IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Interactive Brokers - директно или през интродюсър?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • А това дали акциите са на лично име или не, реално зависи от пазара на който се търгуват. На развитите държави акциите ти стоят на твое име. На някой пазари обаче няма такава възможност. Доста от развиващите се пазари + Гърция мисля че нямат омнибус сметки - или там както се казваше това - и реално посредника не може да разграничи пред дружеството това на кого са конкретните акции.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от vstoykov Разгледай мнение
      И ти ли си декларираш дивидентите от офшорка? Вероятно и удостоверение за нула платени данъци в чужбина не си представил
      Не, просто предпочитам данъчните да си остават с широко затворени очи, както до сега.

      Коментар


      • Прилагането на СИДДО е по желание. Който иска го прилага, който не иска не го прилага. Реално за всяка държава прилагането на СИДДО се прави на местно равнище, обикновено с местен данъчен консултант и всъщност излиза бая соленичко. Често между 50 и 150 евро на година според държавата.

        При прилагане на СИДДО данъка не се сваля до 5%, както е тук, а се намалява до 15%. което при данък върху дивидентите между 10 и 30% за повечето държави прави прилагането му в повечето случай неизгодно освен ако човек не получава хиляди евро като дивиденти от дадена държава. А както вече казах прилагането му е напълно по желание.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
          Пичове, хайде моля да се съсредоточите на темата Да не отваряме очите на данъчните, моля!!!
          И ти ли си декларираш дивидентите от офшорка? Вероятно и удостоверение за нула платени данъци в чужбина не си представил
          Два прости метода за легално намаляване на данъците

          Коментар


          • Пичове, хайде моля да се съсредоточите на темата Да не отваряме очите на данъчните, моля!!!

            Коментар


            • Първоначално изпратено от NYSERookie Разгледай мнение
              Е да де. Проверявал си, а не си купувал. Ако го беше правил щеш да знаеш, че не се изискват никакви НЕВЪЗМОЖНИ документи.Всичко става много лесно.
              Имам сметки в 4 различни щатски брокера и никъде не са ми изисквали невъзможни документи. Между другото е по-лесно да си откриеш сметка в щатски брокер по интернет , от колкото в нашенски такъв.
              Изобщо не е вярно, че твръдя, че инвестиционния посредник изискива невъзможни документи. Отварянето на сметка при български ИП става бързо и лесно (ако е на физическо лице и отидеш на място - при отваряне на сметка с изпращане на документи по пощата е малко по-сложно). По-бързо е от отваряне на банкова сметка в българска банка.

              Невъзможните документи се изискват от закона, не от ИП.

              Не съм пробвал да отворя сметка сметка на физическо лице в щатски брокер, ама гледах какви документи искат за сметка на името на офшорка и се отказах - не ми се занимаваше.

              Първоначално изпратено от NYSERookie Разгледай мнение
              Четеш закон , ама требе и да ги разбираш. Това за бг посредниците е пълна глупост. Само да вметна , че всички акции на публични дружества в съвремения свят / поне в европа и америките де / са ПОИМЕННИ и стоят в собствена подсметка на клиента. Това , че емитента не знае на кого изплаща дивидент говори само ква ливада си по отношение на търговията с акции. То затва си се задълбал и в законите де и от там ти идва неразбирането.
              Зависи при какъв ИП ще отидеш. Ако отидеш при IB емитента на акциите ще знае на кого са (във форума четох, че даже пращали документи и чекове с дивиденти на името на действителния собственик на акциите). Ако отидеш при един български посредник (предлагащ платформата на Saxo Bank) - емитента не знае кой е собственика, защото не прилага СИДДО.

              Първоначално изпратено от Xman1 Разгледай мнение
              А това за осъдените... наистина ли знаеш някой който го съдят за такова нещо... да се спускаме да помагаме?! Човека просто не знае какво да прави...
              Аз писах, ама пак ще повторя - не те съдят за това. Ти съдиш тях (ако се наложи и имаш желание). Те могат да ти напишат глоба (ако са достатъчно компетентни за да се възползват от онзи член на закона, който цитирах).

              До сега не знам да има някой глобен по онзи член. Вероятно защото данъчните не знаят, че могат да глобяват всеки получил дивидент от чужда фирма. Сега ако четат тази тема и се образоват може да започнат да го правят - ще съберат доста пари от рушвети.

              Като чета закона, виждам само едно изключение - когато лицето има доходи от източник в чужбина, при облагането на които съгласно действаща данъчна спогодба се прилага метод за избягване на двойното данъчно облагане "освобождаване с прогресия".

