкова от значение, важното е реално да сключва сделките (или съответните банки и борси, с които коренспондира). Иначе пак може човек да се заблуди. Ами че те и тези (Трейдинг 212) станаха вече англичани. Да не би да има някаква разлика в условията от преди и сега?

                          Ще ви разкажа един много актуален пример за българската действителност. Един мой познат, доктор на свободна професия, си беше намерил някакъв английски посредник. Превел му сумата от 5’000 лв и ги оставил на управление на брокера им, който бил много талантлив, с голям нюх, обаче младок. За отрицателно време (по-малко от месец като че ли беше) парите на доктора нарастнали на 80’000 лв. Той обаче не изтеглил нито един лев, а си помислил, че те ще нарастват още. Само след няколко дни когато си погледнал сметката, по нея вече нямало нищо!!! Всичките му пари по сметката били изгоряли и то може би чрез една единствена последна сделка. Докторът не успял да види от този посредник нито 80’000, нито 5’000 лв. Талантливият брокер така се улял в сделките, че не се е усетил, докато не пропилял парите на човека.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от trade Разгледай мнение
                            искаш да кажеш че ако всички се откажат от брокери предлагащи CFD И си изберат брокер с голямо име и сериозна регулация ще станат печеливши ? Тогава защо просто не се реши проблема за една нощ само с едното прехвърляне на средства от брокер със cfd до американски или друг по голям европейски брокер
                            Ти много добре разбираш какво искам да кажа. А то е - ако играеш на CFD вероятността да започнеш да печелиш е много ниска. Ако играеш на нормален брокер поне има някакъв шанс да започнеш да го правиш. Човекът ти пише как са се ебавали с него като с риба, а ти се правиш че не го виждаш ли ?!
                            The best things in life are free. The second best things are very expensive!
                            не е препоръка

                            Коментар


                            • искаш да кажеш че ако всички се откажат от брокери предлагащи CFD И си изберат брокер с голямо име и сериозна регулация ще станат печеливши ? Тогава защо просто не се реши проблема за една нощ само с едното прехвърляне на средства от брокер със cfd до американски или друг по голям европейски брокер

                              Pip master

                              Коментар


                              • CFD са забранени и нелегални в САЩ. Брокер трябва да е просто посредник между страните, което при CFD не е така - вие търгувате срещу брокера, а не срещу други играчи. Освен това те (брокерите) забраняват скалпинг и други печеливши техники и т.н. С една дума те са като казино - направени са единствено за да им се дават пари - закриват сметки, блокират акаунти на тези които печелят (поне не им взимат парите, поне до колкото знам - парите които са депозирали им ги връщат, не знам дали им дават печалбите обаче. Просто казват ти използваш техники за печелене които според нашите условия не са приети - тези техники не са незаконни, обратното напълно законни са, но според нашите условия ти не можеш да ги правиш - и на база на това че си им нарушил договора блокират и затварят сметки - нали има цяла тема за това как един CFD брокер лъже клиентите си тук в същия форум.).
                                И нека добавя - според самия договор, който подписвате с тях, те имат право да правят с вас каквото си поискат. Т.е. те реално не ви лъжат или мамят, вие сами сте подписали договор с тях и получавате това което сте подписали. Т.е. всичко от законова гледна точка изглежда резонно. Защо европейските регулатори не искат да видят дали тези договори наистина са равнопоставени, това вече не знам, питайте ги тях.
                                Търсете си американски брокери или големи европейски имена, които са истински брокери, а не само представящи се за такива. Всеки един американски брокер, дори и най-миризливите са по-добри от който и да е CFD брокер, просто защото при тях няма проблеми да печелите. Те са регулирани от SEC и FINRA, най-сериозните регулатори в света. И при американските брокери има конфлик на интереси при PFOF, но регулациите в Америка са железни. Ако печелите пари - няма проблем. Ако губите също. А това да затварят позиции, да играят с това на колко сте купили - просто забрави! Това е забранено от закона. А законите в USA се спазват, видяхме го с Магнитски!
                                Last edited by LuckyYou; 07.08.2021, 18:44.
                                The best things in life are free. The second best things are very expensive!
                                не е препоръка

                                Коментар

                                Working...
                                X