IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Contrarian investing

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
    Ето това изречение е много мъдро и мен ме вълнува особено! Бате Тони пак се оказва с няколко крачки напред.....
    Тъй като не се интересувам много и не знам съкращенията на визираните фондове, бихте ли споделили какви точно ЕТФи търгувате, от кои държави, в кои сектори и т.н.?

А напред съм аз - лутам се тук между знаещите.....
    просто още като направих 100% печалба на някои акции реших че трябва да имам план. Ами поставих си таргети, после вдигнах таргетите че много бързо ги постигнах по някои позиции и реших на БФБ да оставя 3-4 позиции след време, а всичко останало да обърна в активи на международни пазари. не че и там не се губят пари... ама реших да избера компании с традиции или етф-и така че да няма възможност като Божков да ми изцоца някой скромната инвестиция до дъно.
    В момента са евтини развиващите се пазари за това загледах

SPDR S&P Emerging Markets Dividend надолу можеш да видиш портфейла - всичко е прозрачно и
    WisdomTree Emerging Markets Equity Inc
    После си купих етф с турски компании, сега гледам Русия и така!

Поздрави!

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение

Не бързай Рига да пълниш на тия нива, със сигурност по някое време пак ще падне до 39$ поне. Зор ще е тая година за дрилърите ми, ма графиките ще се изстрелят към другата пролет/лято.
      Използвам на подскоците по мъничко ( че ми се свидят добрите дивиденти) да разтоварвам, а на гмурканията да добавям и да си свалям средната.
      Виж и Енско при някой дип - на 48-49$ си е ОК
      Сидрила на 33- 34$, ко му плащаш при 11-12% дивидент.

Валето - да, заслужават си, ма бая пораснаха , за малко се разминах с тях че ги чаках ептен на ниското на 12$. Вече са на ма 200, ако се задържат и тръгнат добри новини - ще ги взема и аз макар и по височко, инак - пак ще си ги чакам на 12

Райфата я нямам, ма реално имам прилична порция Австрия EWO, а тя си е добро перо вътре.

Други идеи от твоя страна ?
      Идеи нямам, ...макар, че се бях зачел за тези
      http://finance.yahoo.com/echarts?s=D...ol=DNDN;range=
      http://seekingalpha.com/article/2105...o-buy-dendreon
      Но това да се съобразяваш с новините не винаги е добра стратегия. Нали се сещаш колко народ са осведомени преди това
      За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
        Идеята ми бе, като изкарам нещо от БФБ(например наскоро от ХЕС), да не го набивам пак там и след време при краш да изгубя спечеленото, а да намеря друго диверсифицирано превозно средство за моите скромни и изкарани с мъка парички! Ето защо се насочих аброуд и имам уклон към етф-и.
        Ето това изречение е много мъдро и мен ме вълнува особено! Бате Тони пак се оказва с няколко крачки напред.....
        Тъй като не се интересувам много и не знам съкращенията на визираните фондове, бихте ли споделили какви точно ЕТФи търгувате, от кои държави, в кои сектори и т.н.?
        Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнение
          Благодаря за инфото.
          Конкретно си харесах RIG, NTWK, TCK.Ще допълня списъка с Райфата и Vale.
          При EZPW и BSBR не бих скочил - на БФБ се возих само на финансовите ракети (ПИБ и ЦКБ) .... но навън имам други фаворити.
          Не бързай Рига да пълниш на тия нива, със сигурност по някое време пак ще падне до 39$ поне. Зор ще е тая година за дрилърите ми, ма графиките ще се изстрелят към другата пролет/лято.
          Използвам на подскоците по мъничко ( че ми се свидят добрите дивиденти) да разтоварвам, а на гмурканията да добавям и да си свалям средната.
          Виж и Енско при някой дип - на 48-49$ си е ОК
          Сидрила на 33- 34$, ко му плащаш при 11-12% дивидент.

Валето - да, заслужават си, ма бая пораснаха , за малко се разминах с тях че ги чаках ептен на ниското на 12$. Вече са на ма 200, ако се задържат и тръгнат добри новини - ще ги взема и аз макар и по височко, инак - пак ще си ги чакам на 12

Райфата я нямам, ма реално имам прилична порция Австрия EWO, а тя си е добро перо вътре.

