Първоначално изпратено от Императорът
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Инвестиране в индекси
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от lobos Разгледай мнение
Кат не ти изнася почваш да въртиш опашка ,БФБ за основен индекс ли го имаш ?
Затова ли цял ден отваряш теми и ни надуваш главите с глупости за чуждите пазари , та пак питам дай да видим доходността която постигна на чуждите пазари ?
Импов .не се заяждам но цял ден дрънкаш глупости и кат стане дума да видим графика или колелце на доходност постигната на индекс различен от БФБ и млъкваш!
На външните пазари също бях смятал някъде по темите - и изчислявал - макар да инвестирам отскоро, пак съм с добра доходност, без да броя дивидентите. Смятал съм компания по компания - защото цялостно е трудно - външният ми подпортфейл - доста динамически. А и - за външният портфейл - кой точно индекс да гледам за съпоставка? А че аз инвестирам в Германия, Британия САЩ, Холандия, Русия, Франция...
Не въртя опашка, аз да не съм тако`а?Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
Както казах, Лобосов: чети назад. Основният индекс на основният пазар, на който съм инвестирал 8 години назад, го бия дори без да отчитам дивидентите и без или почти без да реинвестирам.
Затова ли цял ден отваряш теми и ни надуваш главите с глупости за чуждите пазари , та пак питам дай да видим доходността която постигна на чуждите пазари ?
Импов .не се заяждам но цял ден дрънкаш глупости и кат стане дума да видим графика или колелце на доходност постигната на индекс различен от БФБ и млъкваш!
Коментар
-
Та в крайна сметка имаш положителна или отрицателна доходност ?
Дай да видим кво постигаш на годишна база ,иначе излиза само хвалби ква файда от 5% дивидент кат цената е паднала с15% ?Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Виж назад в темата. И други ме попитаха това. Сметнах го. Направих им кефът. Бия индексите кат` тако`а.
Дай да видим кво постигаш на годишна база ,иначе излиза само хвалби ква файда от 5% дивидент кат цената е паднала с15% ?
Коментар
-
Импов след като правиш анализи и инвестираш мъдро покажи каква доходност правишМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Не зная - зависи от идеята ти за: доста За например 88 различни компании - при максимална диверсификация, могат да ти стигнат и 30-40 Б, ако посредникът ного не те дере. Или искаш да кажеш, че маймунякът ще яде ного бананго? Че то ти сам можеш да играеш маймуняк в тая игра, ако теглиш на сляпо имената на компаниите от една шапка - все същата работа.
Идеята е, че по-добре човек да инвестира мъдро и след анализ на отделни компании - и то не само прочути - и да дебне сгода да си ги вземе.
Разбира се - който го кефят индекси - да си инвестира в тях, щом може.
Коментар
-
Първоначално изпратено от RAFAL Разгледай мнение
С малко закъснение повдигам темата, защото под влияние на някой "корифей на мисълта" въпроса на Крум остана без отговор. Според мен инвестициите в индекси имат смисъл, но трябва да се отчетат някои особености. Ако трейдърът е дългосрочен и не толкова активен, е разумно да се ползва ЕTFs, където и както ги намери, а ако се търсят бързи печалби, ИП Карол предлага платформа Карол Дилинг, с която чрез ДЗР би могло да се търгува всеки индекс Всъщност няма никакъв проблем инвестицията чрез ДЗР да бъде и по-дългосрочна. Тези инструменти, индексите, не са лесни за търгуване, но има смисъл и доходност. Това знам- това практикувам.
Импе, материала, който си публикувал за "Маймунския портфейл" е доста стар- виж кога К. Атанасова го е публикувала и още нещо- за да създадеш портфейл на базата на "маймунския подход", който да издържи през годините май са необходими доста парички.
Идеята е, че по-добре човек да инвестира мъдро и след анализ на отделни компании - и то не само прочути - и да дебне сгода да си ги вземе.
Разбира се - който го кефят индекси - да си инвестира в тях, щом може.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от KrumSto Разгледай мнениеЗдравейте!
От скоро започнах да инвестирам в акции, използвайки платформата на interactive brockers. Бих искал част от портфолиото ми да инвестирам в индекси като S&P 500, NASDAQ и други. Четох, че в Америка това се прави основно чрез ETF-и. Но от средата на годината америакнските ETF-и не са достъпни за европейските инвеститори.
Та въпросът ми е - как мога да инвестирам в горепосочените индекси? Трябва ли да търся европейски ETFs, Mutual index funds или други?
Поздрави,
Крум
Импе, материала, който си публикувал за "Маймунския портфейл" е доста стар- виж кога К. Атанасова го е публикувала и още нещо- за да създадеш портфейл на базата на "маймунския подход", който да издържи през годините май са необходими доста парички.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Morqka Разгледай мнениемалките компании бият големите в доходност (поне засега)
Примерно :
Sdax (small and medium-sized companies)
https://www.investing.com/indices/sdaxi 1-Year Change 9.33% (Тука незнам дали са вкючени и дивиденти
Dax
https://www.investing.com/indices/germany-30 1-Year Change 1.75% доходност с вкл дивиденти ( total return )Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
малките компании бият големите в доходност (поне засега)
Примерно :
Sdax (small and medium-sized companies)
https://www.investing.com/indices/sdaxi 1-Year Change 9.33% (Тука незнам дали са вкючени и дивиденти
Dax
https://www.investing.com/indices/germany-30 1-Year Change 1.75% доходност с вкл дивиденти ( total return )
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеMAGA ( майкрософт, апъл,гугъл, амазон)
Близо 60% от доходността на сип500 тази година се дължи на горните 4 ( от 500 )
И предните години не беше нещо кардинално различно.
Да пожелаем на Импето и неговата маймунка успех със стокпикърстването
Идеята на тоя номер с маймунякът е... впрочем сигурен съм, че знаеш каква.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Това ще го приема за комплимент - защото - ясно е - отново говориш за Саламаджийницата.
Това, че вече толкова години ме бъзикате само и единствено за ЕДНА грешна инвестиция, от която съм загубил не повече от 100 (СТО) лева - и няма за какво друго да се хванете - всъщност най-добре показва нивото ми.
А както каза един колега, мек и дребни пари всеки можа да извади.
Нивото ти е такова. Всъщност ти ще излезеш най-големия измамник във форума.
Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Коментар
-
Първоначално изпратено от hamorphis Разгледай мнение
Ако имаш дългогодшна инвестиция от която понякога теглиш и понякога внасяш, как ще и сметнеш анюализираната годишна доходност?
Но защо само с мене се занимавате? Човекът зададе въпрос - вие пак към мене обърнахте разговорътМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
Коментар