              Тоест тези, които имат офшорки и получават дивидент, също на теория могат да бъдат глобени. Обаче до сега не съм чул за някой глобен, защото си е платил данъка върху брутната сума на дивидента без да предостави удостоверение, че е платил нула данък в държавата, където е регистрирана офшорката. Едва ли някой собственик на офшорка е взел удостоверение, че не е платил данък - такива май и не се издават.

              Тоест практиката е да не се глобява за непредставянето на тези документи, ако си платите данъка върху брутната сума на дивидента.

              Обаче ако ви направят проверка и се види, че сте платили „плосък данък 10“ върху дивидента вместо „окончателен данък 5%“? Или данъчната основа се различава от действително получената сума (защото сте платили данък върху брутната сума, определена с решението за разпределяне на дивидент - както е написано в закона; а не върху реално получената сума, която е по-малка от брутната заради удържания данък)?

              Вероятно няма да ви глобят. Защото няма да ви направят проверка. И ако ви направят ще я направят без много да мислят и няма да се сетят, че може да ви глобят за това, че не сте предоставили невъзможните удостоверения. Не е в това проблема. Проблемът е, че законът има дава възможност да глобяват (не да ви осъдят - вие ще съдите тях за незаконосъобразно налагане на глоба - тост вие сте виновни по презумпция и евентуално ще доказвате, че не сте виновни или сте виновни, обаче глобата е незаконосъобразна).

              Интересно е и как се облага дивидента, който сте получил във връзка с договор за разлика върху акции (дълга позиция).

              Изводът е: за да не се занимавате с глупости - не търгувайте като физическо лице или българска фирма - регистрирайте си фирма в чужбина. Ако регистрацията на фирма и свързаните с това разходи ви се струват много - не търгувайте с акции, които изплащат дивидент.
              Last edited by vstoykov; 01.09.2014, 12:27.
              Два прости метода за легално намаляване на данъците

              Коментар


              • Първоначално изпратено от vstoykov Разгледай мнение
                Защото българските закони са шибани...

                Те нарочно са направени така. За да могат да ти търсят кусури... и да получвават рушвети. То тук всичко в България се прави по тоя начин.

                Оня ден ми карат хладилник... и аз им викам "Момчета ще ми го качите ли до горе."... а те ми разправят "А не ние само до входната врата носиме." изхлеждаха толкова категорични, че човек би си казал, тия за нищо на света няма да се съгласят. След като им показах няколко банкноти, щяха да си почупят краката да ми качат хладилника... повече нищо не казаха... и те така и с данъчните.

                А това за осъдените... наистина ли знаеш някой който го съдят за такова нещо... да се спускаме да помагаме?! Човека просто не знае какво да прави...

                Аз по принцип не ги обичам тия работи... но няма какво да се направи. Теб явно не те е спирал скоро наш катаджия, решил да изкара 20 лева?! Така и с данъчните... явно не си имал проблеми... да се заяждат с точката в закона. Дори да си 101% изряден, ще ти намерят кусур, ако са решили да изкарат някой лев.
                Last edited by Xman1; 31.08.2014, 19:19.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от vstoykov Разгледай мнение
                  .................................................. ........
                  Не знам при чуждите брокери как е, аз говоря за българските. При ползването им, емитента на акциите не знае кой е действителния собственик на акциите и не прилага СИДДО при удържане на данъка върху дивидента. Ако ползвате чужд брокер, може и да е друго положението. От коментарите в тази тема ми стана ясно, че емитента на акциите знае кой е действителния собственик (щом праща документи за общи събрания). Обаче не ми е известно дали си правят труда да приложат и СИДДО и да помогнат на действителния собственик да си набави „невъзможните“ удостоверения. Който има опит да каже дали наистина прилагат СИДДО или уъдържат данъка върху дивидента по общия ред (без да прилагат СИДДО).
                  Четеш закон , ама требе и да ги разбираш. Това за бг посредниците е пълна глупост. Само да вметна , че всички акции на публични дружества в съвремения свят / поне в европа и америките де / са ПОИМЕННИ и стоят в собствена подсметка на клиента. Това , че емитента не знае на кого изплаща дивидент говори само ква ливада си по отношение на търговията с акции. То затва си се задълбал и в законите де и от там ти идва неразбирането.
                  Тъпкано ще му я върна на РЕДА малката биричка с две големи!!!!!!!!!!!! Някога !!!!!!!

