IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

NYSE

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Колегата добре го е казал. По принцип и преди сплита се качва. За последните 5 дни е околло +6,5 %, за последните 10 дни и малко повече. Т.е. може да се каже, че на практика съм позакъснял.

Коментар

• Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение

целта е ясна, но какво общо има със слита?
      След сплит ,обикновенно имат възможност и е по лесно на повече инвеститори да влязат.Почти винаги цената в началото се покачва,щото цената така да се каже е "ниска".

Коментар

• Първоначално изпратено от Awful Разгледай мнение
        Някой обмисля ли да вземе GOOGL преди сплита с цел да изкара някой лев. Как ви се струва тази идея?
        целта е ясна, но какво общо има със сплита?
        Last edited by petyob; 28.06.2022, 23:25.

Коментар

• Време е да финализираме Браун и Естее с последните 1/3 от позиция. Малко избързвам особено с Есте но има и такива дни.

Коментар

• Някой обмисля ли да вземе GOOGL преди сплита с цел да изкара някой лев. Как ви се струва тази идея?

Коментар

• Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
              Пак аз ще съм контрата. Discovery естествено е по-добър избор от MC/Visa, които пък са по-добър избор от всякакви финтех фигни (майчице, познавам хора, които държат paysafe!!!)... обаче в дни като този е твърдо за продажба. Всички подобни са за разкарване. Discovery са не само инфраструктура, но и заемодател, което ги излага на по-висок риск. Не бих пипал и с лайняна пръчка освен за някаква бърза спекула след рязък спад.

DFS по принцип ми е един от най-големите каръци изобщо. 2020-та ми избяга за няколко цента на около 27-28 долара. Сглупих, че не коригирах поръчката, а ситуацията беше повече от нарисувана. Ако ти се търси назад във форума, ще видиш, че единствено аз обяснявах колко перспективни са банките и финовете като цяло. Сега е съвсем друга бира.
              Не мисля че си контра, просто може би фокуса ти е на по динамично управление. За мен при 30% спад на пазара момента е добър за подбор на качествени компании със солиден баланс и бизнес модел за нещо доста в бъдещето. Това което се пропуска когато си на по високи обороти е че в крайна сметка пазарните корекции ги има, имало е и ще ги има. По същество обаче те са чист пазарен шум - акциите падат, новините са негативни и всичко е арамагедон. Някъде насред Армагедона и ясната визия че сме в Армагедон /обикновенно новините имат прекрасно обяснение за това/ цените на акциите започват да се повишават. И правят това напук на новините и Армагедона. Постфактум когато вече цената се е отлепила, новините ще сменят тона обаче тогава вече ще е видно че това е било корекция.

Естественно много компании няма да възстановят, някой сектори ще се представят по добре от други но то това винаги си е било нещо нормално.

И ако за ДСФ е позиция която е по рискова - капитализацията е по малка, акцията е волтилна то за шорт на Апъл е равно на финансово самоубийство, освен ако не е с опция за да капнеш загубата. При все че не съм фен на Апъл по някъкви незнайни за мен причини бранд лоялтито им е нечовешко. За масов продукт е направо необяснимо поне за мен, обаче си е факт. Затворили са екосистемата и с тези маржове просто не виждам преди края на това десетилетите кой ще ги свали от трона в САЩ. След 2030 може би нещо в роботика, космически пътувания /най вече добив на минерали/ - ще видим.

Коментар

Всъщност разчитам именно на това, че е куче касичка. Т.е. никой няма да я секири като в ЕС и САЩ, а и няма да спрат дивидента.

пак казвам - съгласен, че не сме близки до дъното. Това обаче е проблем най-вече за хазарта с etf-ите. Има компании, които в тази среда са реално печеливши и по исторически причини или заради структурата връщат голяма част от печалбата към акционерите. Като цяло такива имат малка тежест в индексите.

Иначе чета разни идеи, че дори храните ги чака як спад. Ппедпочитам да вярвам на очите си.
                Да очакваш от Петробраз да не спират дивидентите е доста оптимистично - тази компания е натоварена с какви ли не допълнителни разходи и реално ако петрола не е над 80 долара сигурно ще работи на загуба

Погледни какъв е бил дивидента в предишните 10 години

2011 - Няма дивидент
                2012 - Няма дивидент
                2013 - 0.27 долара
                2014 - 0.45 долара
                2015 - Няма дивидент
                2016 - Няма дивидент
                2017 - Няма дивидент
                2018 - 0.13 долара
                2019 - 0.25 долара
                2020 - 0.18 долара
                2021 - 2.07 долара
                2022 - 2.87 долара

Догодина по това време ще е доста под 10

Коментар

• Пак аз ще съм контрата. Discovery естествено е по-добър избор от MC/Visa, които пък са по-добър избор от всякакви финтех фигни (майчице, познавам хора, които държат paysafe!!!)... обаче в дни като този е твърдо за продажба. Всички подобни са за разкарване. Discovery са не само инфраструктура, но и заемодател, което ги излага на по-висок риск. Не бих пипал и с лайняна пръчка освен за някаква бърза спекула след рязък спад.

