Първоначално изпратено от ceneto
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Index CFD или ETF?
Collapse
X
-
michaelis
-
michaelis
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеДа има.
Ма ко те бъркат 10$ месечно като сега кихаш на кожодерите 20-30$ на сделка.
А и едва ли ще са много тия месеци, никак не ми изглеждаш слабоактивен
Не знам дали не сгреших вчера като не си купих още 9 ЕМ и ДМ дето съм си ги заплюл, тъкмо бяха поспаднали по % и отгоре....
Ако бабата почне да увърта за разсрочване на тейпъринга току виж маркета брейкнал над 1800 и отиде се не видя да ги гоня тия 2-3% отгоре.
Много мразя да гоня артии по нанагорнището, винаги си препочитам усредняване по доле. Кога се случи да си задмина лимитите някъде - разтоварвам съответно при първи подскок когато ми се изравни със средната. Както направих с Турция наскоро.
Затова е много важно да градиш позиция на малки порцийки...поне за мене.
ИВ ще ти свършат чудесна работа за целта. 1$ - ко му плащаш...
Коментар
-
Първоначално изпратено от michaelis Разгледай мнениенещо не разбрах и при interactive brokers ли има такива простотии ?? е аз може да искам само 1 сделка на месец, кво ги бърка ако не виждам нещо което да си заслужава да правя сделки за кво да набивам пари и да ги губя ??
А и като имам отворени позиции и нищо не правя и това ли се брои за "неактивност" ?
Ма ко те бъркат 10$ месечно като сега кихаш на кожодерите 20-30$ на сделка.
А и едва ли ще са много тия месеци, никак не ми изглеждаш слабоактивен
Не знам дали не сгреших вчера като не си купих още 9 ЕМ и ДМ дето съм си ги заплюл, тъкмо бяха поспаднали по % и отгоре....
Ако бабата почне да увърта за разсрочване на тейпъринга току виж маркета брейкнал над 1800 и отиде се не видя да ги гоня тия 2-3% отгоре.
Много мразя да гоня артии по нанагорнището, винаги си препочитам усредняване по доле. Кога се случи да си задмина лимитите някъде - разтоварвам съответно при първи подскок когато ми се изравни със средната. Както направих с Турция наскоро.
Затова е много важно да градиш позиция на малки порцийки...поне за мене.
ИВ ще ти свършат чудесна работа за целта. 1$ - ко му плащаш...
Коментар
-
ако имаш отворени позиции за над 100 000$ отпада
https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=4969
но пак повтарям различните представители - брокери партньори на интерактив предлагат по някои път различни условия от официялните“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
-
michaelis
Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнениеами за интерактив месечната такса неактивност е
комисионни през месеца - 10$ = таксата
тоест ако нямаш сделки 10 $
тези условия само че варират според това по какъв начин/къде си си открил сметката,
ако е през някой брокер може и да ги няма
А и като имам отворени позиции и нищо не правя и това ли се брои за "неактивност" ?
Коментар
-
ами за интерактив месечната такса неактивност е
комисионни през месеца - 10$ = таксата
тоест ако нямаш сделки 10 $
тези условия само че варират според това по какъв начин/къде си си открил сметката,
ако е през някой брокер може и да ги няма“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
-
michaelis
Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнениевиждал съм в условията на някои че имат и такса когато не правиш сделки, или комисионните, които си направил за месеца са по-малко от определено число
Коментар
-
michaelis
Първоначално изпратено от j.u.n.i.o.r Разгледай мнениеПоразрових се и повечето хора препоръчват Interactive brokers... За техни представители в бг намирам Карол, Булброкърс и ПФБК. Предполагам таксите са подобни, гледах конкретно на Булброкърс, но не знам дали правилно ги разбирам.
Пише мин. 3$, това значи ли че ако купя акции от някой ЕТФ за 1000 долара, държа ги 1 година и ги продам, това общо ще ми струва 6$ такси или има и още нещо, например някакви месечни такси?
Също се чудех в каква валута е по-изгодно да си отворя сметка? като гледам това, изглежда в левове е ОК, защото банката за обръщане в евро ми взима повече отколкото е на булброкърс комисионната:
КОМИСИОНИ ЗА ПРЕВАЛУТИРАНЕ: 0.00004 * от изтъргуван обем валута
Или бъркам?
