IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Балонът във всичко

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение

Алонсо ти си от малкото хора за които бих заложил че ще възтановиш капитала си ако фалираш.
    Често ми се иска да фалирам и да се хвърля яко в бизнеса със сладоледи и царевички например. Просто съм работохолик и ме кефи да участвам в разни битки с останалите идиоти като мен От друга страна не виждам как ще стане , защото аз не съм алчен и на всичкото отгоре живота ми е почти безплатен. Живея в една гора и реката пред мен постоянно ме снабдява с дърва. Слънцето ми топли водата а голяма част от храната, която консумираме се опитваме да си произвеждаме. Пари ми трябват единствено за пътеществия ама се понапътешествах та мисля че мога да мина и без тях за напред. Въобще за мен инвестициите са голяма краста, която не ми е ясно дали си струва. Повечето щастливи нации не се вълнуват от инвестиции а почти всички нации в които се набляга на материалната част на живота са нещастни. Има статистики. Изключение правят само швейцарците и катарците ама там са други причините
    Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение

От нулата пак е лесно, но трябва да управляваш чужди пари или да правиш бизнес, който няма нужда от инвестиции. Има достатъчно такива. За р/е 25 и за мен не е ОК, обаче то има достъчно бизнеси и на под 7 в момента. Може пък да чакат утрояване на печалбата инвеститорите на р/е 25
      Мистър Профит, решил съм да не коментирам бъкгарски акции, но ако прочетеш поста ми ще си отговориш на въпроса Прекалено голяма задлъжнялост в комбинация с това че е холдинг с множество разнородни бизнеси е трудно за прогнозиране и прекалено голям риск от моя гледна точка.
      Алонсо ти си от малкото хора за които бих заложил че ще възтановиш капитала си ако фалираш.

Коментар

• Благодаря
        Keep going ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение

100к евро? а за тези от нас които са почнали с нула какъв е плана

иначе да, съгласен съм че 90% е балон. докато преди 5-6 години купувах софарма на п/е точно 7 колкото харесваш, имаше много хора които се мръщеха на пазара. беше пълно с компании в света на п/е 7 и надолу. сега изведнъж да плащаш на п/е от 25 е ок
          От нулата пак е лесно, но трябва да управляваш чужди пари или да правиш бизнес, който няма нужда от инвестиции. Има достатъчно такива. За р/е 25 и за мен не е ОК, обаче то има достъчно бизнеси и на под 7 в момента. Може пък да чакат утрояване на печалбата инвеститорите на р/е 25
          Мистър Профит, решил съм да не коментирам бъкгарски акции, но ако прочетеш поста ми ще си отговориш на въпроса Прекалено голяма задлъжнялост в комбинация с това че е холдинг с множество разнородни бизнеси е трудно за прогнозиране и прекалено голям риск от моя гледна точка.

Коментар

Аз затова бях дал за пример сума от 100к евро, която се приема че всеки разполага с нея. Това все пак е цената на един апартамент. Със 100к евро ще трябва да смятам и лихвите и да инвестирам примерно 500к с 80% задлъжнялост. Ако постигам подобна доходност с тези ниски лихви бих имал същият резултат, както със СК 1 000 000. Всичко това обаче би предполагало рискове близки до нулата и стоп лос много близък до собственият ми капитал. При тези условия обаче които са в момента не ми се струва много разумно да се приемат такива рискове. Та от моя гледана точка може би над 90% от пазара в момента е балон.Само тук-там някой небалон
            100к евро? а за тези от нас които са почнали с нула какъв е плана

иначе да, съгласен съм че 90% е балон. докато преди 5-6 години купувах софарма на п/е точно 7 колкото харесваш, имаше много хора които се мръщеха на пазара. беше пълно с компании в света на п/е 7 и надолу. сега изведнъж да плащаш на п/е от 25 е ок
            destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• В този ред на мисли искам да те попитам какво мислиш за Доверие Обединен Холдинг? Ако мислиш, че не е по темата може и на лично.
              Keep going ...

