Първоначално изпратено от Императорът
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Инвестиране в индекси
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от hamorphis Разгледай мнение
Има една вълшебна функция дето и всеки ден ако искаш може да ти смята доходността: https://support.office.com/en-us/art...b-a303ad9adc9dМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнениеотваряш ексела и пишеш коя година колко си внесъл, колко ти е бил стойноста на портфейла към края на периода(годината) и колко дивидент си взел;
ако не ти се занимава да смятш стойност на портфейла към края на периода, поне ще видиш на вложените пари, колко взимаш от дивидент, все пак в порфейлите има и акции дето не дават или не платиха дивидент, а и ефекта на таксите от императорски врътки, по едно време правеше
- 2 Харесвания
Коментар
-
А, аз не казвам, че индексите нямат значение... все пак те са най-лесният начин да следиш един пазар, особено ако го следиш по-повърхностно - разбира се - важното е всеки да гледа своите инвестиции и компаниите, които следи - но индексите показват най-добре цялостната тенденция.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеЗа да се върнем към градивността - в помощ на момъкът - ето защо маймунякът бие "специалистите":
https://karollcapital.bg/blog/dobar-...li-e-maymunata
Освен ако не се има предвид средностатистическия ритейл де се прави на велик стокпикър - тогава може и да важи.
То и професионалистите не са много по различни, дедо ти Бъфю нали наскоро спечели категорически 10годишен ли бе ? баса че хеджфонд войнството няма начин да бие индекса. Както се и очакваше - много по назад са.
Аз категорично съм ЗА индексирането.
Примерно спайчо като бенчмарк можеш без проблем да го биеш в 8-9 от 10г ( и то категорично с поне 5-6% отгоре на годишна база) и само с 20% от парите си.
Останалите 80% в кеш или типсове, както си решиш.
А като дойде един ден кървавата река най многото което можеш да загубиш е 20%, нъл тъй.
Ако правиш елементарен маркет тайминг с ма200 на спая - и доста по малко.
ПС Нито им мислиш на картоните дали са могъщи или не и докога, гледаш си живота и толкова.
Ето за тоя бичи цикъл:Portfolio Initial Balance Final Balance CAGR Stdev Best Year Worst Year Max. Drawdown Portfolio 1 $10,000 $59,401 21.24% 17.79% 50.94% -4.26% -18.56% Vanguard 500 Index Investor $10,000 $38,706 15.76% 11.91% 32.18% 1.25% -16.31%
- 2 Харесвания
Коментар
-
За да се върнем към градивността - в помощ на момъкът - ето защо маймунякът бие "специалистите":
https://karollcapital.bg/blog/dobar-...li-e-maymunataМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнениеМазньо, кажи как фалиралите компании са се отразили от 38 те процента дивиденти?
Това, че вече толкова години ме бъзикате само и единствено за ЕДНА грешна инвестиция, от която съм загубил не повече от 100 (СТО) лева - и няма за какво друго да се хванете - всъщност най-добре показва нивото ми.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Etihad Разгледай мнение
Импе, повода да ти пиша беше, че ти даде съвет на новия инвеститор, да не си влага парите в S&P500 и NASDAQ, понеже всяка маймуна можела да направи по-добър избор и по-добра доходност и бла-бла. Момчето питаше нещо конкретно.
Като гледам как смяташ годишна доходност, май наистина е по-добре да не занимаваш посредника си, а да си останеш с вътрешната си убеденост че ги биеш като такоу. Забелязал съм че ти си живееш в твой си свят, където могъществото и незаобиколимостта на твойте компании са първостепенни, а такива неща като доходност, не са ти толкова важни. Важното е да си щастлив в това което правиш.
Зная, че сметките ми изглеждат груби и че не са съвсем точни - но +/- 8% например не са чак толкова съществени за 8 години.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнениеотваряш ексела и пишеш коя година колко си внесъл, колко ти е бил стойноста на портфейла към края на периода(годината) и колко дивидент си взел;
ако не ти се занимава да смятш стойност на портфейла към края на периода, поне ще видиш на вложените пари, колко взимаш от дивидент, все пак в порфейлите има и акции дето не дават или не платиха дивидент, а и ефекта на таксите от императорски врътки, по едно време правешеМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
Ами - с право използваш терминът: "убеденост" - защото тя е еквивалент на сигурност. Както казах, през огромната част от периодът, съм инвестирал или само на БФБ, или основно на - тоест и сега инвестициите ми са в по-голямата си част на БФБ. Тоест - защото ме питаш - мога ли да бия индексите - гледаме Софиксът - основен индекс на пазарът, на който инвестирам. Е - както казах - само водещата ми компания е донесла общ капиталов ръст на портфейлът ми за периодът около 35-40%. Но за да затрудним победата, да кажем, че са само дори 28%. Доходността на Софикс за същият период (вземам Десета година за стартова, защото Седма беше ебасибалон, Осма - още високо, Девета пък беше много ниско) - както казах: 66%. 66-28=38%.
