IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фундаментален анализ и инвестиране в стойност

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Buffett

За фенове на Бъфет:

https://www.youtube.com/watch?v=2a9Lx9J8uSs

Класическото инвестиране в стойност предполага да се купуват акции на фирми чиято пазарна капитализация е по-ниска от ликвидационната им стойност. Бъфет нарича този тип инвестиране the cigar butt approach to investing. Самият той отдавна не практикува този тип инвестиране в стойност.

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
      Май още те тресе пубертета...
      Ма нормално, и аз си имам моите слабости, казват мъжете никога не порасвали...
      Не ме тресе, бе. Какво общо едното с другото? Напротив - ако някой е загубил способността да казва: "Ау-у-у-у" - за мен е за съчувствие.
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
        А за възклицанията - ти като видиш нещо лъскаво, мощно и секси - не казваш ли: Ау-у-у-у?

.
        Май още те тресе пубертета...
        Ма нормално, и аз си имам моите слабости, казват мъжете никога не порасвали...

Коментар

• Ами нормално е - пазарът се развива: и аз бих искал да си зема BMW на 28 евро и Allianz на 68 ама: няма.

А за възклицанията - ти като видиш нещо лъскаво, мощно и секси - не казваш ли: Ау-у-у-у?

Аз не съм голям фен на автомобилите, ама това все едно е измислено от някой като Спилбърг.

Коментар

Ау-у-у-у-у: вижте каква секси кола са измислили BMW:

http://automedia.investor.bg/a/0-nac...ampaign=footer

Ау-у-у-у-у-у-у.

Eто и цифрички - за Алонсов:

http://erscontent.deutsche-boerse.co...&datei=1204065
            Ти освен възклицания и линкове нещо по смислено ?
            Ако не си забелязъл заглавето на темата - тя е за валю инвестиране, нещо толкова подценено от маркета се търси че минимум дабъл да даде без проблем.

БМВ верно леко подценено ми изглежда, ма леко, има няма за мене едни 20-25% максимум 30 % потенциал при промяна на сантимента.
            А дълговете му са близо до 10г. връх...при 10г. дъно за ROC.

За Могъщия ти секси Алианц да не говорим...

During the past 13 years, Bayerische Motoren Werke AG's highest P/S Ratio was 1.42. The lowest was 0.37. And the median was 0.62.Current: 0.6

During the past 13 years, Bayerische Motoren Werke AG's highest P/B Ratio was 2.19. The lowest was 0.95. And the median was 1.54. Current: 1.36

During the past 13 years, the highest EV/EBIT Ratio of Bayerische Motoren Werke AG was 266.00. The lowest was -297.80. And the median was 12.10. Current: 9.77
            During the past 13 years, Allianz SE's highest P/S Ratio was 0.76. The lowest was 0.08. And the median was 0.46. Current: 0.57

During the past 13 years, Allianz SE's highest P/B Ratio was 1.65. The lowest was 0.56. And the median was 1.04. Current: 1.07

10-Year EV-to-EBIT Range Min: -62.7 Med: 2.80 Max: 10.4 Current: 5.88.

Коментар

• Ау-у-у-у-у: вижте каква секси кола са измислили BMW:

http://automedia.investor.bg/a/0-nac...ampaign=footer

Ау-у-у-у-у-у-у.

Eто и цифрички - за Алонсов:

http://erscontent.deutsche-boerse.co...&datei=1204065
              Last edited by Императорът; 01.10.2015, 13:55.

Коментар

• Bombardier Inc. (BBD.B) ?? Мнения?
                Смятате ли че имат потенциал да се измъкнат от дупката? Аз мисля че имат потенцял ако се концентрират ву бизнес самолетите и разкарат С серията. Нямат достатъчно мускули да се борят с боинг или европейците.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                  Понеже и аз съм любител на дънен риболов. Има ли друго освен ресурсите което да е евтино в момента. Всичко читаво без ресурсите и то по-специално петрола ми се струва скъпо. В каквото и да се загледам все П/Е -та 20-30. Ама щяло да има вечен растеж, ама туй ама онуй Нещо ме притеснява. Всъшност притеснява ме прекалено големият ливъридж в системата. Вярно че е евтино, но не пречи да стане много по-евтино. Има спадове на пазра като цяло, без разумни обяснения. Обикновенно цените падат защото някой продава а този някой има нужда от кеш. Определено съм на мнение че ако ще губим временно от дълги позиции, най-малко ще загубим от компании занимаващи се с петрол, Освен това съм убеден че петрола ще поскъпне поне 100%. Не се знае кога, но ако чакаме достатъчно ще дочакаме. Затова смятам да концентрирам и без това малкото усилия които полагам в анализ на петролни компании и да почна лека полека да влизам там. Не и обаче преди да си изясня на 100% огромната нервност на пазара в момента. Дето вика импето графиките мязат на диаграми
                  http://www.bloomberg.com/quote/DANA:UH

