If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
За биотех компанните мисля че нормалния жизнен цикъл е - набират пари, харчат ги няколко години - ако FDA ги одобри ги купува голям производител на лекарства. Няма изисквания да са на печалба докато изследват.
Така е, печалбата не е задължителна за никого, както и не е задължително купуването и държането на такива компании. Поради тези причини доста хора, струва ми се, гледат да се отърват NOVN и други подобни.
В доброто старо време, преди 3 месеца, всичко растеше. После по-умните си преместиха кинтите в стойност и останаха балъците, да се чудят защо преди е растяло, а сега спихва.
И аз имам няколко подобни акита.
Според мен потъват заради сплита.
Във https://finviz.com/quote.ashx?t=NOVN
например сплита не е отразен и изглежда като десеторен скок - и някой е решил да си "прибере печалбата"
Може да се е случила следната глупост - някой е купил 1000 акции на $2 и си е сложил sell 1000@ $3.
Не е разбрал че ще има сплит. Брокерите по принцип отменят поръчки при corporate actions, но май не са длъжни/отговорни (best effort basis) и някой брокер може да не е канселирал sell поръчката. На деня след сплита поръчката продава 1000 от големите акции и клиента се оказва short с 900 акции продадени на $3 а цената вече им е $9 - загуба от 900*(9-3) = $5400.
Аз съм същия - не следя сплитове и разчитам на брокера.
те паднаха с 40% още преди сплита - на самата новина. След сплита продължават, но не толкова много като на новината.
Тия NOVAN продължават да потъват и недоумявам защо.
Според мен потъват заради сплита.
Във https://finviz.com/quote.ashx?t=NOVN
например сплита не е отразен и изглежда като десеторен скок - и някой е решил да си "прибере печалбата"
Може да се е случила следната глупост - някой е купил 1000 акции на $2 и си е сложил sell 1000@ $3.
Не е разбрал че ще има сплит. Брокерите по принцип отменят поръчки при corporate actions, но май не са длъжни/отговорни (best effort basis) и някой брокер може да не е канселирал sell поръчката. На деня след сплита поръчката продава 1000 от големите акции и клиента се оказва short с 900 акции продадени на $3 а цената вече им е $9 - загуба от 900*(9-3) = $5400.
Аз съм същия - не следя сплитове и разчитам на брокера.
Може би, щото бачкат на загуба. Или това не е достатъчно основателна причина?
За биотех компанните мисля че нормалния жизнен цикъл е - набират пари, харчат ги няколко години - ако FDA ги одобри ги купува голям производител на лекарства. Няма изисквания да са на печалба докато изследват.
П.П. Опитайте се с terziеv да смените тона един към друг! Доколкото ви опознах, и на двамата ще ви е трудно , но може и да се получи.
Усещането ми е, че повечето хора от форума предпочитат градивната дискусия без лични нападки.
Не е единствения начин да се правят пари, но коства по-малко усилия и нерви. Но подбора на такива компании не е лесна работа
А спекулата си е примамлива, но ти поне не мислиш (както много други), че това е единствения начин да се правят пари "в този пазар"
Заекът изкача всеки ден, само следи форума Преди няколко дни отблокирах всички и сега гладам заека
Напълно съм съгласен за усилията и нервите, както и че не е лесна работа да се подберат наистина добри компании. За едногодишния си престой на борсата го разбрах по трудния начин.
За спекулата, реших да оставя около 10% от портфейла за сделки с 5% очаквана печалба. Колкото по-бързо, толкова по-добре.
П.П. Опитайте се с terziеv да смените тона един към друг! Доколкото ви опознах, и на двамата ще ви е трудно , но може и да се получи.
Усещането ми е, че повечето хора от форума предпочитат градивната дискусия без лични нападки.
и на мен не ми дреме - важното е че съм на плюс. Ама това не значи че не е дразнещо като продадеш и малко след това да отскочи.
Интерено как от стотинки напраи стотачки - преди ли излъга или сега ))))
Туй на ужким е купил и продал, неговия брокер не предлага биткойна
И преди го писах - не ми дреме за койна. Ако ще да ходи до милион.... или до нула. Без мен. Нещо като Теслата. Не казвам, че съм прав, а че не е за мен.
Просто не се стърпях да не изкарам няколко сигурни стотачки. Бях го турнал да прибира печалбата на 40 001. Късо да играя ме е страх и затова не ги скъсявам на Мунчо шитните, но наплюе ли нещо - 100% гарантирана печалба и трябва да си дълъг. Нафта, злато, банки, gme... Нереално достоверен анти индикатор. Само ЕД му е конкуренция, ама за жалост не пише вече. Има и други ценни идентификатори тук, ама на тях не можеш разчита за конкретни компании, защото явно знаят каква стока са и се пазят да не станат за лесно измерим резил.
и на мен не ми дреме - важното е че съм на плюс. Ама това не значи че не е дразнещо като продадеш и малко след това да отскочи.
Интерено как от стотинки напраи стотачки - преди ли излъга или сега ))))
Коментар