Други идеи от твоя страна ?

Коментар

а може ли да ми кажеш защо ги предпочете пред RXS?
            RSXJ - няма толкоз нефтеняци като другите, най пребито/евтино откъм РЕ РВ, повечето от компаниите вътре добре ще им се отрази девалвираната рубла спрямо конкуренцията отвън.
            ERUS - има почти двойно повече Газпром отколкото РСХ.
            Никой не може да ме убеди че си заслужава да струва > 3 пъти по евтино от тимската газ, като последната щяла да се удвоява.:...и сигурно ще стане
            При това кихат 5% дивидент и се очаква да стане над 8%.
            Рано или късно всичко си идва на мястото.
            Също като Петробраса го чакам на 4-5 пъти над сегашните нива.

Коментар

Спрямо горните критерии освен PBR дет вече имаш и ти - PZE, RIG, NTWK, CTCM, BSBR, TCK, EZPW, BVN, GDXJ .....както и някои комодита- URA, SGG, JO и др.
              Последните 6 ги шитнах по последните ралита и сега пак се ослушвам за някоя добра разпродажбена промоция...
              Благодаря за инфото.
              Конкретно си харесах RIG, NTWK, TCK.Ще допълня списъка с Райфата и Vale.
              При EZPW и BSBR не бих скочил - на БФБ се возих само на финансовите ракети (ПИБ и ЦКБ) .... но навън имам други фаворити.

Коментар

Да, за него. Те моите Еруса и РСХДж нямат толкоз история.
                Ма е почти същото. Аз точно по РСХ-то си направих преценката като ги вземах.
                За РЕ-то от 4 имах предвид РСХджъниърите, ма те и другите 2 пак там, 20-30% само повечко.
                а може ли да ми кажеш защо ги предпочете пред RXS?

Коментар

посочените нива за RSX ли са?
                  Да, за него. Те моите Еруса и РСХДж нямат толкоз история.
                  Ма е почти същото. Аз точно по РСХ-то си направих преценката като ги вземах.
                  За РЕ-то от 4 имах предвид РСХджъниърите, ма те и другите 2 пак там, 20-30% само повечко.

Коментар

Май прекалено много се доверяваме на ТА мисля. Елиъти, водопади, бла бла..
                    Ма всеки си има негов си стил.
                    Мене 2-3 неща ме интересуват от 1 графика.
                    За конкретния случай :

- на годишно дъно ( многогодишно) разпродадено дъно ли е ? - ДА
                    - има ли близък силен съпорт ? - ДА на около 20
                    - най песимистичен сценарий - 11 ( от преди 5 години) - губя 10$/артия.
                    - Реалистични ли ми са таргетите ? - ДА
                    дабъл 40$ ~ 4- 5 год.
                    трипъл 60$ - и 10г. съм склонен да го чакам
                    - По голям ли ми е от 2.5-3 профит/ риск коефициента ? - ДА (под 2 не купувам !)
                    - има ли дивидент - ДА - над 3%
                    - Подценено ли е ? Естествено че ДА при РЕ 4 и РВ 0.5

Това ми е достатъчно - аз съм съм Ол Ин & вери лонг.
                    Ако се спихне по най песимистичния сценарий към 11$ - ок, осреднявам на ок.16 и ще си чакам вместо трипъл квадрипъла на 60$ +.
                    Не ми изглежда много сложно и си действам тъй по принцип
                    посочените нива за RSX ли са?

Коментар

За Русия съм съгласен с теб. Кажи нещо и за Бразилия .
                      За Бразилия нямам конкретни очаквания. Последните години изяде много бой, освен това ми се струва че след балонизираните развити пазари капиталите трябва да се поразместят в посока - EM включително и Бразилия.
                      Може да е формирано дъно вече, но за моя стил (както каза колегата) е твърде рано да заемам позиция.

Коментар

Именно!!!