Тези добиват газ и петрол в Ирак, Египет и отскоро в О.А.Е. Сега Октомври ще излезе окончателното решение на международния съд по делото им с местното правителство в кюрдската част на Ирак, които отказаха да си плащат и им дължат близо 1В$, египтяните вече започнаха да си плащат дълговете и до 2016-2017 ще ги изчистят. Отделно имат и дела с Иран които могат спечелят.
                  Не съм сигурен дали твоя брокер предлага търговия с тях. Екзотични са както беше казал Пипбел преди време но определено си струват.

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                    Alonso, идеята за тапата е следната. Над 65 долара за барел излиза сметката да произвеждат шистовите и катранените пясъци. Това означава, че при тези цени ще расте добива неограничено. Обърни внимание, че през последните години комулативният добив на САЩ и Канада растеше всяка година с 1,5 милиона барела на ден. Русия също стои в страни от ОПЕК и бавно качваше производството. За да се запази равновесието на пазара ОПЕК трябваше да свиват добива с този обем, но на петата година Саудитска Арабия щеше да бъде изцяло извън пазара. Затова те трябва да поддържат цени по-ниски от тези при които шистовият петрол е рентабилен. Затова казвам, че себестойността му е тапа над която цените трудно ще скочат.
                    Идеята за батериите е сходна. Над определена цена ел автообила става икономически рентабилен и без субсидии. Целта на петролната индустрия е да държат цените малко под тези нива за да няма продажби на ел.автомобили. По този начин спирайки инвестициите в алтернативен добив и алтернативни двигатели те максимизират печалбите в дългосрочен план. Веднъж сондиран кладенеца той има ниска експлоатационна цена, същото е и при поддръжката на ел. автомобила. Той ще продължи да работи. Важното е да блокираш инвестициите. Затова виждам петрола в диапазона 30-65 долара в следващите години. Прогнозите за 20 и 100 долара за барел ми се виждат еднакво нереалистични. Признавам си, че като отявлен фен на БГ борсата не съм се заглеждал детайлно в отделните компании, но ако оценката им отговаря на 30 долара за барел ме брой и мен вътре, но на 55 ще съм аут. Това за 100 долара ми идва нерационално очакване.
                    Всичко това е така, обаче има политически въпрос. Постави се на мястото петролните производители. Ти какво би направил при така създалата се ситуация? Ще си фалираш тихо и кротко или ще се опиташ да направиш нещо? Кога взе да пада петрола. Не когато почнаха шистите и соларите а доста по-късно. Точно след като руснаците си взеха Крим. Моето предположение е че всичко това е насочено срещу русия. Преди това си се разбираха добре.Сметката ми е проста. Ако си прав може да загубя 10-15%, обаче ако аз съм прав мога да спечеля примерно 500. Още по опростено даваш на една рулетка 100 лева и имаш шанс 50/50 / ако приемем че е толкова/ да вземеш 80 или да вземеш 500. Сделка или не?
                    Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Alonso, идеята за тапата е следната. Над 65 долара за барел излиза сметката да произвеждат шистовите и катранените пясъци. Това означава, че при тези цени ще расте добива неограничено. Обърни внимание, че през последните години комулативният добив на САЩ и Канада растеше всяка година с 1,5 милиона барела на ден. Русия също стои в страни от ОПЕК и бавно качваше производството. За да се запази равновесието на пазара ОПЕК трябваше да свиват добива с този обем, но на петата година Саудитска Арабия щеше да бъде изцяло извън пазара. Затова те трябва да поддържат цени по-ниски от тези при които шистовият петрол е рентабилен. Затова казвам, че себестойността му е тапа над която цените трудно ще скочат.
                      Идеята за батериите е сходна. Над определена цена ел автообила става икономически рентабилен и без субсидии. Целта на петролната индустрия е да държат цените малко под тези нива за да няма продажби на ел.автомобили. По този начин спирайки инвестициите в алтернативен добив и алтернативни двигатели те максимизират печалбите в дългосрочен план. Веднъж сондиран кладенеца той има ниска експлоатационна цена, същото е и при поддръжката на ел. автомобила. Той ще продължи да работи. Важното е да блокираш инвестициите. Затова виждам петрола в диапазона 30-65 долара в следващите години. Прогнозите за 20 и 100 долара за барел ми се виждат еднакво нереалистични. Признавам си, че като отявлен фен на БГ борсата не съм се заглеждал детайлно в отделните компании, но ако оценката им отговаря на 30 долара за барел ме брой и мен вътре, но на 55 ще съм аут. Това за 100 долара ми идва нерационално очакване.

