IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Балонът във всичко

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Харесвам категоричния и убеден тон на много от уважаваните от мен колеги. Той не е случаен. Задължително условие за успешно реализиране на това поле е да имаш качества и проницателност, които позволяват формирането на становище, в което ти самият си твърдо убеден, а след това характер и "топки", че да го реализираш и доведеш докрай в една много рискова среда.
    Веднага да кажа, обаче, че дадох превес на задължителните условия, но и зъб не съм обелвал за достатъчните! Предупредени сте ))

    Няма да говоря с категоричен и убеден тон за наличието и отсъствието на балони. Късно прочетох темата и не вярвам, че ще мога да намеря нещо за казване, което да си заслужава - по-умни и подготвени от мен вече са го направили.

    Искам да обърна внимание само на един, нега го нарека - личен и субективен елемент от картината. Това моментално го прави неангажиращ и без претенции за нищо.

    След 2007 г. по пазарите се случиха разни неща, които лично при мен доведоха до сериозна корекция в преценката ми и виждането ми за една "струваща си" инвестиция. Разсъждавайки по въпроса, кое стана причината за тази промяна, отначало бях склонен да мисля, че в мен надделява страхът. Това не е добре, както и да го погледне човек и търсейки някакво самооправдание, продължих да размишлявам с надежда, че ще излязат и други важни фактори, които ще ми позволят да си запазя самоуважението и да изляза от положение.
    Без подробности
    Last edited by nachev; 06.06.2017, 17:12.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение

      И ..ПИБ ли?
      Е ако човек си я представя сред най-сигурните в световен мащаб, определено може да се окаже изненадан

      Коментар


      • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение

        представи си десетката на най-сигурни финансови активи в световен мащаб. Всичките са балон в момента. Които ще да си представиш все ще са балон.
        И ..ПИБ ли?

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение

          Аз мисля, че в предната дискусия уточнихме въпроса с облигационния пазар и се разбрахме по въпроса в крайна сметка. Това че дълга расте не е страшно. Напротив. Той трябва да расте за да компенсира лихвите. По-лошо би било ако спре да расте дълга. Въпросът е кои са тези "сигурни" активи, които предстои да се срутят и да предизвикат следващата ликвидна криза?
          представи си десетката на най-сигурни финансови активи в световен мащаб. Всичките са балон в момента. Които ще да си представиш все ще са балон.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
            В момента балона е десетки пъти по-голям отколкото през 2007. Целия облигационен пазар е един грандиозен балон не виждан никога в човешката история. над 70 трилиона "сигурни активи" предстои да се срутят. Кризата 2007 почна с 2 трилиона само.
            Аз мисля, че в предната дискусия уточнихме въпроса с облигационния пазар и се разбрахме по въпроса в крайна сметка. Това че дълга расте не е страшно. Напротив. Той трябва да расте за да компенсира лихвите. По-лошо би било ако спре да расте дълга. Въпросът е кои са тези "сигурни" активи, които предстои да се срутят и да предизвикат следващата ликвидна криза?
            Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

            Коментар


            • Alonso, ще ме прощаваш и ти, уважавам доста мнението ти, но в случая мисля, че доста грешиш, говоря основно за България - 2007 абсолютно нищо не предващаваше краш, повтарям краш, а не лека корекция от 10-20% - държавата ни влезе в ЕС, заплатите растяха ударно (все още много хора не могат да си достигнат доходите от тогава), имахме страшно много да наваксваме (то и сега има), политическата обстановка беше повече от стабилна, държавата беше с най-ниските ставки по корпоративен данък, въведе се плоския върху доходите и т.н., и т.н. Кризата дойде отвън, както и ръста, естетсвено и нямаше почти нищо общо с тукашната конюнктура. Просто имаше прекалено много горещи пари, които разпродадоха на всяка цена и се разкараха оттук. Толкова за 2007 - отново повтарям, че ако не беше кризата отвън, ние щяхме да си раастем поне още 5-6 години, ако не и повече. То и после пак бързо щяхме да се възстановим, ако не беше свети Тиква и пророк Невдянков

              Сега викаш нямало балон - къде го няма? При коя компания не го виждаш? Къде виждаш някакъв огромен потенциал за растеж, че наистина ми е много интересно? Защото аз не виждам нито една компания, която е регистрирана на БФБ и да си струва - всички са ми скъпи, с оглед на потенциала им. Имотите казваш - случи ми се, че с парите от БФБ купих имот уж на дъно през 2010 - 1000 евро на реален квадрат ново строителство беше дъното на хубавите (доколкото в София има такова животно) имоти - 2008 са били в същата кооперация по 1400, сега пак са толкова. Викаш тогава имало балон, пък сега нямало, а в София доходте на т.нар. средна класа не са мръднали реално - статистиката лови само увеличенията на минаималната и заплатите на държавните чиновници, компаниите са замразили заплатите на ниво 2008, ама без бонуси