Е, ако мислиш, че за 8 години не съм направил 38% от дивиденти - т.е. по 4.75% годишно, това е нелепо - защото дори сега - на високите цени и на БФБ - и на чуждите пазари - бия тоя процент - миналата година имам 4.86%, тая ще бия петте процента... а предни години - както казах, съм имал и над 10% дивидентна доходност.
Сега да тормозя посредниците да ми дават разпечатки - защото с тебе спорим - няма смисъл.
Виждаш, отчитам капиталовата само от една компания - вярно - водещата, но - една. Впрочем от водещите шест емисии в портфейлът ми, капиталова доходност имам от четири (вкл. първата и втората, с обща тежест 58%), а от другите две (с обща тежест 17%) съм сериозно напред, ако отчитаме капиталова + дивидентаджийска.
Още ли мислиш, че не мога да бия индексът на пазарът, на който инвестирам? бия го, та - бия го кат` тако`а.
И даже - теглейки често част от дивидентите, вместо да ги реинвестирам, аз пречил сам на себе си - перцаквайки се като капиталова доходност - но ПАК бия индексът - кат` тако`а.
Като гледам как смяташ годишна доходност, май наистина е по-добре да не занимаваш посредника си, а да си останеш с вътрешната си убеденост че ги биеш като такоу. Забелязал съм че ти си живееш в твой си свят, където могъществото и незаобиколимостта на твойте компании са първостепенни, а такива неща като доходност, не са ти толкова важни. Важното е да си щастлив в това което правиш.
- 1 like
Коментар
-
отваряш ексела и пишеш коя година колко си внесъл, колко ти е бил стойноста на портфейла към края на периода(годината) и колко дивидент си взел;
ако не ти се занимава да смятш стойност на портфейла към края на периода, поне ще видиш на вложените пари, колко взимаш от дивидент, все пак в порфейлите има и акции дето не дават или не платиха дивидент, а и ефекта на таксите от императорски врътки, по едно време правешеLast edited by ceneto; 21.08.2018, 01:48.“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
-
Първоначално изпратено от Etihad Разгледай мнение
Вътрешната ти убеденост е само за лична консумация, когато няма точни цифри.
Доколкото помня посредниците имаха задължение поне 5год. да пазят данните за сделките. При императорски акаунт би трябвало да е доживот, та не пречи да ти пратят мейл с разпечатка. Ако ти се занимава разбира се.
Е, ако мислиш, че за 8 години не съм направил 38% от дивиденти - т.е. по 4.75% годишно, това е нелепо - защото дори сега - на високите цени и на БФБ - и на чуждите пазари - бия тоя процент - миналата година имам 4.86%, тая ще бия петте процента... а предни години - както казах, съм имал и над 10% дивидентна доходност.
Сега да тормозя посредниците да ми дават разпечатки - защото с тебе спорим - няма смисъл.
Виждаш, отчитам капиталовата само от една компания - вярно - водещата, но - една. Впрочем от водещите шест емисии в портфейлът ми, капиталова доходност имам от четири (вкл. първата и втората, с обща тежест 58%), а от другите две (с обща тежест 17%) съм сериозно напред, ако отчитаме капиталова + дивидентаджийска.
Още ли мислиш, че не мога да бия индексът на пазарът, на който инвестирам? бия го, та - бия го кат` тако`а.
И даже - теглейки често част от дивидентите, вместо да ги реинвестирам, аз пречил сам на себе си - перцаквайки се като капиталова доходност - но ПАК бия индексът - кат` тако`а.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от D.J. Bogger Разгледай мнениеНеков, пиеш ли хапчета? Ако не пиеш, препоръчвам ти да започнеш! Баси ненормално тъпите съвети даваш! И най-тъжното е, че някой начинаещ наистина може и да ти се върже на приказките...
Ами дай по-добре - нека начинаещият сам да си избере.
Или - ти - като шопът: "Не знам как е, но и така не е !!!"
Защото като гледам - на човекът досега само аз съм му казал някакво мнение по темата.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Неков, пиеш ли хапчета? Ако не пиеш, препоръчвам ти да започнеш! Баси ненормално тъпите съвети даваш! И най-тъжното е, че някой начинаещ наистина може и да ти се върже на приказките...Last edited by D.J. Bogger; 21.08.2018, 00:08.
Коментар
Коментар