If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Пазара не е само нагоре хора.Има и надолу.А аз съм виждал много,много надолу как слиза пазар .Аз съм ок нека слиза още.Бизнеса полудя и ще има кинти да се купуват по-ефтини акции .
Дам, извинявай че пропуснах да те ориентирам към нафта и имотни. Друг път ще гледам да кажа по от рано.
... а да, и съжалявам че те подведох за еко био зелената без глутен енергия.
Та шорт скуиза кога го чакаш и до къде ще стигне курса на шитнята GME, която пак срина целия маркет щото народът се уплащи от предния път и сега разпродава и може би купува шитнята.
Но най-важното - GME през абсолютно цялото време след вдигането на цената над 20-25 си беше чиста спекулация. И обясняването колко е било лесно всичко в ретроспективен аспект е чиста повествователна заблуда.
Кефят ме промоциите на десетина процента под рекордни цени. Далавера отвсякъде.
Не като тези гадни надценени нафтови. Или пък като затворите.
А за форумите, без майтап, в тях има повече мъдрост, отколкото при "умните" пари. Веднага се сещам кой разкри Вирекарда, кой утепа рибата с Gme, за актуалния Бъри... но трябва да можеш да отсееш зърното от плявата. Ивелина очевидно гледа на всеки пост като нещо отделно. Контекстът е важен.
То хедж фондовете не разбират та Терзиев ли. Тия дето разбират не драскат по форуми и не си издават тайните.
Имам чувство че тия GME за пореден път сринаха пазара. Почти само те ми светят в зелено и разни нафти и рейтове. Знаех си че вчера не трябва да бързам да се радвам и че плюсът е за заблуда на пртивника. Днеска LI пуснаха хубав отчет и освен че те се сринаха, сринаха и останалите електрички. А тъкмо XPEV купих вчера, че ми се стори на промоция ама явно и по-долу могло
Само дето си жертва на обикновена самозаблуда. Изобщо не беше в ретроспективен аспект. Бих те фасилитирал, барем разбереш, че спекулацията беше скъсяването при цена под десет, а не да си дълъг при над 25. Тогава си беше калкулация, а не спекулация. Ама както е казал Настрадин Ходжда: "Щом не разбираш, няма какво да ти обяснявам".
Проблемът е, че ти не разбираш, а дори и не разбираш, че не разбираш. Хубаво е че пишеш във форум, за да има хора, които да ти го кажат.
Ти ще разбереш, че не разбираш но по трудния начин. Хубаво е че нямаш пари, защото нямаш какво да загубиш и няма да загубиш много. След време, като ти се изяснят нещата (ако се случи), може и да започнеш да печелиш. За сега - толкова.
ПП. За скъсяването на 10 - АБОСЛЮТНО СЪМ СЪГЛАСЕН, СЪЩО БЕШЕ СПЕКУЛАЦИЯ!
Само дето си жертва на обикновена самозаблуда. Изобщо не беше в ретроспективен аспект. Бих те фасилитирал, барем разбереш, че спекулацията беше скъсяването при цена под десет, а не да си дълъг при над 25. Тогава си беше калкулация, а не спекулация. Ама както е казал Настрадин Ходжда: "Щом не разбираш, няма какво да ти обяснявам".
Батка купи си някой индекс, по добри резултати ще имаш. Не се мъчи повече.
Но най-важното - GME през абсолютно цялото време след вдигането на цената над 20-25 си беше чиста спекулация. И обясняването колко е било лесно всичко в ретроспективен аспект е чиста повествователна заблуда.
Това с гама скуиз не го разбирам. Кои са маркет мейкъри в GME? Кой създава синтетични акции? Брокерите ли? Те не би трябвало да носят маркет риск. Поне не и докато не им фалират клиентите. Т.е. брокерите просто трябва да вдигат марджин изискванията колкото е необходимо за да не се прехвърли фалитът на клиента към тях.
Т.е. каквото горе долу каквото каза шефът на IB, само дето не е нужна нова регулация, брокерите мисля че могат да си вдигат маржин изискванията по всяко време.
Просто вместо да ти казват "спряна е търговията в GME", да ти казват "Нямаш достатъчно маржин".
Гама скуиз е напълно логичен, звучи и логично чисто теоретично да може да се случи. Маркет мейкърите в GME са същите, които във всички останали US акции: Virtu Americas, Citadel Securities, Two Sigma, UBS securities, Jane Street, и големите инвестиционни банки (в по-малка степен, защото след кризата черните кутии бяха отделени в отделни хедж фондове - а именно тези които изброх преди това). А в дните на най-голямото напрежение на борсата и най-голямото вдигане на цената на акциите на GME, единственият маркет мейкър, останал на пода беше CITADEL!
Има обаче едно явно объркване - Брокерите НЕ ТЪРГУВАТ С АКЦИИ! Te не притежават акции, не търгуват с тях! Tе само фасилитират покупките на другите хора. И доколкото ми е известно никой, освен маркет мейкърите по закон не може да създава изкуствени акции, така че дяволът е в детайлите.
И не short squeeze не е нелегален.
Сега остава да обясниш защо правила, които не могат да бъдат спазени са по-важни от целесъобразността, особено при положение, че твърдиш, че се учиш от историята
Почвам да се отчайвам, като чета какво са разбрали хората от две минутно интервю. Няма преносен смисъл, няма ирония, няма завързани термини, няма сложнотии, казва си го едно към едно:
ТРЯБВА ДА КУПЯТ АКЦИЯТА НЕЗАВИСИМО ОТ ЦЕНАТА!!! При положение, че ТРЯБВА да купят ПОВЕЧЕ акции, отколкото изобщо съществуват, цената просто няма горна граница. [Той каза - хилядИ].
Това са правилата, за никакви спекулации не става въпрос. Нещо такова стана миналата седмица с природния газ. Може би е по-лесно за разбиране, защото е реална стока. Сегашната ситуация е малко по-различна... предполагам. Дори аз не вярвам, че могат да са толкова тъпи, че да повторят ва банк.
~
Жорка, сигурно за четвърти път - ограничиха и КЕШ акаунтите!
Това с гама скуиз не го разбирам. Кои са маркет мейкъри в GME? Кой създава синтетични акции? Брокерите ли? Те не би трябвало да носят маркет риск. Поне не и докато не им фалират клиентите. Т.е. брокерите просто трябва да вдигат марджин изискванията колкото е необходимо за да не се прехвърли фалитът на клиента към тях.
Т.е. каквото горе долу каквото каза шефът на IB, само дето не е нужна нова регулация, брокерите мисля че могат да си вдигат маржин изискванията по всяко време.
Просто вместо да ти казват "спряна е търговията в GME", да ти казват "Нямаш достатъчно маржин".
Коментар