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от vstoykov Разгледай мнение
                    Заради проблемите с невъзможните документи се отказах. Не е проблема в купуването и продаването (това е лесно да се декларира и не се изискват никакви документи - само си попълваш в данъчната декларация цената на придобиване, продажната цена и печлабата/загубата в лева по курса на БНБ; ако акциите се търгуват на европейски борси печалбата/загубата от сделките с тези акции не се декларират и облагат). Проблема е в дивидента. Искат се да се предоставят невъзможни документи. Данъкът върху дивидента се плаща независимо къде се търгуват акциите.



                    Не си струва да правя нарушение на закона (и да се надявам да не ме хванат) само заради възможността да инвестирам в акции като физическо лице.
                    Е да де. Проверявал си, а не си купувал. Ако го беше правил щеш да знаеш, че не се изискват никакви НЕВЪЗМОЖНИ документи.Всичко става много лесно.
                    Имам сметки в 4 различни щатски брокера и никъде не са ми изисквали невъзможни документи. Между другото е по-лесно да си откриеш сметка в щатски брокер по интернет , от колкото в нашенски такъв.
                    Тъпкано ще му я върна на РЕДА малката биричка с две големи!!!!!!!!!!!! Някога !!!!!!!

                    Коментар


                    • Ако се преместите за една година в някоя островна държава, където не се облагат с данък доходите на физическите лица, които получават доходи от чужбина - може да минете и без регистрация на офшорка.

                      Регистрацията на офшорка + подготовката на документи за отваряне на банкова сметка + подготовката на документи за отваряне на сметка при ИП + още един път подготовка на документи за отваряне на банкова сметка (защото първата банка ви е отказала) ще ви струва няколко хиляди. Може да ги изхарчите за 1 месец престой на някоя държава без данъци от източник в чужбина. И да си доплатите за още няколко месеца престой, така че общо половин година да сте били извън България - така няма да дължите данъци в България.

                      Който има големи доходи, може да си сменя на всеки 2-3 месеца държавата - така няма да плаща данък в нито една от държавите. Обаче трябва да сте гражданин на свободна държава - такава, която не ви задължава да плащате данък, независимо от това, че не сте били на нейна територия.

                      http://en.wikipedia.org/wiki/Perpetual_traveler

                      In practical terms, perpetual travellers (PTs) are people who live in such a way that they are not considered a legal resident of any of the countries in which they spend time.

                      By lacking a legal permanent residence status, they seek to avoid the legal obligations which may accompany residency, such as income and asset taxes, social security contributions, jury duty and military service.

                      For example, while PTs may hold citizenship in one or more countries that impose taxes based solely on residency, their legal residence will most likely be in a tax haven. PTs may spend the majority of their time in other countries, never staying long enough to be considered a resident.
                      Last edited by vstoykov; 31.08.2014, 12:32.
                      Два прости метода за легално намаляване на данъците

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
                        Аааа, законите сега що годе стават. Все пак има нетиране
                        Аз съм търгувал и по времето, когато печалбата се облагаше, а загубата не се признаваше на физ. лица. А иначе с БГ фирма, особено при активно търгуване ще се видиш в чудо
                        Абе, най-добре си е през офшорка, което обаче веднага ти вдига таксите при брокерите за дейтафийд.
                        Да, чел съм тук във форума истории за близкото минало, когато покупката на финансови инструменти не се признаваше за разход, а с данък се облагаше продажната цена...

                        Недостатъка от ползването на офшорка е, че ти искат и купища документи при отваряне на сметката и това ти струва доста пари (количеството документи е съизмеримо с това при откриване на банкова сметка за офшорната фирма). Отнема доста време да се занимаваш с бумагите.

                        Докато отваряне на сметка при български ИП като физическо лице става бързо и лесно.
                        Два прости метода за легално намаляване на данъците

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от vstoykov Разгледай мнение
                          Разбира се, че не ми трябва да се занимавам със СИДДО. Обаче от четене на ЗДДФЛ останах с впечатление, че прилагането на СИДДО не е по желание. Никъде не видях да пише, че може да решиш да не прилагаш СИДДО и това да те освободи от задължение да предоставяш „невъзможните“ удостоверения.

                          Най-лесно е просто да се плати данъка още веднъж и в България (върху брутната сума, не върху реално получената) - ако това ще омилостиви данъчните. Най-лесно би било ако има начин да се откаже получаването на дивидент - ама няма начин. По-изгодно е да не получиш дивидент, отколкото да се чудиш как да го декларираш...

                          А дивидентите, които ти плащаш когато правиш къси продажби не ти се признават за разход (ако си физическо лице), защото те не са предвидени в закона. Според закона, плащаш данък върху сумата от всички печалби минус сумата от всички загуби (ако резултатът е положително число) сметнати по фиксинга на БНБ (не по реалния курс).

