IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Interactive Brokers - директно или през интродюсър?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Assen123 Разгледай мнение
    Здравейте,

    Тази седмица си направих директна регистрация в Интерактив. За моя изненада се оказа че не може да се търгуват ЕТФ /дори и тези който са домистицирани в Ирландия/.

    Това действително ли е така или аз нещо не мога да се оправя с платформата? Бях чел че има забрана на ниво ЕС да се купуват Американски ЕТФ но пък има достатъчно европейски такива а в платформата им изобщо няма опция за ЕТФ.

    Второто ми разочарование дойде след като се оказа че от предлаганите 33000 договорни фонда им липсват някой доста добри от семейството на Фиделити което също ми дойде като студен душ.

    Ако някой може да ми помогне споделяйки за ЕТФ ще съм благодарен.
    Опитай от тук, ще ти изкочи един прозорец и там гледай какво има - https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=463. Принципно не знам колко и какви взаимни фондове има, но европейските ЕТФ-и би трябвало да можеш да ги търгуваш без проблем. Вероятно не си свикнал още с платформата и не се ориентираш. Можеш примерно да пробваш през браузера и да видиш уеб платфромата дали ти е по-проста.


    Коментар


    • Привет, ами например този ЕТФ поне от разговора ми със съпорта ми беше обяснено че не може да се търгува от резиденти на ЕУ:
      Vanguard S&P 500 UCITS ETF ISIN IE00B3XXRP09, Valor Number 18575508

      Мисля че domiciled е коректния термин. В случая този ЕТФ е в Ирландия и си мислех че след като е в ЕУ ще може да се купува през ИБ.

      По интересното е че в панела на акаунта изобщо няма секция ЕТФ - има една купчина други инструменти който могат да бъдат активирани, но не и ЕТФ.

      Коментар


      • Не съм сигурен какво означава "доместициран", но ако напишеш конкретен фонд ще е по-лесно. Късите фондове, тези с лост и другите по-сложни etf се пускат след тест / деклариран опит.

        Коментар


        • Здравейте,

          Тази седмица си направих директна регистрация в Интерактив. За моя изненада се оказа че не може да се търгуват ЕТФ /дори и тези който са домистицирани в Ирландия/.

          Това действително ли е така или аз нещо не мога да се оправя с платформата? Бях чел че има забрана на ниво ЕС да се купуват Американски ЕТФ но пък има достатъчно европейски такива а в платформата им изобщо няма опция за ЕТФ.

          Второто ми разочарование дойде след като се оказа че от предлаганите 33000 договорни фонда им липсват някой доста добри от семейството на Фиделити което също ми дойде като студен душ.

          Ако някой може да ми помогне споделяйки за ЕТФ ще съм благодарен.

          Коментар


          • Отворих си сметка при tastyworks, стана за по-малко от една работна седмица. Захраних сметката с USD превод от ЕС и получих 20 долара по-малко, отколкото изпратих Мога да търгувам всичките американски ЕТФ-и. По-натам ще пиша, колко данък удържат върху дивидентите, но би трябвало да е 10%.
            Десктоп платформата им е абсолютно безполезна за търговия с акции. С интерактив броукърс се оправям лесно, но това на tastyworks е някакъв ужас За щастие имат доста по-лесен за разгадаване уеб базиран интерфейс.

            Коментар


            • Благодаря на LuckyYou и vstoykov, постепенно се изясниха нещата. Също, пуснах и application за tastyworks

              Коментар


              • Изглежда че интродюсърите се зачисляват към Дъблинския филиал, а самостоятелните участници - към Будапещенския. Така ли е при вас или зависи и от заявените инструменти и пазари ? Има ли предимство при съпорта през интродюсър ? Почти никакъв или ...

                Коментар


                • Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
                  Стойков, благодарско. Документът казва всичко. Прави впечатление, че едно от основаниеята е, че имаш доходи само от търговията.
                  Всъщност основанието е това в червеното.



                  Какво е нетен размер на приходи от дейността - дали е печалбата или оборота от продажби - не е много ясно.

                  Защото ако имаш заплата 5000 лева, а си натрупал оборот 500 000 лева от продажби и това го разглеждат като "нетен размер на приходи от дейността" и като независима икономическа дейност - може да решат, че това е "основна икономическа дейност".

                  Но даже и да имаш продажби за милиарди и трилиони - ако ги правиш през инвестиционен посредник извън България не могат да те регистрират по чл. 96 на ЗДДС, защото този оборот не участва във формирането на "облагаемия" (който всъщност не се облага!) оборот за задължителна регистрация.

                  Виж как се гаврят с нас законодателите - наричат "облагаем оборот за задължителна регистрация" оборот, който не се облага, защото няма как продажби на акции да се обложат с ДДС, забранено е от европейските директиви за ДДС.

                  Аз тогава май бях на загуба, така че ако "нетен приход от дейността" е печалбата и тя е отрицателна - защо са ме регистрирали?
                  Last edited by vstoykov; 05.09.2021, 12:07.
                  Два прости метода за легално намаляване на данъците

                  Коментар


                  • Стойков, благодарско. Документът казва всичко. Прави впечатление, че едно от основаниеята е, че имаш доходи само от търговията.