              За мен всичко се движи от печатането на Запад и липсата на алтернатива на кеш-а, дето го печатат, той все някъде трябва да отиде и да направи балон. Е, отиде в акции, че е най-лесно, пък и изгодно за всички - зер иначе пенсионната система с бейби бумърите си отиваше отмах. Но да не влизам в конспирации Тук при нас всичко тръгна от нарочно фалираната КТБ, оттам ниски лихви по депозитите, които спасиха едни други гнили ябълки, дето за тях не трябва да се говори, оттам се качи интереса към имоти и лека-полека, с липсата на добри депозити, народът започнаха отново да го лъжат да вкарва в разхи хибридни депозити, дето не били баш депозити, ами дялово от асет мениджмънт дружества....

              Балонът скоро пак ще гърми и ще гърми яко - мога да кажа и откъде според мен ще тръгне, но не искам да ми трият целия пост, все пак съм се старал да го пиша. Всеки да се радва на това, което има, защото ако не е кеширал, всичко е виртуално, нали
              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                Ето едно друго просто обяснение за балон
                https://www.youtube.com/watch?v=WQf_QL63oNc
                Някой да вижда признаци за нещо подобно в днешни времена?
                авто пазара в сащ, крипто валутите, облигациите, акциите, имотния сектор (особено канадския)

                destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

                Коментар


                • В момента балона е десетки пъти по-голям отколкото през 2007. Целия облигационен пазар е един грандиозен балон не виждан никога в човешката история. над 70 трилиона "сигурни активи" предстои да се срутят. Кризата 2007 почна с 2 трилиона само.

                  Коментар


                  • Ето едно друго просто обяснение за балон
                    https://www.youtube.com/watch?v=WQf_QL63oNc
                    Някой да вижда признаци за нещо подобно в днешни времена?
                    Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

                    Коментар


                    • 2007-ма всичко беше ясно като бял боб Балонът при имотите беше огромен. Свръх инвестиции и свръх кредитиране. То се виждаше от 100 000 километра, че това скоро ще пукне и ще повлече със себе си финансовият сектор, след което ще последва ликвидна криза и съответният срив на индексите. Поради факта, че почти всички "професионални" играчи диверсифицират с широки портфейли става така, че един сектор повлича и останалите. Покрай сухото почва да гори и мокрото. Токова очевадна беше ситуацията, че аз съветвах всичките си приятели да продават всичко. Дори и личните си жилища ако могат. Предполагам че безумието с лалетата в Холандия не е било много далеч от това което беше 2007-ма, с тази разлика, че историята се беше разпространила по цял свят. Достатъчно беше да излезе човек и да седне в първото кафе за да види истерията. Нямаше маса на която да не седят някакви проекти или поне да не се приказва за имоти.За мен беше много интересно, че дори и при тази ясна ситуация никой не ми вярваше тогава и ме обвиняваха в черногледство. Като питам КОЙ ще живее в тези жилища ми обясняваха че щели да дойдат китайците, американците и не знам си още кои. Нищо че при тях положението с имотите беше още по набалончено. Ами акциите 2007-ма? И там беше същото. Много малко позиции са достигнали нивата си от тогава. Някои фалираха а доста се търгуват на 10% от тогавашната си цена.
                      Малко дълго стана. Ще ми се ако някой вижда аналогия между 2007-ма и 2017-та да я сподели, за да можем да обсъдим. Аз лично не виждам нищо общо. За мен пазара си е нормален в момента. Не виждам набалончен сектор, който да е заплааха за борсата като цяло. Отделно от това за мен още има подценени позиции със стабилен фундамент по цял свят. Има разбира се и набалончени компании заради прекалената алчност, но това не го считам за ненормално. Аз като цяло съм извън пазара, въпреки че продължавам да държа неща, за които смятам че няма да ме бърка, дори и борсата да затвори за 10 години. Причината обаче не е че съм убеден в предстояща криза или нещо подобно. По-скоро в момента са вълнувам от други неща и съм си дал почивка. Освен това аз съм такъв тип играч, че търся минимум утрояване а сега не ми се вижда много вероятно да го направя. Поне ако има такава акция, не съм я открил
                      Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                        ...
                        Алианц започнаха да продават вече когато пазарът бе започнал да спада. Когато и на тях е станало ясно, че пазарът отива на кино. Виж в кой ден е най-високият връх на Софикс - поне месец-два по-рано и кога продадоха те. Него ден помня, имаше тема ''Затворете борсата" Но дори него ден да не бяха разпродавали като за световно, нали за да продават, насреща е имало кой да купува? Което значи, че масите и колегите им още не са били в час, в по-големия си процент. Но ако примем, че нито един от фондовете не е продавал него ден, пазарът пак щеше да се смъкне с тия проценти през следващите месеци.
                        http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение

