If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Абе не е съвсем да не ми пука за нея, ма на нисето съм склонен на по голям риск.
В края на краищата близо 80% от парите са реално печалба от бфб за предните 2 години.
Ще проигравам/отигравам различни варианти до наесен и ще видим нататък.
Виж, може наистина тези ротационни стратегии да им намаля дела до около 30% от портфейла. По малко няма да ми е изгодно заради комисионните. Ако с времето съм доволен - ще им увелича дела.
Между другото тези дето изброих доле (при това са консервативния вариант с трежърито, а годината си беше бича отвсякъде) - ако съм ги бил взел дори само на обикновен бай/холд преди година - през всички времеви интервали бих бил разказал играта на паяка. Дал съм го в скоби.
Тази ротационна стратегия е пълна глупост. Не си заслужава човек изобщо да я прави. Всяка система основана на твърди правила е простотия - елементарното доказателство е че ако работи то всички ще започнат да я правят, което веднага ще я направи неработеща. Ако искаш част от портфейла ти да се движи с пазара, просто купувай компании и фондове, които се движат с пазара. каквото ще да правиш няма как да познаваш движението на самия пазар. На мен за това и са ми много смешни онези смешници в темата за Нисе, дето си мислят че анализ на пазара е да познаят на къде ще върви пазара. Я върви нагоре, я върви надолу - божа работа. В момента в който човек си мисли че може да познава това и още по-зле почне да действа така все едно че познава това и ще е фалирал за отрицателно време.
Миналите резултати не доказват нищо. Човек като гледа историята на пазара и си мисли - ама то това бе ясно. Ами да, но не е било ясно. Сега много народ приказват че кризата от 2008 била ясна - особено след лемън - ясна дръжки, лемън фалира на 15 септември - пазара почна да се срива чак на 29. Смятай след като е невъзможно да се прецени еднозначно въздействието дори на такива променящи цялостната картина факти, дали пък може да се прецени правилно въздействието на нормалния шум на пазара, който клати акциите нагоре надолу постоянно.
Основния проблем с всякакви правила, които дават препоръка за игра в дадена посока - включително технически анализ, фундаментален анализ и така нат. - е че никой няма как да знае какво от това което той знае вече е в цената. Може да е вкарана всичко и човек да е напълно прав в оценката си - но дори и тогава той пък няма как да знае че е вкарано всичко. Но може той да не е преценил много фактори, които въздействат на други хора - което е съвсем нормално и цената да се отклонява значително от това което мисли за справедливо.
Така че единствения избор на човек е да направи такава стратегия, която в общи линии да се движи с пазара. Която да му гарантира гъвкавост, така че когато пазара е паднал да може да купува и когато се е качил да може да продава. И която да му дава възможност да отиграва някакви свои идеи за това кое ще се представи по-добре в даден времеви хоризонт, за предпочитане достатъчно дълъг ако е фундаментално настроен и достатъчно къс ако е технически настроен.
Но маркет тайминг, краткосрочни ротации - това са неосъществими блянове
И едно примерче за волатилността, защо трябва да те интересува. Взимаш някакъв ЕТФ с стандартно отклонение на годишна база от 30% - не са чак толкова малко такива. За едните три месеца той е ксочил с 30%. Влиза ти в правилото и ти влизаш в него - и точно тогава той почва да пада - и те връща пак 30% назад. На следващия период ти гледаш следващия който отговаря - ама какво ти гарантира че и него няма да го вземеш баш на върха. И айде още 20% надолу - колко време ще издържи тази стратегия ако направи само три поредни грешки в ЕТФ с голяма волатилност.
Абе не е съвсем да не ми пука за нея, ма на нисето съм склонен на по голям риск.
В края на краищата близо 80% от парите са реално печалба от бфб за предните 2 години.
Ще проигравам/отигравам различни варианти до наесен и ще видим нататък.
Виж, може наистина тези ротационни стратегии да им намаля дела до около 30% от портфейла. По малко няма да ми е изгодно заради комисионните. Ако с времето съм доволен - ще им увелича дела.