DFS по принцип ми е един от най-големите каръци изобщо. 2020-та ми избяга за няколко цента на около 27-28 долара. Сглупих, че не коригирах поръчката, а ситуацията беше повече от нарисувана. Ако ти се търси назад във форума, ще видиш, че единствено аз обяснявах колко перспективни са банките и финовете като цяло. Сега е съвсем друга бира.

Коментар

• За любителите на финансови акции в момента има интересна компания която се търгува на добри нива и която може да бенефитне от инфлационния натиск. Става дума за Discover DFS.Оперират като финансова холдингова група. Основните им бизнес линии са разплащателните мрежи и карти на Дискавър/Плюс и Дайнър Клуб и също така се занимават с кредитиране - но без да имат ипотечно такова. Разплащателните им мрежи са с доста по-високи комисионни от тези на Виза/Мастър, имат солиден марджин без да са масов играч.

По-високата инфлация ще им генерира и по-добри комисионни, дивидента е приличен и КПИ стоят добре.

Лично аз не бих се възползвал.Текущо в портфейла си все още имам една банка, но плана ми е в дългосрочен хоризонт е да нямам експозиция към финансовия сектор. Определено банките могат да бъдат много печеливши но могат да бъдат и жестоки бомби - не смятам че на малък инвеститор му е във възможностите да има представа какво точно прави банката и какво се случва зад мониторите. Най-вероятно това е и сектор който ще претърпи доста иновации а такива периоди могат да бъдат катастрофални за нас малките.

Коментар

• Първоначално изпратено от NikolayD Разгледай мнение
                      Ресурсите доста ги натискат надолу. Преди си мислех, че CLF на 16 e подарък, ама май още доста ще слиза. Вие как виждате нещата?.
                      Прав си, подарък си е. Играта е следната - взимаш 1/3 позиция и продаваш есенни путови страйк ~12

Коментар

• Петробраз на КПИ изглежда страхотно, обаче с нея има един основен проблем който ти вече си назовал - държавна е и зависи много от политиката. В края на тази година има избори в Бразилия и има реални шансове да дойде някой нов който да има различни идеи. Мисля преди около 10 години беше когато управляващите я ползваха за да субсидират цените на горивата и за едно 2-3 години това струваше нещо около 30млрд.

В Бразилия в момента имат страхотен ценови натиск /не че другаде няма/ и не бих се учудил ако ползват Петробрас я да стимулират заетост с временни програми за заетост /тип метем улица с метла във ветровит ден/ или да започнат пак да субсидират горивата.

В дългосрочен план обаче имат доста резерви от полета, не са редуцирали значително инвестииците там и ако петрола продължи да е на нива над 80 долара не би трябало да имат проблем да държат този дивидент. С подобна доходност дори да те свари пазара и превърне в дългосрочен не би трябало да имаш прекалено големи ядове.

Коментар

• Ресурсите доста ги натискат надолу. Преди си мислех, че CLF на 16 e подарък, ама май още доста ще слиза. Вие как виждате нещата?.

Коментар

• Всъщност разчитам именно на това, че е куче касичка. Т.е. никой няма да я секири като в ЕС и САЩ, а и няма да спрат дивидента.

пак казвам - съгласен, че не сме близки до дъното. Това обаче е проблем най-вече за хазарта с etf-ите. Има компании, които в тази среда са реално печеливши и по исторически причини или заради структурата връщат голяма част от печалбата към акционерите. Като цяло такива имат малка тежест в индексите.

Иначе чета разни идеи, че дори храните ги чака як спад. Ппедпочитам да вярвам на очите си.

Коментар

Съгласен, ама има ...

1. дори кога скокне и ги поразкарам, гледам да не закривам целите позиции в суровините
                              2. купувам неща, които ми се струват необосновано подценени
                              3. по данъчни причини абсолютно не мога да продавам някои неща
                              4. понякога има прекалено добри сделки - Петробраз продължават да са такава в момента

В заключение - да, пазарът като цяло е надолу / суровините и добрите дивиденти от реален бизнес обаче стават за купуване при сериозен спад, какъвто имаме в момента
                              Градиш си стратегията сравнявайки сегашната ситуация с пропадането Март 2020 - разликата е огромна

Мислиш че сме на дъното или близо до него и че ако не използваш момента той ще изчезне

Ние сме даже доста далече от дъното и тепърва ще видим цяла спирала от дъна и удобни моменти за влизане от които ако не излизаш на време ще страдаш

Всяко пропуснато излизане те прави дългосрочен по въпросанат позиция и като не останат свободни пари ще трябва да чакаш поне 2-3 години за да изплуваш

Петробраз не съм я гладал отдавна ще я погледна, но ако ти изглежда подценена то не е случайно тази компания от много години е куче касичка на управляващите в Бразилия и никога не можеш да си сигурен че нещата там са чисти

Коментар

• https://www.tsarevo.info/istoriq/istoria-na-tsarevo/
                                https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98...80%D0%B8%D0%BD

Коментар

Working...
                                X