Ужким инфлацията пада във САЩ, пък нафтата и златото катерят пак, а ?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
NYSE
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеамми
все тая ми е от кой ще направя 20%
интересуват ме тия, от които ще направя 40+%
Някой купувал ли е fractional shares ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнениеДжулиъса май избърза с продажбите а Гугъла на 100 долара ще остане в историята
все тая ми е от кой ще направя 20%
интересуват ме тия, от които ще направя 40+%
Коментар
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнениеПичуви, според мене сте превъодушевени. Купувайте хеджюви.
Иначе си е трътка да гледаш портмонето да качва. Тук най-важното е $$$. Тезата ми продължава да бъде, че ще опитат да спасят гущеро.
Т.е. - късо дългосрочен дълг. Увеличавам позицията в MMT.
... обаче много народ не бяхте реди за нафтата
NEM
AEM
GOLD
RGOLD
AU
Коментар
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнениеПичуви, според мене сте превъодушевени. Купувайте хеджюви.
Иначе си е трътка да гледаш портмонето да качва. Тук най-важното е $$$. Тезата ми продължава да бъде, че ще опитат да спасят гущеро.
Коментар
-
Пичуви, според мене сте превъодушевени. Купувайте хеджюви.
Коментар
-
Първоначално изпратено от cherney Разгледай мнение
На 15 юни пуснаха искане до SEC за разрешение. Не е тук мястото да обяснявам за BlackRock, щото тук всички са финансово грамотни, но ако това мине, 100К за биткойн ми се струва крайно вероятен таргет, още повече, че след десет месеца предстои халвинга, т.е. съкращаването на добива два пъти. BlackRock има интересна статистика в отношенията си със SEC. От около 580 поискани разрешения са получили отказ два пъти, при това двата отказа са по време, когато не са били толкова значими, колкото са днес.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Assen123 Разгледай мнение
Преди да си пожелаем весело лято и преди отчетите е време за малко размисли. До момента си имаме 2 хубави зелени тримесечия. Аз очаквам в духа на една двуцифрена зелена година да имаме лятно позитивно тримесечие и последно такова също.
Продължават да се изливат големи потоци към облигации особено държавните такива /на сума ти подобни емисии в момента лихвите са по-високи от тези на някой първокласни компании/ говорим за развити държави. Явно хората много се въодушевиха от 5-6% - странно когато имаме най-силното първо полугодие на Насдак от 40г.
На прима виста лично аз не очаквам слаби отчети като цяло. От луксозните в момента е малко тегаво да се влиза на от по 5-6% от върха. Алтернатива си остават Керинг и Ессилор която под 195 си е подценена. Друга възможност са фондовете на Пиктет и Гам – дават и допълнителен експожър към Щатите особено първите.
Финансите са си рискови – в щатите не бих пипал друго освен Чъб и Джеи Пи. Във Франция си остават Акса и Земеделците. Петрол и Газ продължават да са подценени. Има компании с чудесен баланс и отлични печалби – това последното не виждам как ще се промени поне до края на това десетилетие. Теха продължавам да не коментирам предвид че не съм достатъчно наясно с бизнес моделите, въпреки че имам вече компания от този сектор - Дассаулт Системс / за мен са по близо до смарт сити сегмента/. Очакванията ми за златото не са се променили.
Новото започна да изпуска леко парата, но според мен е рано да се бърза с вход. Новото за мен си остава по-добрия избор от Ели въпреки бруталното рали на последната. Като цяло фарма пазара се държи добре – излезе от фокус, започнаха прилични корекции и има интерсни възможности – Еуро Финс например.
И за последно днес е ден 378 от последния път в който СП е направил нов връх. Исторически за последните 70 години този период е сред топ 10 на подобни такива. Най дългия е 1897 дни.
Весело лято на всички,
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение
Аз давам ,но ТИ не даваш.Това е парадокса.
Когато играх късо на FTSE ясно написах на колко съм влезнал и с какъв обем
Също така написах и как затворих позицията +12% за целият акаунт
Ти обаче нямаш нито една такава прогноза в реално време всичките ти са в минало пожелателно - Нито с какъв обем си влезнал нито кога си излезнал
Last edited by X_Y; 12.07.2023, 18:32.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение
A държащите BITF от стотинки,колко % да чакаме?
Коментар
-
Първоначално изпратено от cherney Разгледай мнениеАко SEC даде зелена светина на BlackRock за ETF на биткойн, този скок до 40-45К ще се превърне в една малка крачка, последвана от спринт
Коментар
-
Първоначално изпратено от dollarman Разгледай мнение
Това сигурно ли е ?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от 6000 Разгледай мнениеКато даваш давай ясни прогнози - до месец до два чакам такова и такова ниво а не локуми
Last edited by X_Y; 12.07.2023, 17:59.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Assen123 Разгледай мнениеТерзо, Тетрис - благодарско. Днес успях да се логна.
Една трудна година /не че има лесни такива/ и за изпроводяк и преди Веселите Празници да споделя и своето виждане за 2023.
Исторически ще изпратим СИПа надолу с двуцифрен спад. За последните 100тна година имаме 9 такива години. В 7 от 9 случая следващата година е донесла двуцифрен ръст - средната стойност е около 18%. В другите 2 случая е последвала още една година с двуцифрен спад
На фона на песимизма обзел СЕОтата / има един много интересн индикатор/ - СЕО Бизнес конфидънс /6м напред/. От 1990г без грешка когато е бил в екстремни стойности това е фиксирало дъна на пазара на акции. Т.е. СЕОтата очакват икономиката да е зле /което е нормално - четат едни и същи новини от макроикономисти от Блумбърг/, но пазарите на акции тогава намират дъната. Екстремните стойности са в 1991, 2002, 2009 и 2020. И тук идва веселата част - в края на 2022 сме на рекордно ниски стойности за последните 30 години.
