IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фундаментален анализ и инвестиране в стойност

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение

Не и според разбиранията на дедо Бъфет.

GILD е компания, която след 10 години може и да не съществува. Патентите за HIV скоро изтичат, на пазара за хепатит идват конкуренти (примерно Мерк), друг конкурент създава трето поколение лечение, което е много по-бързо, GILD купуват няколко неуспешни start-up-а и изгарят парите, които имат.

Пазарната капитализация на GILD е някакво безумие - $140 милиарда. Ако ги имаше и можеше да купуваш само цели компании, GILD ли щеше да купиш? Съмнявам се.

За мене GILD е value trap. Не че не може да се вдигнат до $150 догодина. Но дългосрочно е много рисковано.
    140 МБ ?!?!?

Впрочем и аз гледам това в сайтът на франкфуртската - пазарна капитализация 129.5 МБ.

За сравнение - капитализацията на Allianz е малко под 66 МБ, а на BMW - 51.7 МБ.

Познай, ако имам 140 МБ - дали ще си купя GILD или ще си купя BMW и Allianz, плюс един секси остров и 3-4 тона златце?

Инвестирайте си в някакъв Гилд щом искате.
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
      Би ли искал да притежаваш гилд, ако борсата затвори за 10 години?
      Както е казал Костолани. Купувайте акции, пийте валериан и лягайте. Някой ден ще се събудите безумно богати. Аз искам точно това.
      Да, без съмнение.
      И все пак колкото и безбожно евтино да ми се струва нещо - повече от 15-18-20% в едно яйце не бих сложил (елементарен риск менджмънт)

Когато говорим за дългосрочни периоди от минимум 5-10г. съм фен на mean reversion гледайки как стои дадена компания към момента.

GILD' s 10-Year P/E(ttm) Range Min: 9.69 Med: 21.07 Max: 45.41
      Current: 10.5 ( Industry Median: 33.90 vs. GILD: 10.50 )
      GILD' s 10-Year P/S Range Min: 3.48 Med: 8.49 Max: 14.41
      Current: 5.46 ( Industry Median: 13.14 vs. GILD: 5.46 )
      GILD' s 10-Year PFCF Range Min: 8.33 Med: 22.46 Max: 59.09
      Current: 8.87 ( Industry Median: 36.40 vs. GILD: 8.87 )
      GILD' s 10-Year EV-to-EBIT Range Min: -103.9 Med: 15.20 Max: 473.4
      Current: 7.99 ( Industry Median: 26.44 vs. GILD: 7.99 )
      PS След 3 месеца ( този и следващия отчет) Гилиъд ще се търгува на РЕ 8 трейлинг...
      Last edited by pipbel; 08.10.2015, 12:28.

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
        Точно по дедо Бъфю си е отвсякъде.
        Чакам с нетърпение да обявиш отворена къса позиция...

Мишо ти шофъор ли си, кръстовища пресичал ли си пеш ?
        Ако знаеш колко рискове има.....
        Би ли искал да притежаваш гилд, ако борсата затвори за 10 години?
        Както е казал Костолани. Купувайте акции, пийте валериан и лягайте. Някой ден ще се събудите безумно богати. Аз искам точно това.
        Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

GILD е компания, която след 10 години може и да не съществува. Патентите за HIV скоро изтичат, на пазара за хепатит идват конкуренти (примерно Мерк), друг конкурент създава трето поколение лечение, което е много по-бързо, GILD купуват няколко неуспешни start-up-а и изгарят парите, които имат.

Пазарната капитализация на GILD е някакво безумие - $140 милиарда. Ако ги имаше и можеше да купуваш само цели компании, GILD ли щеше да купиш? Съмнявам се.

За мене GILD е value trap. Не че не може да се вдигнат до $150 догодина. Но дългосрочно е много рисковано.
          Точно по дедо Бъфю си е отвсякъде.
          Чакам с нетърпение да обявиш отворена къса позиция...

Мишо ти шофъор ли си, кръстовища пресичал ли си пеш ?
          Ако знаеш колко рискове има.....

Коментар

Бе най добре си е fantastic business at fantastic price...
            Проблема е че не мож намери лесно такъв.
            Ала има един и на нисето.

