Първоначално изпратено от Misho ILIEV
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Балонът във всичко
Collapse
X
-
Можем да разгледаме какво е това балон от няколко различни гледни точки.
Ако приемем че пазарите са рационални и винаги отразяват рационално всички налични очаквания. То очевидно има балон, когато очакванията се окажат много далеч от реалността. Тогава всъщност си е съвсем рационално човек да участва в балон, поне докато очакванията не се променят. Как ще разбере кога са се променили разбира се си е негова отговорност
Ако приемем че пазарите имат вътрешно присъщо разминаване между стойност и цена, то балон се получава когато цената на даден актив се отдалечи много от стойността му. Остава обаче голяма въпросителна как някой може да бъде уверен че неговата оценка за цена е по-добра от тази на пазара като цяло. Но в този случай ако човек не вярва че пазарите са рационални, то е съвсем рационално и да участва в надуването - ако смята че може да разбере кога раздалечаването става наистина опасно. Така и напълно да зареже пазарите, ако не си вярва особено.
И третия случай няма си идея какво смята пазара и как го смята. В такъв случай има само едно рационално поведение. Да се вози на влака и да се надява на късмет.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
И преди го казах и пак ще го кажа. Аз си имам точна представа какво е балон, но ако я споделя малко хора ме разбират. Съдя по това, че обикновено няма коментари по мои постове. Остават си така във въздуха. Или не разбират или смятам че няма смисъл да се занимават с идиот като мен Затова съм приел тактиката да не споделям мнение а да задавам въпроси. Така провокирам мисленето и помагам всеки сам да стигне до извода какво е балон А може би и аз да си променя мнението и да сметна че не съм прав, което би ми било полезно. Самият факт че досега обяснение за балон дадоха само трима и то с различни дефиниции, за мен означава че съм на прав път
Сериозни инвестиции се правят в диверсифициран портфейл за 20-30 години. Ако в края на този период направиш възвръщаемост близка до средноисторическата за подобен клас активи, значи цената в началото на периода не е била балонирана.
А иначе е много трудно да се каже дали има балон. Това, че цената на акциите е може би завишена с 10%-20% или дори 30% не означава балон.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнениеАз си имам точна представа какво е балон, но ако я споделя малко хора ме разбират.Keep going ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение
Според мене dddd иска да каже, че не е балон ако цената се възстанови в рамките на поколението с една възвръщаемост близка до средноисторическата.destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение
То се разбира впоследствие дали е било истински балон или движение надолу, което е просто buying opportunity.
Квалификацията на сегашния пазара като "балон" ми се струва, че отразява желанието на хората да купят по-евтино и с много по-малък риск.Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнениеОт друга страна какво ми пука дали текущата стойност ще бъде достигната някога. Аз не виждам смисъл да инвестирам в нещо само за да стигна примерно след 10 години до там че да мога да не съм на загуба Това ми напомня за вица отпреди 30 години за онзи, който купувал доларите по 5 лева и ги продавал по 3. Като го питали защо, отговорил, че не е важно по колко купуваш и по колко продаваш а важното е да си в играта
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнениеАлонсо ти много го обърка и оплете и пак не разбрахме- какво е за тебе балона, как го разпознаваш и колко струва спрямо миналото и бъдещето..Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнениеЕ то ако говорим за върхови стойности ми изглежда безсмислено при положение че аз няма как да знам върховата стойност на нещо.
Квалификацията на сегашния пазара като "балон" ми се струва, че отразява желанието на хората да купят по-евтино и с много по-малък риск.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеМоето лично определение за балон е: цената на актива никога не се възстановява до върховите стойности или отнема повече от едно поколение.Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
мога да се съглася с определението в насдак
A market phenomenon characterized by surges in asset prices to levels significantly above the fundamental value of that asset. Bubbles are often hard to detect in real time because there is disagreement over the fundamental value of the asset.
http://www.nasdaq.com/g00/investing/....google.com%2FАкъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
като каза off-balance се сетих - китайските банки имат над два трилиона такива
http://fortune.com/2016/12/08/china-...rillion-loans/
The two trillion dollars worth in lending, miscounted as investments, is a symptom of the plumbing problem. The investment categorization means the banks aren't holding capital against potential losses. Many of the loans are made to property developers. If China's rising property market stalls or reverses, those loans could quickly overwhelm their lenders. It would then be up to the government to decide whether to bail them out.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеАз между другото силно се замислям напоследък да наблъскам почти всичко в типсове. Но не ми е особено ясно как точно им се определя цената, спрямо лихвите и дюрацията, та това ме спира.
Коментар
-
Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
тези два месеца имат история но въпроса е коя година!!!destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
Коментар