Коментар

• Да, но Allianz не е нито Енрон, нито някаква льохманска бамка. Просто бизнесите са различни - то се вижда и по каквото обясних долу.

А цифричките ги пише ето туканка:

http://erscontent.deutsche-boerse.co...&datei=1204594

Бъдещето: още по могъщо. Предимство пред конкурентите?... да изброявам ли конкурентите?

Коментар

Няма проблем:

- Allianz има 12.5% ръст на печалбата спрямо преди година;
                          - Allianz има спад на цената на акцията 1-2% спрямо преди година;
                          - Allianz е направо перверзно могъща компания, защото управлява 1.4% от парите на хората по света - т.е. 1.9 ГБ.
                          - Allianz е име, стандарт, бранд известен по целият свят - кой не е виждал задъханата от жега синя гарга в синьо кръгче? - Някой папуас-канибал може би само.
                          - Allianz продължава смело да се разраства като бизнес по света и става все по-могъщ.
                          - Allianz е преживял ужасяващи катаклизми - световни войни, в които германия е унищожавана, финансови катастрофи, но е безсмъртен.
                          - Allianz е почти невъзможно да се издъни, защото огромните му активи се управляват доста децентрализирано - дори някой от вършещите това да е мошшшшшеник, няма как да нанесе значителни щети - дори и да приемем, че няма да го усетят.
                          - Allianz е нещо като Великият Атрактор във вселената - ама финансово. Както атракторът притегля към себе си десетки и стотици галактики на чудовищна площ, така и компанията поради огромните си финансови ресурси, притегля още ресурси.
                          - Allianz просто е секси.
                          Олеле малеле
                          Така ли говориш на клиентите? Това ли са ти доводите? Ми че то и енроните могъщи и лемън брадърс могъщи И като са толкова могъщи и стабилни защо графиката им мяза на кардиограма? Кажи нещо за баланса. За отчета за доходите. За бъдещето им. За предимствата пред конкуренцията. Такива неща