Viva GILD

Коментар

Бъфет не иска да ги купува. Той казва, че е грешка да се купуват. It's better to buy a fanstatic business at a fair price than a fair business at a fantsatic price.
              Бе най добре си е fantastic business at fantastic price...
              Проблема е че не мож намери лесно такъв.
              Ала има един и на нисето.

Viva GILD

Коментар

PS Mеждувременно гадовете скочиха почти 15% за 2 седмици...смятах да ги удвоя малко по ниско, сега само 3.5% ми са...
                Да се надяваме че маркета е готин и пак ще даде шанс за допълване под 2.8....
                Моята работа стана като оная патка дето много мислела. Докато се наглася и докато се намисля цената фръкна ама съдба. Ще чакам пак да падне, кво да се прави

Коментар

Нищо нередно не видях. Всичко изглежда точно. Но секторът не хубав - суровини, метали. Местоположението също. Не ми се вярва инвеститорите да открият Невсън и да се нахвърлят да го купуват. Аз също не бих купил. Според мене цената може да продължи още дълго да варира в диапазона от последните две години. Тогава остава само дивидента.
                  Може например да бъдат придобити :
                  http://www.proactiveinvestors.com/co...tal-58343.html
                  а и дивидента е малка част от печалбата. Нарастването на собственият капитал би следвало да води до нарастване на цената на компанията с годините. За Бъфет е така, но Бъфет предпочита конкурентното предимство пред цента която плаща и според това което съм описал тази компания отговаря на почти всичките му критерии. За местоположението съм съгласен а за сектора донякъде съм съгласен. Няма пълно щастие.

Коментар

Според мен Бъфет не че не иска да инвестира в такива компании, просто такива за него вече не съществуват сред компаниите с капитализация над милиард. В смол кап обаче все още могат да се намерят такива компании.
                    /
                    Бъфет не иска да ги купува. Той казва, че е грешка да се купуват. It's better to buy a fanstatic business at a fair price than a fair business at a fantsatic price.

Коментар

Бях чел някъде това но не съм му обърнал достатъчно внимание. За мен това няма никаква логика ма карай.В широкия смисъл може и да са заедно пасив, но ми е трудно да си представя че акциите ми в дадена компания трябва да ги смятам като задължения, вместо като активи. Няма значение. Грешката е вярна. А за компанията и отчетите и какво мислиш?
                      Нищо нередно не видях. Всичко изглежда точно. Но секторът не хубав - суровини, метали. Местоположението също. Не ми се вярва инвеститорите да открият Невсън и да се нахвърлят да го купуват. Аз също не бих купил. Според мене цената може да продължи още дълго да варира в диапазона от последните две години. Тогава остава само дивидента.

Коментар

IFRS и GAAP понякога имат различни изисквания за счетоводния отчет.

Liabilities и equity са заедно пасив в широкия смисъл на думата.
                        Бях чел някъде това но не съм му обърнал достатъчно внимание. За мен това няма никаква логика ма карай.В широкия смисъл може и да са заедно пасив, но ми е трудно да си представя че акциите ми в дадена компания трябва да ги смятам като задължения, вместо като активи. Няма значение. Грешката е вярна. А за компанията и отчетите и какво мислиш?

Коментар

E нямам думи Тръгнах да ровя на страницата им някакви обяснителни бележки какъв е този дълг 330 милиона.
                          http://www.nevsun.com/docs/financial...315-NSU_FS.pdf
                          https://www.google.com/finance?q=NYS...M4LksAGYo52QAg

Тези в гугъл това малцинствено участие незнайно защо са го сложили като дълг. Оттам всичко се е оплескало. Грешката е вярна И аз се чудя кака така уж няма дългове а при гугъла излизат 330 милиона и как така може малцинствено участие да е пасив.А вие защо не ме поправихте !! Значи СК излиза 840 при капитализация от 620 а пасивите са само 150 милиона от милиард пасиви и собствен капитал.
                          Така вече по ми харесват отчетите. А това гугъл ми се случвало и друг път. Ползвам го уж за по-бързо, но явно трябва да спра да правя така

IFRS и GAAP понякога имат различни изисквания за счетоводния отчет.

Liabilities и equity са заедно пасив в широкия смисъл на думата.

