IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как да си купя чужди технологични акции

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Благодаря, че си отделил време да ми отговориш

    Нямам никакъв страх от технологиите, най-малкото имам 15 години в ИТ сферата. Не виждам защо тръгна в тая посока.

    Не разбирам нищо от акции и инвестиране. Не претендирам за това. Просто искам част от свободните си пари да ги сложа примерно в компании от типа на Тесла.

    Не казвам че искам налични хартиени акции, макар че имам къде да ги държа.

    Безналичните акции на чужди компании къде се записват? Някакъв регистър има ли?

    А и защо да ме излъже финансовия посредник, виждам цената на акциите, питам ги каква им е комисионната, какво може да се обърка?

    Не целя спекула с акциите, нито често търгуване. Нямам намерение да ги анализирам , защото не умея. Не гоня някаква огромна доходност.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от road_runner Разгледай мнение
      ...ако не бъркам термините говоря за реални акции, а не за някакви финансови инструменти.
      Акциите са финансов инструмент... странен въпрос задаваш... човек би предположил, че след като искаш да се захванеш с нещо подобно ще знаеш поне това.

      Предвид въпросите които задаваш, се подлагаш на огромен риск, да те измамят.

      Искаш да си купиш хартиени акции на чужди технологични компании... имаш ли на идея къде ще ги държиш и как ще ги провериш дали са истински?! Те са като парите кеш, могат да бъдат фалшифицирани и откраднати.

      Аз лично не съм опитвал да купувам хартиени акции от наш посредник... а и не бих рискувал. В момента в който те ти дадат тези акции в ръка, те не носят повече отговорност. Трябва да ги съхраняваш в сейф... или трезор... ако стане нещо с тях физически, ще е трудно да си ги върнеш. Физическата им доставка най вероятно ще ги оскъпи допълнително. Реално физическите акции нямат никакво предимство пред т.нар. безналични и едните и другите са си твои... само където при физическите има повече рискове.

      Колкото до посредниците може да погледнеш Бенчмарк финанс. Те имат и демо платформа.

      П.С. Някак ми изглежда странно, че искаш да се захванеш с нещо от което изобщо си нямаш понятие (предвид въпросите които задаваш). Много е вероятно просто да си изгубиш парите или някой да се опита да те излъже. Добре е да прочетеш някаква литература относно инвестирането преди да започнеш... иначе рискуваш всяка една инвестиция да се превърне в провал.

      П.С.2. Платформата е за твое улеснение и удобство... предвид, че имаш такъв страх от технологиите, по добре не се захващай. Защо ще купуваш технологични компании след като самият ти нямаш доверие на технологиите?!?
      Last edited by Xman1; 21.01.2015, 12:54.

      Коментар


      • Как да си купя чужди технологични акции

        Здравейте,

        Имам намерение да започна да правя дългосрочни покупки на чужди акции в технологичния сектор. Хоризонт 4-5 години примерно. Имам няколко въпроса и ще съм ви благодарен, ако ми помогнете
        1) Задължително ли ми трябва платформа за търгуване, ако ще купувам 4-5 пъти в годината макс
        2) Какво губя и какво печеля ако ги заявя директно при посредника без да ползвам платформа
        3) Как се удостоверява и проверява моята собственост върху тези акции, ако не бъркам термините говоря за реални акции, а не за някакви финансови инструменти.
        4) Как се продават тези акции и дължи ли се данък в БГ на тях

        Мерси на отзовалите се
      Working...
      X