IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Index CFD или ETF?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Въпреки че няколко човека вече ме съветвате че не е сега най-добрият момент, все пак да питам - когато почета още малко и си избера ETFs и евентуално преценя че моментът е добър, кой е най-добрият начин да инвестирам в тях - през Бенчмарк ли или има и по-добър?

Пуснах и отделна тема само с този въпрос за да събера повече мнения (http://www.investor.bg/forum/showthr...post1059576412), но приемам отговори и тук

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
      +++
      От друга страна - зависи в какво инвестираш и най вече на каква цена
      Виж тия 2 линка, особено първия. Таблиците са доста интересни.
      Имаше и изненади за мене там докато ги поразглеждах.
      Мисля че съм на прав път с вложенията в евтини ЕМ етф-и ( а и някои по евтини ДМ си заслужават).
      Като ги комбинирам с дрилърите си и някой друг високодивидентен етф за прилична поне 4% див.доходност - мисля работата ще спи и 15-те % годишно ще си идат сами.
      Май интуитивно съм поналучкал нещата, доволен че и науката ми удря 1 рамо.
      В края на краищата човека заслужено и нобела получи

http://www.etf.com/publications/jour...lart=1&start=8
      http://www.gurufocus.com/shiller-PE.php
      да бе бате прав си, аз говоря за индексите че ще глътнат вода и акцийте които са листвани в тях.
      Ама на тази първата страница има една графика според тях акцийте са надценени 5% така ли? За мене или лъжат или не знам кво става. Аз ги смятам по друг начин.
      Разделям месечна open price на SMA200 и ако резилтата дава над 1.00 това е вече много дебело.
      с две думи
      open monthly price / SMA200
      SPX - 1784.20 / 1229.19 = 1,46 rounded
      DAX - 9277.41 / 5729.78 = 1.62 rounded
      DOW - 15719 / 10861.3 = 1.45 rounded
      NAS - 3524.49 / 1936.91 = 1.82 rounded
      тея последните са се осрали това значи почти ти продават нещо на двойна цена, при положение говорим за месечната SMA200 ти дава средната цена на нещо, а аз виждам навсякъде ми ги продават нещата 1.5 пъти по скъпо. Ебал съм ги да ти кажа бате. Докато няма discount нещо на 20%, 30% или 50% ебал съм ти акцийте и индексите за инвестиране в тях. Е juniora ако иска може да си води записки и да сложи в който индекс иска от горе посочените...
      Не всички акций са надценени ей ти си намерил там една камара кадето са за ядене NTWK, EZPW etc. но сумарно в момента е натопорчена история това искам да кажа ..
      P.S. аз не съм гений ама тея нобелистите бате ич не ми ги хвали е и Равновесов е чел Inside the House of Money (моеж да го питаш даже) и там в книгата повечето казват, че тея генийте взимат най лошите решения. И в LTCM са били предимно сбор от нобелисти и всякви икономически светила и са загубили трилиони, ебал съм ги в гъза.....
      Last edited by michaelis; 08.02.2014, 20:06.

Коментар

• Първоначално изпратено от michaelis Разгледай мнение
        Аз честно да ти кажа не мисля, че борсите ще продължат да носят 10-15% в близките 1-2 години това което беше през 2013 беше екстремум, сега малко трябва да има сривове, кризи нещо трябва да стане иначе съвсем параболично става на чарта,а после още по зле ако прекалено вертикално стане. Това не е тренд това е копие на Шака Зулу за мене на SPX докато не направи смислена корекция 30% нещо на 1200-1300 да влезне в норма за мене не е вариант да слагам на който и да било индекс. Може би би било вариант да сложа ама на inverted ETF ...
        +++
        От друга страна - зависи в какво инвестираш и най вече на каква цена
        Виж тия 2 линка, особено първия. Таблиците са доста интересни.
        Имаше и изненади за мене там докато ги поразглеждах.
        Мисля че съм на прав път с вложенията в евтини ЕМ етф-и ( а и някои по евтини ДМ си заслужават).
        Като ги комбинирам с дрилърите си и някой друг високодивидентен етф за прилична поне 4% див.доходност - мисля работата ще спи и 15-те % годишно ще си идат сами.
        Май интуитивно съм поналучкал нещата, доволен че и науката ми удря 1 рамо.
        В края на краищата човека заслужено и нобела получи

http://www.etf.com/publications/jour...lart=1&start=8
        http://www.gurufocus.com/shiller-PE.php

