lobos Това правя! Ако не ти е интересна темата, или не искаш да помогнеш, не си длъжен да я четеш.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Закупуване на акции от чуждестранна компания
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнениеТези са му малки, според мен.
Направо да отива в Мол Сердика.
http://www.citi.com/bulgaria/homepage/
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнение
Уникредит Булбанк.
Направо да отива в Мол Сердика.
http://www.citi.com/bulgaria/homepage/
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Teodor_Asa Разгледай мнениеЗнам, че е лоша практика, затова ще задам въпроса така: Коя е нак-голямата брокерска къща/банка в София?
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Teodor_Asa Разгледай мнениеceneto Въпроса ми е да се посочи компания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Teodor_Asa Разгледай мнениеЗнам, че е лоша практика, затова ще задам въпроса така: Коя е нак-голямата брокерска къща/банка в София?
акции на бфб
акции на чужди компании
облигации
след това трябва да си зададеш и въпроса какви ще са разходите за транзакция - това ако си почнал да мислиш малко по от инвеститорска гледна точка
големината как ще я определяш брой сделки, оборот в лв?“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
-
Kildirim_Bei Мерси! Ето това е аргументирана позиция. Разубеди ме. Предполагм, че тези акции ще се водят на мое име? Мога ли да ги прехвърялм?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Teodor_Asa Разгледай мнениеKildirim_Bei Много ти благодаря за отговора. Аз не съм колекционер. Наблегнах на хартиите, защото ако акциите които ще закупя, все пак са живи след двадесет години - да мога да удостоверя. Защото 20 години не са малко време, и не съм сигурен какво могат да ми кажат ако нямам нощо налично. Това е моята логика.
Начинът, по който искаш да го направиш, е неприложим по простата причина, че в световен мащаб се промени реда за удостоверяване на собственост върху ценни книжа. Собствеността ти върху дадени ценни книжа в 99% от случаите се удостоверява единствено от запис в база данни, която се води от някаква институция (в случая депозитар) по силата на нормативната уредба в съответната държава. Прави се проверка в депозитара има ли те като собственик, и ако да - ок, ако не - не си. Нищо друго на света няма да послужи като доказателство за собственост, ако в базата данни те няма.
През дългия период на притежаване на ценните книжа можеш да се уповаваш на системите за сигурност в институцията (които не са малко и пак се регулират нормативно) и на многото копия на базата данни, които се правят в реално време и офлайн, и се съхраняват на разни места.
Рискове винаги има, но начина, който си избрал за удостоверение на собственост (хартия) има много повече риск от компрометиране, отколкото базата данни.Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
~ Enfant Sanssouci de Monde ~
Коментар
-
Ти не си инвеститор, защото първо не мислиш като такъв. То стойноста на хартииките и направата им ще струват повече от инвестицята ти. Пък и не вярвам някой някаде да се занимава с мижеви бройки. На всички инвеститори от онуй време до сега да не би да са им изчезнали акциите и някой да се притеснява и то за милярди долари? Преди да тръгнеш да инвестираш най-добре прочети една две книжки. Напиши в гугъл да видиш дали даже има снимки на акции на AAPL или някоя друга компания. Всички хартиики са от преди много много време на някоя железница, петролна компания и така на татак. Успех
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Teodor_Asa Разгледай мнениеSnipe "По тази логика купуването на бижута те прави инвеститор в благородни метали." Пак неточен пример. Аз не купувам iPhone-и а акции. Това ме прави инвеститор.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Teodor_Asa Разгледай мнениеАз не съм колекционер. Наблегнах на хартиите, защото ако акциите които ще закупя, все пак са живи след двадесет години - да мога да удостоверя. Защото 20 години не са малко време, и не съм сигурен какво могат да ми кажат ако нямам нощо налично. Това е моята логика.
Коментар
Коментар