IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Закупуване на акции от чуждестранна компания

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Кво му се вързвате на акъла не мога да разбера ,ясно му дадоха отговорите

Коментар

• Първоначално изпратено от Teodor_Asa Разгледай мнение
      Благодаря на всички (е.. на повечето) за коментарите. Да речем, че искам да инвестирам в компания от сорта на Apple (въпреки че не е). За мен е невъзможно да отида до централата им и да питам с кого работят. Все оше няма коментар от сорта на "Отиваш в брокерска къща "X" или банка "Y" и си купуваш акции за "Z(Apple)". Никой ли наистина не го е правил? Благодаря отново!!"
      Ами ти сам си си отговорил на въпроса. Почти всеки брокер предлага достъп до почти всички пазари. Отиваш при Избрания, сключваш договор за посредничество и пускаш поръчка за покупка. Това е. Ако не знаеш кои са X и Y (Z вече си го определил), то имай предвид, че:
      1. Директното препоръчване на брокер не е добра практика по ред причини. Бяха споменати няколко брокера (включително от мен, но не само). Защо си решил да не обърнеш внимание - ти си знаеш.
      2. Както ти писаха, първо трябва да кажеш пазара, чак тогава може да се говори за конкретен брокер. Ама не питай "Къде да отида" а по-скоро потърси по форума. За ИБ например има доста писано, хем и специализирана тема има. Други посредници също се споменават.
      3. При инвестициите (в акции, пък и по принцип) всичко е строго индивидуално. За един ПИБ е по-изгодна, за друг - ДБ, трети ползва само ИБ, четвърти се е разпределил между 10 посредника, пети... Не може да очакваш конкретен съвет, без да предоставиш допълнителна информация.

Като цяло не стана ясно кое не ти е ясно:
      а) Какво трябва да направиш, за да станеш собстеник на акции или
      б) Как да се сдобиеш с шарена хартишка

Първото те прави инвеститор, второто - колекционер. Лошо няма, но в такъв случай си сбъркал форума.
      Колегите (кой по-остро, кой по-благо) ти обясниха, че идеята за хартишката е неоправдано скъпа, т.е. не се връзва с концепцията за инвестиция.

Коментар

Благодаря на всички (е.. на повечето) за коментарите. Да речем, че искам да инвестирам в компания от сорта на Apple (въпреки че не е). За мен е невъзможно да отида до централата им и да питам с кого работят. Все оше няма коментар от сорта на "Отиваш в брокерска къща "X" или банка "Y" и си купуваш акции за "Z(Apple)". Никой ли наистина не го е правил? Благодаря отново!!"
        Може да направиш
        http://www.investopedia.com/terms/d/...rchaseplan.asp

отиваш на http://investor.apple.com/faq.cfm
        всяка уважавана компания има добре направен инвесто релейшънс сайт
        в случая с епъл четеш faq и четеш шерехолдер контакт инфо
        и ако те устройва действаш

ако си през брокер говориш с брокера, както по долу ти написаха
        http://www.investopedia.com/ask/answ...ertificate.asp

надявам се да разгледаш горните неща и да си помогнеш сам
        проблема не е в нас които не сме ходили до централите на компаниите,
        инвестирането е свързано с разрешаване на различни казуси - трябва да проявяваш въображение и инициативност
        на готово ако чакаш ще получиш отговори, които вероятно ще бъдат грешни

edit:
        в случая с апъл няма да можеш да свършиш горното - всичко си го пише черно на бяло - работа за 5 минути Can I purchase stock directly from Apple?

No, but Apple stock can be purchased through just about any brokerage firm, including online brokerage services. Does Apple have a Dividend Reinvestment Program (DRIP)?