Коментар

• Първоначално изпратено от MZ/X Разгледай мнение
          Не ме разбираш, не търся голяма печалба и ливъридж, а точно обратното!
          Идеята ми е, че ако предположим, че повечето борси в света ще продължат в 10-15 годишна перспектива да носят 8-10%-на доходност, а ти инвестираш в инструмент, който удвоява тази доходност, като за ливъриджа плащаш много по малко от 8-10% на година, ще може да да реализираш една много добра доходност.
          Хубавото на ultra ETF е, че постоянно задържат съотношението на собствения капитал спрямо ливъриджа и така няма никаква възможност да загубиш всичките си пари, независимо колко пада борсата.

Въпросът ми отново е отворен. Кой инструмент дава най-евтин ливъридж за дългосрочно държане?
          Аз честно да ти кажа не мисля, че борсите ще продължат да носят 10-15% в близките 1-2 години това което беше през 2013 беше екстремум, сега малко трябва да има сривове, кризи нещо трябва да стане иначе съвсем параболично става на чарта,а после още по зле ако прекалено вертикално стане. Това не е тренд това е копие на Шака Зулу за мене на SPX докато не направи смислена корекция 30% нещо на 1200-1300 да влезне в норма за мене не е вариант да слагам на който и да било индекс. Може би би било вариант да сложа ама на inverted ETF ...

Коментар

Докат си чакаш 20-25 ( дъното от Леман е на 30$) нищо чудно да видиш изведнъж мазната опашка на Пиночет как ти маха над 50$
            Фесчетата също тоже. Дъното на 40 от 2011 най вероятно ще удържи.

SQM - не знам какво толкова очакваш при прогноза за по слаба печалба идната година. При мене такива артии с форърд ПЕ доста над 10 трудно ще намериш.
            Е брачед нали SQM е една от съставките на твоя ECH

EMPRESAS COPEC SA 9.14%
            S.A.C.I. FALABELLA 9.04%
            ENERSIS SA 8.35%
            LATAM AIRLINES GROUP SA 6.84%
            EMPRESA NACIONAL DE ELECTRIC 6.53%
            BANCO DE CHILE 5.02%
            CENCOSUD SA 4.70%
            BANCO SANTANDER CHILE 4.55%
            EMPRESAS CMPC SA 4.11%
            SOC QUIMICA Y MINERA CHILE-B 3.97%

нема как Чилито да хои на горе а тея ньет, вторите горе са неккав online shop, ако мислиш, че те ше вдигнат чилийците - де да знам
            ти ги разкара GDXJ ама скива ли ги че пак са подали нос за на гори
            Last edited by michaelis; 08.02.2014, 16:21.

Коментар

има leveradged ETF 3X bull, 2x bear ....products

http://www.direxionfunds.com/products

структурата им е сложна и изчисленията и не стават за дългосрочно държане, те са за от ден до седмица някъде и после вън от кораба ...
              Най евтино е CFD's на DAX, SP500, Dow само спреда 1-3 pips плащаш ей сложи 200 контракта на DAXa той както скача с по 300 - 400 пункта сметни 200 Контракта x 400 пункта = един апартамен в Драгалевци това може да се изиграе с 10 бона с leveradge 1:200 и ако уцелиш точния момент 6 ца от тотото ама само веднъж ти тряя да сгрешиш и си подарил на брокера 10 бонбона ..
              Не ме разбираш, не търся голяма печалба и ливъридж, а точно обратното!
              Идеята ми е, че ако предположим, че повечето борси в света ще продължат в 10-15 годишна перспектива да носят 8-10%-на доходност, а ти инвестираш в инструмент, който удвоява тази доходност, като за ливъриджа плащаш много по малко от 8-10% на година, ще може да да реализираш една много добра доходност.
              Хубавото на ultra ETF е, че постоянно задържат съотношението на собствения капитал спрямо ливъриджа и така няма никаква възможност да загубиш всичките си пари, независимо колко пада борсата.

Въпросът ми отново е отворен. Кой инструмент дава най-евтин ливъридж за дългосрочно държане?

