Във всички случаи ще има повишена инфлация, дали ще бъде хиперинфлация - по-скоро няма да оставят хиперинфлация. Тези милиарди и трилиони които се обещават (раздават) те не идват от резерви на държавните бюджети, те идват от парична емисия на централните банки, като изкупуване на най-различни книжа (където искат да създадат ликвидност). Добре би било сега като се дават пари - в следващите години централните банки да ги изтеглят тези пари, да оберат излишната парична маса за да не тръгне инфлацията, обаче те не го правят - майк е дал разтящи баланси на Фед. Така на практика целия народ плаща сметката на кризата и особено тези които поддържат парични наличности плащат най-високата цена.
Отделно счита се че измерването на инфлацията не е точно, вече не се ползва индекса на потребителските цени (CPI). Обявява се по-ниска инфлация - казва се оле не можем да достигнем таргета от 2% годишно, наливаме още пари. Да де ама на мен инфлацията ми е 10-12% като я меря през цените в кварталния магазин.
А дали Сащ или Европа ще имат разлика в инфлацията - всички надуват. Та нима Италия може да си позволи тия разходи, с над 133% дълг/бвп, нямат никакви резерви, ако не им се даде, ще изпукат съвсем. Защо немците не искат общи за евро-зоната корона-облигации, защото ще плащат сметката. Много е сложна ситуацията.
Отделно счита се че измерването на инфлацията не е точно, вече не се ползва индекса на потребителските цени (CPI). Обявява се по-ниска инфлация - казва се оле не можем да достигнем таргета от 2% годишно, наливаме още пари. Да де ама на мен инфлацията ми е 10-12% като я меря през цените в кварталния магазин.
А дали Сащ или Европа ще имат разлика в инфлацията - всички надуват. Та нима Италия може да си позволи тия разходи, с над 133% дълг/бвп, нямат никакви резерви, ако не им се даде, ще изпукат съвсем. Защо немците не искат общи за евро-зоната корона-облигации, защото ще плащат сметката. Много е сложна ситуацията.
Коментар