No, but most brokerages allow you to reinvest dividends.
        Last edited by ceneto; 10.04.2017, 13:09.
        “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

• Благодаря на всички (е.. на повечето) за коментарите. Да речем, че искам да инвестирам в компания от сорта на Apple (въпреки че не е). За мен е невъзможно да отида до централата им и да питам с кого работят. Все оше няма коментар от сорта на "Отиваш в брокерска къща "X" или банка "Y" и си купуваш акции за "Z(Apple)". Никой ли наистина не го е правил? Благодаря отново!!"

Коментар

• Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
            11% годишно показвала историята, ама за миналите 50 години, и каква е гаранцията че следващите 50 години пак ще е 11%. аз мисля че ще е доста по-малка. има тенденция за намаление на доходността .последните 10 години са пример
            Аз също не съм съгласен със статията, но не можах да пренебрегна съвпадението между цената на айСиктира и размера на инвестицията

Коментар

Императорът не са ми нужни съвети, които не отговарят на въпроса ми. Ако ми бяха нужни щях да направя нови теми за тях. Не виждам смисъл след като явно нямате опит в това, което питам да пълните темата с безсмислени коментари.
              ТИ кат имаш опит що питаш нас неграмотните. инвестирай си там смешните 1000 лева и си трай. ем абсолютен аматьор ем арогантен и нахален

Коментар

• Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнение
                Е айде ся, с каква цел. И целта е ясна, и акцията... Те са си го написали хората: http://karollcapital.bg/blog/zabravi...tani-milioner/
                11% годишно показвала историята, ама за миналите 50 години, и каква е гаранцията че следващите 50 години пак ще е 11%. аз мисля че ще е доста по-малка. има тенденция за намаление на доходността .последните 10 години са пример

Коментар

Олеле майко, толкова "компетентни" коментари, чак да ти се доповръща. Но така е все пак българи сме...
                  Императорът, въпроса ми беше "Какво трябва да направя". Не искам съвети за компанията или от друго естество. Просто попитах ако някой знае процедурата да сподели. Все пак ти благодаря за отговора. На другите честито за загубеното им време в писане.
                  Според мен получи напълно изчерпателни отговори ....
                  Ако не си ги разбрал си е за твоя сметка...Да пишеш, че ти се повръща от съветите( компетентните коментари) е малко неприлично и даже арогантно !
                  Кое не разбра? За акции от 1000 лв ще трябва да платиш до 500 лв за хартиен сертификат.... или 50, 100... това няма значение....Самата идея да си имаш хартията вкъщи е глупава и неоправдана от икономическа гледна точка.....

айде по пистата.....

Коментар

• Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
                    Подскажете му кой инвестиционен посредник взема най-ниски такси. Това го интересува човека. Не иска съвет в коя компания да инвестира, тъй като вече е решил. Но е факт че поне трябва каже на коя борса се търгува въпросната компания, за да е по-лесно даването на съвет през кой инвестиционен посредник ще е "най-тънко" от гледна точка на комисионните. Мисля че и чрез банка могат да бъдат закупени акции, или се лъжа?
                    И така не става. Примерно IB са с ниски такси, но пък искат захранване на сметката със сума, която е в пъти над обявената. Освен това преводът до САЩ е доволно скъп. DB предлагат нещо близко до желаното (акциите са с реална доставка доколкото знам, т.е. вписан си в регистъра на акционерите), но таксата за поддържане на сметката, за превода, и комисиона за сделката стават съществена част от сумата. Като не отчитаме разходите за самото откриване на сметката. Някои български банки предлагат брокерски услуги за чужбина, но общо взето таксите са високи, а акциите са в клиентска подсметка.
                    Като цяло инвеститор с 500-1000 евро, една позиция и хоризонт 20 години не е най-предпочитания клиент за посредниците.