Коментар

• E нямам думи Тръгнах да ровя на страницата им някакви обяснителни бележки какъв е този дълг 330 милиона.
                            http://www.nevsun.com/docs/financial...315-NSU_FS.pdf
                            https://www.google.com/finance?q=NYS...M4LksAGYo52QAg

Тези в гугъл това малцинствено участие незнайно защо са го сложили като дълг. Оттам всичко се е оплескало. Грешката е вярна И аз се чудя кака така уж няма дългове а при гугъла излизат 330 милиона и как така може малцинствено участие да е пасив.А вие защо не ме поправихте !! Значи СК излиза 840 при капитализация от 620 а пасивите са само 150 милиона от милиард пасиви и собствен капитал.
                            Така вече по ми харесват отчетите. А това гугъл ми се случвало и друг път. Ползвам го уж за по-бързо, но явно трябва да спра да правя така

Коментар

половината от печалбата им заминава към това малцинствено участие. Това не мога да го разбера. Нещо покрай концесиите им е явно. Ще разровя подроности. Пип ако знаеш отговора помагай
                              Относно продукцията невсън не смятам че има риск от голям спад на цената на медта и цинка. По-скоро може да има ръст поради очертаващите се големи инвстиции във ВЕИ / проводници, поцинковане, акмулатори /
                              Да, на прав път си, 40% дж.в си е участието на Еритрея.
                              Затова и немалка част от профита отива там.

От друга страна това е и гаранция донякъде че най големия риск (политическия) е контролируем. В края на краищата това е една от най бедните страни в света и всеки $ приход и е добре дошъл.

PS Mеждувременно гадовете скочиха почти 15% за 2 седмици...смятах да ги удвоя малко по ниско, сега само 3.5% ми са...
                              Да се надяваме че маркета е готин и пак ще даде шанс за допълване под 2.8....
                              Last edited by pipbel; 07.10.2015, 17:45.

Коментар

• Според мен Бъфет не че не иска да инвестира в такива компании, просто такива за него вече не съществуват сред компаниите с капитализация над милиард. В смол кап обаче все още могат да се намерят такива компании.
                                Невсън много прилича на такава компания, ако пренебрегнем политическият риск в Еритрея Понеже обещах да се задълбая в нея ще се опитам да опиша анализа си, като се надявам на корекция ако някъде греша.
                                Отчет за доходите:
                                1. Приходи 105 срещу разходи за тях 60. Това е над 40%. Ренатабилноста на компанията е много добра. Това означава, че компанията не работи в силно конкурентна среда и притежава конкурентно предимство и има достъчно резерв да продължи да печели дори и при спад на цената на медта и цинка.
                                2.Общите и административни разходи са само 5% при стандарт да са до 30%. Тук не знам дали може да бъде по-добре
                                3. Плащат си данъците. Това е много важно, защото означава че не лъжат в отчетите си и не ползват счетоводни фокуси
                                4.Липсват разходи за ресърч. Това е много важно от гледна точка на дългосрочното развитие на компанията. Просто в сектора няма какво толкова да се открива и от тази гледна точка няма да са принудени постоянно да се гонят с конкуренцията.
                                5. Липсват разходи за амортизация. По този показател също са перфектни. Няма да се налага да инвестират наново амортизирани активи.
                                Баланс:
                                Тук нещата не са толкова перфектни.
                                На практика собственият капитал е само с десетина процента по-висок от пазарната капитализация, но все пак е по-висок. Много кеш в брой е чудесно, както и липса на дългосрочни задължения и разходи за лихви, но срещу краткосрочните задължения не виждам да има вземания. на практика ако си изплатят краткосрочните, кеша вече няма да е толкова много. Не можах да схвана точно схемата с малцинственото участие. На практика отчета им представлява отчет на холдингова структура и това доста изкривява нещата. Това че самите невсън нямат задължения не означава че дъщерните им нямат. Имат около 330 милиона общо задължения, от които половината са от малцинствено участие, като същевременно половината от печалбата им заминава към това малцинствено участие. Това не мога да го разбера. Нещо покрай концесиите им е явно. Ще разровя подроности. Пип ако знаеш отговора помагай
                                Относно продукцията невсън не смятам че има риск от голям спад на цената на медта и цинка. По-скоро може да има ръст поради очертаващите се големи инвстиции във ВЕИ / проводници, поцинковане, акмулатори /

Коментар

Working...
                                X