Коментар
-
Поразрових се и повечето хора препоръчват Interactive brokers... За техни представители в бг намирам Карол, Булброкърс и ПФБК. Предполагам таксите са подобни, гледах конкретно на Булброкърс, но не знам дали правилно ги разбирам.
Пише мин. 3$, това значи ли че ако купя акции от някой ЕТФ за 1000 долара, държа ги 1 година и ги продам, това общо ще ми струва 6$ такси или има и още нещо, например някакви месечни такси?
Също се чудех в каква валута е по-изгодно да си отворя сметка? като гледам това, изглежда в левове е ОК, защото банката за обръщане в евро ми взима повече отколкото е на булброкърс комисионната:
КОМИСИОНИ ЗА ПРЕВАЛУТИРАНЕ: 0.00004 * от изтъргуван обем валута
Или бъркам?
Коментар
-
Първоначално изпратено от michaelis Разгледай мнението не се изплаща с малко при бенчмарка 30$ на сделка + конвертируеми такси ако акаунта е в друга валута напрао лудница, аз досега само за 10 сделки съм им подарил 300$ + таксите, че акаунта ми е в евро и май ще трябва май да се ориентирам към Interactive Brokers, че на тея им станах спонсор ....
иначе с по-големи вноски, например веднъж покупка на 1 лийп спайдер (веднъж на 3м да кажем) за около 7-8к и продажби на ОТМ спайдър за 200-250 месечно си е ок стратегия и дори и да даваш по 15-20 долара комисион месечно не е голяма драма.
Коментар
-
michaelis
Първоначално изпратено от ludakrava Разгледай мнениеслед като не можеш сам да анализираш пазара няма смисъл да чакаш. започни с влагането на малки суми редовно без да се интересуваш дали пазара е ок или не. например SPY една акция струва 180 долара сега (1/10 от С§П) - почни с няколко акции на месец и постепенно увеличавай ако имаш повече свободни пари. така винаги ще си усредняваш цената и никога няма да си купил връх. след време може да се нааучиш и да продаваш опции срещу акциите си, за допълнтелна доходност от 5-10% на година.
намери и прочети тази книжка за да си изясниш основните неща:
M Wolfinger - Create Your Own Hedge Fund - Increase Profits And Reduce Risk With Etfs And Options
Коментар
-
Първоначално изпратено от j.u.n.i.o.r Разгледай мнениеВъпреки че няколко човека вече ме съветвате че не е сега най-добрият момент, все пак да питам - когато почета още малко и си избера ETFs и евентуално преценя че моментът е добър, кой е най-добрият начин да инвестирам в тях - през Бенчмарк ли или има и по-добър?
Пуснах и отделна тема само с този въпрос за да събера повече мнения (http://www.investor.bg/forum/showthr...post1059576412), но приемам отговори и тук
Иначе надали някой може да ти каже къде е най-евтино, по-добре разгледай моментните оферти и свери. Бенчмарк са сред големите, но най-добре сравни офертите и на други ИП, гледай минимума такса каква е - най-често за американския пазар са цент-два на акция мисля, но с минимум от 10-15 долара за сделка.
Иначе, ако си се насочил към Насдак вече си видял, че има и leveraged etf, мисля tqqq имаше един triple leveraged. Тези продукти не са лоши, но за кратки движения, ако ги загледаш за една година ще видиш, че много често, когато движението е нагоре имаш реално 3х, но когато е надолу не е -3х, а често е и повече...
В крайна сметка, без риск няма печалба, но ако си нов, колега, не се хвърляй на високодоходни ултра рискови продукти, научи се на абв на борсата плавно, с малки суми, така че да не те е яд като ги загубиш. С времето ще схванеш някои принципи сам, сега няма смисъл да те учим на пазарлък...успех!
Коментар
-
Първоначално изпратено от j.u.n.i.o.r Разгледай мнениеВъпреки че няколко човека вече ме съветвате че не е сега най-добрият момент, все пак да питам - когато почета още малко и си избера ETFs и евентуално преценя че моментът е добър, кой е най-добрият начин да инвестирам в тях - през Бенчмарк ли или има и по-добър?
Пуснах и отделна тема само с този въпрос за да събера повече мнения (http://www.investor.bg/forum/showthr...post1059576412), но приемам отговори и тук
намери и прочети тази книжка за да си изясниш основните неща:
M Wolfinger - Create Your Own Hedge Fund - Increase Profits And Reduce Risk With Etfs And Options
Коментар
-
michaelis
Коментар
Коментар