                          Има хора, които предсказват кризите, но те ги предсказват всеки ден в продължение на много години и разбира се накрая се оказват прави
                          Има такива, да. Предсказва упорито, например, че скоро от тотото ще се падне числото 29. В един момент числото излиза, а той се бие в гърдите - "Нали ви казах!". Точно такъв беше случаят навремето с "пророкът" Нуриел Рубини. Рева, пищя, крещя по медиите и... накрая позна. После медиите го забравиха.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                            ......В края на годината Алианц излязоха с 50 милки от пазара, като, според слуховете, предишната вечер са събрали шефовете на големите УД и са им казали, че търсят тези пари от пазара. Бяха им събрали някаква сума кеш, а каквото не успяха, Алинц си го пуснаха на пазарна и ебаха майката на всичко - имаше позиции с по 20%+ спад по тях, които възстановиха в размките на деня или след него...
                            В общо линии бе така. Леко уточнение само ще направя- Алианц бяха инвестирали в няколко големи фонда и им дадоха доста кратък срок да осигурят кеш за обратно изкупуване. На въпросната среща се стигнало да консенсус а-ла "за Бога братя, не продавайте с пазарни поръчки", като всеки засегнат е обещал да ликвидира внимателно и в рамките на няколко дни. Да, ама параноята треснала едно от УД-та с най-голямо теглене и от там решили на сутринта да изпреварят всички ... Останалото е история.
                            Last edited by fantasy_gt; 06.06.2017, 13:39.

                            Коментар


                            • Мене ли ми се струва, ели никой не казва нищо за търгуваните "активи" ...
                              Момци, за да поскъпне нещо, то требе да е станАло по-добро, голямо и тънъ...
                              Грубо казано кък БВП-то е нараснало с 1 %, а "борсата" с 30 % ... ?
                              ВСИЧКО ЕДНОВРЕМЕННО е било "лошо" оценено от портфольоменажерите и ИЗВЕДНЪЖ ВСИЧКИ ЕДНОВРЕМЕННО са прозряли колко са грешиле ?
                              От извесно време, в мен се е загнездило убежденето, че цената на актива, НЯМА НИЩО ОБЩО с качеството му.
                              (Което по абсолютно никакъв начин не пречи то това да се "изкарват" пари, налЕ..)
                              Кък става таа ралта. Хем корпорАто, хем ДЦК-то, ЕДНОВРЕМЕННО да растат ?
                              Ама ВООПЩЕ не засегам темата с дълговете и "качеството" им. От държавно ниво, та до поредния ябълкотелефон, купен на безлихвенлизинг...
                              т.е. БАЛОНО е НАСЕКЪДЕ...
                              ЗА МЕН, тук единственото, което остана да видим, кой въопще ще успее да излезе от киносалона...
                              Щот народ много, а вратата е едничка. .. тесничка ...
                              Времевият хоризонт, е нещото, което упорито не мога да дефинирам (разбира се-- ... иначе немаше да хода на работа.. ) т.е. КОГА ?
                              Ас, за себе си съм взел решение, ккво и що...
                              Да видим, коко ще ни приподнесе фючърот ..
                              Желая всичким много здраве и пъри.
                              Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

                              Коментар


                              • Големият проблем когато пазара расте заради индексен фонд е мотивацията на големите играчи, които влагат в него. Когато расте пазара, то големите имат мотивация да влизат, но не особено силна. Ако обаче един само си дръпне вложенията, то реално всички след него трябва да си ги дръпнат. Просто вероятността че пазара ще пада след подобно действие граничи със 100% и би било безотговорно от страна на останалите да държат дялове, след като могат да не ги държат и да не губят. И ако използваме теория на игрите, то по пътя нагоре няма доминантна стратегия, но пътя надолу има реално безалтернативна доминантна стратегия. За всеки, който не се придържа към нея това е силно подоптимално поведение. Така ако всеки се придържа към доминантната си стратегия пазар крашва с адски много и адски бързо. Но ако не се придържа към нея, другите ще направят малки загуби, а той ще прави големи загуби. И дилемата на затворниците при рационално играчи винаги води до едно и също. Всички са прецакани.

                                Коментар

                                Working...
                                X