                          Дивидентите (получените!) се облагат с окончателен данък 5% върху брутната сума на дивидента (или в зависимост от СИДДО) и се декларират на отделна страница от данъчната декларация.

                          Ти като физическо лице ли търгуваш? И как декларираш дивидентите? Или не ги декларираш (защото са обложени вече с данък в държавата на емитента)? Или ги декларираш като други? А продажбите на акции пишеш ли ги една по една както е по закон или само пишеш действителната печалба?

                          Нали знаеш, че по закон лихвите и таксите към ИП не се признават за разход (ако търгуваш като физическо лице)? Цената на придобиване на финансовите активи (в лева, по фиксинга на БНБ за деня) е разход, приходът е продажната цена (в лева, по фиксинга на БНБ).

                          Ако търгуваш като фирма - нещата вече са съвсем други.

                          Който смята сериозно да се занимава със спекулация - да си отвори една фирма в чужбина и да си търгува през нея. Защото българските закони са шибани (питайте Божидар Димитров какво значи шибан). Ако се премести да живее в друга държава - още по-добре. Така няма да плаща данък в България.
                          Аааа, законите сега що годе стават. Все пак има нетиране
                          Аз съм търгувал и по времето, когато печалбата се облагаше, а загубата не се признаваше на физ. лица. А иначе с БГ фирма, особено при активно търгуване ще се видиш в чудо
                          Абе, най-добре си е през офшорка, което обаче веднага ти вдига таксите при брокерите за дейтафийд.

                          Коментар


                          • Разбира се, че не ми трябва да се занимавам със СИДДО. Обаче от четене на ЗДДФЛ останах с впечатление, че прилагането на СИДДО не е по желание. Никъде не видях да пише, че може да решиш да не прилагаш СИДДО и това да те освободи от задължение да предоставяш „невъзможните“ удостоверения.

                            Най-лесно е просто да се плати данъка още веднъж и в България (върху брутната сума, не върху реално получената) - ако това ще омилостиви данъчните. Най-лесно би било ако има начин да се откаже получаването на дивидент - ама няма начин. По-изгодно е да не получиш дивидент, отколкото да се чудиш как да го декларираш...

                            А дивидентите, които ти плащаш когато правиш къси продажби не ти се признават за разход (ако си физическо лице), защото те не са предвидени в закона. Според закона, плащаш данък върху сумата от всички печалби минус сумата от всички загуби (ако резултатът е положително число) сметнати по фиксинга на БНБ (не по реалния курс).

                            Дивидентите (получените!) се облагат с окончателен данък 5% върху брутната сума на дивидента (или в зависимост от СИДДО) и се декларират на отделна страница от данъчната декларация.

                            Ти като физическо лице ли търгуваш? И как декларираш дивидентите? Или не ги декларираш (защото са обложени вече с данък в държавата на емитента)? Или ги декларираш като други? А продажбите на акции пишеш ли ги една по една както е по закон или само пишеш действителната печалба?

                            Нали знаеш, че по закон лихвите и таксите към ИП не се признават за разход (ако търгуваш като физическо лице)? Цената на придобиване на финансовите активи (в лева, по фиксинга на БНБ за деня) е разход, приходът е продажната цена (в лева, по фиксинга на БНБ).

                            Ако търгуваш като фирма - нещата вече са съвсем други.

                            Който смята сериозно да се занимава със спекулация - да си отвори една фирма в чужбина и да си търгува през нея. Защото българските закони са шибани (питайте Божидар Димитров какво значи шибан). Ако се премести да живее в друга държава - още по-добре. Така няма да плаща данък в България. (Като се замисля... само да се преместите в друга държава е достатъчно - там няма такива неясноти в данъчните закони - ще си спекулирате като физическо лице и ще си плащате данъците лесно. Отивате за 1 година на екскурзия някъде и докато си пиете студената вода на плажа, под чадъра - за да не изгорите, си цъкате на лаптопа покупки и продажби на акции... Така няма да дължите данък в България, а само в тази държава, където се намирате - ако изобщо там се облагат с данъци доходите от чужбина.)
                            Last edited by vstoykov; 31.08.2014, 12:16.
                            Два прости метода за легално намаляване на данъците

