IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

NYSE

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Мисля си отдавна, че tui е чудесен хедж при евентуално мазало и патаклама. Путовете са бая евтини. Юнски на 4 са по 10. Ама не ми се дават нещо пари.

Може с това да хеджираш и ако купиш още от зимата някой алл инклузив. Айдия мен отсекъде.

Коментар

• Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
      ...

Изобщо, когато разчиташ на спекулата да те храни, ставаш доста по-страхлив и пропускаш наистина големите пари.
      И е така и не е така. Продължението на приказката за Лореал е следното.

Купен '22-ра на 370, продаден '23-та лятото на 398. Към момента на писане (края на октомври '24-та) - 360.00 евро.

Докато умувах какво да правя с освободените от Лореал пари, седмица по-късно шефа на Лоджитек LOGI обяви, че напуска след 10 години на поста.

Акциите им стихнаха 12% за деня и на косъм остъргах дъното на 56$. Идеята ми беше да прибера спадналите проценти и да изляза. Възстановяването се оказа по-бързо отколкото очаквах и реших да подържа още малко.

За три месеца станаха 30% и края на септември ги продадох на 72$. Какво стана после? Октомври спаднаха 3-4% и после до края на декември стигнаха до 100$.

И оттогава стоят малко по-ниско от там.

Коментар

• И другото - гледам вариантите за данъчни промени. НИКОЙ не говори за капиталовите пазари. Лудост някаква. Това да нямаш данък капиталова, дори от бърза спекула е безумие.

Коментар

• Биткойн най-сетне се размърда, но ще има финтове и надали ще направи 100К от раз. Ранното влизане в MSTR и CORZ ми се отплаща, но лекинко поглеждам да прибера печалбички, защото сега стадото ще тръгне да преследва. Виждам добра възможност за накупуване на алтове като SUI и TAO. А също и среброто има да наваксва. Без препоръки

Коментар

• Има заводи, ама не в Европа. В Европа - чанти и рамки за очила за китайци и араби.

И за да няма още въпроси как се печели от нафтодобив - сега. Купува се евтино, продава се скъпо. Екопетрол под 8 е много добре. Ако падне под 7, продавай тъщата и купувай. Бритиша под 30 до 25, ако падне, същото.

Другите новини - разтоварих и последните csiq. Мислех до 19,69 да държа, ама не издържах на алармите вчера. Една от най-добрите ми игри тази година. Ако догодина отиде до 50, ще си хапя пръстите, дето са натиснали сел, ама животът е като ролс ройс - купуваш под 1, продаваш с 30% печалба и се мислиш за голяма работа. После гледаш отдолу нагоре.

Пейпал мисля да го шитвам най-накрая на 50%+. Изглежда много добре, докато не видиш, че де факто същото взимаш от широк пазарен фонд.

Изобщо, когато разчиташ на спекулата да те храни, ставаш доста по-страхлив и пропускаш наистина големите пари.

Коментар

• От тази вечер - чакаща за SERV Serve Robotics на 8,95$.

За космоса се сетих, а за роботите...Язък за "Аз, роботът" и другите на Азимов. Трите закона на роботиката предстои да ги видим на живо скоро.

По-скоро от ракетите отвъд луната.

Терзиев, не се кахъри за немците, бе! Заводи има.

Коментар

• Три завода затварят швабите. Съкращения и 10% намаление на заплатите на останалите.

Късо на тъпата Европа, ако и да не разбирам как, по дяволите, еврото се държи спрямо долара. Китайците още ли пазаруват?

Коментар

• Нямат общо с безумните тарифи на БГ банки. Примерно Лореал са на 0.12 /това с ДДС/ на ордер, без минимум. Ордери до 10К евро минават спокойно със Сепа Дебит мандат. Над тази сума ще ти искат банков трансфер на 75% от стойността на ордера.

Тотал са ми на 0.21% пак без миниумум, Хермес са на 0.55% имат и минимум.

В общи линии е пъстрота, но за мен ако човек е решил да държи акция дългосрочно то няма какво да прави тази акция в интермедиъри като брокер. ИБ примерно не начисляват къстодиал фии обаче повечето други го правят. Да не говорим че незавимисимо какво е по регулция изобщо не съм убеден че примерно при фалит на банка или брокер акциите ми са гарантирани. При къстодиал агент оставам с един риск по-малко.

Обикновенно блу чиповете имат реджистър агент който обслужва акционерите - Компюътър шеърс са доста популярни, Екуинити. Има и други разбира се. Обикновенно в секция Инвестор рилеишънс може да потърсиш подобно инфо. При УК акциите също е доста разпространено като опция.

Поздрави и успех.

Коментар

• Първоначално изпратено от Assen123 Разгледай мнение
                    Понеже спомена няколко пъти френски фирми и потенциално дългосрочно държане - не знам дали си запознат с директно регистриране на акциите през Уптевия Тръст или Сосиете Секюиритис. Освен че директно си държиш ти акциите и си записан в книгата на акционерите, не малко фирми дават и бонус към годишния дивидент ако си акционер над определено време:

https://www.loreal-finance.com/eng/s...doc/article/7/

Лореал са към Уптевия - повечето във Франция са или към тях или към Сосиете. Много малко съм виждал да работят с Кредит Мутуел или пък да са като Аир Лики.

