IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

NYSE

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Естествено,че едно новософииско брокерче ,току що открило първата си позиция в живота, "разбира" много повече от гурутата на Wall street.Та кой не е чувал за софииския вълк Николайчо,страшилището на финансовите пазари.
    Last edited by danetha; 04.09.2024, 13:10.

Коментар

• Първоначално изпратено от ford_perfekt Разгледай мнение
      Като цяло съм съгласен с danetha, че идва СЕРИОЗЕН спих, да не кажем крах или катастрофа, но въпросът е кога. Може началото да е днес, а може и след 2 години. Иначе дядката разпродава като за последно. Все ми се струва, че той и неговите хора виждат нещата по-добре от нас.
      Той дядката разпродаваше и 2020та (после беше напазарувал без много шум), а danetha има десетки, да не кажа стотици грешни прогнози.

Ще изчакам до края на месеца и си продължавам по план, ако САЩ е супер сила след 10 години, няма как да загубя

Коментар

• Luxury Downturn Leads Some Swiss Watchmakers to Seek State Aid

• Girard-Perregaux and Ulysse Nardin among brands getting help
        • Work stoppages follow drop in demand for Swiss watch industry
        Кефи как всеки капиталист иска да цоца, кога невидимата ръка не му изнася.

Коментар

• От петък 1/5 от портфейла ми е късо, останалото кеш. Ще видим дали имам топки да изкарам септември...

Коментар

• Първоначално изпратено от ford_perfekt Разгледай мнение
            ... Иначе дядката разпродава като за последно...
            Мхм, пу пу, да не му е уроки, ама то таквоз...

Иначе и мен нещо ме е шубе в момента, но засега съм само 21% кеш. Може пък да е някакъв Меркурий, знае ли човек?

Коментар

• Като цяло съм съгласен с danetha, че идва СЕРИОЗЕН спих, да не кажем крах или катастрофа, но въпросът е кога. Може началото да е днес, а може и след 2 години. Иначе дядката разпродава като за последно. Все ми се струва, че той и неговите хора виждат нещата по-добре от нас.

Коментар

• Започвате да се заяждате! Престанете!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от kinyalo Разгледай мнение
                  Петърчо, заложи някой изстрадан лев и ще ти покажа какво и кога съм купил.
                  Иначе твоята първа покупка в живота кога ще е?
                  Николайчо,пърата ти позиция в живота и още да не може да я изкараш на плюс,може ли такова нещо
                  Но като питаш по форумите коя акция да купиш,така е.Поне се образовай за финансовите термини ,за да разбираш какво ти говорим.
                  Last edited by danetha; 03.09.2024, 17:47.

Коментар

• Първоначално изпратено от danetha Разгледай мнение

Кой те е излъгал,че си се разминал ?
                    И недей да лъжеш.Или поне се опитвай да е по-достоверно.Първата ти покупка в живота бе края на юли.Колко бе тогава цената?
                    Петърчо, заложи някой изстрадан лев и ще ти покажа какво и кога съм купил.

Иначе твоята първа покупка в живота кога ще е?

Коментар

Покупка над 520 нямам, последната ми беше на 495.
                      Ти кажи как се разминахме с 430?
                      Кой те е излъгал,че си се разминал ?
                      И недей да лъжеш.Или поне се опитвай да е по-достоверно.Първата ти покупка в живота бе края на юли.Колко бе тогава цената?

Коментар

• Първоначално изпратено от danetha Разгледай мнение

Бе ти първо излез на нула от първия ти вход на 542, пък тогава се прави на "инвеститор"
                        Първата ти позиция в живота още я влачиш на загуба хахах
                        Добре поне че си с един дял.
                        Покупка над 520 нямам, последната ми беше на 495.

Ти кажи как се разминахме с 430?

Коментар

SXR8 вече е на 540 евро, а до преди седмици Петърчо го събаряше на 430
                          Бе ти първо излез на нула от първия ти вход на 542, пък тогава се прави на "инвеститор"
                          Първата ти позиция в живота още я влачиш на загуба хахах
                          Добре поне че си с един дял.

Коментар

Благодаря.

Месечен DCA (между 5 и 10 дяла на месец), но взех да се изкушавам да спекулирам...

Период: минимум 10 години.

Целта ми е само и единствено запазване на стойност срещу инфлацията.
                            Без да ти се бъркам обаче спекула+дългосрочен хоризонт на един инструмент има шанс да се объркаш или да кажем да се натовариш излишно.

Иначе Септември е най-лошия месец през медианна възвръщаемост изобщо за последните 100 години. Обаче за 2024 СП е на 18% - дори и да падне 10% септември ако гледаш през призмата на +10 години хоризонт не мисля че ти трябва Петърчо.

Поздрави,

Коментар

• Първоначално изпратено от pazderkov Разгледай мнение

На пръв поглед изглежда добре. Краткият ми преглед на данните от последния отчет и общото представяне през годините, показва обещаваща компания.
                              Две неща ме притесниха - очакваната печалба за 2025 г от 200 млн. От към EBITDA изглежда супер прогнозата за 2024-25 г. но нетната печалба малка. При сегашната капитализация от 2,5 млрд. на компанията.
                              Второто нещо е растящия дълг. Доста се е вдигнал последните години.
                              Иначе другите неща супер.

На база на това на какво основание се очаква х3. Би било супер да стане. Ще се радвам да споделиш защо.
                              До момента направиха огромни инвестиции, разбриа се основно с дълг.
                              Този проект се забави, но от няколко седмици функционира - https://www.youtube.com/watch?v=uH7kdj38fpA&t=30s

Компанията не очаква дългът да расте. През 2026 година вече ще изглежда различно. Очакват да държат средно около 4 пъти дълг/ебитда.

Погледни през паричния поток CAPEX-a за последните периоди. Имат още малко да доинверстират в приключване на активите си и вече компанията става "дойна крава".
                              Нетната печалба изобщо не я гледам. За мен само ЕБИТДА е отправна точка. Също така, при бизнес в такъв критичен повратен момент, нетната печалба и очакваната такава за следващите 2 години не е нещо релевантно. Тук, посоката оперативния паричен поток и ограничаването на потока за инвестиционна дейност.
                              Имат си стабилна дивидентна политика и според мен при вход на тези текущи нива, спокойно може да се очаква бъдещия дивидент (от 2026 г. нататък) да надхвърли 15-20% div. yield.

Не е препоръка.

Поздрави!

Коментар

SXR8 вече е на 540 евро, а до преди седмици Петърчо го събаряше на 430

Сега се чудя да продължавам ли по план (със следваща вноска) или да изчакам до изборите.

Някакви идеи?

Ако Петърчо каже че срива е зад ъгъла, веднага купувам още 10 дяла
                                Последните 4 години септември е куц месец. А и повечето септември в изборни години също. От малкото изключения е 1928, но знаем какво става на следващата година. Може би съветът да поизчакаш малко на колегата е добър.

Коментар

Working...
                                X