                            Коментар


                            • Не съм и никога не съм бил от дългосрочните държачи на акции. По същество дивидентната доходност е пренебрежимо малка в сравнение дори и с дневното движение на цената на акциите. А данъкът върху този дивидент още по нисък. Получаването на дивидент винаги съм разглеждал като една цифра в стейтмънта, която по една или друга причина никога не го е променяла толкова, че да я приемам на сериозно. От там нататък можеш да използваш срещу съответното заплащане услугите на международни данъчни консултанти за възстановяване на надплатен съобразно българското законодателство данък.
                              За данъчните е повече от достатъчен стейтмънта за годината, ако искат да задълбават - да четат и да се образоват.
                              Но ще им възникнат такива въпроси, че ум ще им зайде
                              Къса продажба, дивидент върху акции на късо, експирейшън, и т.н.
                              Сметни си данъка върху дивидента на която и да решиш акция и си помисли струва ли си да стигаш до спогодбите

                              Коментар


                              • Изобщо не е вярно, че ще те осъдят за това, че не си представил необходимите документи. Ще ти наложат глоба (ако те хванат). И после ти ще ги съдиш (нарича се обжалване) за незаконосъобразно налагане на глобата (и евентуално може и да спечелиш делото, зависи от съдията). Според българските данъчни закони, си виновен по презумпция. Първо те глобяват, а после (ако можеш) обжалваш (доказваш, че не си виновен или че си виновен, обаче глобата е наложена незаконосъобразно, защото е маловажен случай, не са нанесени щети на бюджета или по друга причина).

                                Аз чета какво пише в закона. Там пише - трябва да се предоставят документи.

                                Не работя за посредници и това,което пиша е против интереса на всеки посредник, защото плаши клиентите (няма да купуват акции, емитентите на които изплащат дивидент).

                                Това, че данъкът се удържа при източника не значи, че не трябва да се предоставят документи.

                                Примерно ако си купите акции на фирма от Германия, преди да получите дивидента ще ви удържат 26.375% вместо да приложат СИДДО (съгласно който трябва да платите само 15%). Емитентът на акциите си няма на представа кой е действителния собственик на акциите когато ползвате инвестиционен посредник в България (някой, който предлага платформата на SaxoBank примерно).

                                Помислете в този случай какво ще пишете в данъчната декларация. Никъде в закона не е предвиден подобен случай (има само едно изключение кога не се предоставят невъзможните удостоверения - когато лицето има доходи от източник в чужбина, при облагането на които съгласно действаща данъчна спогодба се прилага метод за избягване на двойното данъчно облагане "освобождаване с прогресия").

                                Вероятно ако платите данък 5% върху брутната сума на дивидента (сумата преди да удържат 26,375%) няма да ви глобят. Обаче ако ви направят проверка ще трябва да обяснявате защо сте платили данък върху сума, която е по-голяма от тази написана в извлечението от инвестиционния посредник, защо не сте предоставили документи, които се исискват съгласно закона, защо не сте приложили СИДДО...

                                Ако решите да приложите СИДДО и да не плащате данък върху дивидента в България ще трябва да се обосновете с документи. Как ще го направите, ако не можете да си набавите необходимите документи?

                                В извлечението от ИП не пише колко е брутната сума на дивидента, там само пише колко сте получили след като е удържан данък в държавата, където плаща данъци емитента на акциите. Вие трябва сами да си търсите колко е брутната сума (примерно в отчетите на компанията).

                                Няма как да платиш данък печалба върху дивиденти. Това би било незаконно. Дивидентите се облагат с окончателен данък. Така пише в закона. По същата причина не може да платиш ДДС, акциз, здравен данък и други данъци върху дивидентите.

                                Ти май не си попълвал данъчна декларация на физическо лице, което има доходи (загуби) от продажби на финансови активи. В една таблица се пише цената на придобиване, продажната цена (в лева по курса на БНБ, а не по действителния курс) и печалбата/загубата от всяка продажба. Дивидентите се пишат на съвсем друго място в данъчната декларация.

                                Първоначално изпратено от Xman1 Разгледай мнение
                                Не един и двама души търгуват акции с чужди брокери и до сега не съм чул някой да се е оплакал, че са започнали да го съдят.
                                Не знам при чуждите брокери как е, аз говоря за българските. При ползването им, емитента на акциите не знае кой е действителния собственик на акциите и не прилага СИДДО при удържане на данъка върху дивидента. Ако ползвате чужд брокер, може и да е друго положението. От коментарите в тази тема ми стана ясно, че емитента на акциите знае кой е действителния собственик (щом праща документи за общи събрания). Обаче не ми е известно дали си правят труда да приложат и СИДДО и да помогнат на действителния собственик да си набави „невъзможните“ удостоверения. Който има опит да каже дали наистина прилагат СИДДО или уъдържат данъка върху дивидента по общия ред (без да прилагат СИДДО).
                                Last edited by vstoykov; 31.08.2014, 11:54.
                                Два прости метода за легално намаляване на данъците

                                Коментар

                                Working...
                                X