Коментар

Кастро бате ECH докат не слезне ей там да покрие тая гола опашка от 2010 къде 20-25тек тогава бих сложил там (подобно нещо видях при тея твойте EZPW), SQM много дърпа на доле еее смазаха го да му се невиди кво не и харесват на тая компания тея чилийци и NYSE не знам.
                А иначе кат моите тея Саксонци са толко дебелокожи по 30$ на сделка май ше прехвърля позицийте при IB така както са сега само не можах да се свържа по телефона с тях ебати бастуните за кво са постнали тея телефони не знам и аз
                Докат си чакаш 20-25 ( дъното от Леман е на 30$) нищо чудно да видиш изведнъж мазната опашка на Пиночет как ти маха над 50$
                Фесчетата също тоже. Дъното на 40 от 2011 най вероятно ще удържи.

SQM - не знам какво толкова очакваш при прогноза за по слаба печалба идната година. При мене такива артии с форърд ПЕ доста над 10 трудно ще намериш.

Коментар

• Първоначално изпратено от MZ/X Разгледай мнение
                  Някой има ли идея от гледна точка на цена на ливъриджа кое е по изгодно ultra ETF или CFD. Обикновено всичко е публично, но точно цената, която плаща човек за ливъриджа добре я крият.

Аз също търся инструмент за дългосрочна инвестиция с двоен или троен ливъридж и възможно най ниска цена на финансиране. Ако човек не търгува много често цената на ливъриджа е много по важна от спреда и комисионите.
                  има leveradged ETF 3X bull, 2x bear ....products

http://www.direxionfunds.com/products

структурата им е сложна и изчисленията и не стават за дългосрочно държане, те са за от ден до седмица някъде и после вън от кораба ...
                  Най евтино е CFD's на DAX, SP500, Dow само спреда 1-3 pips плащаш ей сложи 200 контракта на DAXa той както скача с по 300 - 400 пункта сметни 200 Контракта x 400 пункта = един апартамен в Драгалевци това може да се изиграе с 10 бона с leveradge 1:200 и ако уцелиш точния момент 6 ца от тотото ама само веднъж ти тряя да сгрешиш и си подарил на брокера 10 бонбона ..

Коментар

• Някой има ли идея от гледна точка на цена на ливъриджа кое е по изгодно ultra ETF или CFD. Обикновено всичко е публично, но точно цената, която плаща човек за ливъриджа добре я крият.

Аз също търся инструмент за дългосрочна инвестиция с двоен или троен ливъридж и възможно най ниска цена на финансиране. Ако човек не търгува много често цената на ливъриджа е много по важна от спреда и комисионите.

Коментар

• Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
                      Не съм чел статията. Просто по заглавието искам да ти кажа, че за дейтрейдинг в Щатите, задължително трябва да имаш акаунт с над 25000 долара
                      а па на daytrading колко се губи бедна му е фантазията на juniora нищо нищо нека да пробва и да разбере, аз разбрах ...

Коментар

Малко малко, колко малко все пак ?
                        Важен въпрос е понеже едва ли имаш дисконт брокер акаунт, а другите ще ти отрежат главата с комисионни от 15-20 $/Евро на сделка.
                        Тоест не си заслужава под 2000$ на позиция да влагаш.

Съвета на Равния наистина е добър. послушай го и чети.
                        Вероятно ЕТФ-те които има предвид са SPY (USA) VGK (Europe) VWO (emerging markets)
                        На твое място аз бих сложил последния в двойна доза. Или бих прибавил една много пребита напоследък (незаслужено) страна с най малкия комунистическо-социалистически уклон и най голям потенциал от цяла Лат.Америка , Чили - ECH.

http://www.finviz.com/quote.ashx?t=ech&ty=c&ta=0&p=m
                        Кастро бате ECH докат не слезне ей там да покрие тая гола опашка от 2010 къде 20-25тек тогава бих сложил там (подобно нещо видях при тея твойте EZPW), SQM много дърпа на доле еее смазаха го да му се невиди кво не и харесват на тая компания тея чилийци и NYSE не знам.
                        А иначе кат моите тея Саксонци са толко дебелокожи по 30$ на сделка май ше прехвърля позицийте при IB така както са сега само не можах да се свържа по телефона с тях ебати бастуните за кво са постнали тея телефони не знам и аз
                        Last edited by michaelis; 08.02.2014, 13:04.

Коментар

• Първоначално изпратено от j.u.n.i.o.r Разгледай мнение
                          Мдааа, май започвам да разбирам по-добре... Явно ЕТF е най-подходящият за мен вариант - фючърсите както е казал ceneto явно трябва да се ролват, което си е сериозен недостатък. CFD-тата пък явно са замислени да се ползват с liverage и по-скоро са за краткосрочни спекулативни сделки, а не за дългосрочни инвестиции.

