If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Ще кажа, че не си гледал цената на златото inflation adjusted. Който е купил злато 1980г. и държал до сега е все още на загуба, като се вкара инфлацията.
Гледал съм стойността а абсолютно изражение на златото и на СП.
Като към СП трябва да се прибавят дивидентите и като се прибавят резултата е по добър но по слаб от златото.
Т.е ако от златото си загубил заради инфлацията от СП си загубил повече.
Ако си много ловък играч и ту влизаш, ту излизаш от пазара, и това го правиш последоветлно в продължение на много години, естествено че можеш да направиш адски много пари.
Въпросът е, можеш ли да го правиш години наред? И това, което си направил в последните месеци или година не е ли късмет? Според мене е било късмет.
Така че, да аз съм expose-нат на променливостта на пазара, но понеже имам (или си мисля, че имам) много дълъг хоризонт и достатъчна (според мене) диверсификация - волатилността не ме притеснява много.
Късмета е много интересно нещо.
Той е резултат на много ъкъл, работа, смелост, риск, усет...способност да видиш това което другите не виждат и т.н.
А хората които стоят от страни и гледат как някой расте нагоре - казват абе...той има късмет.
По зависливите казват - нищо все някога ще се прееебе.
А по глупавите - ей и аз да имах тоя късмет.
Преди време написъх....за последните 50 години инвестицията в злато е била близо 1.5 пъти по добра от инвестицията в СП. Към днешни стойности на златото и СП.
какво ще кажеш за това?
Ще кажа, че не си гледал цената на златото inflation adjusted. Който е купил злато 1980г. и държал до сега е все още на загуба, като се вкара инфлацията.
За теб е по относителна от колкото за мен - щото аз я превръщам в пари като мога а ти чакаш някой да я оцени някога по високо. А тя може да се промени за секунди.
Разбрах.
Прав си.
Ако си много ловък играч и ту влизаш, ту излизаш от пазара, и това го правиш последоветлно в продължение на много години, естествено че можеш да направиш адски много пари.
Въпросът е, можеш ли да го правиш години наред? И това, което си направил в последните месеци или година не е ли късмет? Според мене е било късмет.
Така че, да аз съм expose-нат на променливостта на пазара, но понеже имам (или си мисля, че имам) много дълъг хоризонт и достатъчна (според мене) диверсификация - волатилността не ме притеснява много.
Преди време написъх....за последните 50 години инвестицията в злато е била близо 1.5 пъти по добра от инвестицията в СП. Към днешни стойности на златото и СП.
Американският пазар исторически се качва средно с 8% годишно inflation adjusted (номинално с 11%). С толкова се качват исторически и печалбите на СиП компаниите средно годишно.
Корелацията е пълна.
А с колко точно се казват печалбите от 2015 до сега?
Реално финансовите активи са equity или debt в една или друга форма. (Металите и другите суровини, както и материални активи като сгради, инфраструктура не ги гледаме.)
Банките и финансовите intermediaries "втечняват" част от активите и произвеждат ликвидност, с която може да се търгуват активите. Самото втечняване също са активи от наша гледна точка - депозити и банкноти. Но зад тях стоят equity или debt в една или друга форма.
Стойността на активите зависи от това какво ние като пазарни учестници смятаме, че им е стойността. Това са нашите агрегирани оценки и очаквания. Те могат да се промент за секунди.
Стойността е в нашите мисли.
Ясно. Стойността е относителна.
За теб е по относителна от колкото за мен - щото аз я превръщам в пари като мога а ти чакаш някой да я оцени някога по високо. А тя може да се промени за секунди.
Коментар