Коментар

• Колега Теодор, тук хората се изживяват като един от видовете инвеститори, затова по всякакъв начин искат да те "вкарат в правия път", т.е. - да ти покажат в кои от техните акции да вложиш парите си, белким мръднат малко нагоре... Другият вид инвеститори са хората като теб, които разчитат на нетрадиционни похвати, когато са заделили някаква сума. Може това да се прави и като подарък, който да бъде оценен след години, предвид и нумизматичната, но и антикварната си стойност, а ако компанията прояви специален интерес, след като са се сменили някои поколения - нещата няма да имат цена... /това са предположения, разбира се!/

Сериозно: очевидно тук "инвеститорите" имат дефицит от идеи /видове инструменти, курсови разлики, дивиденти - и до тук!/. Какво става, ако някой търси нещо по-различно? Вземат го на подбив.

Знаем, че отпечатването на акциите на хартиен носител НЕ Е РАБОТА ЗА КСЕРОКС в канцеларията. Знаем ли го? Е, да де - който иска да чете... Отпечатването на акциите в определени купюри е дейност, която се извършва в "Монетния двор", с всички защити, които се предвиждат срещу опити за фалшифициране. Оригиналният печат и подписи на мениджмънт, Надзорен съвет.... Оттам тръгва и високата цена за изпълнението на подобна операция, която много от хората тук приемат за безсмислена.

Да де, но колегата е решил да мине по тоя път. На какво може да се надява?

Всъщност, всички идеи, които са свързани с финансовата сфера могат да донесат /или не/ в бъдеще достатъчно голяма възвращаемост, несъразмерна с обикновената инвестиция, за която става дума горе. Помислете.

Може да прочетете още един от моите "забранени линкове", ако сте го пропуснали, но примери има много. За нещо подобно бях писал тук преди години. Забравило се е. Както и да е.

http://www.investor.bg/novini/346/a/...azanie-237230/

Поздрави на Теодор! Успехи! Бъди винаги себе си, независимо от "неразбирането" на мнозинството около теб!

п.п. Вероятно е най-добре да отидеш в централата на компанията, ще ти посочат през кой посредник /банка-посредник/, с когото работят директно - това ще ти излезе най-евтино. Тук може да има и друга полза: ако си първият, потърсил акция - може да бъдеш поощрен от мениджмънта по някакъв начин, а самият факт може да се използва като вид реклама, при което пък да имаш принос и в търсенето на акцията... Може това да са фантазии, но определено ти си решил вече да действаш по нестандартен начин. Успех!

Коментар

• За да купиш акции на чуждестранна компания ти трябва посредник, който да ти помогне. Такива субекти са банките и инвестиционните посредници. Свържи се с тях и виж при кой са ти най-ниски разходи. Успех!
                        Keep going ...

Коментар

Наивник Този сайт легитимен ли е? Прилича ми на скамерски.
                          Че де да го знам.
                          Искаш артии, казвам ти къде има

Коментар

Императорът не са ми нужни съвети, които не отговарят на въпроса ми. Ако ми бяха нужни щях да направя нови теми за тях. Не виждам смисъл след като явно нямате опит в това, което питам да пълните темата с безсмислени коментари.
                            Хем искате съвет, хем ви избива на арогантство. Хората ви казаха - това, което искате е каприз без реален смисъл. Вие си решавате какво да правите.
                            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Отговаря ти се така, защото въпросът ти е леко абсурден. Хартиените акции са отживелица...на практика няма търговия с такива. За закупени акции можеш да получиш официален хартиен, поименен сертиификат от компанията, на която са акциите, най-лесно чрез брокерът ти, но това е напълно безмислена операция в твоя случай, най-малкото защото таксите за такъв могат дори да се доближат до размера на инвестицията ти. И това не го казвам образно - стигат до 500 долара на екземпляр.
                              Мненията ми не са препоръка за търговия.

Коментар

• Подскажете му кой инвестиционен посредник взема най-ниски такси. Това го интересува човека. Не иска съвет в коя компания да инвестира, тъй като вече е решил. Но е факт че поне трябва каже на коя борса се търгува въпросната компания, за да е по-лесно даването на съвет през кой инвестиционен посредник ще е "най-тънко" от гледна точка на комисионните. Мисля че и чрез банка могат да бъдат закупени акции, или се лъжа?

Коментар

Working...
                                X