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                            Alonso, аз пък бягам от петрола и въглищата. Ресурсите все още ми идват много скъпи, но си въобразявам, че някъде през 2016 година най-лошото за тях ще свърши. После идва няколко годишен период на влачене по дъното свързан с консолидация на пазара. Едни ще отпаднат, но други ще излязат много по-силни. Осъзнавам, че правилното поведение е да гледам от страни и чак след 4-5 години да си купя ЕТФ. Въпреки всичко човек се изкушава да огледа внимателно и да подбере тези, които ще излязат читави. Това е все едно да се опиташ да купуваш български акции през 2009 година. Софикс 260, но пък някои изчезнаха след това. Въпроса е дали имаме капацитета правилно да преценим големи международни компании. В България е лесно. Колко държава е? Всеки познава всеки. Ще отидеш в завода, ще си поговориш с хората. Знаеш дали е измамник и какво да очакваш.
                            В момента нямам какво да правя и преглеждам по диагонал Рио Тинто. Определено ми харесва каквото виждам. Само цената нещо не ме кефи. Ако очаквам следващите 12 месеца да са най-лошите за тях от години, то при спад на резултатите бих искал по-ниски цени за влизане. Тук смятам да приложа твоята тактика. Ще чакаля за цена и ако не я достигне здраве да е.
                            Продължавам да не схващам бичото настроение при цената на петрола. Имаш тапа при 65 долара от шистовият петрол и при около 80 от цената на батериите. При това тапата на батериите ще се придвижва постоянно надолу. Не го виждам това със стоте долара за барел.
                            Тези с хубавите баланси останаха на БФБ. Другите отидоха в небитието, а аз имам съмнения че и други ще ги последват Да хубаво е да можеш да пипнеш и близнеш преди да купиш, но аз смятам че цифрите в отчетите няма как да лъжат. Това все пак не е БФБ А и на повечето търгувани чуждестранни компании можеш да разгледаш продуктите и да прецениш дали са конурентноспособни. Ако изхождаме че ни лъжат по-добре да не търгуваме а да се занимавам със собствен бизнес.
                            Това за петрола не знам. Тези фактори си ги имаше и преди а цената си му беше 100$. Явно цените не зависят само от тези неща. Защо да е тапа шистовия? те не трабва ли да печелят и изплащат инвестициите си? Арабите като им излиза 10 защо не гледаше на това като на тапа? Сигурно няма. Сигурни са само смърта и данъците. Във всеки случай и тук няма как да загубим много. Не ми се вярва да пада още много петрола. Или ще седи дълго на тези цени или ще падне още малко. За мен си струва риска да държим парите си там докато се намери по-добра алтернатива за тях.

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                              Още ще падне, има около година трансформация от изцяло на мед към 50/50 мед - цинк. Отттам нататък - нагоре.
                              Точно няколко по лоши следващи отчети отварят хубава възможност за покупки на як дисконт.
                              Наредил съм се от 2.75 до 2.55 на равни интервали.
                              По доле - едва ли, 2.25$ им е кеша, грам дълг няма.
                              Ала има 5.5% дивидент.
                              Обожавам компании, които имат кеш колкото им е ПК. На практика няма как да загубиш от такава компания, което за мен е най-важното. За тази компания смятам да отделя един цял ден другата седмица. Ако не ми стигне един и още един. Ще изчета всичко, което се е случвало там последните няколко години и ще разсъждавам върху прочетеното Почти съм сигурен че ще изскочи заек от нея. Баланса е слънце, но смятам да разровя какво точно седи зад този баланс. Отчета за доходите също ме кефи тотално. Работят с много добра добавена стойност което за мен е най-важното нещо в една компания. Това значи че или добре са си уредили пазара или че нямат сериозна конкуренция.Това че е смол кап въобще не ме притеснява. Дори за мен е предимство. Не харесвам да съм там където търгуват всички спецове и вътрещари и накъдето гледат големите пари. Като капак на всичко ако нещо може да замени петрола, медта просто не може да се замени с нищо, въпреки че непрестанно се правят опити.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                                може да откриеш сезона с фундаменталният анализ, който направи преди да купиш алианца
                                Няма проблем:

- Allianz има 12.5% ръст на печалбата спрямо преди година;
                                - Allianz има спад на цената на акцията 1-2% спрямо преди година;
                                - Allianz е направо перверзно могъща компания, защото управлява 1.4% от парите на хората по света - т.е. 1.9 ГБ.
                                - Allianz е име, стандарт, бранд известен по целият свят - кой не е виждал задъханата от жега синя гарга в синьо кръгче? - Някой папуас-канибал може би само.
                                - Allianz продължава смело да се разраства като бизнес по света и става все по-могъщ.
                                - Allianz е преживял ужасяващи катаклизми - световни войни, в които германия е унищожавана, финансови катастрофи, но е безсмъртен.
                                - Allianz е почти невъзможно да се издъни, защото огромните му активи се управляват доста децентрализирано - дори някой от вършещите това да е мошшшшшеник, няма как да нанесе значителни щети - дори и да приемем, че няма да го усетят.
                                - Allianz е нещо като Великият Атрактор във вселената - ама финансово. Както атракторът притегля към себе си десетки и стотици галактики на чудовищна площ, така и компанията поради огромните си финансови ресурси, притегля още ресурси.
                                - Allianz просто е секси.
                                Last edited by Императорът; 30.09.2015, 17:30.

Коментар

Working...
                                X