Далеч съм от идеята че "телешките години на възторг" ще продължат, напротив дори тази година видяхме какво значение /най-сетне/ за последните 12 години имат неща като дебт/екуити, марджин, управление на инвентори и прочие. Мисля че най-удачни след Петролните ще са Банковите и застрахователите, някой анитициклични - алкохол и козметика. Ако годината е по-позитивна смятам че Фармата няма да бъде предпочитана за паркиране. В този ред на мисли съм временно аут от Диабетичния пазар. И Ново и Ели взеха да катерят твърде стръмнно и ще чакам някоя корекция 2023 за градене на нови позиции. На нива от -2% от върха след като 2022 даде близо 25% мисля че добро време за почивка. Бих стоял настрана от Теха и Ютилити. Последните не се знае кога ще минат на режим национализация. От Теха стоя защото не го разбирам а и е доста модерен което го прави привлекателен за кой ли не.
От цикличните ми акции в момента единственно Керинг е на ангебот както казва Терзиев - на 40% от върха. Вярно че имат малко притеснения относно продажбите на Гучи в Китай, но вярвам че с новите правила за Ковид и фокуса в развитието на Ив Сен Лоран през 2023 ще продължат да вадят добри отчети. Фундамента е солиден и нивата са добри за нещо по дългосрочно - поне 5 години.
Луито и Хермес дадоха своето като нива 2022 и не ми се вярва да дадат подобен подарък през 2023. На слизане поне 20% от върха ще се оглеждам за някоя добавка /при липса на форсмажор и анализ дали виждам нещо конкретно като причина/.
Интересното за мен е че съм положително настроен към Златото за 2023. Последните месеци се акумулират сериозни покупки и пазара странно защо стой като умрял. Все повече статий за това как Златото не било това което било преди и прочие. Подобни имаше много и през 90те години когато разни анализатори на заплата обясняваха как Златото било варварска реликва. Преди 1-2 години имаше и промяна в отчитането на резервите за физическо злато. Тихомълком физическото такова беше приравнено 1:1 с пари в брой.
Индустриалните акции според мен са неразорана нива. През изминалата година много качествени компании намаляха с по 20-25%, също така такива компании привличат традиционно по старти инвеститори та шансовете за разни редит акции са 0 - за мен понеже не съм първа младост ми е важно да стоя настрана от компании който фиксират подобен интерес.
В Швейцария и Финландия има много интересни фирми за който му се прочува иначе днес няколко думи за една компания и сектор - Строителство и инжинеринг - но не жилищно а по-скоро инфраструктурно. В щатите например фирмата е Бехтел - за съжаление не е публична.
Но има една интересна компания във Франция - Винчи. Тя има няколко бизнес направления и освен с проекти тип Бял Слон /такива според мен ще видим доста в следващите години/ се занимава и с концесии на магистрали и летища. Да в подобен бизнес има малко повече политика отколкото обичам. Обаче компанията има солиден баланс, за строителен бизнес дълга е на много приемливи нива. Генерира много добър кеш флоу, приходите и са 60% Франция, 40% други.
Това не е компания за бързи пари, но в последните 20 години си расте с по 250% на всеки 10 години. За подобен растеж държи дивидент 2-3% което е доста солиден такъв. В момента е на 10% процента от върха си.
Айде късмет и Весели Празници на всички
Продължават да се изливат големи потоци към облигации особено държавните такива /на сума ти подобни емисии в момента лихвите са по-високи от тези на някой първокласни компании/ говорим за развити държави. Явно хората много се въодушевиха от 5-6% - странно когато имаме най-силното първо полугодие на Насдак от 40г.
На прима виста лично аз не очаквам слаби отчети като цяло. От луксозните в момента е малко тегаво да се влиза на от по 5-6% от върха. Алтернатива си остават Керинг и Ессилор която под 195 си е подценена. Друга възможност са фондовете на Пиктет и Гам – дават и допълнителен експожър към Щатите особено първите.
Финансите са си рискови – в щатите не бих пипал друго освен Чъб и Джеи Пи. Във Франция си остават Акса и Земеделците. Петрол и Газ продължават да са подценени. Има компании с чудесен баланс и отлични печалби – това последното не виждам как ще се промени поне до края на това десетилетие. Теха продължавам да не коментирам предвид че не съм достатъчно наясно с бизнес моделите, въпреки че имам вече компания от този сектор - Дассаулт Системс / за мен са по близо до смарт сити сегмента/. Очакванията ми за златото не са се променили.
Новото започна да изпуска леко парата, но според мен е рано да се бърза с вход. Новото за мен си остава по-добрия избор от Ели въпреки бруталното рали на последната. Като цяло фарма пазара се държи добре – излезе от фокус, започнаха прилични корекции и има интерсни възможности – Еуро Финс например.
И за последно днес е ден 378 от последния път в който СП е направил нов връх. Исторически за последните 70 години този период е сред топ 10 на подобни такива. Най дългия е 1897 дни.
Весело лято на всички,
- 4 Харесвания
Коментар
Коментар