Между другото тези дето изброих доле (при това са консервативния вариант с трежърито, а годината си беше бича отвсякъде) - ако съм ги бил взел дори само на обикновен бай/холд преди година - през всички времеви интервали бих бил разказал играта на паяка. Дал съм го в скоби.
благодаря, да май не е много контрариан - ама close end fund, нямаме у нас и малко ми е странен. Добра доходност дава 8-10%, ама нещо много пада за фонд държащ американ стокс?
п.с. нашата Райфа много пада тия дни - май скоро ще допълвам!!!
Тя има голяма експозиция в Украйна, така че не мисля че още е за допълване.
Това си е пасивна инвестиция, купуваш, държиш с години. Няма какво толкова интересно около него.
благодаря, да май не е много контрариан - ама close end fund, нямаме у нас и малко ми е странен. Добра доходност дава 8-10%, ама нещо много пада за фонд държащ американ стокс?
п.с. нашата Райфа много пада тия дни - май скоро ще допълвам!!!
И едно примерче за волатилността, защо трябва да те интересува. Взимаш някакъв ЕТФ с стандартно отклонение на годишна база от 30% - не са чак толкова малко такива. За едните три месеца той е ксочил с 30%. Влиза ти в правилото и ти влизаш в него - и точно тогава той почва да пада - и те връща пак 30% назад. На следващия период ти гледаш следващия който отговаря - ама какво ти гарантира че и него няма да го вземеш баш на върха. И айде още 20% надолу - колко време ще издържи тази стратегия ако направи само три поредни грешки в ЕТФ с голяма волатилност.
Е то само това е важното. Всичко друго е алаба бала. Ако правиш успешен тайминг ще правиш луди пари, ако не правиш успешен ще правиш яки загуби, може и да са доста сериозни - особено ако не те интересува волатилността. Защото тя със сигурност се интересува от твоите инвестиции
Не виждаш ли че този в статията плямпа глупости. Алгоритми, програми, простотии. Пича е нагласил така нещата в миналото че тайминга му да се получава перфектен - което може да се види от графиката която е дал като резултати.
Е да де ама то се работи с бъдещето, а не с миналото - и това нагласяне няма как да се получи в бъдещето. Едно елементарно влизане в СП при ръст и излизане в трежърис при спад ще ти гарантира че ще си милиардер за 5 години ако можеш да го правиш без грешка - ама дори и това елементарно нещо никой не може да го прави. Какво остава за ротиране на пет пазара.
аз съм доста изкушен от ERUS(Руския ЕТФ), пада от доста време а знаем че Русия има дооста потенциял, НО корпоративната култура, акциите дивидентите са рожба на западния свят, а няма какво да се лъжем Русия си е соц страна и там компанията печели или дава дивиденти ако каже Путин(грубо казано). Та има мнооого път да извървят и мисля че риска си е голям!
Не им се връзвай на приказките на тези - това което правят е чист късмет, ако изобщо са успели да го постигнат по този начин. Реално стратегията им не е да следват инерцията на пазара, а да играят за запазване на висока волатилност. Т.е. когато пазара расте те да стоят в ЕТФ в акции и след това да преминават към ЕТФ в облигации. Пазара пада те отново преминават от ЕТФ в облигации към ЕТФ в акции. Като купуват на дъното.
Естествено че ако могат да го правят това в условия на висока волатилност ще правят луди пари - проблема е че това е супер трудно да се прави - всъщност единствения вариант да се постигне е чист късмет, защото предполага отлично познаване на това на къде ще се движат пазарите - което няма как да е налично.
Ако човек прави тази стратегия има сериозен шанс да влиза все на върхове и да продава все на дъна. Т.е. да прави ужасяваща доходност - или по-скоро ужасяващи загуби - особено когато волатилността е висока. Ако пък волатилността е ниска самата стратегия няма да дава особено добри резултати - дори и да има перфектно знание.
Волатилността не ме интересува. Дори не я калкулирам като преглеждам кой е победителя за месеца, само 3 месечната доходност основно е от значение. Само когато са доста близки някои показания обръщам внимание и на 1 и 6 месечната за да реша.
