IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Закупуване на акции от чуждестранна компания

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Човекът сам написа, че не знае какво е ПИБ, ИБ и т.н.
    Колко от обясненията ви мислите, че ще разбере?

Коментар

• Snipe "По тази логика купуването на бижута те прави инвеститор в благородни метали." Пак неточен пример. Аз не купувам iPhone-и а акции. Това ме прави инвеститор.

Коментар

• Първоначално изпратено от Teodor_Asa Разгледай мнение
        Kildirim_Bei Много ти благодаря за отговора. Аз не съм колекционер. Наблегнах на хартиите, защото ако акциите които ще закупя, все пак са живи след двадесет години - да мога да удостоверя. Защото 20 години не са малко време, и не съм сигурен какво могат да ми кажат ако нямам нощо налично. Това е моята логика.
        Абе човек ти в кой век живееш май си филателист

Коментар

• Kildirim_Bei Много ти благодаря за отговора. Аз не съм колекционер. Наблегнах на хартиите, защото ако акциите които ще закупя, все пак са живи след двадесет години - да мога да удостоверя. Защото 20 години не са малко време, и не съм сигурен какво могат да ми кажат ако нямам нощо налично. Това е моята логика.

Коментар

• Брех, колко мнения по тази тема....

Нека Teodor_Asa знае, че мечтата или намерението му е неосъществимо по никакъв начин за компаниите, които се търгуват по борсите. Акциите им задължително са безналични, т.е. регистрирани по сметки в базата данни на някакъв депозитар за ценни книжа някъде по света, и единственото, което може да получи като документ за собственост (след като ги купи през някой брокер) е депозитарна разписка за тях.... Това е най-обикновена хартия, по нищо не наподобява красивите share certificates от едно време, няма водни знаци и други защити и т.н. Даже и да я загуби или забрави някъде, тази разписка не е ценна книга, и срещу минимална такса ще му издадат нова такава без никакъв проблем - важно е в базата данни на депозитара той да фигурира като собственик на акциите.

Някой по-долу вече каза, че сертификати, шарени хартии и т.н. (точния термин е налични акции), които да удостоверяват обствеността върху част то капитала на дадено АД, вече на практика няма от много време.... с изключение може би на някакви по-неизвестни акц. дружества тук-там, за които надали сме чували. Или на някакви компании (може и големи да са), които нямат интерес акциите им да се търгуват извън, може би, някакъв тесен кръг инвеститори, обикновено свързани с роднински връзки. Там обикновено няма шанс за придобиване на дял.

Ако някой иска да задоволи колекционерски желания (да си начеше крастата), единственото средство е скитане по антикварни магазини по света и унас, и евентуално намиране на красиви на вид сертификати за акции, които най-вероятно са последен спомен от някаква отдавна изчезнала компания, т.е. стойността им като дял от капитала на фирмата е 0 (нула) парични единици, без шанс да мръдне някога, хеле пък нагоре.

P.S. За сведение на Teodor_Asa: Причините за изчезването на красивите сертификати за акции е разрастването на търговията с ценни книжа и развитието на технологиите. Ако още съществуваха хартиените акции, нито щеше да е възможно борсите да се оправят с огромния брой сделки и сетълментите по тях, нито пък компаниите, чийто акции се търгуват по борсите, щяха да могат да държат акционерните си книги в ред - просто няма как да стане с хартиите - невъзможно е.
            Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
            ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

Коментар

Snipe Не ти приемам аргумента.
              Твоя воля.
              Първоначално изпратено от Teodor_Asa Разгледай мнение
              Това, че ще дам повече пари за хартиената акция, не означава, че тя няма никаква стойност. Означава, че ще почна с по голям разход. Ако купуването и ме прави САМО колекционер, това означава, че тя няма никаква стойност, което не е вярно (поне според мен)
              По тази логика купуването на бижута те прави инвеститор в благородни метали.
              Това, че нещо има стойност, не прави покупката му инвестиция.
              Обръщам внимание, че печалбата от инвестицията следва да се смята като от брутните разходи се извадят нетните приходи. Ето защо всички инвеститори (добре де, всички без теб и още трима други, дето не са писали още в този форум) гледат да минимизират съпътстващите разходи.

Коментар

• Snipe Не ти приемам аргумента. Това, че ще дам повече пари за хартиената акция, не означава, че тя няма никаква стойност. Означава, че ще почна с по голям разход. Ако купуването и ме прави САМО колекционер, това означава, че тя няма никаква стойност, което не е вярно (поне според мен)

Коментар

• obafeme Той Тим Кук говореше български нали?

Коментар

Snipe И а) и б) не са ми ясни както се вижда. Според мен разликата е че първото ме прави инвеститор а второто инвеститор и колекционер. Поправи ме ако греша.
                    Грешиш и те поправям. Както вече писах, първото те прави инвеститор, а второто - САМО колекционер. При инвестицията целта е да се прави печалба. По дефиниция. Надявам се не мислиш сериозно, че ако транзакционните разходи са ти съизмерими с инвестицията, може да очакваш такава. Хеле пък ако си новак в областта.
                    Първоначално изпратено от Teodor_Asa Разгледай мнение
                    Също така нямам понятие какво са ПИБ, ИБ и ДБ.
                    А защо не пробва да потърсиш в google? И евентуално да добавиш broker, ако първите резултати не те устройват?

Коментар

Snipe И а) и б) не са ми ясни както се вижда. Според мен разликата е че първото ме прави инвеститор а второто инвеститор и колекционер. Поправи ме ако греша. Също така нямам понятие какво са ПИБ, ИБ и ДБ.
                      хващаш самолета за сащ, търсиш среща с шефа на апъл Тим Кук, обясняваш му, че искаш да купиш акции и той си ги вади от джоба и ти ги придава, така че носи много кеш със себе си.

Коментар

• Snipe И а) и б) не са ми ясни както се вижда. Според мен разликата е че първото ме прави инвеститор а второто инвеститор и колекционер. Поправи ме ако греша. Също така нямам понятие какво са ПИБ, ИБ и ДБ.

Коментар

• ceneto Благодаря! Темата започва да набира потенциал.

Коментар

• Искам да попитам. Какво мога да направя с поименни компесациони бонове, къде мога да ги използвам . Когато те са не на моето име.

Коментар

• Даже прекалено много внимание му отделихте на тоя.... меко казано 'аматьор'...

Коментар

• +1

Коментар

Working...
                                X