Пускам и една статия ако случайно някога някой търси подобна информация като мен сега и се зачете в темата На мен ми беше полезна за да се ориентирам (в допълнение на отговорите, които получих по-долу) : http://www.daytradingbias.com/?p=85724
                          Не съм чел статията. Просто по заглавието искам да ти кажа, че за дейтрейдинг в Щатите, задължително трябва да имаш акаунт с над 25000 долара

Коментар

Прав си - не разбирам особено. Но НЕ си прав - не искам с малко пари да направя много, не съм чак толкова глупав

Искам с малко пари да направя още малко. Ако са 20% за една година - екстра, ако са 10% - пак бива. Ако са 10% надолу ще е малко по-неприятно, но се преживява

А иначе точно защото знам че нищо не знам, затова съм се насочил към индекс - мисля че така може сравнително най-малко да сбъркам.

Идеята ти за "един за САЩ, един за ЕС и един за развиващи се пазари" ми допада. Ще съм благодарен ако споделиш по един конкретен ЕТF в/у индекс от трите региона, които смяташ че са добър избор в момента.

Мерси!
                            Малко малко, колко малко все пак ?
                            Важен въпрос е понеже едва ли имаш дисконт брокер акаунт, а другите ще ти отрежат главата с комисионни от 15-20 $/Евро на сделка.
                            Тоест не си заслужава под 2000$ на позиция да влагаш.

Съвета на Равния наистина е добър. послушай го и чети.
                            Вероятно ЕТФ-те които има предвид са SPY (USA) VGK (Europe) VWO (emerging markets)
                            На твое място аз бих сложил последния в двойна доза. Или бих прибавил една много пребита напоследък (незаслужено) страна с най малкия комунистическо-социалистически уклон и най голям потенциал от цяла Лат.Америка , Чили - ECH.

http://www.finviz.com/quote.ashx?t=ech&ty=c&ta=0&p=m

Коментар

Прав си - не разбирам особено. Но НЕ си прав - не искам с малко пари да направя много, не съм чак толкова глупав

Искам с малко пари да направя още малко. Ако са 20% за една година - екстра, ако са 10% - пак бива. Ако са 10% надолу ще е малко по-неприятно, но се преживява

А иначе точно защото знам че нищо не знам, затова съм се насочил към индекс - мисля че така може сравнително най-малко да сбъркам.

Идеята ти за "един за САЩ, един за ЕС и един за развиващи се пазари" ми допада. Ще съм благодарен ако споделиш по един конкретен ЕТF в/у индекс от трите региона, които смяташ че са добър избор в момента.

Мерси!
                              тогава щом не разбираш забрави за фючърсите защото там е висш пилотаж зависи и от самия фючърс в 1 лот колко единици са вътре може да е 50 000 може 100 000 и само едно рязко движение както на DAX миналата седмица 200 на долу после 200 на горе и загубил един апартамент ...
                              И нали ти казах че в момента са малко скъпи нещата трябва да изчакаш да им смъкнат цените не знам дали колегите споделят моето мнение.
                              ето тук на BATS Exchange се вижда кой е най ликвидния ETF мисля че ти го бях казал и миналият път SPY - SPDR S&P 500 ETF TR TR UNIT
                              като кликнеш на Tape B ще видиш most active EFTs
                              http://www.batstrading.com/market_data/

И интересно всеки като разбере за тая борса и се набива първо във forex и CFD, както и аз и там като те издрънчат съвсем и не знаеш на кой свят се намираш.
                              Last edited by michaelis; 08.02.2014, 10:02.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                                НЕ инвестира в нищо което не разбираш.

А ми се струва че това което искаш да правиш изобщо не го разбираш. За тази цел са създадени ЕТФ те и фондовете. Предполагам че ти е малка сметката и искаш да спечелиш много и за това се хвърляш на продуктите на ливъридж. По-добре недей - ще си загубиш парите.

Като искаш да инвестираш си купи ЕТФ и - колкото и и малко да е поне няма да ги загубиш. Взимаш си един за САЩ, един за ЕС и един за развиващи се пазари и до там. Като искаш гледай ги как се движат следващата една две години, опитвай се да разбереш пазара, какво го движи, какви новини се гледат, отвори си демо, пробвай на него дали си прав - като искаш и със СФД та или фючърси. Но не слагай пари на маржин продукти.
                                +1

Коментар

Working...
                                X