                    Коментар


                    • Ако продавате през чужд ИП риск от ДДС регистрация по чл. 96 няма. Дори и когато НАП твърди, че извършвате независима икономическа дейност.

                      Единствено има риск от регистрация по чл. 97а, но не във връзка с продажбите на финансови активи, а във връзка с това, че сте се абонирали за данни например (тази услуга се облага с ДДС).

                      За философите, които обясняват как не е възможно да ви регистрират ако сте физическо лице показвам най-интересното от акта за регистрация, с който ме регистрираха в тази статия: Как да избегнем ДДС регистрация при ползване на инвестиционен посредник (извършване на сделки с финансови инструменти)

                      Първоначално изпратено от LuckyYou Разгледай мнение
                      Престанете да обърквате хората, престанете да пишете за неща които не разбирате. Няма регистрация по ДДС НИКОГА, когато се играе на US борсите с US инструменти. Те не попадат в обхвата на закона за ДДС, защото са чужда юрисдикция! Там така или иначе такова животно като VAT (ДДС) не съществува. Почва да ми писва да пиша всеки път едно и също. Престанете с това ДДС, НЯМА ДДС В САЩ!
                      Мисля, че водещото е къде е ИП. Ако продавате чрез български ИП има риск от ДДС регистрация по чл. 96, ако продажбите представляват независима икономическа дейност.

                      Първоначално изпратено от msi200 Разгледай мнение

                      А може ли българин да купува американски ETF-и през tastyworks, например SPY или VOO?
                      И също, пробвал ли си, с колко се облагат дивидентите (колко е US withholding tax)?
                      Аз съм купувал само акции чрез TastyWorks (ревю), пробвах да натисна бутона за купуване на ETF-и, работи, но не съм потвърждавал сделката, защото за сега не смятам да купувам ETFs.

                      Но по форумите чета как европейци се похвалиха, че им разрешават да купуват всякакви ETFs без пречки.
                      Last edited by vstoykov; 04.09.2021, 02:20.
                      Два прости метода за легално намаляване на данъците

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от ghost33 Разгледай мнение

                        Изпробвах този вариант с Карол и ми казаха да се обърна към данъчен експерт
                        Е ти ако искаш да го имаш черно на бяло с подпис това и данъчен експерт ще откаже да го подпише ! Най малкото защото различни данъчни експерти могат да тълкуват закони и наредби по различен начин !
                        Last edited by Zdravko; 27.08.2021, 23:06.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение

                          най елементарното нещо е да попитат посредника си ако не вярват на отговорите тук !
                          Изпробвах този вариант с Карол и ми казаха да се обърна към данъчен експерт

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от LuckyYou Разгледай мнение

                            Ето отговори ти се на въпроса. С линкове от НАП, от ЕС и цитиране на текстове на част от закона. Смятам, че това е достатъчно. Така е - ти може и наистина просто да питаш, даже мисля, че по-скоро е така, но тези които ти отговарят, половината са тролове! Другите ти казват че няма да имаш проблем
                            Освен, че им го казваш вече за не знам кой път, най елементарното нещо е да попитат посредника си ако не вярват на отговорите тук ! Ако имаше такова нещо никой нямаше да се занимава с търговия с акции ! А оборота от 50000лв. почти всеки който търгува го прави лесно. Моя оборот април месец беше за над 150000лв. когато разпродадох пакетите си в Софарма и Софарма Трейдинг и купих други акции. Така, че един и същ въпрос няма смисъл да се дъвче сто пъти ! Колеги търгувайте си спокойно и не мислете за глупости !

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от hanabishi Разгледай мнение

                              Няма смисъл от излишни нерви. Задавам въпрос за да получа информация от първа ръка и да си спестя излишни разходи по адвокати и съдилища, а не да троля. Това, което ние смятаме за правилно не винаги е това, което законодателят е имал предвид.
                              Ето отговори ти се на въпроса. С линкове от НАП, от ЕС и цитиране на текстове на част от закона. Смятам, че това е достатъчно. Така е - ти може и наистина просто да питаш, даже мисля, че по-скоро е така, но тези които ти отговарят, половината са тролове! Другите ти казват че няма да имаш проблем
                              The best things in life are free. The second best things are very expensive!
                              не е препоръка

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от LuckyYou Разгледай мнение

                                Знам човек от форума, който е бил принудително регистриран по ДДС, защото е превишил 50 000 на БФБ - Българска фондова борса - VStoykov или нещо подобно му беше ника. Питай го него дали не играе в момента в САЩ и дали не съм прав. Стига с глупостите.
                                Разбира се вие не знаете и че след като повече не отговаряте на критерия за регистрация по ДДС, а именно да правите по 50 000 оборот на година, вие сте задължени да се отрегистрирате по ДДС, мисля че след 2 години беше. Но кой чете закони в БГ освен мен.
                                Няма смисъл от излишни нерви. Задавам въпрос за да получа информация от първа ръка и да си спестя излишни разходи по адвокати и съдилища, а не да троля. Това, което ние смятаме за правилно не винаги е това, което законодателят е имал предвид.

                                Коментар

                                Working...
                                X