Може би ще ти е интересно - но за трейдинг активно са и скъпи и не особено удачни като интерфейс. При дългосрочното обаче дивидента който удържат е 12.80% за чужденстранни физически лица.
                    Благодаря ти за тази информация, Асене!
                    Не знаех за тези възможности.

Това за размера на дивидента определено е добра новина. Предполагам обаче, че таксите им за вход са много високи.

Тук, в България, от една банка ми предлагаха да търгувам през тях. Когато ги попитах за комисионната им отговорът беше 130 лв.?

Кажи за комисионните. Освен Лореал и Содексо съм заглеждал.

Коментар

• Понеже спомена няколко пъти френски фирми и потенциално дългосрочно държане - не знам дали си запознат с директно регистриране на акциите през Уптевия Тръст или Сосиете Секюиритис. Освен че директно си държиш ти акциите и си записан в книгата на акционерите, не малко фирми дават и бонус към годишния дивидент ако си акционер над определено време:

https://www.loreal-finance.com/eng/s...doc/article/7/

Лореал са към Уптевия - повечето във Франция са или към тях или към Сосиете. Много малко съм виждал да работят с Кредит Мутуел или пък да са като Аир Лики.

Може би ще ти е интересно - но за трейдинг активно са и скъпи и не особено удачни като интерфейс. При дългосрочното обаче дивидента който удържат е 12.80% за чужденстранни физически лица.

Коментар

• Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
                        Гиди Шехерезадоооо
                        Знаех си, че ще схванете...

Коментар

• Гиди Шехерезадоооо

Коментар

• Първоначално изпратено от Assen123 Разгледай мнение

За Лореал понеже ги имам в портфейла от доста време...
                            ...
                            Поздрави и успех.
                            Имах желание за Лореал дългосрочно през '22-ра. Тъкмо бях продал ORA Orange в Париж, с 5 или 6% капиталова + два дивидента и веднага се втурнах да купувам Лореал.
                            ​​​​​​
                            За Ориндж се оказа, че съм избързал, защото за по-малко от месец вдигнаха с 10%. Вече бях купил Лореал на 370.00 евро и те успяха да слязат до 310.00.

Не се трогнах, Лореал са много сериозна фирма. Лека, полека възстановиха и преди дивидента отидоха до 440.00. Е, аз нали съм дългосрочен, не продадох.

А цената на акцията пое надолу. На 398.00 не издържах и ги продадох.

И после започна една друга приказка...

Ще я разкажа утре вечер.

Коментар

• Първоначално изпратено от danetha Разгледай мнение

...
                              Отделно големи спадове при тази акция са се случвали и преди март 2020 е паднала с -67.80% ,така че не виждам защо мислиш,че тази,пък и коя да я акция,не може да падне с 20%

Аз не говоря празни приказки като ватници и сие,а преди да пиша съм проверил нещата
                              Благодаря ти за спокойния и умерен тон!

Време е да поясня нещо. Цифрата 20 след името ми не са сантиметри, нито желан процент печалба. Това е годината, в която влязох на борсите и във форума.

Та, от 2020 досега, преживях спадове не с 20 или дори с 68%, а такива с 98%. Например WATT Energous Corp.
                              Купени около 3.00 долара и след сплитове и усредняване с дребна сума, в момента средна 38.47.
                              А текущата им цена е 0.58 долара.

И не са единствените, но останалите ще ги опиша в темата на Спекуланта за това къде сме гризнали дръвцето.
                              ​​​​​​
                              Загубите са неизбежна част от тази дейност. Много са полезни за отрезвяване и последващо отговорно поведение.

Коментар

• Ники не си губи времето с Пепи /Данетка/ - той си пише да си изкара надницата като генерира постове, кликове и така. Иначе как се продава реклама на база само на преписани новини.

За Лореал понеже ги имам в портфейла от доста време и когато за пръв път купувах разровичках историята с това как Нестле са станали акционер. Мисля беше някъде в 70те когато това е било лансирано като структура с цел да се предпазят от придобивания и национализация /нещо с изборите във Франция/.

Ясно е че отдавна вече нямат нужда от такава защита. Ако това с продажбата все пак стартира /защото не ми се вярва толкова лесно да продадеш подобна идея на борда на Нестле - от една страна да изглеждат като затворени пари обаче имаш сериозен буфер, дивидентен доход а и остава основния въпрос който е горе долу основния на всяка инвестиция. Като излезеш и кешираш какво ще правиш с хартията?/

Според мен ако наистина искат да продават най-логично е да пакетират нещо и директно на мажоритартите /дали 100% или по-малко все едно/. Може на части в някаквъ времеви диапазон. Това от една страна ще им даде още по-добър контрол и от друга ще избегнат потенциално люшкане на цената. Подобно нещо се случи през 2021г а преди това май беше 2015 когато имаше подобни продажби.

Поздрави и успех.

Коментар

Working...
                                X