Първоначално изпратено от Alonso
Разгледай мнение
Не знам дали си чел Сун Дзъ. Та той говори за това как би трябвало да се провежда една битка. Според него, а мисля че и според почти всички военни стратези след него, правилното водене на война е като посрещаш врага в стабилна формация. Но тази формация не може да ти осигури победа - или поне ако не го водиш с много във всичко. Победата се осигурява чрез маневра, нещо неочаквано, нещо изненадващо, което заобикаля проблема и атакува по фланга, нещо което не може да се каже предварително какво ще бъде.
Та същото го приемам и при инвестиране. Като не виждам от какво мога да напредвам бързо, не ми трябва да го изсмуквам от пръстите си. Просто чакам до като видя нещо подобно. До тогава съм си подредил инвестициите във формация която ми осигурява някаква стабилност и ми дава някаква гаранция че няма да губя от самото чакане. И като абсолютна загуба и като пропуснати ползи. Защото държането на кеш гарантира липса на загуби - особено при никаква инфлация, но води пък до приличнипропуснати ползи.
По някое време нещо ми хваща вниманието и слагам в него доста повече отколкото риска му предполага. Но нито знам кога ще се случва това нещо, нито дали изобщо ще намеря подобно нещо.
Коментар