На мен ми се струва доста логична с/та. Доколко ще е успешен тайминга е друг въпрос.
Но в края на краищата ключа към по високата печалба е да умееш навреме да се прехвърлиш от бърз , но поуморен кон на друг по бърз и свеж и т.н.
Когато го правиш не хаотично, а организирано - определено би трябвало да е по добре.
Спазва ли се дисциплина - смятам няма голям шанс да се качиш на крантите.
A основното предимство в дългосрочен план е че те принуждава да се махаш от пазара макар и с известен лаг. Тоест ограничава ти огромните загуби, които би търпял инак.
Това е малък недостатък когато има корекция, ма никога не знаеш кога една корекция ще стане мечи пазар или нов Леман, нали..
Имам поне 6-7 месеца , та да видим. Ще тествам в различни варианти - стандартно месечно, седмично, на 2 седмици, с различни ст-ти на калкулациите и волатилностите и прочие.
Ето базата от която възнамерявам да си правя месечно ротационните покупко/продажби :
Пичове, някой занимава ли се с моментум инвестиране, по специално ротационно ?
Проучвам въпроса от известно време, долу съм дал част от линковете от където се запалих.
Май ще мятам демото и при обнадеждаващи резултати нищо чудно наесен като изтегля едни пари от фиделити и да ги метна ин виво.
Смятам засега около половината от бъдещото ми пф да е по тоя тертип.
На 1 число всеки месец да купувам най добре представителите се през последното тримесечие ЕТФи в 5 категории - 4 от най евтините ( по Шилер) пазари, 1 от глобалнитe маркети-ротация, 2 -та най добри секторни ЕТФа, най добрия от 6-те Гугенхайм чисти етф-а, и най доброто от ZIV/EDV/Cash
За Понеделник май ми се заформя да си пазаря следното:
Не им се връзвай на приказките на тези - това което правят е чист късмет, ако изобщо са успели да го постигнат по този начин. Реално стратегията им не е да следват инерцията на пазара, а да играят за запазване на висока волатилност. Т.е. когато пазара расте те да стоят в ЕТФ в акции и след това да преминават към ЕТФ в облигации. Пазара пада те отново преминават от ЕТФ в облигации към ЕТФ в акции. Като купуват на дъното.
Естествено че ако могат да го правят това в условия на висока волатилност ще правят луди пари - проблема е че това е супер трудно да се прави - всъщност единствения вариант да се постигне е чист късмет, защото предполага отлично познаване на това на къде ще се движат пазарите - което няма как да е налично.
Ако човек прави тази стратегия има сериозен шанс да влиза все на върхове и да продава все на дъна. Т.е. да прави ужасяваща доходност - или по-скоро ужасяващи загуби - особено когато волатилността е висока. Ако пък волатилността е ниска самата стратегия няма да дава особено добри резултати - дори и да има перфектно знание.
Пичове, някой занимава ли се с моментум инвестиране, по специално ротационно ?
Проучвам въпроса от известно време, долу съм дал част от линковете от където се запалих.
Май ще мятам демото и при обнадеждаващи резултати нищо чудно наесен като изтегля едни пари от фиделити и да ги метна ин виво.
Смятам засега около половината от бъдещото ми пф да е по тоя тертип.
На 1 число всеки месец да купувам най добре представителите се през последното тримесечие ЕТФи в 5 категории - 4 от най евтините ( по Шилер) пазари, 1 от глобалнитe маркети-ротация, 2 -та най добри секторни ЕТФа, най добрия от 6-те Гугенхайм чисти етф-а, и най доброто от ZIV/EDV/Cash
За Понеделник май ми се заформя да си пазаря следното:
Рекордни суми са потекли към американските облигационни фондове
Това се случва в момент, в който изтеглянето на капитали от развиващите се пазари продължава вече 15-а поредна седмица, показват данни на Citigroup
..
Аз пък шортих американски фондове за облигации и съм дълъг в турски етф, това сигурно трябва да се разбира като дабъл контрериан
Коментар