Логиката ти е ОК, само дето най-ценния актив е времето.
                        Много "инвеститори" са на мнение, че щом нещо е подценено значи задължително трябва да си "иде където му е мястото" (reverse to the mean). ОБАЧЕ въпросът е КОГА! За тези 3-5 години можеш да намериш нещо друго, което да ти направи трипъла! Да не говорим за дискомфорта да държиш губеща позиция няколко години. За усредняването няма какво да коментирам.

Докато си драскам ми хрумна още нещо - за да се покачва един актив трябва да има купувачи (инвеститори). Русия е богата държава, но капиталите са в САЩ, Китай, Европа, Япония и пр. При перспектива за война и санкции не ми се вярва голям инвеститор да "си подари" капиталите на mother russia
                        По принцип не съм любител на дългосрочни сценарии, фундаментални обяснения за щяло или нещяло и пр. мейн стриим бълвочи та последното съждение за войната може да се игнорира.

Коментар

Нещо ги недолюбвам индексните ....оглеждал ли си отделни позиции - предвид гореизложените критерии....към, които аз също се придържам
                          Спрямо горните критерии освен PBR дет вече имаш и ти - PZE, RIG, NTWK, CTCM, BSBR, TCK, EZPW, BVN, GDXJ .....както и някои комодита- URA, SGG, JO и др.
                          Последните 6 ги шитнах по последните ралита и сега пак се ослушвам за някоя добра разпродажбена промоция...

Коментар

За конкретния случай :

дабъл 40$ ~ 4- 5 год.
                            - По голям ли ми е от 2.5-3 профит/ риск коефициента ? - ДА (под 2 не купувам !)

Ако се спихне по най песимистичния сценарий към 11$ - ок, осреднявам на ок.16 и ще си чакам вместо трипъл квадрипъла на 60$ +.
                            Нещо ги недолюбвам индексните ....оглеждал ли си отделни позиции - предвид гореизложените критерии....към, които аз също се придържам

Коментар

• Първоначално изпратено от ED Разгледай мнение
                              Краткия отговор вече съм го дал "RSXJ е все едно да се качваш на бързия влак в движение".
                              Основната причина е че няма никакъв смисъл да се търси дъно/връх, на какъвто и да е актив. В повечето случаи ботъм фишърите го разбират по трудния начин като изядат дървото на няколко пъти и чак когато се откажат цената започва да се покачва. А дори и да се окаже, че си уцелил дъното (малко вероятно) то минават месеци, ако не и години, докато се формират добри бази (демек вторите вълни по елиът), след които се правят големите пари.
                              Хората са на пазара по различни причини като в повечето случаи са за тръпка и подхранване на егото като се хвалят как са уцелили най-точния момент за покупка или дъното. А както добре знаем повечето хора губят!

Конкретно за Русия погледни графиката, от която ясно се вижда че тя е в даун тренд от 2011! В момента след пробива надолу се формира т.н waterfall формация, която някои любители на краткосрочните движения обичат да хващат, но както казах пари се правят от големите движения, а не от контрене на тренда!
                              За конкретния случай :

дабъл 40$ ~ 4- 5 год.

Коментар

• Първоначално изпратено от ED Разгледай мнение
                                Краткия отговор вече съм го дал "RSXJ е все едно да се качваш на бързия влак в движение".
                                Основната причина е че няма никакъв смисъл да се търси дъно/връх, на какъвто и да е актив. В повечето случаи ботъм фишърите го разбират по трудния начин като изядат дървото на няколко пъти и чак когато се откажат цената започва да се покачва. А дори и да се окаже, че си уцелил дъното (малко вероятно) то минават месеци, ако не и години, докато се формират добри бази (демек вторите вълни по елиът), след които се правят големите пари.
                                Хората са на пазара по различни причини като в повечето случаи са за тръпка и подхранване на егото като се хвалят как са уцелили най-точния момент за покупка или дъното. А както добре знаем повечето хора губят!

Конкретно за Русия погледни графиката, от която ясно се вижда че тя е в даун тренд от 2011! В момента след пробива надолу се формира т.н waterfall формация, която някои любители на краткосрочните движения обичат да хващат, но както казах пари се правят от големите движения, а не от контрене на тренда!
                                За Русия съм съгласен с теб. Кажи нещо и за Бразилия .

Коментар

Working...
                                X