Джулиъса даде много ценен коментар по въпроса.Интересно е ако сменим настройките в акаунта би следвало да се смени и визуализация на всички сделки или мача е свирен при положение че са правени покупки с настройки average.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
NYSE
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнениеКой какво харесва и кой кое счита за справедливо е без значение. Съгласно ЗДДФЛ, чл. 33 (4):
Естествено, ако някой може да докаже, че е продал тази или онази част от безналични акции в една и съща брокерска сметка, може да се ползват и други методи освен осредняване. Какво биха приели от НАП като доказателство не ми е много ясно обаче.
Коментар
-
Кой какво харесва и кой кое счита за справедливо е без значение. Съгласно ЗДДФЛ, чл. 33 (4):
Когато финансови активи от един вид, издадени от едно лице, са с различни цени на придобиване и впоследствие се продава част от тях и не може да бъде доказано коя част се продава, цената на придобиване на всеки един от тях е средно претеглената цена, определена въз основа на цената на придобиване на държаните към датата на продажбата финансови активи от същия вид и издател.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
Ще му даде цената според избрания Метод на себестойност в настройката на акаунта!
(не е задължително да е средната)
Неслучайно си играх толкова да ги описвам тук нещата.
https://forum.investor.bg/forum/%D0%...86%D0%B8%D1%8F
Тук има и един друг тънък момент - какъв ти е Метода на Себестойност! FIFO, LIFO, Average... Аз си харесвам ФИФО-то, като най-чист ! ЛИФО-то отдавна мисля, че е забранен в редица държави, а Средния метод на себестойност е най-голямата боза, само че повечето счетита най-много го любят (просто защото не му знаят в детайли проблемите), ама си мислят, че го разбират!Та - виж си настройките в акаунта на брокера! Аз съм си задал ФИФО!
Ето ти един пример, как се променят нещата - купил си (януари) пакет от 100 акции по 20$, купил си да речем (април) втори пакет още 100 акции по 30$ - когато продадеш първия пакет (да речем септември на цена от 50$) от 100 акции по ФИФО - ще ти ги изпише на себестойност 2000$ (и печалбата ще ти е 3000$), а към края на годината ще имаш налични 100 акции за 3000$. Ако си по Средния метод - себестойността на продажбата септември ще е за 2500$ (и печалбата - пак толкова 2500$), а към края на годината ще имаш 100 акции за 2500$. Сумарно накрая, когато продадеш всичко - няма разлика (Тотала все ще ти е 0.00), но аз лично не харесвам Средния метод, защото дори късните покупки разбутват себестойността на по-ранните сделки! Въпрос на предпочитанияно както казах недостатъците на Средния метод не ми допадат!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
Ще му даде цената според избрания Метод на себестойност в настройката на акаунта!
Тук има и един друг тънък момент - какъв ти е Метода на Себестойност! FIFO, LIFO, Average... Аз си харесвам ФИФО-то, като най-чист ! ЛИФО-то отдавна мисля, че е забранен в редица държави, а Средния метод на себестойност е най-голямата боза, само че повечето счетита най-много го любят (просто защото не му знаят в детайли проблемите), ама си мислят, че го разбират!Та - виж си настройките в акаунта на брокера! Аз съм си задал ФИФО!
Ето ти един пример, как се променят нещата - купил си (януари) пакет от 100 акции по 20$, купил си да речем (април) втори пакет още 100 акции по 30$ - когато продадеш първия пакет (да речем септември на цена от 50$) от 100 акции по ФИФО - ще ти ги изпише на себестойност 2000$ (и печалбата ще ти е 3000$), а към края на годината ще имаш налични 100 акции за 3000$. Ако си по Средния метод - себестойността на продажбата септември ще е за 2500$ (и печалбата - пак толкова 2500$), а към края на годината ще имаш 100 акции за 2500$. Сумарно накрая, когато продадеш всичко - няма разлика (Тотала все ще ти е 0.00), но аз лично не харесвам Средния метод, защото дори късните покупки разбутват себестойността на по-ранните сделки! Въпрос на предпочитанияно както казах недостатъците на Средния метод не ми допадат!
Коментар
-
Първоначално изпратено от lobos Разгледай мнение
Ще ти даде средната цена ще бъдат заедно прости ще се промени цената на които си ги закупил
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Така не е ли по несправедливо заради цената ,излиза че старите акции ако са на по ниска цена стават по скъпи и те?/намаля се печалбата от старите акции защото им се вдига цената на придобиване ако новите са по скъпи/
Коментар
-
Ще ти даде средната цена ще бъдат заедно прости ще се промени цената на които си ги закупилLast edited by nkavrakov1982; 20.07.2023, 09:53.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнениеКойто е играл Carvana го признавам 40% само за един ден ,а за 6 месеца не ми се гледа даже.
Имам един лек въпрос, ако добавяш акции е IBKR ,нови после как се записват понеже са с различни цени от първите които си купил?
На отделен ред ли ги изобразява защото взех за проба един fractional shares на Google ,и сега ми се усреднява с първата акция като цена ,виждам една акция и част от нея като данни ,при покупка на цели акции към съществуващи какъв е принципа ?
Коментар
-
Който е играл Carvana го признавам 40% само за един ден ,а за 6 месеца не ми се гледа даже.
Имам един лек въпрос, ако добавяш акции е IBKR ,нови после как се записват понеже са с различни цени от първите които си купил?
На отделен ред ли ги изобразява защото взех за проба един fractional shares на Google ,и сега ми се усреднява с първата акция като цена ,виждам една акция и част от нея като данни ,при покупка на цели акции към съществуващи какъв е принципа ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от dollarman Разгледай мнение
ти нали го продаде петъка ?Last edited by lobos; 20.07.2023, 08:32.
Коментар
-
Като кеш кво е на лице аз от вчера до днес при NEM 600$не е много но от сърце
Коментар
-
Като кеш кво е на лице аз от вчера до днес при NEM 600$не е много но от сърце
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
https://www.investor.bg/a/459-hardue...iphone-v-sveta
Индия стана петият по големина пазар на iPhone в светаСтраната е все по-важна стратегически за Apple
Коментар
-
Първоначално изпратено от lobos Разгледай мнениеЯ кажи колко доходност имаш от ябълката че голямо хвалене
Индия стана петият по големина пазар на iPhone в светаСтраната е все по-важна стратегически за Apple
Коментар
Коментар