Коментар

• Преди 30 години, още като ученик започнах да се занимавам с инвестици. Нямам нито един работен ден от тогава. Тогава беше още комунизъм ама бях чел някакво правило за 7 години. За мен 7 години е границата за балон. Всичко което се избива за под 7 години мога да го смятам и да се интересувам от него. Всъщност тогава това правило ми изглеждаше ужасно тъпо, защото ми беше ясно че трябва да разполагам с поне милион долара за да мога да си позволя да чакам 7 години да избивам и да живея от дивидентите. Тогава за мен всичко което се изплаща за повече от три месеца за мен беше балон. 7 години обаче ми звучи някакси много готино. Ако купя за 50 лева нещо което струва 100 лева ми се струва достатъчно дълъг срок за да го оцени пазара на реалната му цена. Значи аз търся или стабилно р/е 7 или нещо подценено с 50% или някаква комбинация от двете неща / примерно р/е 15 и 30% подценено/ Тази сметка обаче се връзва само при минимум милион лева начален капитал. Вземаш си примерно 100 к дивиденти и си обикаляш света като следиш как върви бизнеса. При текущите условия обаче това мое правило е доста трудно да бъде спазвано. Да не говорим че не всеки има милион начален капитал. Затова се налага да включваме и лихвите в сметките. Аз затова бях дал за пример сума от 100к евро, която се приема че всеки разполага с нея. Това все пак е цената на един апартамент. Със 100к евро ще трябва да смятам и лихвите и да инвестирам примерно 500к с 80% задлъжнялост. Ако постигам подобна доходност с тези ниски лихви бих имал същият резултат, както със СК 1 000 000. Всичко това обаче би предполагало рискове близки до нулата и стоп лос много близък до собственият ми капитал. При тези условия обаче които са в момента не ми се струва много разумно да се приемат такива рискове. Та от моя гледана точка може би над 90% от пазара в момента е балон.Само тук-там някой небалон

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение

Всяко мнение си е за момента. СП е малко вероятно да падне с 70% това мисля че не се случвало от голямат адепресия насам. но 50% си е съвсем реалистично в даден момент. Може да е сега, може и да е след години.
                  Все някога ще има мечи пазар и той може да е приблизително между 21% и 55% надолу. Мисля, че всеки, който се занимава с американски акции трябва да е насясно с това.

Коментар

• Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение

Обаче не разибрам, щом смяташ, че СиП трябва да падне със 70%, т.е. да отиде на 720, защо си бил бичи настроен 2014?
                    Всяко мнение си е за момента. СП е малко вероятно да падне с 70% това мисля че не се случвало от голямат адепресия насам. но 50% си е съвсем реалистично в даден момент. Може да е сега, може и да е след години.

Коментар

Има си една тенденция по пътя нагоре да се взима форуърд и по пътя надолу да се взима трейлинг. Сега гледат ПЕ 26 и казват, да ама форуърд е 17. Като вземе да пада ще гледат форуърд ПЕ 17 и ще казват, те тези анализатори нищо не познават, а и гледай колко е високо ПЕ то чак 26
                      Обаче не разибрам, щом смяташ, че СиП трябва да падне със 70%, т.е. да отиде на 720, защо си бил бичи настроен 2014?

Коментар

• Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение

Да, но пак зависи кое средно Ц/П взимаш и защо смяташ, че в бъдеще Ц/П няма да бъде по-високо за известен период. Това не са лесни преценки.
                        Има си една тенденция по пътя нагоре да се взима форуърд и по пътя надолу да се взима трейлинг. Сега гледат ПЕ 26 и казват, да ама форуърд е 17. Като вземе да пада ще гледат форуърд ПЕ 17 и ще казват, те тези анализатори нищо не познават, а и гледай колко е високо ПЕ то чак 26

Коментар

• Ами то излезе като поговорката ако ще те убият, няма да те разтрелят..Никой не познава балоните умишлено и тук съм съгласен с Равновесие за возенето на влака и късмета..Доста е абстрактен спора на този етап вече..Досега не видях нито едно точно определение, а според мен не можеи да има...По ско са прави тези , които не чакат да гръмни балона и все прибират печалби..

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение

т.е. понеже амазон възстанови цената си от 1999 само за 10 години, това означава че не е било балон през дот-ком бума?
                            Бих казал, че амазон е бил балон въпреки, че се възстанови и направи огромна възвръщаемост.

Коментар

Спрямо средното ПЕ пазарът е надценен с 60-70%. А това си е балон
                              Да, но пак зависи кое средно Ц/П взимаш и защо смяташ, че в бъдеще Ц/П няма да бъде по-високо за известен период. Това не са лесни преценки.

Коментар

Това ми звучи крайно нелогично Мишо? Значи според теб трябва да стреляме в тъмното и после да гледаме какво е станало? Не би ли следвало да се опитваме да прогнозираме бъдещето или да се възползваме от последните новини вместо да играем тото2 с това балон ли е или не ?
                                Не трябва да искаме да стреляме на тъмно. Но нещата стават ясни пост фактум. Преди това могат да се правят всякакви спекулации, че "сега е като преди като когато..." или "този път е различно".

Коментар

Working...
                                X